HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Ekim 2014 Çarşamba - 11:12

Basmane günlerinde önemli zirve: Mülteci değil insan!

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Basmane Günleri kapsamında gerçekleştirilen ‘Basmane’de Mülteci Sorunları’ adlı panelde, İzmir’e gelen mülteci, sığınmacı ve zorunlu göçmenlerin yaşadığı sorunlar tüm ayrıntıları ve çarpıcı gerçekleriyle masaya yatırıldı.

Basmane günlerinde önemli zirve: Mülteci değil insan!

Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen 4. Basmane ve Çevresi, Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri üçüncü gününde iki önemli programa ev sahipliği yaptı. Etkinliklerin ilki Tarihi Basmane Garı’nda gerçekleşti. İlk olarak Kent Gözlemcisi Orhan Beşikçi’nin  'Basmane Açıkhava Müzesidir'  başlıklı sunumuyla başlayan program daha sonra 'Kasaba Demiryolları ve Basmane Garı’nın Yapımıyla Basmane’de Başlayan Dönüşüm' adlı panelle devam etti. Gazeteci Yazar Nedim Atilla’nın moderatörlüğünü üstlendiği panele Mimar Emel Kayın, Tarihçi Sabri Sürgevil ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 3.Bölge Müdürü Murat Bakır konuşmacı olarak katıldı. İnşasına 1856 yılında başlanan 1866 yılında işletmeye açılan Basmane Garı, aynı yıllarda basma fabrikaları ve atölyelerle özdeşleşen semtin ismi ve Fransız mimar Eiffel’in anlatıldığı panel yoğun ilgi gördü.

SORUNLAR MASAYA YATIRILDI
Basmane Günleri etkinlikleri, Tarihi Basmane Garı'nda gerçekleşen panel sonrasında Basmane Semt Merkezi’nde düzenlenen 'Basmane’de Mülteci Sorunları' adlı söyleşiyle sürdü. Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Ela Gökalp Aras, Konak Belediyesi Kadın, Sosyal Politikalar ve Projeler Müdürü Meryem Sezgin Gümüştürkmen, Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Özgür Duman, Araştırmacı Yazar Abdülkadir Hazman ve Herkes için Acil Sağlık Derneği Başkanı Ülkkümen Rodoplu’nun konuşmacı olarak katıldığı söyleşiyi Mültecilerle Dayanışma Derneği Sekreteri Mete Hüsünbeyi yönetti. İzmir’e gelen mülteci, sığınmacı ve zorunlu göçmenlerin yarattığı etkilerin sağlık, sosyolojik, ekonomik ve politik açıdan ele alındığı panele Basmane halkı da yoğun ilgi gösterdi. Türkiye’nin zorunlu göçmenler için transit bir bölge olduğunu ifade eden Gediz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ela Gökalp Aras, “Mülteci olarak nitelendirdiğimiz sığınmacı ve zorunlu göçmenler çok zor şartlarda yaşıyor. Yabancı numarasına sahip olsalar bile sağlık hizmetleri için katkı payı ödemek zorundalar. Basmane gibi farklılıkları kabul edebilen yerlerde kaçak göçmen olarak yaşamayı tercih ediyorlar” dedi.

DOĞUM DA ÖLÜM DE BİRARADA
Aras’ın ardından söz alan Konak Belediyesi Kadın, Sosyal Politikalar ve Projeler Müdürü Meryem Sezgin Gümüştürkmen ise Basmane’de yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konak Belediyesi olarak insan odaklı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Gümüştürkmen, “Burada çok hazin öyküler gördük. Doğumlar da oldu ölümler de... Avrupa ülkelerine gitmek hedef olsa da aslında sadece yaşam haklarını elde etmek, yaşamak istiyorlardı” diye konuştu. Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Özgür Duman da Basmane’ye gelen insanların ciddi sağlık problemleri yaşadıklarını belirterek Konak Belediyesi olarak ellerinden gelen her türlü hizmeti sunduklarını söyledi. Basmane’de yaşamak zorunda kalan mültecilerin önce insan olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Duman, “Bu insanlar ölmekten kaçıyor, yaşamaya çalışıyor. Barınacak bir yer ve yaşamak istiyorlar” dedi. Araştırmacı Yazar Abdülkadir Hazman ise Suriye’deki iç savaştan kaçarak İzmir’e gelen sığınmacıların yüzde 70’inin Basmane ve civarında yaşadığına dikkat çekerek, bu durumun bölgeyi her açıdan etkilediğini söyledi. Herkes için Acil Sağlık Derneği Başkanı Ülkümen Rodoplu da, Basmane bölgesinde yaşayan mültecilerin yorgun ve kırgın olduklarını dile getirerek, “En ciddi sorunların başında iletişim sorunu, alışkanlıklarının bozulması ve toplumdaki önyargının farkında olmaları geliyor. Toplum olarak onları misafir etmemize rağmen bu ülkenin önemli değerlerinin başında olan misafirperverliği gösterebilmiş değiliz. Sayıları kaç olursa olsun başlangıçta komşulara kapıyı açtık diye başlayan söylem, dünyada bu toplumun komşularını bağrına bastığını göstermiyor” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR
Basmane’de mülteci sorununun tüm ayrıntıları ve çarpıcı gerçekleriyle masaya yatırıldığı söyleşi sonunda uzun yıllardır bölgede çalışan ve mülteci, sığınmacı ve göçmenlerin sorunlarına çok yakından tanık olan Konak Belediyesi çalışanlarına da teşekkür edildi. Belediyede görev yapan ve Basmane’de yaşayan göçmen nüfusun yaşadıklarına tanık olarak çözüm üretme sürecinde etkin rol sahibi olan Sibel Yılmaz Çağlıner ve Taşkın Küçüksayraç söyleşi finalinde merak edilen soruları yanıtladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Badem’den Kocaoğlu’na çağrı: Tire’de yaptığını…
Ödemiş’in AK Partili Belediye Başkanı Mahmut Badem İzmir Büyükşehir Belediye ...
Çiğli’nin 2015 bütçesine Meclis onayı
Çiğli Belediyesi’nin 154 milyon lira olan 2015 mali yılı bütçesi belediye ...
Menderes’te işsizliğe çözüm: CV Bankası!
Menderes Belediyesi’nde kurulan CV Bankası uygulaması ile işsizliğe çare ...
 
Başkan Kocaoğlu ‘o köyü’ unutmadı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, Soma maden şehitlerinin ...
Kritik turizm zirvesi: Masada Bergama'nın yol haritası!
Bu yıl UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi başaran Bergama için ...
Yeni fuar alanında flaş karar
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Kurulu' tarafından, ...
 
Buca’nın duvarlarına sanatsal dokunuş
Buca Belediyesi, çoğunluğu park duvarları olmak üzere ilçenin boş duvarlarını ...
Rus belgeselcilerden Bakıcı’ya ziyaret
Rus belgesel çekim ekibi Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’yı ...
Urla’da kaliteli zeytinyağı için eğitim başlıyor
Dünyada bilinen ilk zeytinyağı fabrikası “Klazomenai Zeytinyağı İşliği”nin ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva