HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Mart 2017 Pazar - 10:14

Basmane Çukuru'nda belediye binasına yeni tasarım

İzmir’de Basmane çukuru olarak bilinen alana yapılacak projeye başlanması için, ÇED süreci ve yüzde 30 hisseye sahip Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hizmet binasıyla ilgili uzlaşma bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi, projede hizmet binasının bağımsız bina olmasını istedi.

Basmane Çukuru nda belediye binasına yeni tasarım

Yılan hikayesine dönen 18 yıllık Basmane çukurunun projeye dönüşmesi için çözüm, TMSF’nin düzenlediği 'Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü' ihalesini 2016 yılı başında Folkart Yapı bünyesindeki Livamina Madencilik’in 80 milyon dolara kazanmasıyla gerçekleşti. Tapuyu da eylül ayında alan Folkart Yapı, ÇED, imar ve proje hazırlıklarına başladı. Kasım ayında İzmir Valiliği’ne ÇED başvurusu yapıldı. ÇED gerekli olup olmadığı konusunda Valilik’ten gelecek karar beklenmeye başlandı. Bu kararı vermek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kurum ve kuruluşlardan görüşler istedi. Görüşler ve başvuru dosyasındaki eksiklerin tamamlanmasıyla ilgili süreç de 5 ayda tamamlanmadı. Henüz ÇED’le ilgili bir karar çıkmadı. ÇED için toplanan kurum ve kuruluş görüşlerine göre inceleme sürüyor. Projeyle ilgili verilen görüşler arasında trafik etüt ve etki değerlendirme raporlarının yapılması, Kültürpark alanının sürdürebilirliğine zarar verilmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

Basmane Çukuru için Folkart Yapı, kasım ayında kamuoyuna üç proje açıkladı. İnternet üzerinden İzmirlilere hangisinin yapılmasını istediklerini sordu. Oylamanın sonucu açıklanmadı. Bu süreçte TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Folkart’ın oylamayı ilan edilen süreden önce durdurduğunu, ÇED başvurusunu da projelerden biri için yaptığını öne sürdü. Mimarlar Odası, iki kulenin yeraldığı bu projedeki inşaat alanın imar planında hak olarak verilenden çok fazla olduğunu ileri sürdü. 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE HİZMET BİNASI İÇİN PROJEDE YENİ TASARIM
Basmane Çukuru’na yapılacak proje henüz ortaya çıkmadan bu kez hisselerin yüzde 30’na sahip Büyükşehir Belediyesi için yapılacak yeni hizmet binası için projede yeni tasarım yapılması gündeme geldi. Büyükşehir Belediyesi Folkart Yapı’dan belediye hizmet binasının bağımsız bina olmasını istedi. Belediye'nin ticaret merkeziyle bağlantılarının olmaması talep edildi. Mevcut proje tasarımlarında görüldüğü gibi gökdelen içinde bir bölümün hizmet binası olmasına sıcak bakmayan Büyükşehir Belediyesi'nin bu isteği üzerine Folkart Yapı da bu özelliklere uygun yeni tasarım çalışması başlattı.

FOLKART: "BÜYÜKŞEHİR İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR"
Folkart Yapı yetkilileri projeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Basmane’de inşa edilecek projeyle ilgili internet üzerinden yalpan oylamanın 2016 yılı son günü tamamlandığını, seçilen projenin daha sonra kamuoyuna açılanacağını belirten Folkart yetkilileri, "Seçilen proje üzerinde ayrıntılı çalışmalar sürmektedir. Projenin Belediye Hizmet Bölümünün tasarımı ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler devam etmektedir. Proje üzerinde detaylı çalışmalar yapılmaktadır. Öte yandan ÇED başvurusu ile ilgili yasal süreç devam etmektedir. Kurum görüşleri beklenmektedir" bilgisi verdi.

NELER OLDU?
Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide kurulması Dünya Ticaret Merkezi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı. İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası TMSF’nin 'Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü' ihalesini Livamine Şirketi 80 milyon dolara aldı. (DHA)

 
Karataş'tan sert sözler: Ayaklarımızın altında ezdik!
 
İzmir'de ambulans istasyonu alev topuna döndü
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezo 26 Mart 2017 Pazar 20:04

@muhalif izmir niye zaman kaybetsin ? söz konusu proje zaten yıllardır bu şekilde kaybedecek bir şey yok. ayrıca bu bölgeye neden hala gökdelen yapma isteği duyuyorlar. İstanbul gibi 4-5 tane gökdelen bölgesine ihtiyacımız yok. Yeni kent merkezinde artık bir engel kalmadı ve hiç bir yükseklik sınırı da yok! büyükşehir belediyesi acilen bu tür yüksek yapılaşmayı yeni kent merkezi hariç yasaklamalı.

Yorumu oyla      15      6  
muhalif 26 Mart 2017 Pazar 11:42

izmr yine zaman kaybediyor..belediye kendisi için müstakil bina istemekte haklı, folkart proje aşamasında bunu dikkate almalıydı. daha önce yaptırılan 3 projeden çift kuleli proje revize edilsin.

Yorumu oyla      14      5  
26 Mart 2017 Pazar 11:02

İzmir Belediyesi buradaki hissesini satsın ve Konak'taki mevcut binayı yıkıp, yerine deniz manzarası da olan teknolojik bir bina yapsın.

Yorumu oyla      11      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bucalı gençlere ikinci merkez geliyor
Buca Belediyesi üye sayısı 4 ayda 5 bini geçen Tarık Akan Gençlik Merkezi’nin ...
Karşıyaka baharı 'festival' ile karşıladı
Baharın gelişini çeşitli etkinliklerle kutlayan Karşıyaka Belediyesi, ...
Türkiye'nin genç parlamentosundan Bornova zirvesi!
Türkiye’de gençlerin toplumsal hayata ve karar alma süreçlerine aktif ...
 
Başkan Pekdaş ev ev geziyor, halkı dinliyor!
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, mahalle gezilerini sürdürüyor. Vatandaşları ...
'Davetsiz misafirler' İzmir'de şifa buldu, doğaya döndü
Uzun uçuş sırasında halsiz düşüp İzmir Doğal Yaşam Parkı’na inen kızıl ...
İzmir'in arıtma gururu: 'En zengin' ülkelere de fark attı!
İzmir’de “atık su arıtım hizmetlerinden yararlananların kent nüfusuna ...
 
Urla Ot Festivali’ne büyük ilgi
Urla Belediyesi ve Urla Doğal Sofra işbirliği ile Büyükşehir Belediyesi’nce ...
Başkan Çerçioğlu çeyrek asırlık sorunu çözdü
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu uzun yıllardır içme ...
Torbalı şehidine büyük vefa
Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğiyle hazırlanan ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva