HABERLER>SAĞLIK
15 Temmuz 2013 Pazartesi - 17:55

Beslenme şekli kanseri tetikliyor

Görülme sıklığı yaşla birlikte artan kolon kanseri oluşumunda sağlıksız beslenme önemli rol oynuyor. 40 yaş grubunda risk 100 binde 14 iken, 60 yaşın üzerinde rakam 10 kat artıyor.

Beslenme şekli kanseri tetikliyor

İSTANBUL - Ailesinde kanser olmayanların da kalınbağırsak kanseri açısından risk altında olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah İğci, "Hastalığın % 15’i ailesel veya genetik. Bunlarda daha genç yaşta görülmektedir. % 85 oranında ise ailesinde olmayanlarda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle ailesinde kolorektal kanser olmayanlar da 50 yaşından sonra 5-10 yılda bir kolonoskopi ile takip altında olmalıdır. Ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunan kişilerin ise 40 yaşından sonra 5-10 yılda bir düzenli olarak kolonoskopi yaptırması çok önemlidir” dedi.
 
KOLON KANSERİNDE EN ÖNEMLİ NEDEN POLİPLER
Kolorektal kanserlerin % 85’inin kolonda oluşan poliplerden kaynaklandığını vurgulayan Prof. İğci, “Ancak poliplerin bazı tipleri dışında hepsinin kansere neden olduğu söylenemez. Bu nedenle tarama kolonoskopileri ile kolonda polip görüldüğünde, polipektomi yapılarak kanserleşmeden polip aşamasında tanı konulması mümkün olmaktadır” şeklinde konuştu.
 
BESLENME ŞEKLİ ÖNEMLİ
Kolon kanserinin oluşumunda diyetin de çok büyük etkisi olduğuna dikkat çeken İğci, “Lifsiz, posa bırakmayan gıdalar özellikle fast-food türü beslenme şekilleri, kalsiyumdan fakir gıdalar ve hayvansal proteinlerden özellikle kırmızı etle beslenme, kolon kanserinin oluşmasında önemli nedenlerdir. Kolonda safra asitlerinin miktarındaki artış da kolon kanseri için risklidir. Bunu nötralize eden gıda ise kalsiyum ihtiva eden sütlü besinlerdir. Bazı vitaminler kolon kanserinde koruyucu rol oynamaktadır. Bunlar; A, C, D ve E vitaminleridir. Kolon kanserinden korunmak ya da hastalığın vücuda verdiği zararı en aza indirmek için öncelikle bol posalı, kalsiyumlu gıdalarla sağlıklı beslenmek, düzenli tuvalet alışkanlığı kazanmak, yürüyüş gibi egzersizler yapmakla bağırsak hareketleri artırılmalıdır. Riskin arttığı yaşlardan itibaren 5-10 yılda bir kolonoskopi yaptırmak ve yılda bir kez gaitada gizli kan bakılması gerekmektedir" diye konuştu.
 
ERKEN TANI İÇİN DIŞKILAMA ALIŞKANLIKLARI TAKİP EDİLMELİ
Kolorektal kanserin erken tanısı için bazı belirtileri takip etmek çok önemli. Dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler, kabızlık ve ishal, gaitada incelme kolon kanserinin önemli göstergeleri. Prof. İğci, “Zaman zaman gaita ile birlikte kan gelmesi ve kansızlık da mutlaka incelenmesi ve ileri tetkik yapılması gereken durumlardır. Kolon kanseri ileri evrede bağırsakta tıkanmalara yol açar. İlerlemiş kolon kanserlerinde; karında ağrı, şişlik, ele kitle gelmesi, karında sıvı toplanması veya diğer organlara yapışarak aralarında fistül oluşması görülebilir. Kolon kanserlerinin en çok yayıldığı organ ise karaciğerdir. Bu nedenle karaciğerin de düzenli takip altında olması önemlidir” ifadesini kullandı.
 
ÖNCELİKLE TEDAVİ CERRAHİ
Kolon kanserinde tek ve en etkili tedavinin cerrahi olduğunu belirten ve başarılı cerrahinin hastanın yaşam süresi ve kalitesini artırdığını söyleyen Prof. Abdullah İğci, “Ameliyatta kalın bağırsağın kanserli bölgesi çıkarılır ve kalan bağırsak uçları tekrar birbirlerine dikilerek bağırsağın devamlılığı sağlanır. Son yıllarda bu ameliyatlar laparoskopik yani karın duvarından açılan deliklerden girilerek, kalın bağırsağın kanserli kısmı çıkarılmakta ve bağırsak uçları tekrar birbirine dikilmektedir. Ameliyat sonrası bazı hastalar kemoterapi tedavisi de görmektedir” bilgisini aktardı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Tabip Odası’ndan Erdoğan’a ‘hakaret’ tepkisi
İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ...
İzmir’de şaşırtan sonuç: Mahkumlar obez çıktı!
İl Sağlık Müdürlüğü ile Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu arasındaki protokolle, ...
Klimadaki büyük tehlike: Komaya sokabilir
Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimalar, lejyoner hastalığına ...
 
Kritik uyarı: Havuza atlamadan önce dikkat!
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, ortak kullanılan havuzların ...
DSÖ: Türkiye’yi örnek alın
Dünya Sağlık Örgütü 2013 yılı Küresel Tütün Kontrol Raporu'nda, tütün ...
Bakanlık: Türkiye'de MERS yok
Sağlık Bakanlığı, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar gibi Ortadoğu ülkeleriyle ...
 
İzmir’de bir mucize bebek!
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tıp literatüründe ender rastlanan ...
Şeker hastalarına oruç uyarısı
Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, yüksek ...
'Susamamak için sahurda zeytin yiyin'
Çok acıkılacağı ve susanılacağı endişesiyle iftar ve sahurda fazla yemek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva