HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Ocak 2020 Cumartesi - 11:00

Bayraklı Uğur Mumcu'yu unutmadı

Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu katledilişinin 27'inci yılında Bayraklı'da düzenlenen panel ve fotoğraf sergisiyle anıldı. 'Adalet ve Demokrasi' başlıklı etkinlikte Mumcu'nun kitaplarında anlattığı Türkiye ile günümüz Türkiye'si arasındaki tarihsel süreç ele alındı. 

Bayraklı Uğur Mumcu yu unutmadı

Bayraklı Belediyesi tarafından Tepekule Kongre Merkezi Akdeniz Salonu'nda düzenlenen “Uğur Mumcu: Adalet ve Demokrasi” paneline Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Gazeteci-Yazar Işık Kansu ve Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behlül Özkan konuşmacı olarak katıldı. Etkinlik öncesi katılımcılar Mumcu'nun hayatından kesitlere yer verilen Gürsel Gökçe’nin “Sönmeyen Işık Uğur Mumcu” sergisini ziyaret etti. Uğur Mumcu'nun 'Rabıta' kitabından örneklerin verildiği panelde ise, 30 yıl önce yazılanların günümüz Türkiye'sine ışık tuttuğu vurgulandı. Etkinliğe Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, eşi Aylin Sandal ve oğlu Yağız Sandal'ın yanı sıra, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Cumhuriyet Halk Partisi Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş, İyi Parti Bayraklı İlçe Başkanı Erdinç Çobanoğlu, eski Bakanlardan Yaşar Okuyan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Salonu tamamen dolduran yüzlerce izleyici, konuşmacıları dikkatle dinledi.

Özel: 'Bir kez daha gökkuşağını oluşturacağız'

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel: Bu gece vesilesiyle faili meçhul tüm gazetecileri saygıyla, minnetle anıyorum. 27 yıl sonra bir kez daha Uğur Mumcu'nun işaret ettiği tehlikelerin bugün vardığı noktayı konuştuğumuz gecede görüyoruz ki; Uğur Mumcu'nun bıraktığı Türkiye'den çok daha geride bir Türkiye var. 180 ülke arasında basın özgürlüğü endeksinde 157. sıradayız. İsveç, Danimarka, Norveç gibi ülkeler ilk 5'te. Hukukun üstünlüğünde İran bizden daha önde. Orada şeriat hükümleri olmasına rağmen bizim hakim ve savcılardan daha özgürler. Ataol Behramoğlu'nun dediği gibi 'Gerek kalmadı korkmaya çünkü korkulan olmuştur' noktasında bir yerlerdeyiz ama hayat bir yandan devam ediyor. Tarihsel süreç içindeyiz. Kimsenin umutsuzluğa kapılmaya, biz kaybettik onlar kazandı demeye hakkı yok. Dış politika ve Türkiye'de siyaseti elinde bulunduranlara karşı kaçamayacağımız bir sorumluluğumuz var. Sandık bazen dile gelir konuşur duyabilene. Şunu söyler: 'Yapma.' 1 yıl önce verdiği yetki sonrası sandık sana 'dur' dedi, ancak alınan bir mesaj yok. İlk çağlardan beri insanlar nasıl davranıyorsa öyle davranacağız. İstanbul seçimlerini Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir gökkuşağı gibi olan ittifak siyaseti kazandı. Büyükşehirler gibi birçok ili de gökkuşağı kazandı. Farklı renklerin, seslerin birbirine taviz vermeden, içine karışmadan ama birlikte olduğu bir siyasetle kazanıldı. Cumhuriyet, Atatürk devrimleri, bilim ve çağdaşlıkla sorunu olmayan herkesle birlikte bir kez daha gökkuşağını oluşturacağız" diye konuştu.

Kansu: Ayrışmaya kardeşlikle 'Hayır' dedik

Gazetece-Yazar Işık Kansu: Uğur Mumcu ile çalışmış gazetecilerden biri olarak yüzlerce panele katıldım. Böye kalabalığı ilk kez görüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Aydınlanma yaşamış toplumlar nerede olsa geri düşmezler. Türkiye'nin demokratikleşme sürecine bakarsanız; 200 yıllık bir süreç var. Hep devrim ve karşı devrim süreci yaşanmış. Şu bir gerçek, Türkiye'de çağdaş uygarlıktan geriye düşmek zor. Son yerel seçimde de gördük. Toplumdaki ikileştirmeye, kindarlaştırmaya biz kardeşlikle 'hayır' dedik. Nerede dedik? Büyükşehirlerde 'yeter' dedik. Müthiş bir sağduyuyla 'dur' dedik. O nedenle karamsarlığa gerek yok.

Özkan: "Türkiye fabrika ayarlarına dönmeli"

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behlül Özkan: "Kendinize olan güveninizin düşük olmaması lazım. Müslüman kardeşler ideolojisi Türkiye'de güçlü lobisi olan bir örgüt. Dış politikada ülke değerleri, çıkarları değil, İslami değerler ön planda. Orta doğu ülkeleriyle savaşarak değil, bunlarla uzlaşarak ülke çıkarlarını düşünerek hareket edilmeli. Ruslarla 'düşman olma', Arap'ların 'iç işlerine karışma', Ortadoğu ile 'savaşma' diyen Atatürk'ün söylediklerinin tam aksi işler yaparak, herkesle kavgalı hale geldik. Cumhuriyetin kurulduğu ilk halinde izlenilen yol gibi fabrika ayarlarına geri dönülmesi gerekiyor. Atılan tüm adımlar siyasal İslam'ın ideolojik takıntılardan dolayı milli çıkarlar gözetilmeksizin atılıyor ve bu da başımıza bela oluyor.

Etkinlik sonunda Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, konuşmacılara ve fotoğraf sanatçısı Gürsel Gökçe’ye teşekkür plaketi ve çiçek takdim etti.

 
Uğur Mumcu, Narlıdere’de anıldı
 
Bakanlıktan Urla'da dikkat çeken turizm hamlesi: Acele kamulaştırma!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uğur Mumcu, Narlıdere’de anıldı
Narlıdere Belediyesi, 24 Ocak 1993’te katledilen Uğur Mumcu için anma ...
Güzelyalı'da o sokak 2 ay kapalı kalacak
İZSU, Poligon ve Arap derelerindeki menfez yenileme çalışmaları kapsamında ...
Menemen'in 50 yıllık sorunu çözüldü!
Menemen’in 50 yıldır çözülemeyen kent içi ulaşım sorununu Menemen Belediye ...
 
Selçuk'ta Uğur Mumcu için anlamlı tören
Demokrasi şehidi Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, Selçuk’ta anıldı. İstasyon ...
Bornova-Kavaklıdere'ye taziye evi açıldı
Bornova Belediyesi vatandaşların öncelikli talepleri arasında yer alan ...
Pınar Çocuk Tiyatrosu Çiğli’de
Eğitim öğretimin yılının ilk dönemini tamamlayan öğrenciler Çiğli Belediyesi’nin ...
 
Uğur Mumcu, Buca'da unutulmadı
Türkiye’nin aydınlık yüzü, korkusuz gazetecisi Uğur Mumcu, katledilişinin ...
Depremde son durum... İzmir ekibi can kurtardı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tunceli’de bulunan 11 kişilik ...
ESHOT seferlerine Göztepe ayarı!
Güzelyalı’daki Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nın açılışı nedeniyle 26 Ocak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva