HABERLER>GÜNCEL
4 Kasım 2015 Çarşamba - 12:41

Karaburun'a yargı müjdesi: Tümden iptal!

Karaburun'da RES'lere karşı yaşam için direniş ilan eden Yarımada halkı yargıdan bir kez daha zaferle ayrıldı. Geçtiğimiz haftalarda Çalık Enerji'ye ait Sarpıncık RES projesine yürütmesinin durdurulması yönünde karar veren mahkeme, yöre halkının açtığı davada bu sefer de projeye ait ÇED raporunun tümden iptaline karar verdi.

Karaburun a yargı müjdesi: Tümden iptal!

İZMİR - Karaburun halkının yerel idare, sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri ve ÇEHAV (Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları) desteği ile açtığı davada sonuç belli oldu. Çalık Enerji’ye ait  "Sarpıncık RES” projesi için İzmir Valiliği tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı  İzmir 5'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.
 
Bölge İdare Mahkemesi'nin diğer çevre davalarına da emsal olabilecek bu kararının ardından yapılan yazılı açıklama ile kamuoyuna seslenen Karaburun Kent Konseyi, Yarımada halkı tarafından yürütülen mücadele sürecinin devam edeceğini duyurdu. Vatandaşlar adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Karaburun Yarımadası’nda bu ölçüsüz ve adaletsiz RES yatırımlarını durdurmak için başlayan hukuk mücadelesi, 28/01/2015.tarihinde yapılan Karaburun Kent Meclisi toplantısında ortaya çıkan ortak görüşle,“Yurttaş Davaları”na dönüşmüştür. Sarpıncık RES Projesi, ÇED Olumlu Kararının İptali istemiyle açılan dava ilk yurttaş davasıdır.
 
Yarımada’da kurulu RES’lere ilave olarak kurulacak yeni bir RES’in çarpan kümülatif etkiyle Yarımada’nın ve Sarpıncık-Hasseki bölgesinin sahip olduğu doğal/kültürel/ekonomik değerlerin geri dönüşsüz biçimde yok olmasına neden olacağı açıktır. Bu nedenle, Sarpıncık RES Projesiyle ilgili ÇED sürecinin her aşamasında, Karaburun Belediye Başkanlığı ve Kent Konseyi,  itirazlarını ayrıntılı raporlarla ilgili Bakanlıklara iletmişti. Halk Projeye şiddetle karşı çıkışını, Projenin sözde “Halkın Katılımı” toplantısını protesto ederek ve katılmayarak ifade etmişti. Karar dosyasında yer alan davalı T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı savunmasında “…halkın katılımı toplantısının düzenlendiği ancak, halk ilgi göstermediğinden sunum yapılamadığı ve toplantının sona erdiği…” ifade edilmiştir.
 
Karaburun Yarımadası yaşayanlarının davalarıyla çok yakından ilgili olduğunun bilinmesini isteriz. Davanın 19 Ekim’de yapılan duruşmasında da, Karaburun Yurttaş Davacıları, Belediye Meclisi üyeleri, Kent Konseyi ve yerel STÖ temsilcileri ve EGEÇEP hep birlikte mahkeme salonundaydı. Duruşmanın ertesi günü, T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sarpıncık RES için yeni bir ÇED Raporuyla yeniden “İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK)”  toplantısı yapılacağını duyurdu. Bakanlık, 13/02/2009 tarihli bir Genelgeye dayanarak, Çalık Enerji’nin  talebi üzerine yeniden düzenlenen  revize ÇED raporunu değerlendirmeye almış ve 27/10/2015 tarihinde İDK toplantısı yapılmıştır.
 
 
Şimdi, Mahkeme, 2009 tarihli Genelge kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayan bir iptal kararı verdi. Mahkemenin bu iptal kararına rağmen,  yeni bir ÇED süreci yürütülerek yeniden ÇED Olumlu Kararının verilmesi halinde yetkililer hakkında mahkeme kararlarını uygulamamak nedeniyle suç duyurusunda bulunacağız. Karaburun Yarımadası’nda bu ölçüsüz RES yatırımlarına karşı açılmış olan 11 dava sürmektedir. Verilen mücadele sadece bir çevre mücadelesi olmaktan çıkmış, tüm canlıları kapsayan bir yaşam hakkı ve kırsal kalkınma olanaklarını savunma mücadelesine, yaşam mücadelesine dönüşmüştür.
 
Lodos firmasının sahibi olduğu Karaburun RES Projesi’nde Mahkemenin verdiği üretim lisansının iptali kararından sonra Sarpıncık RES Projesi için verilen iptal kararı da Yarımada halkı ve bileşenlerinin haklılığını bir kez daha göstermiştir. Karaburun yaşayanları olarak, Yarımadamızın, doğasını, tüm canlıların yaşamını, insan sağlığını, bugününü ve geleceğini, kendi doğal-ekonomik değerlerine dayalı kalkınma isteğini yok sayarak enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacıyız ve davacı olmaya devam edeceğiz. Başta ÇEHAV olmak üzere emeği geçen herkese içtenlikle teşekkür ediyoruz."

 
Göztepe 2 ismin bileti kesildi
 
Manisa'da AK Partililerden, 5 vekile 5 pasta
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’deki ‘kumpas’ operasyonunda son durum: 4 ortak soru!
İzmir’deki casusluk davasında yargılananlar aleyhine sahte deliller ürettikleri ...
Ve dünyanın en yoksul devlet başkanı İzmir’de!
Dünyanın en yoksul devlet başkanı olarak bilinen Urguay Eski Devlet Başkanı ...
Damlacık’ta yeni yıkım mesaisi!
İzmir’in Damlacık semtinde, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından ...
 
Basmane’de yeni çukur!
İzmir’in Basmane semtinde, Anafartalar Caddesi'nde taş döşeli yolda yaşanan ...
Çocuk tecavüzcüsüne ‘saygın tutum’ indirimi!
Diyarbakır'da 2013'te 14 yaşındaki Z.B.'yi başına taşla vurup, bayıltarak ...
İZBAN tüm zamanların rekorunu kırdı!
Ekim ayını 7 milyon 768 bin 561 yolcu ile kapatan İzmir Banliyö Sistemi, ...
 
Değer Deniz cinayetinde ‘tanıdık’ ve iğrenç ifade!
Müzisyen Değer Deniz’in öldürülmesine ilişkin davada ilk kez hakim karşısına ...
Babaya 'ilk ilişki' davası: 12 yılla yargılanıyor
14 yaşındaki oğlu ilk ilişkisini yaşasın diye bir kadınla anlaşan babaya ...
Atatürk Orman Çiftliği'nde gece yarısı yangın!
Yangın itfaiye görevlilerinin yaklaşık 1,5 saat süren çalışması sonucu kontrol altına alındı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva