HABERLER>EKONOMİ
21 Aralık 2016 Çarşamba - 11:54

Beyaz altının yol haritası İzmir’de çizildi!

“Milli Tarım, Milli Pamuk” sloganıyla düzenlenen 4.Ulusal Pamuk Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayınlandı.

Beyaz altının yol haritası İzmir’de çizildi!

Ulusal Pamuk Konseyi'nce, “Milli Tarım, Milli Pamuk” sloganıyla düzenlenen 4.Ulusal Pamuk Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayınlandı.

Bildirge, zirveye katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Mehmet Danis, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez başta olmak üzere 472 sektör temsilcisinin katkısıyla oluşturuldu.

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, zirvede Türkiye pamukçuluğunun bütün sorunlarının tarladan dükkana, tohumdan gömleğe pamuk değer zincirinde yer alan bütün kesimlerin bakış açılarından ele alınıp değerlendirildiğini ve çözüm önerilerinin ortaya konduğunu söyledi. Kocagöz, “Bununla birlikte hükümetimizin bu sorunlara yaklaşımı,  çözüm için yapılanlar ve sektörümüzün ülke ekonomisine katkısının daha da geliştirilmesi için yapılması planlananlar en yetkili ağızlardan dile getirildi” diye konuştu.

Kocagöz, şunları söyledi:

“Zirve öncesi ve zirve sırasında da görülmüştür ki, sorunlarımız ve bu sorunların çözümü için yapılması gerekenler konusunda gerek sektörümüzün farklı kesimleri, gerekse sektörümüz ile hükümetimiz yetkilileri arasında tam bir mutabakat oluşmuştur. Sorunların çözümünün olmazsa olmaz koşulu ve başarılı sonuçlar için gerekli sinerjinin temel kaynağı olan bu mutabakat, geleceğe ümitle bakmamıza neden olmaktadır. Artık destekleme planlamasının 3 yıllık yapılıyor olması çok olumludur ve adeta bir devrim niteliğindedir. Doğru havzalarda doğru ürünlere verilecek destek ve teşvikler pamuk üretimin de arttırılmasına neden olacaktır. Maliyetlerde özellikle mazotta % 50 destekleme ve gübrede yapılacak desteklemeler dekara yapılacak desteğin yanında üreticimize rekabet şansı verecektir. Desteklemelerin pamuk ekim aylarında yani mevcut ödemelerden bir yıl önce yani üretim yılında ödenmesi çok olumlu olacak, üreticimizi kredi maliyetlerinden kurtaracaktır. Pazarlama ile ilgili desteklerden olan lisanslı depoculuk depolama maliyetlerinin destekleniyor olması çok olumludur. Küresel iklim değişikliği, enerji fiyatlarındaki sürekli yükselmeler vb. faktörlerin etkisiyle pamuğun sentetik elyaflarla rekabeti zorlaşmaktadır. Buna karşılık tüketicilerde çevre bilincinin gelişmesi en yaygın ve popüler doğal elyaf olarak pamuk için bir fırsat oluşturmaktadır. Bu fırsatı faydaya dönüştürebilmek üzere ülkemiz, zor günlerden geçerken, dışa bağımlı olmadan üretebilmenin, yani "üretimde bağımsız" olmanın önemini bir kez daha  idrak etmiştir. Bundan böyle her stratejik ürün ve üretimde "bağımsızlık politikası" güdülmesi kaçınılmaz olmuştur.”

ZİRVEDE BELİRLENEN ÖNERİ VE İSTEKLER

•  Yerli pamuk üretimimiz Milli Tarım Projesi kapsamında gerekli önem verilerek "Milli Pamuk" kavramına yaraşır düzeye çıkarılmalıdır.    

•  Destekleme için ayrılan ödeneğin tümüyle gerçek üretime gitmesi, desteklemeden beklenen yararın kazanılmasının ön koşuludur. Bunu sağlamak üzere; "Alan Bazlı" desteklerin başvuru dosyalarında sadece alan bilgileriyle  yetinilmemeli, bunların yanı sıra  mutlaka üretim evrakları da istenmelidir. (Bunun nedeni çok önceki yıllarda bu uygulamada yaşanmış olan suiistimallerdir.)

•  "Alan Bazlı Üretim Destekleme Miktarı" ülke ortalaması tarla verimi esasına dayalı olarak belirlenmeli, ayrıca her yıl en az enflasyon oranında (ÜFE/TÜFE/tarımsal ÜFE/tarımsal girdi ÜFE) arttırılarak üretim maliyetleri üzerindeki iyileştirme etkisi korunmalıdır.

•  Mazot ve gübre desteği alan bazlı desteğin üstüne ek olarak verilmelidir.

•  Pamuk için alan bazlı destek miktarının belirlenmesinde alternatif ürünlere ilişkin gümrük koruması ile sağlanan dolaylı destek politikaları da dikkate alınmalıdır.

•  Milli Tarım Projesinin elde edilen sonuçların ışığında yeniden değerlendirilerek, önceden duyurulacak en az 3, tercihen 5’er yıllık dönemler halinde sürdürülmesi uygun olacaktır.

•  Ülkemiz pamukçuluğunun gelişmesinde hayati öneme sahip olan lisanslı depoculuğun ek teşviklerle desteklenmesi uygun olacaktır.

•  Bu amaçla ürünlerini lisanslı depoda saklayarak elektronik ürün senedine dönüştürmüş olan üreticilerimize lif pamuk kg’na bağlı ayrı ek bir destek verilebilir. Böylece yeni kurulacak; ürün ihtisas borsasının da önü açılmış olacaktır.

•  Ayrıca pazarlama konusunda çok büyük adım olarak gördüğümüz , lisanslı depoculukta ton başına 7 TL olarak yapılan depo kiralama desteğinin destek verilmeye başlanan yıldan bu yana artan maliyetler hesaplanarak arttırılması lisanslı depoların yaşamasını sağlayacaktır.

•  GDO'suz pamuk üreten üç dünya ülkesinin (Türkiye, Yunanistan, İspanya) en büyüğü olarak ülkemizde Ulusal Pamuk Konseyi’nce tescili yapılan "GMO Free Turkish Cotton- GDO'suz Türk Pamuğu" kalite kimliği kullanımı teşvik edilmelidir.

•  "Better Cotton" için kurulan "IPUD-İyi Pamuk Uygulamaları Derneği" desteklenmelidir.

•  Kaliteli elyaf, GDO’suz yerli çeşitlerin gelişimi ve bağımsızlığımız adına "Yerli Pamuk Tohumculuğumuz" desteklenmelidir.

•  Ülkemiz tohum sanayinin bitki ıslahı, çeşit geliştirme ve tohum teknolojisi alanlarında AR-GE çalışmaları güçlü bir şekilde desteklenmelidir.

•  Bitki ıslahçı kuruluşları/tohum şirketleri dünya ile rekabet edecek yapıya kavuşturulmalıdır.

•  Çırçır ve presleme işletmeleri günümüz ihtiyaçları doğrultusunda rehabilite edilmeli, mevcut çalışma usul ve esasları gözden geçirilerek yenilenmelidir.

•  Pamuk standardizasyonu, sektörümüz ihtiyaçları doğrultusunda, ülkemiz koşulları dikkate alınarak yenilenmelidir.

•  Yerli pamuk kullanan sanayicilerimiz desteklenmelidir.

•  Ulusal Pamuk Konseyi’ne, temsil kabiliyetini güçlendirici faaliyetler yapmasını sağlamak üzere; pamuk üretimi, tüketimi faaliyetlerinden bir ya da bir kaçından küçük kesinti veya kesintiler yapılması gibi yeni gelir kaynakları yaratılmalıdır.

•  Ulusal Pamuk Konseyi Yönetmeliği güncel ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenmelidir.

 
Kenan İmirzalıoğlu’ndan ‘İçerde’ yorumu
 
Ödemiş Belediyesi 15 Temmuz'u unutturmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'de 6 bin işçiyi ilgilendiren kritik süreç başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 6 bin çalışanı ilgilendiren toplu sözleşme ...
Pasaport, ehliyet, nüfus cüzdanına yeni yıl zammı!
Maliye Bakanlığı, gelecek yıl için değerli kağıt bedellerini belirledi. ...
Gürsüt'ten önemli 'tağşiş' açıklaması: O firmayla...
Gürsüt Gıda A.Ş. ’den açıklama: “Listede yer alan Gürler Süt firması ile ...
 
İki kıtayı birleştiren dev proje kapılarını açtı!
Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve çok sayıda ...
Bir saat isyanı da tekstil sektöründen!
Kış saati uygulamasının kaldırılması kararına veliler ve kamu çalışanlarının ...
Merkez Bankası faize dokunmadı
Yılın son toplantısını yapan Merkez Bankası politika faizini ve faiz koridorunu sabit bıraktı.
 
İzmir devi rotasını toz boyaya çevirdi!
Yaşar Holding bünyesindeki DYO Boya, rotasını toz boya sektörüne çevirdi. ...
Yeni asgari ücret için kritik buluşma
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ...
E-Commodity Bazaar’ın hizmet ağı genişliyor
İzmir Ticaret Borsası tarafından ulusal ve uluslararası boyuttaki tarım ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva