HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Mayıs 2024 Salı - 20:04

Bayraklı’da hesap görüşmesine AK Parti’den eleştiri: İzmir’in kalbi kalp spazmı geçirdi!

Bayraklı Belediye Meclisi Mayıs Ayı Olağan Toplantısı gerçekleşti. Mecliste 2023 yılı mali yılı kesin hesabı görüşüldü. Hesaba dair olarak AK Parti Grup Başkanvekili Emre Demir borçların arttığına ve belediyede hizmetlerin yapılmadığına dair eleştirilerde bulunarak, “İzmir’in kalbi Bayraklı denmişti ama maalesef kalp spazmı geçiren bir Bayraklı var” dedi. Ayrıca geçmişte gündeme gelen belediyenin logosunun akıbetini soran AK Parti Belediye Meclis Üyesi, “Bayraklı’nın kalbi nerede? Bu logo ne oldu, farklı bir logo mu kullanacaksınız?” sorusunu yöneltti.

Bayraklı’da hesap görüşmesine AK Parti’den eleştiri: İzmir’in kalbi kalp spazmı geçirdi!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bayraklı Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Toplantısı ikinci oturumu gerçekleştirildi. Meclisi Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal yönetti.

Mecliste ihtisas komisyonundan oy çokluğu ile gelen 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşüldü.

ÖN GÖRÜLEN GELİRİN YÜZDE 92’Sİ GERÇEKLEŞTİ
Belediyenin bütçesi oluşturulurken 898 milyon 735 TL öngörülürken yıl içerisinde bütçe dışı ek gelirler ile birlikte toplam gelir 978 milyon 370 bin TL oldu. Bu gelirlerin 935 milyonu tahakkuk edildi ve gelir bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 92 oldu.

TOPLAM GİDER 1 MİLYAR 7 MİLYON TL OLDU
2023 yılı bütçesi oluşturulurken 898 milyon 735 bin TL ödenek tahsisi yapıldığı ancak enflasyon artışı ve ekonomik dengesizlikler ile birlikte yıl içerisinde ek 108 milyon 635 bin TL’lik ek bütçe yapıldı. Ek bütçe ile birlikte gider bütçesinin toplam 1 milyar 7 milyon 335 bin TL olduğu açıklandı. Bütçenin en büyük gider kaleminin ise 600 milyon 478 bin TL personel gideri olduğu belirtildi.

AK PARTİLİ AKBULUT: İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ ANLAYIŞI BENİMSENMİŞ
AK Parti Meclis Üyesi Soner Akbulut, bütçeye getirdiği eleştirileri “Özel Kalem Müdürlüğü’ne 9 milyon bütçe ayrılmış. Temsil ve tanıtıma 2 milyon ayrılmış. 1 milyon ek yapılarak 4 milyon TL olmuş. Özel kaleme ayrılan bütçe kafamızda bir soru işareti uyandırılıyor. İtibardan tasarruf olmaz anlayışı benimsenmiş. Tanıtma ve ağırlama giderlerine 10 kişinin maliyeti kullanmış. 13 milyon Spor Müdürlüğüne ayrılmış. Sporsal faaliyetlere ayrılan bütçe bizleri üzmüştür. Bir de dünya çocuk ve gençlik mottosu olan bir ilçe olmasına rağmen kütüphanelere 3 milyon 558 bin TL ayrılmış. Tanıtma ve ağırlama kadar değeri yok mudur?” ifadeleriyle dile getirdi.

AK PARTİLİ DEMİR: BİZCE BAŞLIK; BELEDİYENİN BORCU 1 MİLYAR TL
AK Parti Grup Başkanvekili Emre Demir ise bütçeye getirdiği eleştiriler olarak eski başkanı hedef alarak “2023 yılı mali hesabını konuşuyoruz. Bizim konunun başlığını atmalıyız, bütçenin etkin ve verimli kullanıldığı söylendi. Biz tam tersi düşünceye sahibiz. Bayraklı Belediyesi’nin borcu yaklaşık 1 milyar TL, bizce başlık bu olmalı. Önceki dönem Belediye Başkanı Serdar Sandal ‘Belediye borç batağında, personel sayısı fazla. İçi çürümüş bir kurumsal yapı var ve bunu düzelteceğim’ demişti” dedi.

‘KİŞİSEL PR’A DÖNÜŞTÜ’
Belediyenin bütçesinin kişisel tanıtıma dönüştüğünü belirten Demir, “Taşı taş üstünde koyanın yanındayız demiştik. Sandal’a da demiştik, Bayraklı için ne yapabiliriz dedik. 70 milyonluk SGK borcunu söylemişti biz de borcu arazi karşılığı sildirdik. Hizmet olarak döneceğine inanıyorduk ama kişisel PR’a dönüştü” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR’İN KALBİ BAYRAKLI DEMİŞTİ AMA MAALESEF KALP SPAZMI GEÇİRDİ’
Belediyenin borçlarına rağmen hizmet yapmadığını ifade eden Demir, “Kamuya borçlar bugün hala ödenmiyor, çok ciddi borcu var belediyenin. Piyasaya borcumuz yok diyoruz. Son 5 yıldaki EKAP kayıtlarına bakmayı davet ediyorum, iş ve icraat yok ki. Ortada bir proje yok. Yaklaşık 1 milyar TL borç var ama hizmet sıfır. İzmir’in kalbi Bayraklı denmişti ama maalesef kalp spazmı geçiren bir Bayraklı var” dedi.

‘BUGÜN 1 MİLYAR OLAN BORÇ DAHA SONRA 2 MİLYAR OLUR’
Belediye gelirlerinin bir an önce arttırılması gerektiğini belirten Demir, “Bazen sert ama yerinde eleştirilerde bulunduk. Bu eleştirilerin ne kadar haklı olduğunu gördük. Dün belediye meclisi iken evet dediğiniz konuların bugün içinden çıkılmaz konular olduğunu görüyorsunuz. Umarım siz bu söylemlerinizi altı dolu bir şekilde doldurursunuz. Bugün 1 milyar olan borç 2 milyar TL olur. 60-70 aday adayı çıktı CHP’den. Eğer insanlar inansaydı bu kadar aday çıkmazdı. Siz de bu eleştirileri görseydiniz yanında olurdunuz. Bence siz de mazeretleri kenara bırakıp gelir arttırıcı hareketler yapmalısınız. Bizim dışımızda gelişen ekonomik krizler var, bunları görüyoruz. Gelir arttırıcı hareketlerde bulunmak lazım. Ruhsata tabi olup ruhsatı olmayan kaç işletme var? Kaç tane inşaat ruhsatı kesilmiş? Firmalar Bayraklı’da iş yapmaktan imtina ediyor. Bayraklı maalesef bize kişisel PR’ı uğruna 5 sene kaybetmiş. İçten ve samimi eleştirilerimizi dikkate almanız bizim temennimiz. Üzerimize düşen ne varsa yanınızdayız. Grubumuz adına ret oyu veriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TEK ADAMCILIK YAPMIYORUZ’
AK Parti’den gelen eleştirilere yanıt veren CHP Grup başkanvekili Özlem Avcı, “Gençlere önem verdiğimiz için kafeleri kitap kafelere çevirdik, durumu olmayanlar için öğrencilere ders veriyoruz. 27 aday adayımız oldu, bu da demokratik bir parti olduğumuzu gösterdi. Tek adamcılık yapmıyoruz” dedi.

2023 Mali Yılı Kesin Hesabı AK Parti Grubu’nun ret oyuyla, oy çokluğu ile geçti.

LOGO YENİDEN GÜNDEME GELDİ: BAYRAKLI’NIN KALBİ NEREDE?
Oylamanın ardından mecliste dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Parti Meclis Üyesi Muhammet Şahin, geçmişte tartışmalara neden olan belediyenin logosunun akıbetine dair sorular sorarak, “Bayraklı’nın en temel sorunlarından biri kentsel dönüşüm ve deprem. Rakamlarda kentsel dönüşüme ayrılan miktar yok hükmündedir. Bayraklı’nın meselelerinin üzerine gidecek iradeleri ortaya koymamız gerekir. Sayın Başkan, kısa vadede Bayraklı için neler yapacaksınız? Bayraklı’ya kent meydanı konusunda önceki dönem çokça kez söz aldım. Sandal bize çokça görsel sunum yaptı ama bir çivi bile çakılmadı. Devamlılık esastır, bu kent meydanını ne zaman kazandıracaksınız? Deprem etüt merkezi daha önceki dönemde kapatıldı. Bu merkez yeniden açılmalı. Bayraklı’nın gündemine oturan ve logo meselesi var, yeniden mi değişti bu logo? Bu kalp nerede? Bayraklı’nın kalbi nerede? Bu logo ne oldu, farklı bir logo mu kullanacaksınız?” dedi.

CHP’Lİ ÖZKAN DEPREMZEDELERİN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Haydar Özkan, depremzedelerin sorunlarını gündeme taşırken, “Depremle ilgili konuşurken elimde depremin verdiği esaslar var. Hasarlı bina adetleri var elimde. 2020 tarihinde 300 bin TL paraya ihtiyacımız var. 100 bin TL’yi emsal artışı ve 200 bin TL’yi kredi ile yapabiliriz demiştik. Artık bankalardan kredi alamıyoruz. Deprem vergileri yerinde kullanılmış olsaydı içinde otururduk.

Rezerv alanda isteklerimiz var. 16 tane iş yeri yapıldı, 2 yıl oldu hala dağıtılmıyor bu iş yerleri kime teslim edilecek. 1 ekmek için farklı mahallelere gidiyor vatandaşlar. 140 tane iş yeri için hak sahibi olanlardan hiçbir bilgi alamadık yer de gösterilmedi. Rezerv alanda bir sağlık ocağı var ve 2 yıldır açılmıyor, camiye imam tahsisi yapılamıyor. Akaryakıt alanı olarak belirlenmiş bir yer var ve bilgilerimiz dışında satılmış. Yeşil alan olarak ilan edilen bölgede inşaat yapılmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

MECLİSTE ‘BAYRAKLILILAR KONUŞSUN’ TARTIŞMASI: SEN BURADA DOĞDUN DİYE ÜSTÜN MÜ OLDUN?
Özkan’ın ardından söz almak isteyen AK Partili Şahin’e ‘dile ve temennilerde bir kez söz alınır’ diyerek izin vermeyen Başkan Önal, AK Parti Grubu ile tartıştı. AK Partililerin CHP’li meclis üyesi Mehmet Cengiz Sarıoğlu’nun eleştirilerine ithafen ‘Bayraklılılar konuşsun’ demesi üzerine sinirlenen Başkan Önal, “Kişinin nerede doğduğunun bir kıymeti yok. Sen burada doğdun diye üstün mü oldun? Geç kardeşim. Burada kimsenin birbirine mecburiyeti yok ama saygı göstermek zorundasınız” dedi. AK Parti grubundan yükselen seslere karşın olarak Başkan Önal, “Grubunuza bir saldırı olursa grup başkanvekili cevap verir. Sen bir kere söz aldın, bitti. Sesini yükseltme. Hem konuşmanın süresi hem de usulü ile ilgili başkanvekili konuşacak” dedi.

BAŞKAN ÖNAL KENT MEYDANI’NA DAİR DETAYLARI ANLATTI
AK Partililerin ‘önce hangi projeyi yapacaksınız’ diye sorması üzerine Başkan Önal, “İlk olarak kaldırım ve yollar yapılacak ondan sonra projelerimi yapacağız. Kent Meydanı benim projelerim arasında var ama sadece belediyenin alabileceği bir karar değil. İstediğimiz proje için bakanlıkla görüşmemiz gerekir. Tarihi bir bulguya dair çalışmalar sürüyor. En son yapılan kazılardan sonra kurul yeniden değerlendirecek. Sapla samanı birbirine karıştırmayın, iki ayrı bölge var. Kurul kazıları istedi ve hocalar eşliğinde yapıldı. Atılmış olan adımlar var ama kuruldan henüz geçmedi. Kent Meydanı ile ilgili düşünceyi sürdürüyorum. Kurul kararına bağlı, bize bağlı olmadan bir süreç” dedi.

‘ETÜT MERKEZİ AÇARSAK POPÜLİST OLUR’
Son olarak meclis üyelerinin kendisine gelen soruları yanıtlayan Başkan Önal, şunları söyledi:

Deprem etüt merkeziyle ilgili olarak, çok daha ileri teknolojide olan yerler var. Geçmiş dönemlerde faydası olabilir ama çok daha bilimsel kurumlar ve firmalar var. Projeler artık kendi ödemelerini müteahhit alıyordu artık müteahhit ile iletişime girmeden ödemelerini alabiliyorlar. Etüt merkezini açarsak popülist olur, bilimsel olmaz.

‘KALP DURUYOR ARKADAŞLAR’
Kalp duruyor arkadaşlar. Logoyla ilgili bir tartışmamız olmadı. İzmir’in Kalbi konusunda ben de hemfikirim. Tarihsel açıdan bakınca İzmir’in kalbi olmayı burayı hak ediyor.

‘BORCUMUZA DAİR ENDİŞEMİZ YOK’
Borcumuz var ama hiçbir endişemiz yok. Harcamaları da itibar olarak değerlendirmiyoruz. Yapacağımız hizmetler ile umarım bir katkısı olur.

 
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, PFDK'ye sevk edildi!
 
Sinan Ateş cinayetine ilişkin iddianame kabul edildi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Mayıs 2024 Çarşamba 10:45

İzmir in bütün ilçeleri patlamış durumda hani vaatler? Çocuk gibi vaat saçıyorlardı etrafa. Yalan söylediğini bile bile oy verenler bunlar daha iyi günleriniz.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Kadın Kolları'ndan Başkan Çerçioğlu'na nezaket ziyareti
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Özdemir ...
ADÜ Rektörü Kent'ten Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, ...
TMMOB’lu başkandan Şehir Plancıları’na ret!
TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube’de uzun yıllar başkanlık ...
 
Büyükşehir'den işten çıkarma açıklaması: 250 kişi kriterlere uymuyor!
İZSU'da 40 işçinin işten çıkarılması sonrası Belediye-İş'in gerçekleştirdiği ...
Karabağlar’da gündem 175 milyonluk borçlanma!
Karabağlar Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısının ana gündemi Başkan ...
Nikahtaki dua krizine Başkan Ünsal’dan açıklama: İletişim kazası!
Karşıyaka Belediyesi’nin 2023 yılı bütçesi meclisten oy çokluğu ile geçti. ...
 
Konak Meclisi'nde gündem kesin hesap: Gelirin yüzde 72'si personele!
Konak Belediyesi'nin gelirinin yüzde 72'sinin personel maaşlarına gittiğini ...
Bornova'da 'kesin hesap' vakti: Her 100 TL'nin 66 TL'si işçilere!
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, belediyenin her 100 TL’lik harcamasının ...
ESHOT’ta kadro revizyonu: Genel müdür yardımcıları değişti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT’ta Genel Müdürlüğü Turgay Bozoğlu’nun ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva