HABERLER>POLİTİKA
3 Eylül 2019 Salı - 12:38

Başkan Selvitopu’ndan iktidara çağrı: O alanı üniversiteye ver, yurdu al!

İlçedeki üniversite alanı üzerinden yaşanan tartışma ve açtıkları dava için konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu, “Üniversiteyi gündeme getiren Karabağlar Belediyesi’dir. Bizim açtığımız dava ortadadır. Biz üniversite alanına değil konut alanlarına karşı dava açtık. Alanın tamamını üniversite alanı olarak değiştirin eğitime dönük yaptığımız yurt binamız var. 5 yıldızlı otel standartlarındaki yurt binamızı Demokrasi Üniversitesi’ne tahsis edelim. Biz de onu destekleyelim. Yatağına yorganına kadar her şeyi alındı” dedi.

Başkan Selvitopu’ndan iktidara çağrı: O alanı üniversiteye ver, yurdu al!

EGEDESONSÖZ- Karabağlar Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Başkanı Muhittin Selvitopu, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına konuk oldu. Belediye Başkanı Selvitopu önemli açıklamalarda bulunurken ilçede yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Geçtiğimiz günlerde kentte yaşanan ve 5 bin hektarın üzerinde bir alanın yok olmasına sebep olan orman yangınları üzerinden açıklama yapan Başkan Selvitopu ayrıca kentsel dönüşüm ve üniversite alanı konularına ilişkin de konuştu.

BU BİR CİNAYETTİR
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yangınları PKK’nın üstlenmesi üzerinden yaptığı açıklamada CHP’li yerel yönetim mensuplarına yönelttiği, ‘PKK’ya laf söylemelerini, lanetlemelerini bekliyorduk ama olmadı’ göndermesi için konuşan Selvitopu, “Böyle bir yangını kim çıkarırsa çıkarsın bu eleştirilmeyecek bir konu değil. Ama bu yangını kimin çıkardığını bulmak yetkililerin, hükümetin işidir. Yapanların cezalandırılması gerekir. Doğaya karşı yapılan en büyük suçlardan biridir. Bir cinayettir bu! Hafife alınmaması gerekir. Çıkış sebebi şu an bilinmiyor ama daha sonra inceleneceği söylendi” ifadelerini kullandı.

İMAR AÇTIRMAYACAĞIZ TARTIŞMASI İÇİN: DAHA ÖNCE KÖTÜ ÖRNEKLERİ VAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer’in, ‘Yanan yerlerin bir santimetrekaresini bile imara açtırmayacağız’ çıkışıyla başlayan tartışmaya ve AK Partililerin bu konuyla ilgili yoğun eleştirilerine değinen Selvitopu, “Bu tür yerlerin imara açılması öyle kolay değil. Hep beraber karşı dururuz. Şu anki yasalarımıza göre buraların imara açılması mümkün değil. İnsanlar endişe duyuyorlar çünkü Türkiye’de güzel olmayan örnekler var. Daha önceki yıllarda İzmir’de değil ama başka yerlerde yapılaşmaya açılan yerler var. Şu an yapılacak öncelikli iş; bir an önce alanın temizlenmesi ve uzmanların söyleyecekleri süre sonrasında da yeşillendirme yapılmasıdır” diye konuştu.BaÅ?kan Selvitopu gece-gündüz yangın bölgesinde

BOŞ BULDUĞUMUZ YERİ YEŞİLLENDİRİYORUZ
“Yeşil alanları geliştirmeye çalışıyoruz” sözleriyle açıklamasına devam eden Selvitopu, “Karabağlar ilçesi yaklaşık 10 bin hektar. 2 bin 700 hektarı yerleşik alan, onun dışındakiler yeşil alan. Bu alanları korumak istiyoruz. Bu alanların gelecek kuşaklara taşınmasını istiyoruz. ‘Poligon deresi de yeşil kalsın’ dememizin sebebi de o. Orası 200 hektarlık bir alan. Karabağlar’ın var olan gerçeklerini daha iyi anlayarak gelecek kuşaklara taşımak istiyoruz. Tırazlı, Kavacık bölgesi Karabağlar’ın en yeşil bölgesi. Farklı bir coğrafya. Yangın sırasındaki endişemiz yerleşim alanlarına sıçramasında sıkıntılı anlar yaşanırdı. Boş bulduğumuz yeri yeşillendiriyoruz. Boş bulduğumuz yere bina yapmıyoruz” dedi.

‘VAY EFENDİM SEN NİYE İTİRAZ ETTİN?’ GİBİ DEĞERLENDİRMELERİ DOĞRU BULMUYORUM!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçmiş yıllarda riskli alan ilan ettiği 540 hektarlık kısım içinde kalan ve Karabağlar’da 6 mahalleyi kapsayan bölgenin imar planlarına ilişkin konuşan Selvitopu önemli açıklamalarda bulundu. Geride kalan süreçte bu planlara kendileri tarafından itiraz edildiğini aktaran Selvitopu yeni süreç için konuştu. Ayrıca itirazlardan dolayı karşılaştıkları eleştirilere de veren Selvitopu, “İmar planlarının kesinleşmesiyle ilgili bir süreç var. 1 ay süreyle askıya çıkar. Amaç da planla ilgili insanların herhangi bir itirazları varsa ve bu kapsamda eksiklikler varsa yapılması istenir. Sonrasında da değerlendirilir itiraz yapılan kişiye tebliğ edilir. Bu hukuki bir süreçtir. Buna herkesin saygı göstermesi gerekir. ‘Vay efendim sen niye itiraz ettin?’ gibi değerlendirmeleri doğru bulmuyorum. Vatandaşın meclis üyelerine sorması kadar doğal bir şey yok. Bana da gördüklerinde soruyorlar. Ben düşüncem neyse onu söyleyeceğim. Biz bu planlara belediye olarak itiraz ettik. Yapı yoğunluğu çok fazla, sosyal donatı alanları, yeşil alanlar çok az. Bu plan uygulanırsa orada dönüştürülemeyecek bir çirkinlik yaratırız. Bu konuda çok dikkatli olmamız gerekir. Ulaşım aksları zayıf... Orada karşınıza beton sıralı körfeze bakan çirkin bir görüntü çıkacak. Bu doğru değil. 11 kat deniliyor. Böyle bir bakış olmamalı. Evet 11 kat verebilirsiniz ama o oranda boşluklar verirsiniz. Beton duvar oluşturacağınıza arada hava alacak aksların ortaya çıkması lazım. Yapı yoğunluğunun düşmesi gerekiyor” diye konuştu.

SAKLI GİZLİ BİR ŞEY DEĞİL, GOCUNMAMAK LAZIM!
‘Öneriniz var mı?’ şeklinde gelen soruya cevap veren Selvitopu, ayrıca AK Partili temsilcilerin, vatandaşların itirazları için CHP’li yerel iktidarı sorumlu tutmalarına ilişkin, “Her zaman önerimiz olur, sunarız ama yetki banklıkta. Bize her seferinde ‘belediye olarak görüşünüzü bildirin’ deniyor. Bildiriyoruz ama dikkate alınmıyor. Kurumlar arası iş birliği olursa bakanlığın devre dışı kalması gibi bir düşüncemiz yok. Hatta Büyükşehir Belediyesi de bu işin içinde olmalı. Bu şekilde bir planlama kentimize zarar verir. Bursa’da dönüştürülemeyecek bir alan yaratıldı. Böyle bir alan İzmir’de olmasın. İzmir kentine katkı koyacak sağlıklı bir plan yapılması gerekiyor. Söylediğimiz bu! Arka planında falan değiliz. Yapacak olsak açıktan yaparız. Vatandaşlar sorduğunda görüşlerimizi iletiyoruz. Yol yöntem soruyorlar tabii ki anlatıyoruz. Bunlar saklı gizli şeyler değil. Meclis üyelerimizle bir toplantı yapmışlar bir araya gelmiş vatandaşlar. Bundan gocunmamak lazım” ifadelerini kullandı.

BİZE DE İTİRAZLAR GELDİ, AĞZIMIZDAN ‘NİYE İTİRAZ VAR?’ DİYE BİR ŞEY DUYDUNUZ MU?
Selvitopu bu kez, ‘Rant var mı?’ sorusu karşısında konuştu ve “Plan yapılan her yerde rant vardır. Rant dediğimiz şey değer artışıdır. Kötü bir şey değil. Bu doğal bir sonuçtur. Önemli olan rantın paylaşılmasıdır. Biz kentsel dönüşümde ‘bu rantı nasıl paylaştıracağız?’ demiştik. Öncelikle mülk sahipleri sonra kamu, üçüncüsü de bunu yapacak bir sektör var, o da inşaat sektörüdür. Bunların hepsi ranttan paylarını almalı. Yoksa bu rantı tek yöne indirirseniz bu fayda yerine zarar getirir. Mülk sahibinin bir malı var ve değerlenmiş mülkünün payını almalı. Yollar açılacak, kamu yararı olacak, bunu yapan kurum bundan yararlanmalıdır. Az önce söylediğimiz planın kamuya faydası yok, yükü var. Yollar genişlemiyor, yeşil alanlar azalıyor, sosyal teknik altyapı alanları yok. O zaman niye bu planı getirdiniz? Tartışmazsak doğruyu bulamayız. Gizli saklı yapılan bir şey yok. ‘ben yaptım doğrudur’ anlayışı olmaz. Biz de belediye olarak 2 bin hektarlık alanda düzenleme yaptık. İtirazlar geldi. Bizim ağzımızdan ‘niye itiraz var?’ diye bir şey duydunuz mu? Matbu itiraz da oldu. Aldık inceledik. ‘Niye itiraz var?’ demekle olmaz. İçeriğine bakılır. Haklıysa gerekli düzenlemeler yapılır haksızsa yargıdan reddedilir” dedi.

‘8 YILDIR BİR ŞEY YAPILMADI’ DİYORLAR, BAKANLIĞIN ALANINDA 7 YILDIR NE YAPILDI?
Kentsel dönüşüme ilişkin detaylı bilgiler veren Selvitopu, “Dönüşüm bina yık yap demek değildir. Kadifekale’de 500 hektarlık alan kazandırdı Büyükşehir Belediyesi... Bu kolay değil. Devletin gücüyle bu kadar konut yaptık demekle olmuyor. Sonra o konutları sular basıyor. Yenitepe konutları gibi boş alanda yerleri kamulaştırıp konutlar yapıyorsunuz. Bunlar dönüşüm değil. Gerçek dönüşüm Uzundere’de, Örnekköy’de yapılıyor, yarın Ballıkuyu’da olacak. ‘8 yıldır bir şey yapılmadı’ deniyor. 540 hektarda da 7 yıldır ne var? Bakanlığın ilan alanında ne var? Devlet gücü var! Dönüşüm sayılarla olacak bir olay değil. Kentleşmenin kendine özgü koşulları var. Tüm dengeleri düşünmek zorundasınız. Belediye meclis üyelerinin vatandaşı bilgilendirmesi kadar da doğal bir şey yok. Bir meclis üyemiz siyasi içerikli bir konuşma yapabilir. AK Partili de yapabilir. Siyasi bir kimliği var mı? Var. Bizim hizmet bakımından bir siyasi kimliğimiz yok. Karabağlar’daki tüm vatandaşlarımıza eşit bakıyoruz. Ama vatandaş yasalar konusunda belediyeden yardım istiyorsa ben yardım etmek zorundayım. O zaman planı düzgün yapacaksınız” açıklamasını yaptı.

UZLAŞI KOMİSYONUNDA 4 KONU VAR!
“Uzlaşı komisyonu kurmuştuk” diyen Selvitopu, “Amaç şu; konuları tartışıp bir ortak noktaya varmak… Bir araya gelip bunları tartışmadan doğruyu bulamayız. Herkes kendi penceresinden konuları değerlendiriyor. Tartışırsak daha iyi sonuç alırız. Kentsel dönüşüm, üniversite konusu, poligon deresi ve kaymakamlık önündeki çukur konularında ortak fikir oluşturabilir miyiz? Bu amaçla kurulmuş bir uzlaşı komisyonumuz var” dedi.  

GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMEZ
Askeri alanın boşaltılarak millet bahçesi yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine konuşan Selvitopu, “Bize gelen bir bilgi yok. Boşaltılan askeri alanlar var. Kullanıldığı sürece halka açılmaz. Ama bizim için ne olduğu önemli değil. Oranın yeşil alan olarak kalması gerekir. Askeri hastane boşaltıldı. Hava okulunun boşaltılacağı söyleniyor. Kentin içinden bu yerlerin ayrılmak istendiğini düşünüyorum. Orası taşındığı an ne olacak? Hemen biri göz dikebilir. Öngörümüzü geliştirerek oraya sahip çıkmamız gerektiğine inanıyoruz. Mutlaka orası bir gün taşınacak. Görünen köy kılavuz istemez. Askeri tesis taşınsın diye bir talebimiz yok. Devletin, ordumuzun ihtiyacıdır, kullanacaktır. Ama taşındığı anda tedbirleri almak zorundayız” açıklamasını yaptı.  

ALANIN TAMAMINI ÜNİVERSİTE ALANI YAPIN 5 YILDIZLI OTEL STANDARDINDAKİ YURDUMUZU TAHSİS EDELİM!
Demokrasi Üniversitesi kampüs alanı içinde ayrıca konut yapılmak istenmesi üzerinden ilçede yaşanan tartışmaya ayrı bir parantez açan Selvitopu, “Devlet üniversitesinin kat karşılığı yapıldığını ilk defa duyuyoruz. Yeni yeni şeyler görüyoruz. Türkiye’de devlet üniversiteleri kampüsler devlet gücüyle yapıldı. Her şey yapılıyor orada Demokrasi Üniversitesi mi yapılamıyor? Oraya illa konut yapmakta ısrar etmenin arkasında ne var bilemiyorum. Bunu savunanların bunu anlatması lazım… Belediyenin planlarında orası ağaçlandırma alanıydı. 80 hektarın tamamıydı. Siz bir gecede bunu TOKİ’ye devrettiniz. Niye devrettiniz? Buranın ağaçlandırma alanı olduğunu biliyordunuz. Üniversite konusu ne zaman gündeme geldi? Bizlerin ve STK’ların ayağa kalkmasıyla geldi. Yoksa TOKİ’nin gündeminde üniversite yoktu. Tamamına bina yapacaklardı, hedefleri buydu. Sonra yükselen sesleri kısmak adına böyle bir şey dediler. Bir üniversite kampüsü için 80 hektar bile yetersiz siz yarısına konut getiriyorsunuz. Bizim ilçemizde yeni konut alanlarına ihtiyaç yok. Bunu yaparsanız Karabağlar’ın gelişimini engellersiniz. Biz Karabağların içindeki çarpık dokunun değişmesini istiyoruz. Buna engel olacak alternatif projeleri karşısına koyarsanız gelişime engel olursuz. 80 hektarın tamamını üniversite alanı yaparsanız gelişime katkı koyarsınız. Yargı süreci devam ediyor. Üniversiteyi gündeme getiren Karabağlar Belediyesi’dir. Arşivler açıldığında bu görülür. Onu çarpıtmaya uğraşıyorlar. Biz tamamını istiyoruz, yani konut alanının kaldırılmasını istiyoruz ve biz üniversite alanına da karşıyız gibi getiriyorlar. Bizim açtığımız dava ortadadır. Biz üniversite alanına değil konut alanlarına karşı dava açtık. Alanın tamamını üniversite alanı olarak değiştirin eğitime dönük yaptığımız yurt binamız var. 5 yıldızlı otel standartlarındaki yurt binamızı Demokrasi Üniversitesi’ne tahsis edelim. Biz de onu destekleyelim. Yatağına yorganına kadar her şeyi alındı” dedi.

SOYER İLE UYUM İÇİNDEYİZ!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile uyum içinde çalıştıklarını vurgulayan Selvitopu, “Uyumda sıkıntımız yok. Geçen gün Limontepe’de bir temel attık. O da özellikle katılmak istedi. Buralar varoşlar, kenar semtler dediğimiz yerler. Kendisi de ifade etti. Bundan sonra bu projelere destek vereceğini ifade etti. Bizlerde de bu projeler oldukça büyükşehir belediyemizin katkısını alacağız” ifadelerini kullandı. 

 
Altınordu'dan Süper Lig'e bir kaleci daha
 
Altın Güvercin Ses Yarışması, Kuşadası'nda yeniden başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP İzmir'den ormanlar için koruma önerisi
İzmir’de çıkan büyük orman yangınlarından sonra harekete Milliyetçi Hareket ...
Bakan Akar'dan İzmir semalarında sorti!
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, T-38 jet eğitim uçağı ile Ege Denizi ...
CHP’li Beko'dan ikinci kez ‘işsizlik fonu' sorusu
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ‘İşsizlik Sigorta Fonu’nun tek hesap ...
 
Büyükşehirler için hamle: Yetki ilçelere!
AK Parti'nin İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde ilçe belediyelerinin ...
AK Parti'den Ahmet Davutoğlu'na ihraç talebi!
AK Parti'de, Ahmet Davutoğlu, Ayhan Sefer Üstün, Selçuk Özdağ ve Abdullah ...
AK Parti Sözcüsü Çelik: Protesto ediyoruz!
AK Parti Sözcüsü Çelik, "Türkiye'nin NATO ile ilişkilerini ikide bir eleştiri ...
 
CHP'den flaş erken seçim açıklaması: Biz hazırız!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Biz erken seçim ...
Demirtaş hakkında tahliye kararı var, tahliye yok!
HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Ankara 19'uncu Ağır ...
Pakdemirli'den 'yangın' çıkışı: PKK'ya laf söylemelerini bekliyorduk ama...
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Ağacı ve orman yangınlarını konuşurken ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva