HABERLER>EKONOMİ
4 Temmuz 2019 Perşembe - 09:46

Bedelli askerlik ve imar barışından bütçeye dev gelir

Cumhurbaşkanlığı'nın raporuna göre, 2018'de 97 milyar lira olarak beklenen genel bütçe vergi dışı gerçekleşmesi yüzde 40'lık artışla 136,5 milyar lira oldu. Yüksek artışta bedelli askerlik ve imar barışı gelirlerinin etkili olduğu belirtildi.

Bedelli askerlik ve imar barışından bütçeye dev gelir

Cumhurbaşkanlığı'nın raporuna göre, 2018'de beklenen genel bütçe vergi dışı gerçekleşmesi yüzde 40'lık artış gösterdi. Yüksek artışta bedelli askerlik ve imar barışı gelirleri etkili oldu. 

Milliyet gazetesinden Kıvanç El, haberinde raporun detaylarına yer verdi. 

Merkezi yönetim bütçe kanununda 65 milyar 780 milyon TL olarak hedeflenen kurumlar vergisi tahsilatı yıl sonunda 78 milyar 673 milyon TL olarak gerçekleşti. Merkezi yönetim bütçe kanununda 146 milyar 524 milyon TL olarak öngörülen olan özel tüketim vergisi tahsilatı yıl sonunda 133 milyar 906 milyon TL ile hedefin yüzde 8,6 altında kaldı. Bu duruma özellikle ekonomide görülen gelişmeler neticesinde yapılan ÖTV indirimleri neden oldu. 2018'de mahalli idarelerin bütçe giderleri bir önceki yıla göre yüzde 21 artarken bütçe gelirleri ise yüzde 18 arttı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın raporuna göre 2018'de merkezi bütçe gelirleri beklenenden yüzde 8 daha fazla gerçekleşti. 696,8 milyar lira olarak hedeflenen gelirler 757,9 olarak gerçekleşti. Raporda bu durumun vergi gelirleri ile faiz, pay ve ceza tahsilatlarının tahmin edilenden yüksek olması gösterildi. 

YAPILANDIRMA TAHSİLATI

Genel bütçe gelirlerinde vergi, ana kalemi oluştururken 2018 yılı için 599 milyar lira vergi geliri hedeflendiği, 621 milyar lira vergi gelirine ulaşıldığı raporda belirtildi. Raporda, "Vergi gelirlerindeki bu yüksek performansı başta kurumlar vergisi olmak üzere birçok vergi kalemi olumlu etkilemiştir. 2018'de kur ve ithalat kaynaklı ithalde alınan KDV ile ücret ve menkul sermaye iradı kaynaklı gelir vergisinde tahminin üzerinde artış yaşanmıştır. 

Ayrıca yeniden yapılandırma kanunları kapsamında beklentinin üzerinde tahsilatlar sağlanmıştır" denildi. SGK ödemeleri, il özel idareleri ve belediyelere olan borçlar ile vergi cezalarının affına ilişkin alacaklar yeniden yapılandırılmıştı. 2018'de 122 milyar gelir vergisi hedefine karşın 138 milyar gerçekleştiği, 65 milyar kurumlar vergisi hedefi konurken de 78 milyar kurumlar vergisi toplandığı da rapora yansıdı.

ÖTV İNDİRİMİ GELİRİ DÜŞÜRDÜ

Merkezi yönetim bütçe kanununda 146,5 milyar olarak öngörülen olan ÖTV ise, yıl sonunda 133,9 milyar ile hedefin yüzde 8,6 altında kaldı. Raporda, bu duruma neden olarak, "Ekonomide görülen gelişmeler neticesinde ÖTV'ye tabi mallardaki tüketim ve fiyat değişimlerinin yanı sıra bazı motorlu taşıtlara ilişkin ÖTV ile bazı dayanıklı tüketim mallarına ilişkin ÖTV'lerde geçici nitelikli oran indirimleri ile petrol ve doğalgaz ürünlerine ilişkin bazı mallarda eşel mobil sistemi kaynaklı ÖTV indirimleri etkili olmuştur" denildi.

BEDELLİ ASKERLİK İLE İMAR BARIŞ ETKİSİ

Genel bütçe vergi dışı gelir gerçekleşmelerinde de 97,4 milyar lira olarak öngörülen gelir 136,5 olarak gerçekleşti. Yüzde 40'in üzerinde gerçekleşen bu artışın nedeni de raporda, "Bunun nedeni ise, faizler, paylar ve cezalar ile teşebbüs ve mülkiyet gelirleri kalemlerinin beklenenin üzerinde gerçekleşmesidir. 2018'de uygulamaya konulan bedelli askerlik ile imar barışı kapsamındaki gelirler bu yüksek artışta etkili olmuştur" ifadeleri yer aldı.

SEÇİM SÜRECİNDE YEREL İDARE BÜTÇELERİNDE AÇIK ARTTI

Raporda, yerel idare bütçeleriyle ilgili değerlendirme de yer aldı. Buna göre, 2018'de mahalli idarelerin bütçe giderleri 2017'ye göre yüzde 21,4 oranında artarak 183,6 milyar olarak gerçekleşmişken, bütçe gelirleri ise yüzde 18,1 oranında artarak 157,9 milyar lira oldu. Yani belediyelerin gideri artarken geliri düştü. Raporda, "bu nedenle 25 milyar 719 milyon TL bütçe açığı ortaya çıkmıştır" denildi.(Milliyet)

 
Karşıyaka'da engelsiz yaz okulu
 
Tuna'da transfer açıklaması: Bir kaç güne...
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 4 Temmuz 2019 Perşembe 11:09

ordu terhis edilmiş,ülke çıfıt çarşısına dönmüş... olsun para geliyor...

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL dün açıklanan enflasyon verileri sonrasında 5.60 seviyesine kadar ...
Sigara ve alkole zam geldi: İşte yeni fiyatlar
Sigara ve alkol ürünlerine ÖTV zammı geldi. Yasa ile daha önce yılda 2 ...
Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna ...
 
Ege ihracatı Mayıs ayında vites düşürdü!
Ege İhracatçı Birlikleri Mayıs ayında 1 milyar 306 milyon dolarlık ihracat ...
Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar kuru, bugün saat 10'da açıklanacak ve baz etkisiyle yüzde 15'li ...
 
M.I.C.E. sektöründen yaza merhaba
Dünyanın en büyük üçüncü MICE (Meeting, Incentive, Congress, Events) fuarı ...
Irak, Türk makarnasına yasak koydu!
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Irak-Türkiye ikili ticaret hacminin 20 ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar kuru, önceki gün G-20 zirvesinden gelen S-400 ve Halkbank konusundaki ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva