HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Nisan 2021 Cuma - 12:37

Bergama’da ‘UNESCO’ zirvesi… Tarihi kentler arası ulaşım ağı hamlesi!

Düzenlenen "İzmir Turizmi ve UNESCO Dünya Mirası Alanları Çalıştayı”nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'in tarihi alanları arasında bağlantı oluşturacaklarını söyledi. Soyer, " başlattığımız koordinasyon sayesinde İzmir'de herhangi bir UNESCO alanına gelen turistlerin diğer alanlara erişimini de sağlamış olacağız. Gelen turistlerin  kuzeyde Bergama'ya, güneyde Efes'e, doğdu da Birgi'ye, kent merkezinde ise Kemeraltı ve Delta'ya, kıyılarda ise Çeşme, Dikili, Foça olmak üzere tüm alanlara ulaşmasını kolaylaştıracağız" dedi.

Bergama’da ‘UNESCO’ zirvesi… Tarihi kentler arası ulaşım ağı hamlesi!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNECXO Dünya Mirası Listesi'ne İzmir'den daha fazla alan sokabilemek amacıyla yürüttüğü çalışmaları anlatmak ve yenilerini ekleyebilmek amacıyla "İzmir Turizmi ve UNESCO Dünya Mirası Alanları Çalıştayı” düzenledi.

Bergama'nın ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda gelecek süreçte neler yapılabileceği ve nelerin yapılması gerektiği görüşülürken, toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Turizm Bakanlığı Kültür ve Müzeler Genel Müdürlüğü Tevfik ve Planlama daire başkanlığı Gökhan Bozkurt ve çok sayıda uzman da katıldı.

SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK, İŞİMİZ ÇOK YOLUMUZ UZUN
Toplantını açılış konuşmasını gerçekleştiren Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, "Bergama bugün ve binlerce yıldır farklı düşünce ve inançları kucaklarmış, kültür ve bilimin önünü açmıştır. Bu kent tarih boyunca yüzlerce eser oluşturup onlarca bilim insanı yetiştirmiştir. Ülkemiz ve dünyanın ayrıcalıklı şehirleri olarak belirleyeceğimiz ortak yol haritası ile kentlerimizi geçmişimizden aldığımız güç ile geleceğimize taşıyacağız. Sorumluluğumuz büyük, işimiz çok yolumuz uzun. UNESCO yolunda 7'nci yılını geride bırakan Bergama'nın bu konudaki tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu belirtmek isterim. Bergama'mızda dün ila bugünü kucaklamak için gün sayıyoruz. Bergama'dan Efes'e oluşturulan bisiklet turu örnek oluşturmaktadır. Bunun İstanbul ve Truva'nın eklenmesi çok önemlidir. UNESCO dünya mirası kentlerimizin dün olduğu gibi yarında insanlığa hizmet edeceğine inanıyorum" dedi.

İZMİR DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE 2 ALANI OLAN TEK İLİMİZ
Başkan Hakan Koştu'nun ardından kürsüye çıkarak konuşmasını gerçekleştiren Turizm Bakanlığı Kültür ve Müzeler Genel Müdürlüğü Tevfik ve Planlama daire başkanlığı Gökhan Bozkurt ise, İzmir'in kültürel tarihinin önemine dikkat çekti. Bozkurt, "2021 yılı itibari ile UNESCO dünya listesinde Sözleşmede taraf 167 devletin bin 121 alanı yer almaktadır. Türkiye'de 18 alanı ile 167 taraf arasında 13'ncü sıradadır. Hepimziin bildiği üzere Bergama 2014, Efes 2015 yılında dünya miras listesine dahil olmuştur. İzmir bu kapsamda dünya miras listesinde 2 alanı olan tek ilimizdir. Dünya miras listesinde görülecek alanların 1 yıl süre ile dünya geçici miras listesinde yer alması gerekmektedir. Türkiye'de 83 dünya geçici miras listesinde yer alan alanı ile bu konumda dünyada ilk sırada yer almaktadır. 2012 yılında dünya geçici miras listesine dahil olan Ödemiş Bilgi ile bakanlığımız ile Ödemiş Belediyesi arasında protokol imzalanmış ve kendilerine gönderilmiştir.  Ceneviz kalelerin hakkındaki farklılığın arttırılması için bankalığımız ve ortak nesiller entegrasyonu derneği arasında bir protokol imzalanma aşamasındadır. Diğer yandan İzmir'de STK'lar yerel yönetimlerin olumlu iş birliğinin en önemli işbirliği olarak tarihi Liman Kenti'ne yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu alan geçtiğimiz yıl dünya geçici miras listesine eklendi ve çok olumlu çalışmalar yürütülüyor" diye konuştu.

İZMİR'İN UNESCO VARLIKLARINI GELECEĞE TAŞIMAKTAN DOLAYI ONUR DUYUYORUM
Toplantıda konuşmasın gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, UNESCO Dünya Mirası'nın turizm üzerindeki etkisine dikkat çekti. Soyer, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Vakfı'nın ortak çalışması ile düzenlenen bu toplantıda İzmir'in UNESCO varlıklarını geleceğe taşımaktan dolayı onur duyuyorum. İzmir bir bütün olarak dünyaya mirastır. Dünyanın uygarlıklarına yön vermiş eşsiz bir coğrafyadır. Hazırladığımız stratejide İzmir'de turizmi 30 ilçeye yaymayı hedeflemiştir. Bu noktada UNESCO dünya mirasında olan alanlarımız en önemli araçlarımızdan biri olacak. Bu noktada iki olan UNESCO Dünya Listesi'ndeki alanlarımızın sayısını 6'ya çıkarmayı hedefliyoruz. İzmir'in şehir markasını da güçlendirmeye çalışıyoruz. UNESCO dünya mirası kavramı öncesinde sadece alanları korunması ile ele alınıyordu. 2021 yılındaki deklarasyon ile bu değişmeye başladı. Artık bu alanlar yaşayan coğrafyalar olarak kabul edildi. Doğru bir planlama ile UNESCO alanlarını o şehre çok büyük katkıları olduğunu biliyoruz. Dünya Turizm Örgütü'ne göre dünya mirası alanlarını ziyaret eden turist sayısı her yıl hızla artıyor. Yeni bir UNESCO dünya mirası alanı yılda 1.5 milyon turist çekebiliyor.  2016 yılı istatistiklerine göre dünya mirası turizmi sektörü Birleşik Krallığın gayri safi milli hasılasına 5,2 milyon Paunt'luk bir katkı sağlamış" dedi.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Ortak işbirliği çağrısında da bulunan Başkan Soyer, "İzmir'deki bu alanlar ile ilgili her birinizin tek tek büyük çaba gösterdiğini biliyoruz. Ancak dünya mirası alanlarının turizme etkisini açıkladığım bu veriler bu çabanın ortaklaştırılması gerekliliğini ortaya koyuyor. İzmir'in tüm UNESCO alanlarına ilişkin hem fiziksel hem de organizasyonel olarak bütüncül bir yönetim anlayışı ortaya koymamız çok büyük bir ihtiyaç. Türkiye genelinde 18 UNESCO miras alanı var.  Burada başlattığımız koordinasyon sayesinde İzmir'de herhangi bir UNESCO alanına gelen turistlerin diğer alanlara erişimini de sağlamış olacağız. Gelen turistlerin  kuzeyde Bergama'ya, güneyde Efes'e, doğdu da Birgi'ye, kent merkezinde ise Kemeraltı ve Delta'ya, kıyılarda ise Çeşme, Dikili, Foça olmak üzere tüm alanlara ulaşmasını kolaylaştıracağız. Tarihi İzmir içinde yer alan Yeşilova Höyüğü, Konak Saat Kulesi, Kadifekale, Birgi'deki Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Gediz Deltasındaki flamingoların yaşam alanı, Foça Kalesi, Çandarlı Kalesi ve daha bir çok simgesel alan… " ifadelerini kullandı.

 
Akaryakıtta tavan fiyatlara zam
 
Bucaspor 1928'den amansız takip
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa'da Yenişakran'a 92 bin metrekare kilit taş
Aliağa Belediyesi,cadde ve sokaklarda yol yapım çalışmalarını aralıksız ...
Bayaklı'da 'Köy Enstitüleri' paneli
Bayraklı Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bayraklı Şubesi ...
‘Mavişehir Jeotermal Projesi’ için ortak akıl
TMMOB (Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği) İzmir İl Koordinasyon Kurulu ...
 
Bucalı Romanların nikah mutluluğu
Buca Belediyesi, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde, Göksu Mahallesi’nde ...
Başkan Erdoğan'dan faaliyet raporu: Karaburun'da neler yapıldı?
31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde %49,28 oyalarak Karaburun Belediye ...
Büyükşehir'in temizlik harekatında yeni durak Bornova
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin daha temiz bir kent yaratma hedefiyle ...
 
Başkan Soyer'den kahveci esnafına destek: Ana gibi kucaklamaya çalışıyoruz
İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, İzmir Büyükşehir ...
Başkan Koştu'dan iki yıl raporu: Bergama'ya 298 milyonluk yatırım!
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde belediye başkanı seçilen ve 08 Nisan 2019 ...
İzmir'in adalarına bakanlık onayı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “İzmir Körfez ve Limanı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva