HABERLER>GÜNCEL
29 Eylül 2016 Perşembe - 13:57

Bilim konuştu: Ege'deki peşi sıra depremler ne anlama geliyor?

Prof. Dr. Atilla Uluğ, Ege Bölgesi'nde artan depremlere ilişkin, "Hareket halindeki trenin bir vagonu raydan çıkarsa, bu diğerlerini de etkiler. Anadolu bloku yılda 2,5 santim batıya kayıyor, Ege Bölgesi'nde de karmaşık ve hareketli faylar var." dedi.

Bilim konuştu: Ege deki peşi sıra depremler ne anlama geliyor?

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Uluğ, Ege Bölgesi'nde artan depremlere ilişkin, "Hareket halindeki trenin bir vagonu raydan çıkarsa, bu diğerlerini de etkiler. Anadolu bloku yılda 2,5 santim batıya kayıyor, Ege Bölgesi'nde de karmaşık ve hareketli faylar var." dedi.

Prof. Dr. Uluğ, İzmir, Denizli ve Manisa'da son zamanlarda yaşanan depremlere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun "Alp-Himalaya" adlı dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde yer aldığını hatırlattı.

Alp-Himalaya Deprem Kuşağı'nda yer alması nedeniyle Anadolu'da her zaman deprem riskinin bulunduğuna işaret eden Uluğ, "Genç, tektonik bir yapı var. Bölgenin her yerinde pek çok diri, aktif faylar var. Bunlar da bazen hep beraber, bazen ayrı ayrı harekete geçiyor." diye konuştu.

"Denizli ve Menderes fayları farklı"
Denizli ile İzmir'in Menderes ilçesinde son günlerde yaşanan depremlerin birbirlerinden bağımsız meydana geldiğini ifade eden Atilla Uluğ, "Denizli ve Menderes'in fayları birbirinden bağımsız ve hepsi Anadolu plakasının üzerinde. Faylar bazen ayrı ayrı harekete geçebiliyor." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Uluğ, Denizli ve çevresinde Büyük ve Küçük Menderes'in oluşturduğu 2 ayrı çöküntü havzası olduğunu bildirerek, bu havzaların o bölgede birleştiğini ve hangi çöküntü havzasında fay etkin ise o bölgenin hareketlendiğini söyledi.

İzmir'de de Gediz çöküntü havzasının bulunduğuna dikkati çeken Uluğ, bunların bağımsız hareket etmesine rağmen depremlerin yine de birbirinden tamamen farklı düşünülmemesi gerektiğini ifade etti.

Atilla Uluğ, "Hareket halindeki trenin bir vagonu raydan çıkarsa, bu diğerlerini de etkiler. Anadolu bloku yılda 2,5 santim batıya kayıyor ve Ege Bölgesi'nde de karmaşık ve hareketli faylar var. Karmaşık ve hareketli faylar bazen hep beraber hareket ettiği için ülkenin her yerinde deprem meydana gelebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"(Bu fay nereden çıktı) diyemeyiz"
Türkiye'den geçen fay hatlarını bildiklerini, deprem büyüklüklerinin ölçüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Uluğ, şunları kaydetti: "Menderes çöküntü havzası bir sürü fayın birleştiği bir yer. 'Bu fay nereden çıktı' diyemeyiz. Meydana gelen depremlerin büyüklüğü de tahmin ediliyor. Bu depremler sürpriz değil. Bölgelerdeki deprem geçmişine baktığımızda, ne kadar çok ve ne kadar büyüklükte deprem ürettiyse, yine aynı depremler meydana gelebilir. Örneğin, İzmir için büyük deprem tehlikesi 400 yılda bir söz konusu olur. En son 7,5 büyüklüğündeki deprem, 10 Temmuz 1688'de oldu. Dolayısıyla yeni bir deprem de beklenebilir."

Prof. Dr. Ercan: Başka depremler de bekliyoruz
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da depremlerin ana kaynağını, "Afrika kıtasının Anadolu'nun altına doğru dalarken, Anadolu Yarımadası ve Ege kabuğunu itmesi sonucunda meydana gelen gerilmeler" olarak değerlendirdi.

Manisa ve Akhisar arasını uzun süredir izlediklerini belirten Prof. Dr. Ercan, "Manisa ile Akhisar arasını uzun süredir izliyoruz, aşırı gerginlik vardı. Üretmesi gereken deprem 6,5'ti. Bunu üretmedi, yaklaşık 5 büyüklüğünde bir deprem üretti. Bu uyarıcı nitelikte. Akhisar ve Manisa arası bana göre çanların çaldığı bir yerdir, kentsel dönüşüm açısından burada özenli olmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İzmir'de kuzeyden gelen Zeytinbağı kırığı olduğunu ve bu kırığın Dikili'nin bulunduğu kesimden Midilli, Foça, Karaburun üçgenine uzanıp denize daldığını vurgulayan Övgün Ahmet Ercan, "Daha sonra İzmir kırıklarıyla kavşak yapıyor. Midilli Koyu'nun önünde bir patlama, boşalma yapması gerekiyor, derinliği de 5 ile 7 kilometre arasında. Granit katmanı içinde olması gerekiyor 6,8 ile 7,2 büyüklüğünde deprem bekliyorum. Burada bir deprem riski var ve İzmir'de 6 ila 6,5 büyüklüğünde duyumsanacak." görüşünü aktardı.

Ercan, Denizli'de ise üç ana kırığın Pamukkale çukurunda gerginliğe neden olduğuna işaret ederek, geçmişte bu bölgede 6,5 ile 7,1'e varan tarihsel depremler olduğunu, "eski Denizli" diye anılan Laodikya'nın da bu depremle yıkıldığını anımsattı.

Bu bölgede de 6,4 ile 7 arasında deprem olacağını düşündüklerini öne süren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Denizli'nin doğru yerleşiminin de 6,4 büyüklüğündeki bir depremi kaldıracak durumda olduğunu sözlerine ekledi.

 
Ege sularında facia! Mülteci botu battı: 6 ölü
 
İzmir’in turistik ilçesindeki ada artık devletin!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Eylül 2016 Perşembe 14:09

6,5 deprem olsa bu adamlar rahatlayacak. Yıllardır aynı şeyi söylüyorlar. Yarın bir gün olsa bak ben dedim deyip tv tv gezecekler. 😀😀 istanbul da 99 depreminden sonra 10 yıl içinde kesin deprem oluyordu. ☺☺

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! İzmir'de FETÖ elebaşı hakkında tutuklama talebi
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, Adalet Bakanlığına yapılan başvuruda, ...
ByLock'ta panik mesajları İzmir'deki soruşturmada ortaya çıktı!
İzmir'de yürütülen FETÖ soruşturmalarında, 17-25 Aralık süreciyle başlayan ...
O kartvizitleri dağıtanlara hapis cezası geliyor!
Adalet Bakanlığının hazırladığı kanun tasarısı taslağının yasalaşmasıyla, ...
 
15 ilde KPSS operasyonu: 37 gözaltı kararı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 2010 yılındaki KPSS sorularının sızdırılmasına ...
Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları açıklandı
Milli Eğitim Bakanlığınca, sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları açıklandı.
Hakkari'de hain saldırı: 3 korucu şehit
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde köy korucularına teröristlerce düzenlenen ...
 
Yüzlerce FETÖ'cü o ülkeden irtica talep etti!
Die Zeit gazetesinin haberine göre yüzlerce FETÖ'cü Almanya'ya iltica başvurusunda bulundu.
Baroda ‘Cumhuriyetçiler’in savaşı: Kozan’dan Başkan’a bombardıman!
Ekim’de gerçekleşecek seçimde Cumhuriyetçi Grubun diğer adayı Kozan, Başkan ...
12 TV kanalı kapatıldı!
OHAL kapsamında yayımlanan KHK ile 12 kanalın yayını durduruldu.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva