HABERLER>GÜNCEL
4 Ekim 2023 Çarşamba - 10:52

Belediyede rüşvetin şifresi: Zeytinin kilosu 8 bin TL

Adana’da Seyhan ve Çukurova belediyelerine yönelik rüşvet ve imar yolsuzluğu soruşturmasının, 2022 yılında tamamladığı inşaata rüşvet ödemediği için ruhsat alamayan ve iflas eden müteahhidin şikayetiyle başladığı ortaya çıktı. 13 şüphelinin tutuklandığı operasyonda, müteahhitlerle yapılan telefon görüşmelerinde 'Zeytinin kilosu 8 bin lira' denilerek istenen rüşvetin miktarının belirtildiği tespit edildi. 12 taşınmaz ile 37 araca da tedbir kararı konulurken, alınan rüşvetin 750 milyon TL'yi bulduğu bildirildi.

Belediyede rüşvetin şifresi: Zeytinin kilosu 8 bin TL

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesine bağlı Mali Büro Amirliği ekipleri, Seyhan ve Çukurova belediyeleri hakkında yürütülen ‘rüşvet’, ‘resmi belgede sahtecilik’ ve ‘imar yolsuzluğu’ soruşturması kapsamında 61 kişiyi tespit etti. Savcılığın şüpheliler hakkında gözaltı kararı vermesinin ardından harekete geçen ekipler, kişilerin adresleri ve belediye binalarına 29 Eylül’de şafak vakti operasyon düzenledi. Operasyonda, aralarında Çukurova Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Ali Arslanlıoğlu, eski imar müdürü Hasan Uzun, Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Z., imar müdürleri ve çok sayıda belediye çalışanının da olduğu 60 şüpheli gözaltına alındı, 1 kişi ise bulunamadı.

ADRESLERDE ZİYNET EŞYASI VE DÖVİZ ELE GEÇİRİLDİ
Suçtan elde edilen mal varlığı kapsamında değerlendirilen 112 taşınmaz ile 37 araca da tedbir kararı uygulandı. Adreslerdeki aramalarda ise 1 kilo 980 gram has altın, 1 kilogram gümüş külçesi, 4 milyon 100 bin TL değerinde ziynet eşyası, 11 bin 370 dolar, 5 bin 700 euro ve 17 bin 50 TL ile 1 tabanca ele geçirildi.

RUHSAT ALAMAYAN MÜTEAHHİDİN ŞİKAYETİYLE BAŞLADI
Soruşturmanın, 2022 yılında bitirdiği bir inşaatın ruhsatını rüşvet vermediği için alamayan ve bu yüzden iflas eden bir müteahhidin suç duyurusuyla başladığı ortaya çıktı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen talimatın ardından KOM ekipleri, Çukurova Belediyesi’nin yapı denetim bölümünü teknik ve fiziki takibe aldı. Usule uygun yapılmamış binalara ruhsat almak isteyen müteahhitlerin şüphelilerden mimar Hıdır Kara ile irtibata geçtiği, daha sonra da eski belediye başkan yardımcısı Ali Arslanlıoğlu ve birlikte hareket ettiği eski imar müdürü Hasan Uzun’a yönlendirildiği öne sürüldü. Edinilen bilirkişi raporlarında ilçedeki 66 apartmanın imarında usulsüzlük yapıldığı, 1+1 olarak projelendirilen binaların 4+1 daireden oluştuğu, 8 kata kadar ruhsat alınan apartmanların 12 kat inşa edildiği kaydedildi. Alınan rüşvet miktarının ise yaklaşık 750 milyon TL olduğu değerlendirildi.

ŞİFRELİ GÖRÜŞMELER TAKİBE TAKILDI
Şüphelilerin, müteahhitlerle yaptığı rüşvet görüşmeleri kurulan ofislerde gerçekleştirdiği ve paranın zarf içerisinde elden aldığı öne sürüldü. Seyhan Belediyesi’nde de benzer yolsuzlukların olduğu ve müteahhitler ile yapı denetim görevlilerinin şifreli telefon görüşmeleri polisin teknik takibiyle tespit edildi. Şüphelilerin, projesi onaylanacak müteahhitlere onay verirken, “Zeytinin kilosu 8 bin lira” diyerek, alacağı rüşvet miktarını söylediği belirtildi.

1 ŞÜPHELİ HALEN ARANIYOR
Emniyetteki sorgularında haklarındaki suçlamaları reddettiği öğrenilen şüphelilerden 27'si savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen ve aralarında rüşvet şebekesinin lideri olduğu ileri sürülen Çukurova Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Ali Arslanlıoğlu, eski imar müdürü Hasan Uzun, yapı denetim görevlilerinin bulunduğu 13'ü tutuklandı. 3 şüpheliye ev hapsi verilirken, 17 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 1 şüphelisi ise halen aranıyor. (DHA)

 
Büyükşehir ile roman dernekleri arasında protokol
 
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in aylık kültür-sanat rehberi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca: Toplu aşılamaya gerek yok
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ...
Gazete kupürlü mesaja 2 ay uzaklaştırma
İstanbul’daki bir otelin insan kaynakları müdürü olan B.Ü.’ye, iddiaya ...
Öğretmenlere çevrim içi kariyer sınavı
19 Kasım 2023 tarihindeki Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı çevrim içi olarak yapılacak.
 
3 ilde zehir tacirlerine operasyon: 56 gözaltı
Zehir tacirlerine göz açtırılmıyor. Diyarbakır merkezli 3 ilde uyuşturucu ...
Ceyda Yüksel davasında 18 yıl hapse onama!
İzmir'in Bornova ilçesinde, evinde cam kesikleri içinde cesedi bulunan ...
İzmir'de otobüs evin bahçesine uçtu!
İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Limontepe mahallesinde İZULAŞ otobüsü evin bahçesine uçtu.
 
FETÖ'nün KPSS çalışma evine baskın!
Ankara'da FETÖ/PDY'nin KPSS çalışma evlerinde kaldıkları belirlenen 2 ...
Kayıp 3 çocuktan acı haber: İnşaat temelinde bulundu!
İstanbul Sancaktepe'de kayıp olan 7 yaşındaki Berat, 9 yaşındaki Baran ...
'Eski bakan örgüte bilgi sızdırıyordu'
Adnan Oktar Suç Örgütü Operasyonu'nun başındaki isim dönemin Mali Şube ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva