HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Aralık 2019 Cumartesi - 17:50

Batur ve Soyer'den ortak 'gökdelen' adımı: İptal için harekete geçildi!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile görüşerek gökdelen projesi ruhsatının iptali için gerekli çalışmaları başlattı. Başkan Batur yaptığı yazılı açıklamada gökdelen kararının Ocak ayı meclisine getirileceğini belirterek "Kent estetiği kurulumuzun ön gördüğü şekilde bina yapılmasına izin vereceğiz. Ama bu gökdelen olmayacak" dedi.

Batur ve Soyer den ortak  gökdelen  adımı: İptal için harekete geçildi!

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tartışmalı gökdelen projesinin özellikle Kadifekale olmak üzere kent siluetini bozacağının ve hukuki süreçlerin henüz tüketilmediğinin anlaşılması üzerine ruhsatın iptali hakkında gerekli çalışmaları başlatma kararı aldı. Tunç Soyer gökdelen ruhsatının hukuki zeminini oluşturan 1/1000’lik Uygulama İmar Planı’nın iptal edilmek üzere ivedilikle Konak Belediyesi Meclis gündemine alınmasını talep etti. Soyer, Konak Belediyesi Meclisi’nin ilgili planı iptali etmesi halinde İzmir Büyükşehir Meclisi’ni olağanüstü toplanmaya çağırarak bu kararın onanması teklifinde bulunacağını açıkladı.

MECLİSE GELECEK
Geçtiğimiz günlerde TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Denetim Daire Başkanlığı ve Konak Belediyesi’ne Konak’taki gökdelen projesinin mevzuata aykırı ruhsatının durdurulması talebinde bulunmuştu. Soyer, yapılan başvuru doğrultusunda ruhsatın iptali için Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile görüşerek gerekli adımları atmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi, gökdelen projesine verilen ruhsatın hukuki zemini oluşturan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın 1/5000’lik üst ölçekli plana uyumsuz olması nedeniyle 1/1000’lik planın iptalinin Konak Belediyesi Ocak 2020 Meclis gündemine dahil edilmesi hususunda mutabakata vardı.

KOMİSYON OLUŞTURULACAK
Planın iptal edilmesi halinde, yeni bir gökdelen projesinin daha oluşmasını engellemek amacıyla, Planlı Alanları İmar Yönetmeliği’nin 66. Maddesi kapsamında Konak Belediyesi ile eşgüdüm içerisinde bir Mimari Estetik Komisyonu oluşturulacak. Kurulun gökdelen projelerinin Kadifekale başta olmak üzere İzmir’in siluetine olan etkisini değerlendirmesi ve benzer inşaatların bir daha oluşamayacak şekilde bir teknik değerlendirme yapması bekleniyor.

Gökdelen projesiyle ilgili 2010 yılında onaylanan plan daha önce açılan dava sonucunda İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 2010/2024 E. 2011/1772 K. sayılı kararıyla iptal edilmiş, 2013 yılında onaylanan plan ise İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin 2013/1746 E. 2015/787 K. sayılı kararıyla iptal olmuştu. Ardından, 2015 yılında onaylanan plan İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin 2016/429 E. 2017/1601 K. sayılı kararıyla geçerliliğini kaybetmişti. Gökdelen projesine ruhsat verilmesinin altlığını oluşturan Konak Belediyesi 1/1000’lik planı bu üst ölçekli planlarla çelişiyor ve bu nedenle Konak Belediye Meclisi’nin bu kararı iptali talep ediliyor.

BATUR: BİNAYA İZİN VAR, GÖKDELENE YOK! 
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Sürece seyirci kalmayacağız, demiştik. İçimize sinmediğini söylerken de politika yapmıyorduk. Şimdi somut olarak adım atıyoruz. 1/5000’lik plana uyumsuz olan 1/1000’lik planın iptali için harekete geçeceğiz. Yönetmenliğin verdiği yetkiyle iki belediye ortak bir estetik kurul kuracağız. Bu kurulda iki profesör ve her iki belediyeden birer temsilci yer alacak. Bu kurul hem gökdelen hem de bundan sonra kentin estetiğini tehdit edecek her yapı için görüş verecek ve bu görüş doğrultusunda hem Büyükşehir hem de Konak Belediyesi ortak hareket edecek” dedi.

Ocak ayında gökdelenin 1/1000 planının görüşülmek üzere belediye meclisine geleceğini anlatan Başkan Batur, “Mecliste alacağımız kararı Büyükşehir belediyesine yollayacağız. Oradan gelecek karara göre de Pasaport’ta yapılması planlanan projenin geleceği netleşecek. Kent estetiği kurulumuzun ön gördüğü şekilde bina yapılmasına izin vereceğiz. Ama bu gökdelen olmayacak” diye konuştu.

 
Lale Mahallesi renklendi!
 
Göz-Göz'e nazar değdi!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
chp li sevket 15 Aralık 2019 Pazar 02:57

TUNÇ kardeşim İZMİR BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI Bin düşünüp bir söylemeli,laf olsun diye konuşmamalı,böyle günahı vebali çok olan imar konusunda İZMİR'İN yanında net tavır koymalı.Konak Belediye Başkanı gibi net olmalı.

Yorumu oyla      4      6  
Mr İsremezük 15 Aralık 2019 Pazar 00:44

İzmirliler:1 Tunç Soyer :0 Goller dakika 35 Tunç Soyer kendi kalesine.

Yorumu oyla      5      6  
Alen35 14 Aralık 2019 Cumartesi 22:55

Olması gereken oluyor. İzmir de gökdelen yapılan alanlar belli. belli diyoruz ama bu alanların ,planlanmış bölge diye geçen yerlerin bile dünya sıkıntısı var! Tabiki konak çankaya bölgelerine gökdelen yapılmasından çok daha iyidir! zaten Sayın ABdül batur da açık ve net olarak "gökdelen bölgesi olarak planlanmış yerler varken buraya gökdelen yapılması içimize sinmiyor" diye. Umarım bundan sonra da izinv erilmez ve ileriki yıllar da "birileri çıkıpta izmire ihanet ettik" demez. gerçi hoş izmire zaten 60 ve 70 li yıllar da ihanet edenler etmiş.

Yorumu oyla      5      6  
İsmail Yıldız 14 Aralık 2019 Cumartesi 21:54

Bundan böyle çağımız... Katılım, ortak akıl ve kamu yararı temelinde siyaset üretebilenlerin çağı olacaktır.. Karar doğrudur.. Kutluyorum

Yorumu oyla      4      6  
vah vah 14 Aralık 2019 Cumartesi 21:29

sanki kadife kaleye milyonlarca turist geliyor...çok önemli...başkanım havalar soğuk bisiklete binme.

Yorumu oyla      6      5  
gürkan 14 Aralık 2019 Cumartesi 20:24

Başta kalenin denize bakan kısmı olmak üzere, Basmane-Çankaya-Alsancak koridorunda kentsel dönüşüm olacak mı yoksa gecekondu kaplı kaleye pazar kurmaya, merkezde tabela kirliliğine, kaldırım işgaline, merkezdeki binaların ve dükkanların hepsinin ayrı telden çalmasına devam mı edilecek? Basmane utanç çukurunu söylemiyorum bile çünkü orası daha uzun yıllar çukur kalacak.

Yorumu oyla      5      11  
Ahmet Alpaslan 14 Aralık 2019 Cumartesi 19:19

İzmir''de gökdelenlere ihtiyaç yoktur. Cumhubaşkanı geçtiğimiz yıl artık yatay mimariye geçeceğiz demişti. Kentleri yaşanabilir olmaktan çıkarmayınız!

Yorumu oyla      5      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lale Mahallesi renklendi!
Lale Mahallesi’nde Benim Rengim Benim Sokağım projesinin ilk etabı Başkan ...
Kemalpaşa Belediyesine anlamlı ödül
İzmir Birlik Platformu tarafından, siyaset, iş dünyası, sanat camiası ...
Başkan Sengel’den temizlik çıkışı: Bu çalışanlar insan!
Selçuk Belediye Başkanı Sengel, temizlik ve evsel atıklar noktasında verdiği ...
 
Başkan İduğ'dan kahvehane toplantısı
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Rafetpaşa Mahallesi'nde düzenlenen ...
Bayraklı Belediye Tiyatrosu’ndan dünya prömiyeri
Bayraklı Belediye Tiyatrosu, usta şair Nazım Hikmet'in hayatını anlatan ...
Konak'ta ilik seferberliği
Konak Belediyesi’nde çalışan Ergin Durmaz’ın lösemi olduğunun öğrenilmesini ...
 
Vekil Kırkpınar açıkladı: Kemalpaşa'ya adalet sarayı geliyor!
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan adliye hizmet binası sorunu AK Parti ...
Kedi Tosya sıcak bir yuvaya kavuştu
Yaşama gözlerini açtıktan 2 ay sonra bir aracın çarpması ile sol arka ...
Karşıyaka’da Mevlâna gecesi
Karşıyaka Belediyesi, öğretileriyle yüzyıllardır insanlığa ışık tutan, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva