HABERLER>GÜNCEL
20 Kasım 2017 Pazartesi - 16:38

Binlerce çocuk okula gidemiyor: Sınıfta kaldın ey İzmir!

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. İzmir’de 10 bin Suriyeli çocuğun okula gitmeyi bekliyor.  DİSK’in raporuna göre işçi çocuk sayıda 2 milyona yaklaştığı belirtildi.  Konak’ın Ege Mahallesi Muhtarı ise çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Binlerce çocuk okula gidemiyor: Sınıfta kaldın ey İzmir!

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Türkiye’de ve Ege’nin başkenti olan İzmir’de çocuk işçiliği oldukça yaygın bir durum.

Toplumun özellikle dezavantajlı kesimlerine bakıldığında binlerce çocuğun okula gitmediği, sokaklarda mendil sattığı, tacize uğradığı gibi çok sayıda olumsuz manzara yaşanırken çocuklara güvenli bir gelecek hazırlamak, iyi eğitim ve ekonomik koşulların yaratılması gerektiği ifade edildi.

İzmir’de 10 bin Suriyeli çocuğun okula gitmediği gerçeği oldukça dikkat çekerken DİSK’in raporuna göre işçi çocuk sayıda 2 milyona yaklaştığı belirtildi.

“10 BİN ÇOCUK OKULA GİTMİYOR”
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ile ilgili olarak Egedesonsöz’e konuşan Suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih, 2011 yılında yaşanan iç savaşın ardından Türkiye’ye sığınan yüz binlerce Suriyeli göçmenin çocukların durumuna dikkat çekti. Dernek Başkanı Salih, İzmir’de yaklaşık 25 bin Suriyeli çocuk olduğu, 15 binin okula gittiği ancak yaklaşık 10 bin çocuğun henüz gitmediği ve aileleri ile görüşülüp ikna edilmeye çalışıldığını ifade etti. Salih “ Şu anda çocuklarla ilgili gelişmeler eskisinden daha iyi. İzmir’de 25 bin Suriyeli çocuk var. Bunlardan 15 bini okula kayıt yapıldı. 10 bin çocuk kayıt yapılacak, aileler ile ikna görüşmeleri yapılıyor. Genelde aileler çocuklarını kayıt yapıyor. Ailede babaları olmayan ya da evde yaşça büyük biri olmayan çocukların aileleri okula göndermek istemiyor. Böyle durumlarda aylık 120 TL gibi bir yardım yapılıyor” dedi.

EGE MAHALLESİ RAPORU: OKULLAR BOŞ
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin İzmir’de özellikle bazı dar gelirli, dezavantajlı bölgelerde bulunan çocuklar okula kayıt bile yapmadığı, kayıt yapmış olsa bile okula devam etmediği görülüyor. Ege Mahallesi Muhtarı Kemal Ersun ise çocukların eğitimine ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. Mahallede adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre okula gitmesi gereken çocuk sayısı 460 olduğunu ancak bu çocuklardan 365’nin devam ettiği geri kalan 125 öğrencinin okula gitmediğini ifade etti.

“ÇOCUKLAR OKULDA AÇ KALIR DİYE”
Ege Mahalle Muhtarı Ersun “Mahallemizde Mustafa Öğütveren ve Sakarya İlköğretim Okulu’na kayıt yapması gereken toplam 460 çocuk var. Ancak bunlardan toplamda 125’i okula gitmiyor. Mustafa Öğütveren İlköğretim Okulu’na gitmesi gereken 345 çocuktan 270’gidiyor; 75’i gitmiyor. Sakarya İlköğretim Okulu’na ise gitmesi gereken öğrenci sayısı 115, giden ise 65 kişi. Burada da 50 çocuk okula gitmiyor. Kimi hiç kayıt yapmamış kimi ise kayıt yapmış ancak okula gitmiyor. Üç gün önce Milli Eğitim İl Müdürlüğü yetkilileri ve okul idaresi gelip okula kayıt yapması gereken öğrencilerin listesini bıraktı. Ben de ev ev dolaşıp neden okula gitmediklerine ilişkin rapor hazırlayıp teslim edeceğim. Neden gitmediğini soruyorum bana aileler ‘Bu sabah kahvaltı yapacak paramız yok, çocuk öğle yemeğini okulda nerden bulup yiyecek. Çocuk okulda aç kalacak, gönderemiyoruz’ diyorlar. Mahalle muhtarı olarak nedenleri arasında şunu görüyorum. Eğer iş bulursa evden alışanlar çocuğu bir iki gün yoluyor bulamazsa bir ay göndermiyor. Sorunun temelinde işsizlik ve yoksulluk var” dedi.

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ PURÇU: “ÇOK ÜZGÜNÜM”
20 Kasım Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Türkiye’de binlerce çocuğun hak ihlaline uğradığını söyledi. CHP Vekili Purççu “Demokrasiyi özümsemiş, gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz. Türkiye’de bakıldığında binlerce çocuğun okula gitmediğine dair takip sistemi eksik, tacize uğrayan, sokaklarda mendil satan, çöplerden kağıt toplayan Türkiye’ye yakışmayan bir görüntü var. Toplumun dezavantajlı olarak tabir edilen kesimlerinde mağdur edilen, hak kaybı olan binlerce çocuk var. Üzülerek söylüyorum ki bu çocuklar için devlet olarak, güvenli bir gelecek hazırlamak zorundayız. Bugün çocukları yarının gençliğidir. Şuanda yağmur yağıyor ve hava soğuk ancak dışarda mendil satan çöpten kağıt toplayan binlerce çocuğumuz var. Çok üzgünüm” dedi.

ÇOCUK İŞÇİ SAYISI 2 MİLYONA DAYANDI
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise çocuk işçi sayısına ve hak ilahelerine dikkat çekti. Ege Bölge Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada Nisan 2017 tarihli DİSK Genel-İş raporunda çocuk işçi sayısının 2 milyona yaklaştığı belirtildi. DİSK Nisan ayı raporunda “Türkiye’de çalışan işçi çocuk sayısı 2 milyona dayanmış durumda. 7 Nisan 2017 tarihli verilere göre 12-18 yaş aralığında 1778’si tutuklu 1022’si hükümlü olmak üzere toplam 2800 çocuk cezaevinde bulunuyor. Yine 2009 -2017 yılı Nisan ayına kadar cezaevinde ölen çocuk sayısı 18 olarak belirlendi...” Yine raporda tacize uğrayan, çatışmalı alanlarda hayatını kaybeden, göçe zorlanan çocukların varlığına dikkat çekilmiş.

 
Büyükşehir Muşlu öğrencileri ağırladı
 
Başkan Şenol’un acı günü 
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aaaa 21 Kasım 2017 Salı 10:56

Izmir niye sınıfta kalsın ki bu Izmir in sorunumu? Devlet sinifta kaldi

Yorumu oyla      11      5  
ado 21 Kasım 2017 Salı 09:36

suriyeli çocukdan İzmirli ye ne bizim ayıbımız niye olsun Saddam dan kaçanları aldık da ne oldu çoğu adamlar şirket kurmuş Suriyeliler onlara sorun

Yorumu oyla      16      5  
21 Kasım 2017 Salı 09:10

Suriyeliler sınırdışı edilsin. Çok bile kaldılar. Ülkelerine gönderilsin derhal.

Yorumu oyla      18      5  
21 Kasım 2017 Salı 08:51

kardeşim suriyelileri hala ne barındırıyorsunuz aramızda? Suriyede savaş filan kalmadı. Gönderin ülkelerine. Ülkemizin sonunu hazırlıyorsunuz bunları besleyerekç

Yorumu oyla      18      5  
20 Kasım 2017 Pazartesi 23:20

İzmir sınıfta kalmadı, devlet sınıfta kaldı.

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FETÖ elebaşının İzmir'deki avukatına ceza yağdı!
İzmir'de FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan ...
İzmir'de Atatürk portresine saldırmıştı... Babadan 'kurşun gibi' sözler!
İzmir'in Dikili ilçesindeki Atatürk Meydanı'nda sahnedeki Atatürk portresine ...
107 eski öğretmen için gözaltı kararı!
Ankara’da düzenlenen FETÖ operasyonunda KHK ile meslekten ihraç edilen ...
 
Minik Alperen'in davasında şok ifadeler... Kreş değil işkencehane!
İzmir'in Çiğli ilçesinde, 3 ay önce kreş servisinde unutulan 3 yaşındaki ...
Buca'da silahlı çatışma: Başkan Yardımcısı'nın yeğeni hayatını kaybetti!
İzmir’in Buca ilçesindeki ormanlık alanda, 28 yaşındaki Deniz Yıldırım, ...
Tartıştığı erkek arkadaşı bu hale getirdi!
Eskişehir'de tartıştığı erkek arkadaşı tarafından yüzüne kimyasal madde ...
 
İzmir'de polislerin yaralandığı olayda yeni gelişme!
Karşıyaka ilçesinde 3'ü polis 7 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya karıştıkları ...
İzmir'de akıl almaz olay! Devlet korumasında resmen 'sır' oldu!
İzmir’de şiddet mağduru olduğu için kimliği gizlenen N.A., resmi olarak ...
Gazeteci Tarakçı'ya silahlı saldırı!
İstanbul Esenyurt'ta silahlı saldırıya uğrayan gazeteci Ali Tarakçı yaralandı.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva