HABERLER>GÜNCEL
20 Nisan 2020 Pazartesi - 09:52

Bilim Kurulu Üyeleri: Tünelin ucu aydınlık

Türkiye'de duraksayan yoğun bakım ve entübe hasta sayısından sonra vaka artış hızının da 4 binin altına inmesi hepimizi umutlandırdı. Uzmanlardan "İyi sınav verdik", "Tünelin ucu aydınlık", "Evden kalmak etkili", "İhmale yer yok" açıklamaları geldi.

Bilim Kurulu Üyeleri: Tünelin ucu aydınlık

Covid-19 salgınında ilk vakanın görüldüğü 11 Mart'tan bugüne 634 bin test yapılırken, son bir haftada yatay duraksamaya geçen yoğun bakım ve entübe hasta sayısından sonra vaka artış hızında azalmanın başlaması uzmanları umutlandırdı.

Milliyet gazetesinden Mer İnan'ın haberine göre, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, “Ortaya çıkan tablo hepimizi umutlandırdı. Vaka artış hızımız yavaşladı. Tedbirler sıkı sıkıya uygulanırsa iyi günler bizi bekliyor" dedi.

"İHMALE YER YOK"
Pandemide 5. haftayı geride bırakırken, en kritik dönemin 6 ve 8'inci haftalar olduğuna dikkat çeken enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, "Tepe noktaya vardıktan sonra, sayıların azalmaya başladığını göreceğiz. Cumartesi ortaya çıkan tablo hepimizi gelecek günler için umutlandırdı. Vaka artış hızımız, önceki haftalara göre daha yavaşlamış durumda. Yoğun bakım ve entübe hasta sayısında azalma söz konusu. Temkinli olmaya devam etmeliyiz. En ufak ihmal ikinci salgın dalgasına yol açabilir. Altını çizerek söylüyorum, tedbirleri uygulamaya devam ettiğimiz takdirde, iki hafta sonra daha iyi bir tablo göreceğiz, iyi günler bizi bekliyor" değerlendirmesini yaptı.

"İYİ SINAV VERDİK"
Türkiye'deki sağlık sistemi ve sağlık çalışanlarının iyi bir sınav verdiğini de dile getiren Azap, “ABD, İtalya, İspanya gibi olmadık. Tedbiri elden bırakmadığımız takdirde de bu ülkeler gibi olmayacağız. Çin'deki tecrübelerden faydalanarak, bu ülkedeki hekimlerle görüşerek kendi algoritmamızı oluşturduk. O algoritma gayet iyi işliyor. Kamuoyunun bildiği ilaçları, hastalığın ilk haftasında, henüz semptomlar hafif seyrederken uyguladık. Bu dönem virüsün çoğaldığı dilim ve en kritik zamandır. İkinci hafta ise bağışıklık sistemini düzenlemeye, sitokin firtınasına yönelik tedavileri algoritmamıza dahil ettik. Türkiye'nin enfeksiyon ve klinik mikrobiyoloji geçmişinin çok eskiye dayanması, geçmişteki aşı üretme tecrübelerimiz yolumuzu aydınlattı. Elbette eksiklerimiz var ama sağlık sistemimize güveniyoruz" diye konuştu. 

"EVDE KALMAK ETKİLİ"
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: "Geçen hafta sonu sokağa çıkmamanın etkisini bugün görüyoruz. Umarım vaka sayılarımız giderek düşer. Iyi gidiyoruz ama rehavete kapılmamalıyız. Evde kalmak etkili oluyor. En ufak gevşemede tekrar bulaşma hızı ve vaka artabilir. ABD ve Avrupa'da sağlık sistemleri iflas etti. Türkiye'de açıkta kalan hastamız olmadı. Vatandaş sosyal izolasyona uyarsa aydınlık günlere kısa zamanda ulaşırız."

"TÜNELİN UCU AYDINLIK"
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Asuman İnan: “Vaka artış hızımız iki haftalık süreçte yüzde 14'ten yüzde 4'e geriledi. Filyasyon ekipleri, tedavi algoritması ve rehberi, yoğun bakım yatak sayımızın çokluğu ile sağlık ordumuzun fedakarlığı artış hızında duraksama ve düşüşe geçmeyi sağladı. Tünelin ucu aydınlık. İkinci dalganın gelmemesi için tedbirleri taviz vermeden uygulamaya devam etmeliyiz." 

EN DÜŞÜK ORAN 
Test sayısı artmasına rağmen vaka artış hızı geçtiğimiz gün, 4 binin altına inerek 3 bin 783 olarak tespit edildi. 3 Nisan'da vaka artış hızı yüzde 15 seviyesine ulaşırken, 11 Nisan'a kadar geçen sürede artış oranı yüzde 11 ile 14 arasında seyretti. 12 Nisan'da vaka artış oranı yüzde 9.2 olarak tespit edilirken, bu oran 18 Nisan'a kadar kademeli olarak düşüşe geçti.

Geçtiğimiz gün toplam 40 bin 520 test yapılırken vaka artış hızı yüzde 4.8 oldu. Bu oran test sayısının artmasına rağmen 3 Nisan'dan bugüne kadar geçen sürede en düşük artış hızı olarak kaydedildi.  (NTV)

 
Ayçiçeği ithalatında gümrük vergisi indirimi
 
Bakandan 'Kısa Çalışma Ödeneği' açıklaması
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
20 Nisan 2020 Pazartesi 14:18

insanlar bütün gün sokakta. Ne evde kalması :)

Yorumu oyla      2      3  
Z.B 20 Nisan 2020 Pazartesi 13:00

Bizi hayat tutan en önemli şeydir iyimser olmak. Bunu bilim insanları diyorsa daha da önemsemek gerekiyor. Bilimin ve aklın rehberliğin de her anlamda AYDINLIK BİR GELECEĞE olan inancımızdan asla ve asla vazgeçmemeliyiz.

Yorumu oyla      2      3  
20 Nisan 2020 Pazartesi 09:56

Tünelin ucu aydınlık? Nedense bana çok tanıdık geldi ama o aydınlığı hiç göremedik?

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sır olay! Yanan otomobilden ceset çıktı
İstanbul Kartal'da henüz belirlenemeyen bir nedenle yanan aracın içerisinde ceset bulundu.
O görüntülere ceza yağdı!
İstanbul Esenyurt'ta bir kişinin 4.5 yaşındaki oğlunun kullandığı akülü ...
İzmir'de bir 'Tosuncuk' vakası daha... Paralar uçtu, gitti!
Tüm dünyada tek gündem corona virüs olsa da saadet zincirleri faaliyetlerine ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Bu memleket ne valiler gördü!
Mehmet KARABEL yazdı... Bu memleket ne valiler gördü!
Belediye Başkanı ve eşine silahlı saldırı!
Burdur'un Yeşilova ilçe Belediye Başkanı CHP’li Mümtaz Şenel (68) ve eşi ...
23 Nisan için 3 formül masada!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün yapılacak kabine toplantısında, ...
 
Aile hekimi koronavirüsten hayatını kaybetti!
İstanbul'da, Eyüpsultan Nişanca Aile Sağlığı Merkezi hekimlerinden Yavuz ...
Eşi ve kızına dehşeti yaşatmıştı! Ölü bulundu
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde eşi ve kızına naylon poşeti eriterek işkence ...
Sokağa çıkma yasağı sona erdi!
İçişleri Bakanlığınca Cuma gecesi başlatılan sokağa çıkma yasağı 00:00 itibariyle sona erdi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva