HABERLER>GÜNCEL
21 Ağustos 2019 Çarşamba - 09:54

Binlerce kez paylaşılmıştı... O fotoğraflar İzmir yangınından mı?

Sosyal medyada #İzmiryanıyor etiketiyle paylaşılan fotoğrafların İzmir'de çıkan yangından olduğu iddia edilmişti. Şüpheli bilgileri inceleyen ve doğrulayan haber sitesi teyit.org yangın ile paylaşılan fotoğraflar ile ilgili yaptığı çalışmayı kamuoyuna sundu.

Binlerce kez paylaşılmıştı... O fotoğraflar İzmir yangınından mı?

Sosyal medyada #İzmiryanıyor etiketiyle paylaşılan ve hayatını kaybeden bir kuş ile yanında bulunan yumurtalarının olduğu fotoğrafın 18 Ağustos 2019’da İzmir’de başlayan yangından olduğu iddia edildi

Bir kullanıcı tarafından 19 Ağustos 2019’da Twitter’da paylaşılan görsel şimdiye kadar yaklaşık 20 bin kişi tarafından beğenildi. Aynı fotoğraf bir başka sayfa tarafından da 20 Ağustos 2019’da Facebook’a yüklendi ve şimdiye kadar yaklaşık 2 bin kişi tarafından paylaşıldı

Ancak yumurtalarıyla beraber hayatını kaybeden bir kuşun olduğu fotoğrafın 18 Ağustos 2019’da İzmir’de çıkan yangından olduğu iddiası doğru değil. Fotoğraf, İzmir’deki yangından aylar önce kullanıcılar tarafından internette paylaşılmış.

Söz konusu fotoğrafın bir kullanıcı tarafından 5 Temmuz 2019’da Facebook’ta paylaşıldığı görülebiliyor. Anne bir kuşun yumurtalarıyla beraber hayatını kaybettiği ifade edilen paylaşımda başka diğer fotoğraflara da yer veriliyor.

Fotoğraf Tunus'tan

Yanarak hayatını kaybeden kuşun olduğu fotoğrafın Tunus menşeli nessma.tv isimli internet sitesi tarafından 6 Temmuz 2019’da yapılan bir haberde kullanıldığını söylemek mümkün. Haberde, fotoğrafın Tunus’un Kairouan kentinde yaşanan sıcaklardan sonra çıkan bir yangında çekildiği de ifade edilmiş. Fotoğrafların yine Tunus’ta yayın yapan Masaken Tv isimli internet sitesi tarafından da benzer şekilde haberleştirildiği görülebiliyor

Bunlara ek olarak fotoğrafın sosyal paylaşım sitesi Reddit’te de 5 Temmuz 2019’da yavrularını korumak için hayatını kaybeden bir kuşu gösterdiği belirtilerek paylaşılmış

Hayatını kaybeden kuşun olduğu fotoğraf daha önce de Batman’da çekildiği iddiasıyla paylaşılmış 

İzmir’deki yangından olduğu iddia edilen fotoğrafın daha önce Batman’da yakılan anız ateşi sonucunda hayatını kaybeden bir kekliği gösterdiği iddiasıyla MilliyetMynetHaberTürkYeni Akit ve İHA gibi internet sitelerinde paylaşıldığını söylemek yanlış olmaz.

Buna göre 24 Temmuz 2019’da bahsi geçen sitelerde “Anne keklik kendini feda etti” başlığıyla yer alan haberlerde, bir vatandaşın Batman’ın Beşiri ilçe kırsalında anız yangınının ardından kekliğin yandığını gördüğü ve fotoğrafları sosyal medyada paylaştığı ifade ediliyor. Ancak haberde kullanılan fotoğrafın 5 Temmuz 2019’da Tunus’ta yaşandığı belirtilen olaydan olduğu anlaşılabiliyor. 

Tellerin önünde hayatını kaybeden tavşan fotoğrafı da Cezayir'den

Sosyal medyada ve sanatçı Ceylan Ertem tarafından Instagram’da paylaşılan fotoğraf kolajında yer alan ve hayatını kaybeden bir tavşanı gösteren fotoğrafın İzmir’de çıkan yangından olduğu iddia edildi. Ertem’in gönderisi ise şimdiye kadar yaklaşık 11 bin kişi tarafından beğenildi. 

 

Ancak hayatını kaybeden tavşan fotoğrafının da İzmir’de çıkan yangından olduğu iddiası doğru değil. Fotoğraf daha önce Cezayir’de yaşanan bir orman yangınından olduğu belirtilerek paylaşılmış. 

Yangın sonucu hayatını kaybeden tavşan fotoğrafına cherchellnews isimli internet sitesi tarafından yapılan bir haberde rastlanabiliyor. Haberde, 20 Temmuz 2019’da Cezayir’in Tipaza bölgesinde çıkan yangın sonucunda doğanın zarar gördüğü ve bazı hayvanların hayatını kaybettiği ifade ediliyor. 

 

Ayrıca yine aljazair1.com isimli internet sitesinde yer alan 28 Temmuz 2019 tarihli bir haberde de tavşanın Cezayir’de çıkan orman yangını sonucunda hayatını kaybettiği belirtilmiş.

Ceylan görüntüleri ABD’den

Ertem tarafından paylaşılan kolajda yer alan yangın ateşinin önünde silüet olarak görülen ceylanların fotoğrafı da İzmir’deki yangından değil. Teyit, 11 Temmuz 2019’da yayımladığı “#DersimYanıyor etiketiyle paylaşılan 6 yanlış görüntü” başlıklı yazıda görüntülerin 2016 yılının Haziran ayında Kern County, Kaliforniya’da başlayan Ersinke Yangını sırasında çekildiğini belirtmişti. 

İzmir’de başlayan yangından olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğrafları sosyal medyada en çok paylaşılan yanlış bilgi türlerinden “hatalı ilişkilendirme” kategorisine de yerleştirmek mümkün.

HABER İÇİN TIKLAYINIZ

 
'Dağlar teröristlerden tamamen temizlendi'
 
Çiğli'de moloz ekibine teşekkür
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim 21 Ağustos 2019 Çarşamba 12:36

insanlar çıldırmış durumda. klavye başında ekran karşısında bir değişik oluyorlar. mesela x bir siyasetçinin resminin yanına bir konuşma balonu ekleyip aklına geleni yazıyor, maalesef bu tip şeyleri binlerce kişi inanıp paylaşıyor. bu derece işin şirazesi kaymış durumda. izmir yangınında elbette zavallı hayvanlar ölmüştür, ölmemesi mümkün değil. ekran başında ne yapsam nereyi karıştırsam diye uğraşanlar bu çabalarını ellerine fotoğraf makinesi alıp gerçekten olay mahalline gitse belki de çok daha vahim kareler çekebilirler.işim gereği yasal mevzuatı yakından takip ediyorum. olmayan kanunları "şöyle bir yasa çıkmış" diye günde onlarca kez soranlara şahit oluyorum. yok öyle birşey dediğinizde kendisi veya bir yakını facebookta veya bilmem nerde görmüş diyor ve bazen bana bile inanmıyor.

Yorumu oyla      4      5  
Şerafettin ZEYREK 21 Ağustos 2019 Çarşamba 11:39

bu kuşun o kadar çok yumurtası olmaz ve üstüne de kurk olarak yatamaz. yumurtalar sonradan ekleme... Aynı numarayı ABD körfez bunalımında da yapmıştı. Kuzey avrupada genizdeki mazota bulaşmış bir karabatak kuşunu Irak savaşında oldu gibi göstermişti. Sonuç; her söylenene ve her gördüğünüze inan mayın. lütfen önce sorgulayın, sonra inanın ya da inanmayın...

Yorumu oyla      5      6  
Ümit 21 Ağustos 2019 Çarşamba 11:10

Sonuçta canlar gitti. Kurduyla kuşuyla bir çok can yandı.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Dağlar teröristlerden tamamen temizlendi'
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Çetin, "Dağlar teröristlerden tamamen ...
İzmir'deki yangın uzaydan böyle görüntülendi!
İzmir’de iki gün boyunca etkili olan orman yangınları NASA uyduları tarafından görüntülendi.
Sokak hayvanlarına barınak işkencesi
Hayvanseverler, Türkiye'nin farklı şehirlerindeki barınakların içler acısı ...
 
Üç aile birbirine girdi: 6 ölü, 7 yaralı
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, G.P.'nin, eşi Z.P. ile aralarındaki geçimsizlik ...
İzmir'de düğün arifesinde kaza: Gelin yaralandı
İzmir'in Gaziemir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı.
Memur-Sen zam eylemi yaptı
Hükümetle memurlar arasında zam pazarlığından henüz sonuç çıkmadı. Memur-Sen ...
 
Ders yılı başında öğrencilere gösterilecek
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, son dönemdeki orman yangınlarına dikkat çekti ...
Bir ilçede daha yangın paniği!
Bayraklı ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangını söndürmek için ...
Bakan Kurum açıkladı: Bodrum'daki 1.611 konut ve 4 otelin inşaatı durduruldu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kıyı ve koylardaki yapılaşmayla ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva