HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Kasım 2019 Cuma - 09:26

Başkanlar kentsel dönüşüm için destek istiyor

EGEV ve Özgencil işbirliğiyle düzenlenen 3. Ege Ekonomik Forum’un Şehir Plancısı Faruk Göksu moderatörlüğünde yapılan son oturumunda kentsel dönüşüm konuşuldu.

Başkanlar kentsel dönüşüm için destek istiyor

EGEV ve Özgencil işbirliğiyle düzenlenen 3. Ege Ekonomik Forum’un Şehir Plancısı Faruk Göksu moderatörlüğünde yapılan son oturumunda Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Bayraklı Belediye Başkanı Serdal Sandal, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm konuşuldu.

- KONAK'TA KENTSEL DÖNÜŞÜM HAYALİ GERÇEK OLUYOR

“Yerel yönetimlere daha fazla fon ayrılmalı”

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, kentsel dönüşümden söz ederken belediye olarak icracı olmadıklarını söyledi. Bayraklı’da 60 hektarlık bir kentsel dönüşüm alanları olduğunu, ancak herhangi bir adım atamadıklarını söyleyen Sandal, “Yerel yönetimler vatandaş ile sağlıklı bir diyalog ve vatandaşların düşüncesini almakta yetersiz kalıyor. Tatmin olmayan vatandaşın da bu dönüşüme direnmesi de sonuç almamızı engelliyor” dedi. Bayraklı olarak yeni kent bölgesi olduklarını ifade eden Sandal, “Gökdelen bölgesi olarak yüksek katlı binalar bu bölgeye yerleştiği zaman, yeraltı suları, hava akımının kesilmesi gibi bu binaların ne tür tahribatlara neden olacağını kestiremiyoruz. Vatandaşlardan geri dönüşüm alıp planlama yapılmasının daha doğru olduğuna inanıyoruz. Merkezi yönetim yerel yönetimlere daha fazla fon ayırmalı ve destek vermeli” dedi.

“Kurumlar birbirleriyle konuşmalı”

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise kurumsal bir İzmir kurumsal bir Türkiye yaratılması gerektiğini ifade etti. Şehirlerde iyi yönetim sağlayabilmek için kurumların birbirleri ile uyumlu şekilde planlama yapması gerektiğini söyleyen İduğ, “Endüstri 4.0 ‘da nasıl ki makinalar birbiri ile konuşuyorsa, akıllı şehirde de kurumlar birbirleri ile konuşmalı” dedi. Dönüşüm de iki oyuncu olduğunu, birinin inşaat sektörü, diğerinin yerel yönetimler olduğunu söyleyen İduğ, “Bu iki kesimin birlikte planlama yapması gerekiyor” dedi.

“Kentsel dönüşüm en önemli konu”

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, kentsel dönüşümün kentsel sorunların çözümünde ekonomik, mekânsal ve toplumsal koşulları dikkate alan kapsamlı bir eylem planlama süreci olduğunu söyledi. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yer kapladığını söyleyen Sancak, “Kentsel dönüşüm ülkemizin en önemli konusu. İzmir’in yapıların yüzde 65’inin ruhsatsız olduğunu düşünürsek, bina yaşı ortalamasının da 25 yıl ve üzeri olduğu gerçeği ile kentsel dönüşüm, İzmir için de en elzem konudur” diye konuştu.

“Kentsel dönüşümde halkın katılımı şart”

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, ülkemizde yapılaşma dönemleri olduğunu, 1950 1980 arası hızlı kentleşme, 2000 sonrası ise afet riski dönüşümü çalışmaları yapıldığını ifade etti. Türkiye’de kentsel dönüşümün iki yasal zemini olduğunu söyleyen Selvitopu, iki yasanın birbiri ile çeliştiğini söyledi. İki yasanın tek bir yasa ile Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarının yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Selvitopu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı yaparken de birçok planlama yaptık ve yerinde dönüşümü hedefledik. Bölgedeki kültürel zenginlikler kentsel dönüşüm sırasında korunmalı, geleceğe taşınmalı” dedi. Kentsel dönüşümlerin şeffaf yürütülmesi gerektiğini belirten Selvitopu, “Kentsel dönüşümde uzlaşı istiyorsanız, katılımcı süreci işletmeniz gerekli. Proje başından sonuçlanıncaya kadar halkın katılımı şarttır” diye konuştu.

Ege Ekonomik Forum'un kapanış konuşmasını yapan Özgencil Grup Başkanı Şeref Özgencil, Ege Ekonomik Forum'a katılan tüm katılımcılara teşekkür etti.

 
Konak'ta kentsel dönüşüm hayali gerçek oluyor
 
HDP'li 4 belediye başkanı gözaltına alındı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fahri öztürk 15 Kasım 2019 Cuma 18:06

Bu fotoğraf çok üzücü bir fotoğraf daha önce hatırladığım kadarı ile izmir milletvekilleri izmir fuarı açılışında aynı kareye girmek istemedikleri folkart mesut sancakın arkasına oturmadıkları için protokol krizi yaşanmıştı şimdi chp li belediye başkanlarını sağına soluna alıp fotoğraf veriyor bunu nasıl yorumlamak gerekir

Yorumu oyla      4      5  
sezarın hakkı sezara 15 Kasım 2019 Cuma 17:02

1960 lardan itibaren konakları,köşkleri,eski rum evlerini katleden zihniyetin değişip değişmedigini görmek lazım. ben pek değiştigini sanmıyorum . bugün izmire gökdelenler yapılıyor. maşallah şehrime pekte yakışıyor ama bir çoğu malesef mimari yoksunu. daha nitelikli binalar yapılabilir. sonra gecekondular yıkıldı diyelim ne olacak? yerlerine ne yapacaksınız? uzunderede ki gibi toki ler yapılacaksa zahmet etmeyin böyle kalsın daha iyi. Tunç soyer in boya badana projesini yaparsınız! ha yıkılan konduların yerine yeşil alan yada en fazla 2 katlı beyaz binalar gelecekse buyrun adam gibi bu işi yapın . Deli nin dediği zihniyet meselesine katılıyorum ama başkanlar ile olan baglantıyı çıkaramadım ! yani ne istiyorsun deli ? hükümet yaparsa dönüşümü . bursa da bunun katliam şeklinde örnegi var pek tavsiye etmiyorum.

Yorumu oyla      4      6  
deli bekir 15 Kasım 2019 Cuma 09:36

bu zihniyetle hiçbirşey yapamazsınız.hele bu başkanlarla... zhniyet değişmeli.

Yorumu oyla      7      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta kentsel dönüşüm hayali gerçek oluyor
Ege Ekonomik Forumu’nda “Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm” ...
Menderes'te turuncu festivale çağrı
Menderes Belediyesi tarafından Geleneksel Gümüldür-Özdere Mandalina Festivali ...
Dünya Kültür Zirvesi'nin adresi İzmir olacak
İzmir, dünyanın kültür alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan ...
 
Menemen'de diyabet farkındalığı
Menemen Belediyesi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında hastalara destek ...
ESHOT’tan iki yeni otobüs hattı
ESHOT Genel Müdürlüğü İzmir’de iki yeni otobüs hattını hizmete aldı. İYTE ...
Karabağlar'da diş sağlığı eğitimi
Karabağlar Belediyesi tarafından 2017 yılından bu yana düzenlenen “Sağlıklı ...
 
Genco Erkal Çeşme’ye 'Merhaba' dedi
Usta oyuncu Genco Erkal, uyarladığı, yönettiği ve aynı zamanda tek başına ...
Merhum Başkan Ensari Bulut ölüm yıldönümünde anıldı
Çiğli Belediyesi’nin on yıl önce vefat eden Belediye Başkanı Ensari Bulut, ...
Büyükşehir’den 17 milyon TL’lik satış!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2 tanesi Bornova 1 tanesi Çiğli’de olan arsa ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva