HABERLER>GÜNCEL
22 Temmuz 2016 Cuma - 13:51

İzmir’e şok karar: Köylüler 'darbe'den yargılanacak!

Torbalı’ya bağlı Pancar’da darbe girişiminin yaşandığı gece cami imamı ve müezzin ile tartışan köylüler tutuklandı. Mahkeme, köylüleri TCK 312 maddesinde yer alan “Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlaması ile cezaevine gönderdi.

İzmir’e şok karar: Köylüler  darbe den yargılanacak!

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Darbe girişimi nedeniyle yaşanan süreç devam ederken İzmir’de ilginç bir olay yaşandı. Torbalı’ya bağlı Pancar’da 15 Temmuz gecesi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatı nedeniyle sela okuyan cami imamı müezzin ve yanındakiler ile köylüler tartıştı.

İddiaya göre, köylüler müftülüğün kararı sonrası camiden sela verilince köy meydanında bulunan caminin önünde toplandı. Bir süre sonra köyde yapılan asker eğlencesine katılan gençler de cami önüne geldi. Konu, taraflar arasında siyasi malzeme haline gelince karşılıklı tartışma başladı. Daha sonra birkaç kişi caminin içine girerek elektrikleri kapattı. Tartışmanın büyümesi üzerine bölgeye polis geldi. Köylüler ardından hep birlikte İstiklal Marşı’nı okudu. Ölüm ya da yaralanmanın olmadığı, sözlü tartışmaların yaşandığı gecenin sabahında cami imamı Ekrem Kara başta olmak üzere Mustafa Tahir Kara, Celal Kızan, Ahmet Dalgıç, Süleyman Süngü cami önünde tartıştığı isimlerden şikayetçi oldu. Konu savcılığa yansıyınca güvenlik kamerasına takılan 20 kişi gözaltına alındı.

Savcılık, 15 Temmuz gecesi FETÖ/PYD terör örgütü mensuplarının darbe girişiminde bulunduğunu, bunun da ülkenin bölünmez bütünlüğüne aykırı olduğunu belirtti. 

Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik bu teşebbüsün engellenmesi için televizyon kanallarından yayınlar yapıldığı, camilerden sela verilerek halkın sokağa çıkmasının istendiği vurgulandı. 

Savcılık köylülerin imamla din görevlileri ile tartışarak selanın okunmasını engellediğini, bunun da devlet düzenini bozmak isteyenlerin işini kolaylaştırdığını savundu. Ayrıca, cami önünde valiye, iktidar partisine, görevlilerine ve devlet büyüklerine hakaretler konusunda kuvvetli suç şüphesinin de hakim olduğu vurgulandı.

MAHKEME KARARI ŞOK ETTİ
Savcılığın, din görevlilerine fiili müdahale yapmayan, kamu malına zarar vermeyen köylülerle ilgili “FETÖ/PDY üyelerine yardımcı olmak” suçlaması ile mahkemeye sevk ettiği 9 kişiden 8’i tutuklandı. Torbalı Sulh Ceza Mahkemesi’nin tutuklama gerekçesine ise Türk Ceza Kanunu (TCK) 312. maddesinde yer alan “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” hükmü uygulandı. Mahkeme ayrıca, hükümetin görevinin engellendiğinin de altını çizdi.

KÖYLÜLERE DESTEK
Mahkeme kararı köylüler üzerinde şok etkisi yaratırken CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Parti Meclis Üyesi Avukat Sevda Erdan Kılıç ile Torbalı İlçe Başkanı İsmail Uygur bölgeyi ziyaret etti. Gereken hukuk desteğinin verileceğini ifade eden CHP heyeti, köylüler ve tutuklananların yakınları ile görüştü. Ayrıca, tutuklanan isimler arasında tartışma sırasında oğlunu almaya gelen bir anne, 17 yaşında lise öğrencisi ve cami görevlilerinin komşularının da olduğu öğrenildi. Tutuklanan, S.Ç, M.G, S.A, Y.B, S.K, D.A, P.Ç ve E.İ tutuklanarak Buca Kırıklar F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne gönderildi.

KORKU VE SİNDİRME OLURSA HUKUK OLMAZ
Darbeye teşebbüs edenlerin yargılanmasının dışında farklı kesimlere yönelik yapılan araştırmaların zaman zaman kontrol dışına çıktığını belirten CHP PM Üyesi Kılıç, “Parti olarak biz bu durumun altını ısrarla çizdik. Sorgulama, yargılama boyutuna geçildiğinde öç alma, kin ve nefret duygularının bir kenara bırakılmasını istedik. Bu konuda en doğru yolun hukuk kurallarının göstereceğini söyledik. Ne yazık ki korktuğumuz başımıza geldi. İzmir’in bir köyünde insanlar kendi aralarında tartışıyorlar ve bu tartışma “darbeye teşebbüs, FETÖ üyesi olmak’ suçlaması ile yargılanmanıza neden oluyor. Akıl alacak gibi değil. Şimdi insanlar, birbirine kızanlar ‘şu-bu FETÖ üyesi, darbeye teşebbüs etmişti’ diye şikayette bulunursa ne olacak? Bunun önüne nasıl geçeceksiniz. Korku ve sindirmenin olduğu bir yerde hukuk düzeninin çalışması beklenemez. Ortada basit bir tartışma, aynı yerde yaşayan insanlar arasında ayrışma oluşmuştur. Bunu Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumsal yapısına bağlamak ve insanları terör örgütü üyeliği ile cezaevlerine göndermek mantıksızdır. Biz olayın takipçisi olacağız” dedi. Kılıç ayrıca, hakim ve savcıların da operasyonlar ve görevden almalar nedeniyle baskı altında olduğunu söyledi.

KARAR DÜZELTİLSİN
Kararın ilçede şaşkınlık yarattığını belirten CHP Torbalı İlçe Başkanı İsmail Uygur, “Ortada hiçbir kavga, mala zarar verme ya da sorun yok. İnsanlar birbirini iyi tanıyor. Ben de hepsini tanıyorum. Bazı kişilerin gündemden yararlanarak yaptığı şikayetin sonucu olarak bu durum ortaya çıktı. Gerçekten üzüntü verici ve komik... Asker eğlencesinin olduğu, insanların barış içinde yaşadığı bir mahallede niye devlet ortadan kaldırılsın. En kısa sürede aileler sonucu bekliyor. Anneler ve geride kalanlar daha fazla ağlatılmasın. Karar düzeltinsin” diye konuştu.

 
HDP de sokaklara iniyor: Darbelere hayır, demokrasi hemen!
 
Cemaate yakın 2 bin 356 şirket mercek altında!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 22 Temmuz 2016 Cuma 17:25

Köylüler silah mı çekmiş? Vatandaşı mı vurmuş? Polisi mi öldürmüş? Yaşanan siyasi bir tartışmayı darbe girişimi olarak nitelemek oldukça yanlış ve toplumu bölücü bir karardır sapla samanın ayırt edilmesi vatandaşların hukuka olan güveni açısından hayati bir önem taşır. Kaldı ki bazı kişiler durumun ne olduğunun bile farkında değildi.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! İstanbul'daki ünlü hukuk bürosuna baskın!
Türkiye’nin en büyük hukuk bürolarından biri olan Yüksel-Karkın Avukatlık ...
Yaşar'dan darbeye tepki, ‘temizliğe’ destek!
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Dinçer 15 Temmuz’da yaşanan tarihi ...
Darbeciler Beşiktaş’ın stadına böyle inmiş!
15 Temmuz akşamı darbe girişiminde bulunan askerlerin Vodafone Arena'ya ...
 
Balyoz mağduru subaylara 'acil görev' emri!
“Balyoz” ve “askeri casusluk” gibi davalar nedeniyle 3-4 yıl cezaevinde ...
Yarbay ‘Önleyemedim’ dedi, canına kıydı!
3’üncü Komando Tugay Komutanlığı Kurmay Başkan Vekili Yarbay Levent Önder, ...
Albay Boğaziçi Köprüsü'nde intihara kalkıştı!
Kurmay Albay Çörez, Boğaziçi Köprüsü'ne çıkarak canına kıymak istedi. ...
 
İzmir’de sela okuyan müezzine saldırıda 8 tutuklama!
FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı gece Torbalı ilçesinde sela okuyan ...
İzmir’in akciğerleri yeniden yeşerdi!
7 yıl önce çıkan yangında büyük hasar gören Çiçekli Ormanları’naİzmir ...
İzmir’de tutuklanan avukatın ‘akraba sicili’ kabarık!
Karanfil'in yanı sıra, kardeşi komiser yardımcısı Özcan Karanfil'in 'Askeri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva