HABERLER>SAĞLIK
17 Temmuz 2020 Cuma - 09:38

Bilim Kurulu üyesinden bayram uyarısı: Eylül'de risk artışı olabilir!

Yaklaşan Kurban Bayramı için uyarılarda bulunan Bilim Kurulu üyeleri, “Bayramlaşmalar açık havada ve kısa olsun. Düşük vaka ile eylüle girmeliyiz. Eylül-ekimde risk yeni pike neden olabilir" dediler.

Bilim Kurulu üyesinden bayram uyarısı: Eylül de risk artışı olabilir!

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında vaka sayıları 33 günün ardından yeniden binli rakamların altına inerken, Bilim Kurulu üyeleri yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyardı.

Milliyet’ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu ve Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Sema Kultufan Turan, eylül ve ekim aylarının Covid-19 açısından çok kritik olduğunu belirterek, “Eylül, ekim ayları neden vurgulanıyor? Çünkü insanların vücut dirençleri yaz aylarında özellikle viral enfeksiyonlara karşı güçlüdür. Ama insanların vücut dirençleri eylül-ekim aylarında değişeceği için, kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirecekleri için, insanların hareketleri yoğun olacağı için bu aylarda genellikle risk vardır. O risk de yeni bir pikin çıkışına neden olabilir" dedi.

Kurban Bayramı’na ilişkin de değerlendirmede bulunan Turan, "Kurban Bayramı çok önemli bir dönemeç. Özellikle kurban kesim yerlerinde kurallara harfiyen uymak gerekiyor. Aile görüşmelerini mümkün olduğu kadar yapmamalarını tavsiye ediyoruz.Büyüklerimizle telefonla bayramlaşalım. Kalabalık mekanlara girmemeye özen gösterelim" dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da, dünyada virüsün yayılma hızının çok hızlı gittiğini vurguladı. ABD’de virüsün hızını hiç düşürmediğini kaydeden İlhan, "Biz kendi vakalarımızı sıfırlasak bile sınırlarımız açık olduğu müddetçe her zaman Kovid-19 riski olacaktır. Bu nedenle eylül ayında gelebilecek risklere karşı hazırlıklı olmamız gerekli" dedi.

Türkiye’de birinci dalganın henüz sona ermediğini belirten İlhan, şunları söyledi:

“Bizde şu an ikinci dalgadan söz etmek mümkün değil ancak eylül ayında insanlar tatilden dönüyor. Okullar açılacak. Kapalı alanlarda daha fazla bulunacağız. Daha fazla miktarda virüs teması söz konusu olacak. Bu nedenle virüsün bulaşı artacak. Normal ekim kasım aylarında ortaya çıkan mevsimsel gribi de buna eklemek gerekiyor. Olabildiğince düşük vaka ile eylül ekim ayına girmemiz gerekiyor. 6 ay olacak eylüle geldiğimizde, 6 aylık deneyimlerimizle de olabildiğince virüse karşı yeni normal hayatımızı sürdürmemiz gerekiyor.”

Bayrama ilişkin de uyarılarda bulunan İlhan, gençlerin büyüklerin yanına giderken maskelerini çıkarmamaları gerektiğini vurguladı.

Vekaletle kurban önerisi
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Teyfik Özlü de, pandemide eylül ve ekim aylarında riskin artabileceğini belirtti. Eylülün okulların açıldığı dönem olduğunu hatırlatan Özlü, “Eğitim-öğretimin başlamasıyla bunun olumlu, olumsuz etkilerini görür müyüz? Bu açıdan eylül önemli. İkincisi eylül olmasa bile ekim gibi grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonları görülmeye başlıyor. Bu iki faktörden dolayı eylül-ekim ayında bir miktar risk artışı öngörülebilir” dedi.

Bayramın Covid-19 açısından riskli olduğuna vurgu yapan Özlü, şunları söyledi:

“Benim önerim; vekaletle kurban kesilmesi yönünde. İnsanların kendi kurbanlarını kendilerinin kesmesi riski artırıyor. Bir kurbana 6-7 aile katılıyor. Kurbanın kesilmesi sırasında mesafeye dikkat edilemiyor. Bir yandan etler kesiliyor bir yandan etler pişiriliyor, ikram ediliyor. Böyle bir ortamda maske takmak mümkün değil. Bunun için bence vekalet yoluyla kesilmeli. Bayram namazında büyük bir kalabalık camilerde bir araya gelecek. Mesafeyi korumak lazım. Maskesiz gitmemek lazım. Bayramlaşmanın olmaması lazım. Mümkünse bayramlaşma açık havada olmalı ve kısa tutulmalı. Yeme içme ikram olmamalı.”

 
İzmir'de sanal kurban pazarına yoğun ilgi
 
Bayraklı'da kurban satış yerlerine ücretsiz servis
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 18 Temmuz 2020 Cumartesi 19:24

Burada yapılan uyarılar güzel fakat niye yaz boyunca insanlar denize gitti eğlendi bunlar fazla konuşulup yazılmadı bayram yaklaştı okullar açılacak hep olumsuz şeyler söylenmeye basladı gezerken iyiydi..yazık oluyor bunca emeğe..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklar için aşı uyarısı
Koronavirüs salgını nedeniyle önlenebilir hastalıklara yönelik aşı programları ...
Büyük buluş: Öksürük sesinden korona tanısı!
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. ...
18 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 1’i kanser ...
 
Kurban derisinde 'korona' uyarısı!
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve ...
Çin koronavirüs aşısını piyasaya sürüyor
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının başladığı Çin, salgının ...
Covid-19 aşısı son aşamaya hazır
ABD'de insanlar üzerinde denemelerine başlanan ilk potansiyel yeni tip ...
 
Koca'dan yaz uyarısı: İtibar eden risk alır
Sağlık Bakanı Koca, virüsün yaz aylarında etkisini kaybettiği iddialarını ...
Ege’nin iki günlük korona raporu: Vaka sayıları düşmüyor!
Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı Müdürlüğü Ege bölgesindeki illere ...
İzmir Tabip Odası’nın yeni yönetimi işbaşında
Prof. Dr. Funda Barlık Obuz’un aday olmadığı genel kurulda 7 kişilik yönetim ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva