HABERLER>EKONOMİ
13 Mayıs 2020 Çarşamba - 08:27

Betona değil, hayvancılığa yatırım yapan gencin feryadı!

Gazeteci-Yazar Ali Ekber Yıldırım, İzmir’de hayvancılık yapan bir yetiştiricinin yaşadığı sorunları köşesine taşıdı.

Betona değil, hayvancılığa yatırım yapan gencin feryadı!

Yıldırım’ın köşe yazısından ilgili paragraflar şöyle:

“Etkilerini derinden hissettiğimiz koronavirüs günlerinde okurlarımızdan daha çok mesaj, telefon, bilgi geliyor. Tarlada, bağda, bahçede, ahırda, çiftlikte birlikte olamasak da, iletişim kanallarıyla karşılıklı bilgi alışverişimiz sürüyor. Bu bilgilerden yararlanıyoruz.

Bu yazıda, son zamanlarda sıkça dile getirilen hayvancılık, yem fiyatları konusunda genç bir okurumuzdan gelen bir elektronik posta mesajını paylaşacağım. Birçok çiftçinin, yetiştiricinin ortak sorununu, duygularını yansıtıyor.

Fazlası, eksiği olabilir. Fakat hayvancılık yapanların bugünlerde en çok yakındıkları yem fiyatı ve hayvancılığın sürdürülebilirliği konusunda önemli ipuçları veriyor. Yem hammaddelerinde dışa bağımlılığın hayvancılığa yansımasını somut olarak anlatan bu mektubu ders alınması dileği ile aynen yayınlıyor ve yorumunu size bırakıyorum.

*****

“Ali Bey Selamlar,

Yazılarınızı yakından takip etmekteyim. Son kitabınızı da okudum. Tarımın bir ülke için ne kadar önemli olduğunu, her platformda dile getirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Hele bu son dönemlerde yaşadığımız Covid salgını sonucunda tarımın ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğu tekrardan kanıtlanmış oldu.

İzmir’de ikamet ediyorum. Özel bir firmada satış temsilcisi olarak çalışmaktayım. Ailem ve bir çok yakınım Ödemiş’te ikamet ediyor. Bu nedenle tarıma her zaman bir ilgim oldu. Bu ülkenin tek kurtuluşunun tarımsal üretimden geçtiğini ve kırsal kalkınmanın çok önemli olduğunu her zaman dile getirdim.

Bundan yaklaşık 4 yıl önce birikmiş paramla betona yatırım yapacağıma, hayvancılık yapan bir arkadaşıma kapasite artırımı sağlayarak birlikte ortak büyükbaş besicilik yapmaya başladık. Tamamen kendi öz kaynaklarımızla ve sıfır kredi kullanarak, sürekli yatırım yaparak orta ölçekli bir işletme haline geldik. Arkadaşım tesis arazi ve işçiliğini bende sermayemi koyarak işe başladık. Yani güçlerimizi birleştirmiştik. Küçük bir kooperatif misali, çünkü ikimizde biliyorduk ki tek başına bir şeyler yapmak zordu.

Geçen bu 4 senede ilk yıl küçük bir kar sağladık. Bundan sonraki yıllarda zarar etmeye başladık. Bu arada kaba yemimizi kendimiz üretiyorduk. Biz bu işe olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik. Yatırıma ve üretmeye devam ettik. Bereket benim oradan gelecek olan gelire ihtiyacım yoktu, en azından düzenli bir gelirim vardı ve hiç bir yere de borcumuz yoktu. Sadece bu işle uğraşan insanların halleri daha da kötü. Sizin de dediğiniz gibi üretimden her geçen gün soğuyorlar ve kaçıyorlar.

Dediğim gibi kaba yemi bir şekilde hallediyorduk ama kesif yem başımızın belası olmaya başlamıştı. Tıpkı şu anda olduğu gibi... Covid öncesi çuvalı 65-70 lira bandında olan besi yemi bugün itibari ile 95-100 lira bandına dayandı. Karkas et fiyatı 32-33 liradan 36-38 lira bandına yükseldi. Yemdeki yaklaşık 40 günlük bir sürede çuvalda 30 liralık bir artış olmuştur. Yaklaşık olarak %40′lık bir artış söz konusudur. Bu rakamlarla bu işin sürdürebilirliği her geçen gün kalmamaktadır. Yani işin özü biz bu sene gene zarardayız. Buna ne kadar tahammül ederek, ne kadar da sürdürebiliriz bilmiyorum.

Covid çıktığı dönemlerde Bakanlık gıda fiyatlarında oluşacak olan haksız fiyat artışlarını yakından takip ettiklerini bununla ilgili cezai işlem uygulayacaklarını belirtti. Hayvancılığın en büyük maliyet kalemi olan yem fiyatlarındaki artışa herhangi bir işlem yapmamaktadır. Bizim derdimiz et fiyatı yükselmemesi değil, yem fiyatlarının yükselmesi. Bizler üretici olduğumuz kadar tüketiciyiz, insanların ucuz ete ulaşmasını fazlasıyla istemekteyiz. İnanın hayvanını satan çiftçi aldığı parayla gidip et almakta zorlanıyor çünkü ödemesi gereken o kadar borcu var ki.

Bu ülkede daha öncede kur bu rakamlara çıkmıştı. O zamanda bile yem fiyatlarında bu kadar artış olmamıştı. Yem firmaları ham madde ithalatında sıkıntı, kur artışı lojistik vb. nedenlerle fırsatçılık yaparak çok kısa zaman diliminde yüksek oranda zamlar yaptılar. Bakanlık buna seyirci kalmaya devam etmektedir. Bu zamana kadar yem firmalarına çalışıyorduk, hele bundan sonra tamamen onlar için çalışmış olacağız. Biz üretmek için çabalayanlar paranın transferinde aracı olmaktan öteye geçemiyoruz ve hatta bu parayı verirken eksik verdin deyip cezalandırılmaya devam edileceğiz.

İşin özü biz üretmek istiyoruz, yatırımımızı kolaycılık yapıp betona yatıracağımıza geleceğimiz ve çocuklarımız için zor olan üretimi seçtik. Buna olan inancımızı ve motivasyonumuzu kaybetmek istemiyoruz.

Sizden ricam, her zaman köşenizde hayvancılıkla ilgili sorunları dile getiriyorsunuz. Bu dönemde yem fiyatlarında oluşan inanılmaz artışı köşenizde yazmanızdır. Bakanlığın bu duruma belki dur demesinde bir nebze hepimizin katkısı olabilir. Zaman birlik olup birbirimize yardım etme zamanı diyenlere, belki bir aydınlanma sağlamış oluruz. Şu anda çiftçi depremde enkaz altında kalan insan gibi sesimizi duyan yok mu demekte.

Yukarıdakiler de bu sesi duyup duymadıklarını bilmiyoruz ya da duyuyorlarsa duymamazlıktan geliyorlar. Belki kim bilir sesimizi daha gür çıkarmamız gerekiyordur. Saygılarımla. Fatih Bolluk.”

 
Dünyada iyileşenlerin sayısı 1.6 milyonu geçti
 
Öldürdüğü iki kişiyi buzdolabında saklamış
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Jerseyci 15 Mayıs 2020 Cuma 08:22

Bakanlıktan sadaka istemiyoz.işin kolayına kaçıp cüzi bi para ile başından savmalarını istemiyoz. Tarım il ve ilçe kurumları veya belediye vasıtası ile yıl boyunca sabit bi fiyattan kaba ve kesif yem sağlıyabilirler mesela...

Yorumu oyla      2      3  
Keramettin özdemir 14 Mayıs 2020 Perşembe 12:40

Ağzına sağlık helal olsun sana bakanlık yem desteklemesi vermesi lazım emekli olanlara durmadan ikramiye dağıtımı yapıyor biz çalışanları bitiriyorlar bu ülkede emekliden başka kimse yok mu et satışını ucuz isteyenlere yem ve ilaç satışlarının da ucuz olmasını istesinler bedava yok öyle sigara paketinin 15 yada 20 lira olduğu yerde et süt ve kurbanlık fiyatları niye ucuz

Yorumu oyla      2      3  
H. C 14 Mayıs 2020 Perşembe 11:31

Ülke ve halkımızın refahı için katılıyorum

Yorumu oyla      2      3  
Ahmet 14 Mayıs 2020 Perşembe 10:52

Meran yoksa 100 dönüm hayvansal besin ekecegin arazin yoksa zarar edersin.

Yorumu oyla      2      3  
Ismet varol çok haklısın arkadaşım ağzına sağlık bi bardan 14 Mayıs 2020 Perşembe 09:38

Bir bardak su 4 tl bir liyre sut 2.30 kurs bu iş çok zor bir iş pahal diyen bir gün gelip baksın bütün metaya sıkça pahalı diye feryat ediyor hepsi 0y için çırpınıyor bedava süt ve et fiyatları üreticiden cikisi

Yorumu oyla      2      3  
Zeynep 14 Mayıs 2020 Perşembe 07:40

Hem yem hem gıda fiyatları arttı marketlerde bişey alınmıyor çok pahalı

Yorumu oyla      2      3  
Fadime ayvaz 14 Mayıs 2020 Perşembe 02:53

Ben samsun Bafra nin köyünde oturuyorum size yal varıyorum duyun sesimizi kurbanlık aldık ne samana aldı başkanı giti yeme yanaşilmiyor hayvalari ahıra koymam gerekiyor koyamıyor ne saman ala bildim ne de yem ne decemi bilmiyorum kişin okadar kahrını çektik şimdi bedava satmak canımı yakıyor yalvarıyorum duyun sesimizi çaresiz kaldık

Yorumu oyla      2      3  
Zeki Günel 13 Mayıs 2020 Çarşamba 23:19

Bu makaledeki tespitlerin hepsi çok doğru ve bence de Bir beşi işletmesi sahibi olarak yerindebulduğum katıldığım tespitler.Devletten bu konuda yardım beklemek malesef beyhude bir bekleyiş olacaktır. Aslında Tarim bakanlığı Tarim kredi kooperatiflerini devreye sokarak piyasayı regüle edebilir.Ama kooperatifler ağır hantal bürokratik yapısıyla degil regüle etmek piyasanın üstünde ve kalitesiz yemlerle duruma seyirci kalıyor.Bunun yaninda et fiyatlarinda azıcık bir kıpırdanma nihayi tüketiciye misliyle yansıyor soñucta kaybeden hep üretici ve tüketici oluyor.Bakanlik et fiyatlarındaki yükselişi bahane ederek kolaya kaçıp her seferinde ithalat kozunu öne koyuyor ama hiç bir zaman girdi fiyatlarini regüle etme konusunda kalıcı bir girisimde malesef bulunmuyor.Olan insanların emeklerine,zamana ve Ülkenin makus talihine oluyor.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sigaradan alınan vergiye zam geldi!
Bir paket sigaradan alınan asgari maktu vergi tutarı 7,79 liradan 9,13 liraya yükseldi.
IMF: Veriler beklenenden kötü
IMF Başkanı Georgieva, birçok ülkeden gelen ekonomik verilerin beklentilerden ...
Vergi ödemeleri için süre uzatma kararı
Bu yılın ilk çeyreğine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin ...
 
İzmir'de Nefes Kredisi'ne başvuran firma sayısı açıklandı
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, oda ...
Nedim ATİLLA yazdı... Dünya anladı; tarım her şeydir!
Nedim ATİLLA yazdı... Dünya anladı; tarım her şeydir!
Mehmet KARABEL yazdı... Kahraman Kemeraltı AVM’ye karşı!
Mehmet KARABEL yazdı... Kahraman Kemeraltı AVM’ye karşı!
 
3 kamu bankası için 21 milyar liralık hamle!
Türkiye Varlık Fonu, 3 kamu bankasının sermaye yapılarının güçlendirilmesi ...
Dolar - Euro'da günün ilk rakamları!
Dolar - euro kaç TL? 12 Öayıs 2020 dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası ...
Çok sayıda ürüne ilave gümrük vergisi
Çok sayıda ürüne yüzde 30'a kadar ilave gümrük vergisi getirildi. Altın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva