HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Şubat 2013 Salı - 12:47

Basmane Çukuru yine sil-baştan!

İzmir, Basmane’deki dev çukur için yapılan planları tartışırken Büyükşehir eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur, “Birileri benim üzerimden hukuka yükleniyor. Ben ‘istemezükçü’ yaftasını hak etmedim. Son değişikliği avukatlarımız ile görüşeceğim” dedi. TMSF’ye geçen arazinin ortakları arasında bulunan Kemal Zorlu da, “TMSF benim onayım olmadan hissemi satamaz” dedi. Tartışmalı konuda işler yine karıştı.

Basmane Çukuru yine sil-baştan!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir’in merkezinde 15 yıldır boş duran Basmane Çukuru için yapılan plan değişikliği talebinin ardından başlayan hareketli süreç devam ediyor. Yapımı yılan hikayesine dönen Basmane’deki Dünya Ticaret Merkezi’nin durumu ile ilgili Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), Büyükşehir Belediyesi’ne “hisselerimi satmak istiyorum” diyerek başvuru yaparken öneri meclis gündemine gelmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “sözleşme şartları henüz yerine gelmedi” diyerek sıcak bakmadığı satış talebi için rapor hazırlanması planlanırken konunun önemli isimlerinden biri olan Büyükşehir eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur’dan açıklamalar geldi.

- Başkan neler söylemişti?

Çakmur, Basmane Çukuru olarak bilinen Güçbirliği Holdinge ait alan üzerinden kendisinin yıpratıldığını söyledi. Çakmur, “Birileri benim üzerimden hukuka yükleniyor. Yargı kararlarını ben mi verdim? Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
 
Mülkiyeti Büyükşehir Beledediyesi’ne ait 35 bin metrekarelik Basmane’deki arazinin EGS ve Güçbirliği’ne satışının ardından yapılan plan değişikliğine itiraz eden, dava açan ve planları iptal ettiren Büyükşehir eski Belediye Başkanı Çakmur, süreci avukatları ile yeniden değerlendireceğini söyledi. Çakmur, “Konunun tek taraflı incelenmemesi gerekir. Biz, sadece itiraz eden konumunda değiliz. Bizim yaptığımız tüm girişimlerde öneriler vardı. Işık tutan, rehber olan bir anlayış içinde davranıyoruz. TMSF’nin son önerisini, arazi mülkiyetini yeniden masaya yatıracağız. Hukuki olarak geniş çaplı araştırmadan sonra ayrıntılı açıklama yapacağım” diye konuştu.


 
BİR METRE ARAZİM YOK
Basmane çukuru ve Yeni Kent Merkezi’ne yaptığı itirazlar ve açtığı davalardan sonra ‘istemezükçü, engel çıkartan birisi’ olarak anlatıldığını ifade eden Çakmur, “Benim bir metre arazim yok. İki yerde de kişisel menfaatlerim söz konusu değil. Ne yaparsan İzmir halkı, çocuklarımız ve torunlarımızın geleceği için yapıyorum. Verilen mahkeme kararını ben mi uyguluyorum. Ne çıkıyorsa hakimler kararı ile çıkıyor. Tek başıma müdahale mi ediyorum ki beni kötülüyorlar. Ne söylerlerse söylesinler ama ben bu yakıştırmaları kesinlikle hak etmiyorum.. Bakanlık yaptığım dönemde, belediye başkanlığı zamanında da kesinlikle menfaat uğruna asla iş yapmadım. Her zaman kamunun çıkarlarını ön planda tuttum. Benim üzerimden yargıya, hukuk sistemine birileri saldırıyor. Bana değil yargıya hakaret ediliyor” dedi.
 
BU KAFAYLA MI?
Halkın malı olan Basmane’deki arazinin Kültürpark ile düşünülmesi gerektiğini söyleyen Çakmur satış işleminin kanunlara aykırı olduğunu belirtti. Çakmur, “İzmir’in ortasında kamuya terk edilecek ne kadar alan var mi burası satılıyor. Çıkıp ‘ben yaptım oldu, satarım’ demekle bu işler olmaz. O zaman Kültürpark’ı da satın, oraya da bloklar dikin, AVM’leri getirin yapılaşmaya açın. Bu kafayla nasıl kenti yöneteceksiniz? Bunu kabul etmek doğru değil. Yapılanları kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Basmane Çukuru gibi itiraz ettiği Yeni Kent Merkezi’nin de tehlikeli olduğunu tekrarlayan Çakmur, “Orasının deprem bölgesinde olduğunu ben değil bilim söylüyor. Bilirkişi raporları ortadadır. Orada bir felaket olduğunda, depremde binalar yıkıldığında ve insanlar hayatını kaybettiğinde kim hesap verebilecek?. Böyle bir mantık ve anlayış olur mu” ifadelerini kullandı.
 
TMSF BİZİM HİSSEMİZİ SATAMAZ
Arazi üzerinde kendilerinin de hak sahibi olduğunu belirten Güçbirliği Holding Yönetimk Kurulu Başkanı Kemal Zorlu “Arazinin yüzde 50’si TMSF’nin, geri kalan bölümü ise belediyenin ve bizim. TMSF, benim onayım olmadan benim hissemi satamaz. Kendi hisselerini satabilirler, buna karışamayız. Başka biri o hisseye talip olur ve alır. Benim elimde tapum var. Haciz ya da el koyma söz konusu değil. TMSF benim de hisselerimi almış gibi belediyeden satış için izin istemiş. Biz özel protokolle arazinin yüzde 30’unda belediye hizmet binası yapmak için sözleştik. Ben buraya yatırımcı buldum. Finansman buldum. TMSF’ye müşteri de buldum. Konak Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi de planlamalara başladı. Yıllardır kangrene dönüşen sorun çözüm aşamasına gelmişken sapmamız mümkün değil. Zaten özel protokol gereği hukuken de TMSF’nin bu satış talebi mümkün değil” diye konuştu.

NELER YAŞANDI?
İzmir’in 1998 yılından bu yana tartıştığı sürecin mazisi de çok derin boyutta… EGS ve Güçbirliği Holding, 35 bin metrekarelik eski otobüs garajı arazisini eski belediye başkanlarından Burhan Özfatura zamanında satın aldı. Ardından 1998 yılında temel çukuru kazılarak işlemler başladı. Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur’un 1999'da açtığı davada mahkeme, imar planının, kamu yararına ve imar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle inşaatı durdurdu. Rahmetli Başkan Ahmet Piriştina’nın başkanlığı döneminde plan iki kez revize edildi fakat Çakmur iki planın da yürütmesini durdurdu. Son dava gerekçesinde ise bölgedeki planın fuar projesine aykırı olduğu, bölgedeki yoğunluğu artırdığı ifade edildi. Ardından Danıştay bu mahkeme kararlarını bozdu. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu ( TMSF) , arsayı 2007 yılında satışa çıkardı. Büyükşehir Belediyesi itiraz edince, satış durduruldu. Taraflar arasında mahkemenin iptal gerekçeleri de dikkate alınarak varılan yeni anlaşma uyarınca belediye hissesinin yüzde 11’den 30’a çıkarıldı. Hisse oranı çıkartılırken tapuya kanunen yansıtılamadı. 2009 yılı Mart ayında da Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinde yeni plan değişikliği kabul edildi. Fakat Yüksel Çakmur ve arkadaşları ile İzmir Valiliği bu plana da dava açıp iptal ettirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun girişimleriyle 4 yıl sonra yeni plan hazırlandı. Planda, Büyükşehir Belediyesi’ne 7 bin 500 metrekare de otopark alanı öngörüldü. 2009 yılında hazırlanan son plan, Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimler öncesi son meclis toplantısında kabul edildi. Fakat bu planın da akibeti diğer planlar gibi oldu. Çakmur ve arkadaşları 3. kez planları mahkeme kanalıyla iptal ettirdi. Aradan geçen 3.5 yıllık süreçte başka çalışma yapılmadı. Çukur, öylece dururken TMSF’nin satış girişimi ile süreç yeniden farklı boyut kazanmış oldu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mehmet deniz 14 Şubat 2013 Perşembe 00:39

tmsf izmir büyük şehir belediyesinde basmane çukurundan dolayı haçiz işlemlerine başladıgı zamanda yüksel çakmur efendi çıkar kamu yararı diye yırtınır ama nafile bu kezde basmane çukuru için pürüz çıkarılırsa belediye bu yükün altında yok olaçak 15 yıllık faiz sadeçe arazi için değil kahramanlar otoparkıda geri alınaçak bu güne kadarki kazançları ve faizleri ve o meşhur çukura harçanan 40 milyon dolarda faiziyle geri alınaçak tmsf şahışlara yada izmir için çalışıp kendini feda eden iş adamlarına benzemez bilgilerinize

Yorumu oyla      14      6  
narlıdere 13 Şubat 2013 Çarşamba 10:56

yuksel çakmur olayı özfaturaya inat uğruna uzatmıştır bu çukur yuzunden bir çok holding yatırımını başka yerlere kaydırdı burası fuar arazisi olmaz arada zaten yol var bu nasıl mantık ya

Yorumu oyla      14      6  
megaköylü 13 Şubat 2013 Çarşamba 08:29

şu izmiri geriye götüren gelişmesini engelleyen iki kişi var.ikiside aynı zihniyetten zaten.önümüzdeki seçimlerde gerçek kişiler gelecek.

Yorumu oyla      17      8  
engin 12 Şubat 2013 Salı 16:12

ismini yazmayan arkadaş güzel söylüyorsunda.bu arazi belediye üyelerinin tamamının oyu ile yani oybirliğiyle bu insanlara verildi.peki neden sadece güçbirliği holding zarar görüyor.neden o arazinin satışına evet diyen belediye başkanı ve meclis üyelerine bir dava açmıyorsunuz.

Yorumu oyla      24      7  
deli bekir 12 Şubat 2013 Salı 13:26

basmane doğal yaşam parkı olarak ziyarete açılmalı

Yorumu oyla      24      21  
12 Şubat 2013 Salı 13:07

Yüksel Çakmur ve arkadaşlarını bu davada sonuna kadar desteklemek lazım. O alan Fuar'la birlikte değerlendirilerek ortak kullanım için planlanıp değerlendirilmelidir.Hep söylerim. İzmir'e havadan bakın; Yeşil alan olarak Fuar ve mezarlıklardan başka alan göremezsiniz. Hem de Belediyenin malı olan bu son değerli mülkü önce satan Belediye Başk. B.Özfatura ve şimdi de A.Kocaoğlu kat karşılığı v.s. anlaşmalarla, tüccar mantığı ile yanlış yoldadır.

Yorumu oyla      22      26  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir'den sigarayı bırakma semineri
Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Sigarayı bırakın, ...
Bornova Belediyesi CHP'li kadınları ağırladı
Bornova Belediyesi CHP İl Kadın Kolları Teşkilatı'nı ağırladı. Bornova ...
Bergama’dan gazeteci Şakir Süter anısına ikinci yarışma
Bergama Belediyesi, belediye haberleri yapan gazetecileri teşvik etmek, ...
 
Küçükçiğli sevgi yoluyla yeniden doğuyor...
Çiğli’nin en eski yerleşim birimlerinden olan Küçükçiğli Mahallesi, estetik ...
İzmir'in barajları doldu: Tahtalı'da 9 yılın rekoru
2008 yılında kuraklık nedeniyle can çekişen Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 66’ya çıktı.
Kardeş Kent Tianjin'den İzmir'e sevgilerle...
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tianjin kenti Belediye Başkan Yardımcısı Zhang ...
 
Meclis raporu: CHP'de 'çöp' krizi, Basmane Çukuru'nda hamle
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Menderes Belediye Başkanı ...
Kıraç ve Kocaoğlu’ndan EXPO heyetine İzmir turu
Dün akşam İzmir'in EXPO 2020 adaylık başvurusunu yerinde değerlendirmek ...
Karabağlar’da 14 Şubat’a özel nikah
Karabağlar Belediyesi, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü çeşitli etkinliklerle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva