HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Haziran 2021 Salı - 12:49

Başkan Soyer'den ayrıntılı 'Cittaslow' sunumu: İzmir'e faydalarını tek tek açıkladı

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'in dünyanın ilk Cittaslow (sakin şehir) metropolü olması ile ilgili ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Soyer, "Citta Slow Metropol, bir metropolü küçültme veya geçmişe dönme projesi değildir.  Tersine, Citta Slow Metropol, geleceğin şehirlerini inşa etme projesidir. Dünyanın ve ülkemizin geldiği durumda, şehirlerimiz bir yol ayrımındadır.  Ya umudun şehirleri olacağız, ya da korkuya teslim olacağız. Biz büyük bir kararlılıkla tercihimizi yaptık. İzmir’de korkulara yer yok. Citta Slow Metropol, dünyanın umutlu şehirlerinin simgesidir" dedi.

Başkan Soyer den ayrıntılı  Cittaslow  sunumu: İzmir e faydalarını tek tek açıkladı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçim vaatleri arasında yer alan 'İzmir'i dünyanın ilk Cittaslow (sakin şehir) metropolü yapma' hedefi için geçtiğimiz günlerde müjdeyi vermişti.

TRAFİK SORUNUNA ÇÖZÜMÜ AÇIKLADI

Seferihisar Belediye Başkanlığını yürüttüğü dönemde Seferihisar'ı Cittaslow unvanı alan ilçeler arasına sokmayı başaran Başkan Soyer, bu kez de dünyada bir ilki başardı.

Dünyada yer alan metropoller içerisinde ilk defa İzmir Cittaslow unvanını alırken, Başkan Soyer  Cittaslow Metropol İzmir tanıtımında konuştu.

Düzenlenen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis CHP'li Meclis Üyeleri ve CHP İlçe Başkanları katıldı.

PİRİŞTİNA'YA VEFA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütürken hayatını kaybeden Ahmet Piriştina'nın da emeğinin büyük olduğuna dikkat çeken Soyer, "Bugün sizlerle, şehrimiz İzmir adına beni heyecanlandıran, çok önemli bir lansmanı paylaşmak için buluştuk . Öncelikle ifade etmek isterim ki, bu buluşmamız, sıradan bir proje tanıtımı, herhangi bir lansman değil. 12 Haziran'da başlayan bir projeydi, Cittaslow'un ilk basılı yazısını sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugün, hepimizin geleceğini belirleyecek ve İzmir’in refahını herkes için büyütecek bir başlangıç günü. Büyük bir gururla açıklama istiyorum ki, İzmir dünyanın ilk ve tek Citta Slow Metropolü olma unvanını aldı. Dahası, dünyanın diğer şehirlerini bu ağa dahil etmek için öncülük görevi de üstlendi. İzmir’in bu önemli gününde, şehrimizin gelişimine büyük katkısı olan merhum Başkanımız Ahmet Priştina’yı ölüm yıl dönümünde huzurlarınızda rahmet ve minnetle anıyorum" diye konuştu.

REFAH VE ADALETİ BÜYÜTMEK ZORUNDAYIZ
CitteSlow'un değişimin anahtarı olduğunu belirten Soyer, "Yaşadığımız salgın, Covid 19 pandemisi, tüm insanlığı, Türkiye’yi ve İzmir’i kendine biraz olsun dışarıdan bakmak zorunda bıraktı. Gördük ki, üzerinde yaşadığımız bu gezegenin, doğanın sağlığını korumadan kendi sağlığımızı da koruyamayız. Gezegenimiz iyiyse, biz de iyiyiz. O hastaysa, biz de hastayız. Bu salgın, doğanın yüzümüze vurduğu bir tokat. Yaşadığımız bunca şeyin ardından hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam edemeyiz. Kendimizi, toplumumuzu ve elbette yaşadığımız şehirleri yeni baştan tasarlamak mecburiyetindeyiz. İzmir’de son bir yıl içinde pandemiyi, depremi, seli, tsunamiyi, neredeyse doğal afetlerin tamamını yaşadık. Tüm bunların sonucunda şunu gördük ki: Hayatımızdaki en önemli şey, birbirimizle olan dayanışmamız. Afetler gösterdi ki, ancak beraber hareket edersek, birlikte omuz omuza yaşarsak İzmir, İzmir olmaya devam edecek. İzmir’in Belediye Başkanı olarak en büyük gayretim, afetlerden çıkardığımız bu önemli derslerin Belediyemizin ve şehrimizin kurumsal işleyişine nüfuz etmesini sağlamak. Unutan değil, hatırlayan; vazgeçen değil, ders çıkaran ve öğrenen bir şehir olmak. Citta Slow Metropol, işte bu değişimin de anahtarı. Şehirlerimizde bugün hiç vakit kaybetmeden, iki temel kavramı büyütmek zorundayız: Refah ve adalet" diye konuştu.

SEFERİHİSAR İLE BAŞARDIK
Türkiye'de CittaSlow unvanı alan ilk ilçenin Seferihisar olduğuna dikkat çeken Başkan Soyer, "Citta Slow Metropol, İzmir’deki refahı ve adaleti büyütme kararlılığımızın simgesidir. Geçtiğimiz Cumartesi günü, 12 Haziran’da İtalya’da düzenlenen Uluslararası Cittaslow Birliği’nin Genel Kurulu’nda İzmir dünyanın ilk Cittaslow Metropol kenti ilan edildi. Uluslararası Cittaslow Birliği 1999 yılında kurulmuş ve dünyada 30 ülkede 277 kente yayılmış bir yerelden kalkınma modeli. Bu birliğin amacı kentlerin kimliklerine, tarihlerine, geleneklerine ve doğasına sahip çıkması. Kısaca, geçmişin ve geleceğin aynı anda yaşanması. Bir kentin, hem geçmişini koruması, hem de geleceğini güvence altına alması.  İtalya, Çin, Kanada, Avustralya, İzlanda ve daha birçok ülkeye yayılan bu harekete 2009 yılında Türkiye’den ilk olarak Seferihisar kabul edildi. Hepinizin bildiği gibi… Seferihisar, Cittaslow olduktan sonra kendi kimliğini Türkiye ve dünyaya başarıyla anlattı. Pek az insanın bildiği bir kasabayken, ülkemizin en önemli cazibe merkezlerinden birine dönüştü. Ekonomisi büyüdü. İstihdam arttı. Köylerinde yaşayanlar doğduğu yerde doymaya başladı. Kültürü, tohumları ve doğası korundu. Tarihi sokakları yeniden canlandı. Türkiye ve dünyanın birçok yerindeki yenilikçi fikirleri kendine çekti. Kısaca, yerelden kalkınmanın Türkiye’deki simgesi oldu" dedi.

Soyer ayrıca "Seferihisar’dan sonra Türkiye’de 17 kenti daha bu ağa üye yaptık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin şehirlerini de bu ağa taşıdık, bugün orada 4 üyemiz var. Bense 2013’ten bu yana Uluslararası Cittaslow Birliği’nin Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyorum. CittaSlow’un logosu olan salyangoz, birbirimizle ve doğayla uyumun önemini simgeliyor. Salyangozlar, antenleri sayesinde dünya ile iyi ilişki kuruyor. Vakur bir şekilde ilerlerken, arkasında iz bırakıyor. Sert kabuğu sayesinde içindeki değerleri koruyor. Salyangoz, insanın bu gezegendeki var oluşundan çok daha eskiye giden bir geçmişe sahip. Bunu, doğanın ritmiyle uyumlu bir hızla yol almasına borçlu. Zaten, hız ve haz arasında ters bir bağ vardır. Hızlandıkça haz ve huzuru kaybederiz. Sakinleştikçe, düşünce ve duygular derinleşir.  CittaSlow’un değerlerine sahip çıkarak emin adımlarla ilerlemenin simgesi olan Salyangoz logosu, Avrupa başta olmak üzere bütün dünyada iyi yaşamın, yerelliğin ve özgünlüğün işareti kabul ediliyor. Cittaslow aslında nüfusu 50 binin altında olan kentlerin sahip olabileceği bir unvan. Fakat bir yandan da günümüzün gerçeği olan büyükşehirler var. Dünya nüfusunun çoğunluğu artık kentlerde yaşıyor ve kentler her geçen gün daha da büyüyor" diye konuştu.

YEREL VE ULUSLARARASI PAYDAŞLARIMIZIN ORTAK AKLI VE RIZASIYLA GERÇEKLEŞTİRDİK
İnsanların yaşam alanlarında birbirlerini tanıyacak zamanları dahi olmadığına dikkat çeken Soyer, "İzmir gibi büyükşehirlerin; yeniliğin, ticaretin, eğitimin, sanatın, teknolojinin ve gelişmenin üretim merkezi haline geldiği bir gerçek. Öte yandan, büyükşehirler birçok sorunun da odağı haline geldi. Eşitsizlik, kötü yaşam koşulları, doğanın yok edilmesi, ayrımcılık ve artan suçlar, dünyadaki tüm büyükşehirlerin her gün karşılaşılan bu büyük sorunlar ve ortak çıkmazlar... İş yerlerinin evlerden uzakta, mal ve hizmetlerin de kentlerin merkezlerinde konumlandırılması kent sakinlerinin günlük yaşamda büyük mesafeler kat etmesine neden oluyor. Bu hem hava kirliliğine, hem trafiğe yol açıyor. Rezidanslar, yüksek duvarlı sitelerde komşuluk etmekte mümkün değil. Bizi içine çeken hız nedeniyle sokağımızda yaşayan insanları tanımak için fırsatımız bile olmuyor. Çocuklarımızın oyun oynayabileceği sokaklar hepten kayboldu. Eğlenmek için bile uzak mesafeler kat etmemiz gerekiyor. Oturup soluk alacağımız, sohbet edeceğimiz zamanımız da yok, yerimiz de yok. Diğer yandan iklim krizi nedeniyle artan sıcaklık, salgın hastalıklar, su baskınları, fırtınalar büyükşehirleri bir yuva olmaktan çıkarıp, katlanılması imkansız yerlere dönüştürüyor. Cittaslow Metropol fikrinin başlangıç noktası işte tam da bu… Şehirlerimizi yeniden içinde dinlenebildiğimiz bir yuvaya dönüştürmek.  Türkiye’de, Avrupa’da, Çin’de Amerika’da, büyükşehirlerdeki yaşam zorlaşırken biz bu konuda ne yapabiliriz? Tüm dünyada kabul görmüş 20 yıllık Cittaslow deneyimini büyükşehirlere nasıl aktarabiliriz? Yaşadıklarımızı nasıl daha sakin, daha mutlu kente dönüştürebiliriz? Bu sorulara cevap bulmak için İzmir’de çok sayıda paydaşla görüştük. Dünyada bu amaçla yapılmış çalışmaları, kriterleri, göstergeleri inceledik. Sonucunda, sadece dünyanın ilk Citta Slow Metropolü olmakla kalmadık, aynı zamanda Citta Slow Metropol normlarını evrensel ölçekte tanımlayan şehir olduk. Elbette bunu, yerel ve uluslararası paydaşlarımızın ortak aklı ve rızasıyla gerçekleştirdik" dedi.

CİTTASLOW'UN İZMİR'E SAĞLAYACAĞI AVANTAJLAR
Cittaslow’un İzmir’e sağlayacağı avantajlardan bahseden Soyer, "Cittaslow Metropol’ün bize vereceği kazanımları altı ana başlık altında toplandık. Toplum, kentsel direnç, herkes için gıda, iyi yönetişim, hareketlilik ve Cittaslow mahalleleri, yani sakin mahalleler. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ve planladığı birçok proje ve yatırım Cittaslow Metropol kriterleri ile uyum gösteriyor. İzmir’in, dünyanın ilk Cittaslow Metropol’ü olmasıyla bu çalışmalar gelişecek, hız kazanacak ve tümüyle kurumsallaşacak. Dünyadaki iyi yaşam ve kent yönetimi modellerini incelediğimizde en çok önem verilen kavramın toplum olduğunu gördük. Kenti değiştirdiğinizde, toplumu da değiştiriyorsunuz. Toplum değiştiğinde, kent de değişiyor. Bu nedenle Cittaslow Metropol kriterlerinin ilki ve en önemlisi “toplum”. İzmir’de katılımı ve insanlar arasındaki etkileşimi artırarak, gönüllülük ve dayanışmaya yönelik faaliyetlerimizi daha da yoğunlaştırıyoruz. Vatandaşlarımızın gündelik hayatta bir araya gelmeleri, sohbet etmeleri, aynı mekanda birlikte bulunmaları için yepyeni meydanlar açıyoruz. Toplumu bir arada tutan değerler arasında dayanışmanın ve gönüllülüğün ne kadar önemli olduğunu deprem sırasında yaşadık. Dayanışma ve gönüllülük ruhunu sadece afet zamanlarında değil, sürekli olarak ayakta tutmanın önemli olduğunu düşünüyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Citta Slow Metropol kriterleri doğrultusunda sivil toplumu ve sivil girişimleri desteklemek için bütçe ayırıyor ve destek mekanizmaları kuruyoruz.  Bu başlık altında, sahip olduğumuz, bizi biz yapan eşsiz kültür ve doğa mirasımızı koruyor ve geliştiriyoruz. Gediz Deltasını UNESCO Doğal Miras listesine dahil etmek için çalışmalarımız devam ediyor. İzmir Tarihi Kent Merkezi’ni UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi’ne dahil ettik ve daimi listeye girmek için tüm adımları atıyoruz. Yaşayan Parklar projesiyle kent merkezi ve çevresinde büyük yeşil alanlar kuruyoruz. Bu alanlar çok işlevlilik ilkesiyle hem ekosistemi koruyacak, hem de tarımsal üretim ve rekreasyon ihtiyaçlarını karşılayacak. İzmiras Rotaları ile kentin içinde akciğer işlevi görecek yeşil yeni güzergahlar oluşturuyoruz. Şehrimizi çevresindeki doğal alanlara yürüyüş yolları ile bağlıyoruz" diye konuştu.

TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Kentte katılımcı kimliği arttırmak için adımlar atıldığını belirten Soyer, "İyi yönetişim, bir diğer aşama. İzmir’de hedeflediğimiz yaşam kalitesini yakalamak için kurumsal kapasitemizin ve kent yönetim biçimimizin de standartlarının yükselmesi gerekiyor. Eşitsizliğe karşı, ayrımcılığa karşı daha sistematik tedbirler alıyoruz. Örneğin geçtiğimiz günlerde İzmir Barosu ile mobil adalet aracımızı hizmete aldık. Kent yönetimini daha katılımcı, şeffaf ve eşitlikçi hale getirmek için birçok somut adım attık ve bunları çok daha fazla büyüteceğiz.  Büyükşehirlerin itici gücü olan yenilikçiliği, inovasyonu, teknolojik gelişmeleri desteklemeye devam edeceğiz. İzQ inovasyon merkeziyle ve Girişimcilik Merkezi İzmir’le bunu başlattık. Amacımız kent ekonomisini güçlendirmek ve İzmir’i yeniliğin merkezi yapmak. Tarım sektörünü desteklemek için de tohumdan ihracata yepyeni bir yol izlemeye başladık. Önümüzdeki hafta bu çalışmalarımızın üssü olacak İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’ni Sasalı’da açıyoruz. Daha kapsayıcı ve İzmirlilerin daha çok dahil olduğu bir ekonomik sistemi oluşturmak için stratejik bir plan uyguluyoruz" dedi.

KÖRFEZDE MÜSİLAJ GİBİ FELAKETLERİN YAŞANMAMASI İÇİN TÜM ÖNLEMLERİ ALMIŞ DURUMDAYIZ
Son dönemlerde İstanbul'da başlayan ve sahillerde korku yaratan müsilaj tehdidi ile ilgili de konuşan Soyer, "Dirençli bir şehir inşa etmek, Citta Slow Metropolün bir diğer kriteri. Büyükşehirler iklim krizinin sonuçlarının en çok hissedildiği yerler arasında. Şiddeti ve sıklığı artan doğal felaketler, havanın, toprağın ve suyun kirlenmesi kentlerde yaşamı tehdit ediyor. Bu başlık kirliliğin takip edilmesini, azaltılmasını, biyo-çeşitliliğin korunmasını ve kentsel yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyor. Daha az atık, daha az karbon salımı, daha çok geri dönüşüm ve daha çok yenilenebilir enerjiyi hedefliyoruz.  Bu noktada körfez, bizim gözbebeğimiz. Körfezde müsilaj gibi felaketlerin yaşanmaması için tüm önlemleri almış durumdayız. Körfez çevresindeki ileri biyolojik arıtma tesislerimiz ve bu dönem başlattığımız yağmur suyu ayrıştırma programıyla yüzülebilir körfez hayalimizi adım adım gerçekleştiriyoruz. Tesislerimizde enerji verimliliği faaliyetlerine başladık ve bunu tüm binalarımızda uygulamaya geçiriyoruz" dedi.

DİRENÇLİ BİR KENT OLUŞTURUYORUZ
İlk yeşil eylem planın oluşturulduğunu da hatırlatan Soyer, "Türkiye’nin ilk Yeşil Şehir Eylem Planı’nı İzmir için hazırladık. Gürültü Eylem Planı ile kent içindeki gürültü seviyesini düşürüyor, hava kalitesini istasyonlarımızla takip ediyoruz. Isı adası etkisini azaltmak için ekolojik koridor projesinin ilk uygulamasını Peynircioğlu Deresi’nde Karşıyaka'da hayata geçirdik. Kentin farklı noktalarında benzer düzenleme çalışmalarımız devam ediyor. Bütün bu çalışmalar neticesinde kendi enerjisini üreten, krizlere dirençli bir kent oluşturuyoruz."

SAĞLIKLI GIDAYI İZMİRLİLERE DOĞRUDAN ULAŞTIRIYORUZ
Sağlıklı gıda için çalışmalarının olduğunu belirten Soyer, "Herkes için gıda, bir diğer başlığımız. Bu başlık, toplumun tamamının sağlıklı gıdaya erişimini hedefliyor. İzmir Tarımı ile bu konuda dev adımlar atıyoruz. Bu başlığı üretim ve tüketim olarak ikiye ayırdık. Bir yandan gıda üretimini artırırken, diğer yandan İzmirlilerin iyi ve yerel gıdaya erişimi için pek çok yenilikçi uygulama yürütüyoruz. Atalık tohumların korunması ve kullanılması, küçük üreticilerin desteklenmesi, tarım okulları ve mahalle bostanları bunlardan bazıları. Öte yandan, üretici pazarları, halkın bakkalları ve kooperatifler aracılığıyla sağlıklı gıda ürünlerini İzmirliler’e doğrudan ulaştırıyoruz" dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÜÇ ÖRNEK HAYATA GEÇİRİLECEK
CittaSlow mahalle planları için de konuşan Soyer, " Sakin mahalleler programı, ise son hedefimiz. Cittaslow mahalleleri ya da sakin mahalle programının amacı kendi kendine yeten, sakinlerin kısa bir yürüyüşle ya da bisiklet sürüşüyle temel mal ve hizmetlere ulaşabileceği mahalleler yaratmak. Okula, alışverişe, işe gitmek için seyahat etmemiz gerekiyor. Amacımız bu zorunlu seyahatleri azaltmak. Çocuklarımızın sokaklarda güvenle oynayabildiği, okullarına yürüyerek gidebildiği, sağlıklı gıdaya kolayca ulaştığı, katılımcı kültür sanat ve spor faaliyetlerine katıldığı, arkadaşlarınızla oturup sohbet edebileceğiniz, doğanın ve dayanışmanın çoğaldığı mahalleler oluşturmak istiyoruz. Önümüzdeki bir yıl içinde üç örnek sakin mahallenin adım adım hayata geçişine şahitlik edeceğiz" diye konuştu.

SAKİN MAHALLELER...
Sakin mahalle kapsamındaki hedeflerini açıklayarak devam eden Soyer, "Sakin mahalle programının beş hedefi var. Birincisi, toplum katılımı. Her bir mahallenin eksiklerini, neler yapılabileceğini mahalle sakinleriyle birlikte düşüneceğiz. Mahalledeki kamusal alanların nasıl kullanılacağı, sokakların nasıl değişeceği, parkın nasıl tasarlanacağı asıl olarak mahalle sakinlerinin meselesi. Dolayısıyla ilk ve asıl dinlenmesi gereken orada yaşayanlar. Citta Slow Metropol ile kamusal alanları İzmir’de artık kamuyla birlikte tasarlıyoruz.  Her adımda bilimsel yöntemle ve veri odaklı çalışıyoruz. Bu çerçevede İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekokent Araştırma ve Uygulama Merkezi ile birlikte hareket ediyoruz. Toplum katılımını sadece mahalle tasarımında değil kültür, sanat ve spor faaliyetlerinde de ön planda tutuyoruz. Citta Slow Metropol ile yepyeni bir adım atarak yatırımları ve yatırımlara ayrılacak bütçenin önceliklerini mahalleliyle ile birlikte kararlaştırıyoruz. Katılımcı bütçe yönetimi anlayışını sakin mahallelerden başlamak üzere uyguluyoruz. Koşmaya, spor yapmaya, hareket etmeye ihtiyacı olan çocuklarımıza ne yazık ki yeterli imkan sağlayamıyoruz. Çocuklarımızın eskiden olduğu gibi koşup oynayabileceği sokaklara, mahallelere ihtiyacı var. Örnek mahallelerin sokaklarında önceliği taşıtlara değil, çocuklara vereceğiz. " dedi.

KENTİN KİMLİĞİNİ HER YERDE HİSSEDEBİLİRSİNİZ
Mahalle içinde yapılacak spor etkinliklerine destek vereceklerini belirten Soyer, "İkinci hedefimiz insanlar arasında etkileşimi arttırmak.  Vatandaşlarımızın sokakta karşılaşmasını, konuşmasını, birlikte spor yapmasını, kültür ve sanat faaliyetlerine katılmasını teşvik ediyoruz. İnsanların birbirleriyle iletişim kurması, tanıması, yardım etmesi için uygun mekanlar oluşturuyoruz.Biliyoruz ki, ancak bu şekilde toplumumuzu her geçen gün etkisi altına alan kutuplaşmanın, yabancılaşmanın önüne geçebiliriz. Ancak bu şekilde, kent kimliğinden, İzmirlilikten bahsedebiliriz.  Programın bir diğer hedefi sağlık ve güvenlik odaklı mahalleler oluşturmak. Sağlığın birçok unsuru var. Sağlıklı beslenmek, hareket etmek ve spor yapmak gibi… Spor, sadece profesyonellerin ve gençlerin yaptığı bir faaliyet değil. Spor, her yaştan insanın yapabileceği, yapması gereken bir koruyucu sağlık hizmeti. Bu nedenle mahalle içinde yapılabilecek spor faaliyetlerine ağırlık veriyoruz. Bir yandan sokakları yürünebilir ve bisiklete binilebilir hale getirerek hareketliliği artırıyoruz, diğer yandan masa tenisi, kafa topu, sokak basketbolu gibi mahalle sporlarına alan açıyoruz."

İZMİR'İN KENDİNE HAS BİR KİMLİĞİ VAR
Kurulan atölyeler ile esnafa destek olunacağının altını çizen Soyer, "Bu mahalleler için dördüncü hedefimiz, kent kimliği. Her kentin tarihinden, coğrafyasından, ikliminden, insanından, kültüründen oluşan kendine has bir kimliği vardır. İzmir 8500 yıllık tarihiyle bu açıdan dünyanın sayılı kentlerinden biri. Bu kimliği, bu ruhu kentin her yerinde hissedebiliriz. Her gün yanından geçtiğimiz bir binada, yediğimiz bir yemekte, bir sohbette, bir ağaçta… Bu değerlerin tespit edilmesi, korunması ve en önemlisi yeni nesillere aktarılması,en temel önceliğimiz. Çünkü bir ülkeyi sevmek, asıl olarak onun doğasını ve kültürünü korumakla başlar. Citta Slow Metropol ile;İzmir kimliğinin bir unsuru olan geleneksel ve yerel ürünlerin mahallelerde sunulmasını sağlıyor, geleneksel el sanatları için atölyeler kuruyor ve küçük esnafa destek oluyoruz."

GELECEĞİN ŞEHİRLERİNE HEP BİRLİKTE YÖN VERECEĞİZ
İzmir'in diğer kentlere örnek olacağına da dikkat çeken Soyer, "Programın son hedefi ise çok işlevlilik. Mahallelerin, binaların, açık alanların birden çok işleve sahip olmasını hedefliyoruz. Özellikle kamusal alanların birden çok işlevi olması gerekiyor. Mahallelerde ofislerin, kültür sanat mekanlarının, esnafın ve kamu hizmetlerinin aynı anda yer alması için birçok adım atıyoruz. Kısaca bahsetmeye çalıştığım Cittaslow Metropol projesini paydaşlarımızla bir yıl içinde pek çok alanda hayata geçireceğiz. Böylece Citta Slow Metorpol’ün tüm dünyaya yayılma sürecini İzmir’den başlatmış olacağız. Biliyorum ki, önümüzdeki yıllarda dünyanın diğer öncü metropolleri de bu ağa bir bir katılacak. Geleceğin şehirlerine hep birlikte yön vereceğiz. Bu konuda şu ana kadar bize yardım eden ve önümüzdeki süreçte de yardım edeceklerine inandığım İzmir’deki tüm paydaşlarımıza, İzmir’den dünyaya yayılacak bu model için işbirliği yaptığımız Uluslararası Cittaslow Birliği’ne teşekkürü bir borç biliyorum."

GEÇMİŞE DÖNME PROJESİ DEĞİLDİR
Kararlılıkla tercihlerini yaptıklarını belirten Soyer, "Citta Slow Metropol, bir metropolü küçültme veya geçmişe dönme projesi değildir.  Tersine, Citta Slow Metropol, geleceğin şehirlerini inşa etme projesidir. Citta Slow Metropol: Yoksulluğu değil, refahı büyütür. Haksızlıkları değil, adaleti çoğaltır. Baş döndürücü bir hırs yerine, yaşamın sevinç kaynaklarını besler. Bizi birbirimizden ayırmaz. Tersine, birleştirir. Farklılıklarımızın aynı zamanda gücümüz olduğunu hatırlatır. Şehri beton sınırlara hapsetmez. İnsanı doğasıyla bütünleştirir. Citta Slow Metropol: Eksiltmez, çoğaltır. Ezmez, güçlendirir. Bölmez, birleştirir. Karamsarlığı, çaresizliği siler. Yaşama sevincimizi çoğaltır. Citta Slow Metropol ile, insanı ve doğamızı sömüren, hırsı kendinden de büyük şehirlere başkaldırıyoruz. Küçük bir zümre, kendi hırsıyla, hızıyla ve bencilliğiyle koskoca bir şehri esir alamaz, almamalı. Şehrimizde adaleti ve refahı herkes için çoğaltmak, birinci önceliğimiz. Citta Slow Metropol, bedenlerimizi, duygularımızı ve düşüncelerimizi özgürleştirmek için attığımız bir adımdır. Dünyanın ve ülkemizin geldiği durumda, şehirlerimiz bir yol ayrımındadır.  Ya umudun şehirleri olacağız, ya da korkuya teslim olacağız. Biz büyük bir kararlılıkla tercihimizi yaptık. İzmir’de korkulara yer yok. Citta Slow Metropol, dünyanın umutlu şehirlerinin simgesidir.  İzmir, umudun şehridir. Bu umudu çoğaltabilmek için her zaman olduğu gibi en çok İzmirliler’e, İzmir’in hür vicdanlı halkına güveniyorum.Yolumuz, açık olsun."

 
Başkan Soyer trafik sorununa çözümü açıkladı!
 
Koronavirüsün sessiz katili: NASH hastalığı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
meraktayım 15 Haziran 2021 Salı 23:00

Bu habere yapılacak yorumları merakla bekliyorum chp yeniden aday göstermeyecek diye salladıkça sallamışlar

Yorumu oyla      2      3  
Tayyar ÖNDER 15 Haziran 2021 Salı 19:49

Şehrimizin Polyanna'sı...

Yorumu oyla      3      3  
İzmirli... 15 Haziran 2021 Salı 17:45

Başkan burası sayfiye yeri değil insanlar çalısıyor öğlene kadar yatıp sonra keyfi kalkıp sokağa cıkmıyorlar ben ce sen slow slow gitt şu izmirin başından düzgün yöneten birisi gelsin Yazık oluyor izmirimize

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer trafik sorununa çözümü açıkladı!
'İzmir trafiği' konusunda açıklamalarda bulunun İzmir Büyükşehir Belediye ...
Selçuk'ta iklim krizi ve kuraklık söyleşisi
17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nde Efes Selçuk ...
Gaziemir’deki dev dönüşüm için imzalar atıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gaziemir Aktepe ve Emrez ...
 
Çeşme Üretici Pazarı yeniden hizmette
Üreticiyi doğrudan tüketici ile buluşturmayı hedefleyen Çeşme Belediyesi ...
Buca'nın gençlerinden TÜBİTAK’ta derece
Bucalı öğrencilerin akademik hayatlarındaki gelişimi için çalışmalarını ...
Bayraklı'da her mahallede yeşil alan çalışması
Bayraklı Belediyesinin Smyrna Lions Kulübü iş birliğiyle Osmangazi Mahallesi'nde ...
 
Bornova’da basketbol sahaları yenileniyor
İlçede bulunan parkların revizesini gerçekleştiren Bornova Belediyesi, ...
Piriştina, mezarı başında anılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin merhum Başkanı Ahmet Piriştina, vefatının ...
Başkan Soyer'den Cittaslow yorumu: İzmir dünya sahnesinde daha çok yer alacak
İzmir'in dünyada Cittaslow ünvanını alan ilk şehir olması ile ilgili konuşan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva