HABERLER>GÜNCEL
22 Haziran 2020 Pazartesi - 18:59

Başkan Soyer 'akademik çalışma' demişti: O isim ortaya çıktı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “bir akademisyen çalıştı” dediği İzmir Bayrağı konusunda yazı yazan Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Alkan, “Bu mevzu tamamen akademik ve bilimsel bir çalışmadan ibarettir” dedi.

Başkan Soyer  akademik çalışma  demişti: O isim ortaya çıktı!

EGEDESONSÖZ-  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “montaj ve çirkin saldırı” diye tanımladığı görüntülerde bahsettiği “İzmir Bayrağı” ile ilgili akademik çalışma yapan isim belli oldu. Soyer’in kamuoyuna paylaştığı bilgilerin ilk olarak “Toplumsal Tarih Dergisi’nde” yayınlandığı ortaya çıktı. Soyer’in “kitap olarak bastırmayı düşünüyoruz” dediği İzmir Bayrağı konusunda akademik çalışma yapan kişinin Tarih Vakfı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Alkan olduğu belirlendi.

Alkan, “Tarihte Bayrağı Olan Nadir Şehir: İzmir” isimli makalesinde sürece ilişkin ayrıntılı bilgiler veriyor.  Alkan, “Yakında yayınlamayı umduğum bayrak tarihi ve Türk bayrağını yayımlamayı icadı üzerine çalışırken tarihte İzmir’in kendine ait bir bayrağının olduğunu fark etmek oldukça şaşırtıcıydı. Önce kısa süreli ve geçici bir kullanım veya heves diye düşündüm. Ancak binlerce bayrak atlası, bayrak kartları, gravürler, yazma ve basma kaynak tarayarak bunun geçici bir kullanım olmadığını gördüm. Neredeyse 17. yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar kendine ait bayrağı olan çok nadir şehirlerden biriydi. Bir anlamda çok erken bir tarihte devletlerarası (sonradan uluslararası) önemli bir şehir olmuştu. Bir başka deyişle Akdeniz’in gözde şehirlerinden biri olduğu gibi ticaret açısından cazip, önemli ve vazgeçilmez bir kentti. Bu özelliği ile Akdeniz’in başlıca uğrak liman şehirlerinden biriydi. Yaptığım çalışmada İzmir’in kendine özgü bir bayrağı olduğunu ve bu bayrağı neredeyse 1699 yılından 1900’lü yılların başına kadar kullandığını ve dünyada da bunun yaygın olarak bilindiğini kanıtladım” ifadelerini kullanıyor.

“Aslında bayrakların/sancakların ilk kullanıldığı yerler denizlerdi” diyen Alkan şu ifadeleri kullandı:

“Orta Çağ biterken İzmir eskisi gibi küçük bir liman kenti olmaktan çıkmaya, Akdeniz’in belli başlı limanlarından biri olmaya; bir başka deyişle bir dünya şehri olarak parlamaya başlamıştır. Buna uygun olarak bayrağı olan ender şehirlerden birisi olacaktır. Kendisi için seçtiği bayrak 20. yüzyıla kadar kullanılacaktır.

İzmir’in bayrağı 5 yatay çizgiden oluşmaktadır. Birinci, üçüncü ve beşinci çizgiler yeşil; ikinci ve dördüncü çizgiler beyazdır. Başlangıcından 20. yüzyıla kadar bu renkler değişmeden kullanılmıştır. İzmir’in bayrağı ilk kez 1600’lü yılların sonu ve 1700’lü yılların hemen başında Fransa’da yayımlandığı kabul edilen Table des pavillons que l’on arbore dans toutes les parties du monde connu concernantla Marine başlıklı eserde yayımlanmıştır.24 Farklı arşiv ve kütüphanelerde farklı yıllara tarihlenmektedir.Bazı arşiv kayıtlarında 17. yüzyıl olarak (1600’lü yılların ikinci yarısına) tarihlendiği gibi kimi araştırmacılar bunun kesinlikle 18. yüzyıla ait olduğunu ve hatta 1714’te tahta geçen İngiltere kralı I. George dönemine ait olduğunu belirtmektedirler. Aşağıdaki bayrak tablosunda biraz flu olarak İzmir’in bayrağının tarih sahnesine çıktığı görülmektedir. En azından tam 1700 yılı itibarıyla artık İzmir’in bayrak kullandığını biliyoruz. İzmir’in bayrağı ilk kez 1705 tarihli Carel Allard’ın hazırladığı Amsterdam’da Felemenkçe yazılan bir kitapta elle renklendirilmiş olarak yer almıştır.

İzmir’in bayrağı bir Osmanlıca kaynakta ilk kez 1808 yılında yer alır. Kaynak, Deniz Müzesi Arşivinde bulunan yazma kitaptır. Bayrak ve Sancak Albümü başlığını taşıyan yazma çizim hem dönemin bayraklarını hem de Osmanlı’nın III. Selim döneminde kullanılan bayrakların çizimini içermektedir. Bayrak albümü, Deniz Müzesi Arşivinde “Asar-ı Atika” kaydıyla Dem. No: 986 olarak muhafaza edilen eserdir. İzmir’in bayrağı Osmanlıca olarak ikinci kez Ahmet Muhtar Paşa’nın Feth-i Celil-i Konstantiniye başlıklı eserinin yayımlanmamış ikinci cildinin İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kitaplığı’ndaki yazma nüshasında sayfa 333’de bulunmaktadır. Yazma için hazırlanan sayfanın üstünde “Yüz Sene Evvelki Osmanlı Bayrakları” yazmaktadır. Sayfanın altında köşeli parantezle verilen bilgide, “Meşhur ‘Diderot’un takriben bir asır mukaddem Fransa’da  bettirmiş olduğu Ansiklopedi‘den muktebestir.” yaz-maktadır. İzmir bayrağının altında «İzmir Şehrine Mahsus» yazısı okunmaktadır”

 
İzmir’de 10 yaşındaki çocuk, anne ve babasını kesti!
 
İzmir için sağanak uyarısı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Z.B 23 Haziran 2020 Salı 08:28

Sayın hocam siz boşuna kendinizi yoruyorsunuz. Bazıları siz ne derseniz deyin onlar işine geldiği gibi konuyu anlayacaklar ve yaygarayı koparmaya devam edecekler. Yaygaradan beslenenlerin sayısı maalesef son dönemde güzelim ülkende oldukça artı.

Yorumu oyla      2      3  
ali 23 Haziran 2020 Salı 00:31

Sn Başkan izmirde hiç üniversite yokmu iStanbuldan basın.tarihçi getir izmirli kahve köşesinde

Yorumu oyla      2      3  
sezo 22 Haziran 2020 Pazartesi 20:10

Bayrak konusunun kökeni osmanlıya dayandığı için aktrollerin uğramayacağı haber.

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de 10 yaşındaki çocuk, anne ve babasını kesti!
Ayrancılar İnönü Mahallesinde akıl almaz bir olay yaşandı. İddiaya göre, ...
Mantardan zehirlenen 19 kişi hastaneye kaldırıldı
Çorum'da mantar yiyen 19 kişi kusma ve baş dönmesi şikâyetleri üzerine ...
Bir kente daha maske zorunluluğu geldi!
Ordu'da, bu geceden itibaren maske takmak zorunlu hale getirildi.  
 
Trafik polisleri kazaya gitti, kadın cinayetini önledi
İzmir'in Konak ilçesinde, trafik kazasına müdahale eden trafik polisleri, kadın ...
Maskesiz yakalandı, polise soyadını bilmediğini söyledi
Isparta'da sokağa maskesiz çıkan 10 kişiye 900'er TL ceza uygulandı. Maskesiz ...
Selfie yapan kadın heykelinin elindeki telefon çalındı
Edirne'nin Keşan ilçesindeki Kunduracılar Çarşısı'na konulan, kucağında ...
 
Türkiye'nin en mutlu şehirleri belli oldu: İzmir ilk 50'de yok!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye'de şehirlerin mutluluk oranını ...
Ankara'da eğitim uçağı düştü: 2 pilot kurtuldu!
Ankara'nın Beypazarı ilçesine bağlı Kırbaşı Mahallesi Gıcıgöz mevkisine ...
Şehit Ertuğrul Köse için son görev
Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada şehit ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva