HABERLER>SAĞLIK
25 Ağustos 2018 Cumartesi - 10:31

Beyin tümöründe uygulanan iki yöntem yaşam uzatıyor

İzmir Kent Hastanesi'nde riskli bölgedeki beyin tümörü ameliyatlarını 'uyanık cerrahi' ile hastayla konuşa konuşa gerçekleştiren beyin cerrahisi uzmanları, bu yöntemi nöronavigasyon (görüntülü kılavuz) eşliğinde yaparak, başarı oranlarını arttırdı, hayat uzatan bir uygulamanın mimarı oldu.

Beyin tümöründe uygulanan iki yöntem yaşam uzatıyor

Yöntemi Avrupa kongresinde sunacaklarını belirten Opr. Dr. Ali Akay, "İki yöntemi birlikte uygulayarak beynin hareket ve konuşma merkezindeki tümörlerin, hastalarda kalıcı felç ve sakatlık yaratmadan, tamamına yakın düzeyde çıkarmaya yardımcı oluyor. Bu da hastanın sağ kalım süresini ve tümörün nüks süresini de uzatıyor" dedi.

Yaklaşık 2 yıl önce 'cerrahın üçüncü gözü' olarak tanımlanan navigasyon cihazını devreye sokan İzmir Kent Hastanesi'nde, Prof. Dr. Sertaç İşlekel başkanlığında Opr. Dr. Ali Akay, Opr. Dr. Mete Rükşen ve Opr. Dr. Rauf Nasirov'dan oluşan beyin ve sinir cerrahisi ekibi, beyin dokusunun kendi tümörlerinin (glioma) ameliyatında hastalara umut veren yöntemi uygulamaya başladı. İki yöntemi bir arada uyguladıkları vaka sayısının 24'e ulaştığını belirten Opr. Dr. Akay, Türk Nöroşirürji Derneği 2018 Ulusal Kongresi'nde sunduğu sonuçları, ekim ayında yapılacak Avrupa Nöroşirürji Kongresi'nde meslektaşlarıyla paylaşmaya hazırlandıklarını söyledi.  Akay, yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

"Beyin tümörlerinin önemli bir kısmını oluşturan gliomların (beyin dokusunun kendi tümörü) ameliyatla çıkarılması hastalığın tedavisinde önemli bir başlangıç ve aşamadır. Bu ameliyatlar çoğunlukla riskli ameliyatlar olmakla birlikte özellikle hareket merkezi ve konuşma merkezi gibi beynin önemli alanlarında veya buralara komşu beyin bölgelerinde oluşan tümörlerin cerrahisinde riskler daha da artmaktadır. Bu risklerin en önemlisi hastaların ameliyat sonrasında kol ve bacaklarında güçsüzlük, konuşma sorunlarıdır. Bu sebeple bu önemli bölgelere yerleşmiş tümörlerin cerrahi sırasında 'uyanık kraniotomi' (uyanık cerrahi) olarak tanımlanan bir yöntem uygulanmaktadır. Bu cerrahi yöntemde, tümör dokuları, sağlam beyin dokusundan temizlenirken hastaların kol, bacak ve konuşma gibi fonksiyonları muayene edilerek kontrol edilir. Böylece kol, bacak hareketleri ve konuşma fonksiyonlarına zarar vermeden, daha fazla tümör dokusu temizlenerek, hastanın sağ kalım süresinin uzatılması sağlanabilir. Tüm dünyada uyanık cerrahi özellikli bölge tümörlerinin cerrahi tedavisinde uygulanan en güvenli yöntemdir."

Uzun süredir uyguladıkları uyanık cerrahi ameliyatlarında son iki senedir nöronavigasyon sistemi gibi yüksek teknoloji cihazlarının yardımı ile başarı oranını daha da arttırdıklarını belirten Opr. Dr. Akay, "Bu cihaz bize hastanın ameliyat öncesi çekilen görüntülerini ameliyat esnasında kullanmamızı sağlıyor, hastaya risk yaratmadan tümörün yerini gösteriyor. Tümörün sınırlarının net olarak belirlenip, beyne zarar vermeden derin tümörlere ulaşmamızı en az riskle tümörün tamamına yakınının çıkarılmasını sağlıyor. Bu sistem ile beynin özellikli bölgelerinde yerleşmiş tümörlerin, uyanık cerrahi ile kol, bacak hareketleri ve konuşmanın güvenliğini, tümör dokusunun da yüzde 90 ve üzerinde rezeksiyonuna (çıkartılması) olanak tanıyor. Bugüne kadar 24 hastamızda uyguladığımız bu ikili yöntemle başarı oranımız yüzde 88'dir. Bu sistemi artan tecrübe ve sıklıkla kullanarak sonuçların daha da yüksek başarılara ulaşacağına inanıyoruz. Kent Hastanesi dünyada bu iki yöntemin bir arada kullanıldığı sayılı merkezler arasına girmiştir. Gelişen teknoloji cerrahların işlerini kolaylaştırarak hastaların sağlık sorunlarının çözüme yardımcı olmaktadır" dedi. (DHA)

 
AK Partili Nasır: Deprem değil, plansızlık öldürür
 
İzmirli güzel Türkiye'yi Çin'de temsil edecek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Üniversitesi'nde organ bekleyen hastalara 'hayat hediyesi'
Ege Üniversitesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi hastalara bayram ...
Denizli'de hayata veda etti, İzmir'de 3 hastaya umut oldu
Denizli'de beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden kadının karaciğeri ...
Ege Üniversitesi'nin bilim insanlarından yeni biyosensör
Ege Üniversitesi bünyesinde solunum sisteminden kansere kadar birçok hastalığa ...
 
İzmir'de yüzlerce acemi kasap hastanelik oldu
İzmir'de Kurban Bayramı'nın ilk günü, acemi kasaplar yine hastanelerin ...
Sağlık İl Müdürü Salnur'dan hem bayramlaşma hem evde sağlık bakımı
İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur Kurban Bayramı’nın birinci ...
Üstüne kaynar süt dökülmüştü...İzmirli Almina nasıl kurtuldu?
İzmir'de üzerine kaynar süt dökülen 2 yaşındaki Almira Tetik, 112 sağlık ...
 
Ege Üniversitesi bilim insanlarından sağlıkta büyük adım
Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi ve Tıp Fakültesi’nde görevli ...
Kalp hastalarına kurban bayramı uyarısı
Kurban Bayramı’nı sağlıkla geçirmenin yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor. ...
Bayramda sağlıklı beslenme önerileri
Eşrefpaşa Hastanesi, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara sağlıklı beslenme önerisinde bulundu.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva