HABERLER>SAĞLIK
15 Ağustos 2018 Çarşamba - 12:03

Başkan Sayılkan: İnsanlar parasıyla ilaç bulamıyor!

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ’’Kimse ilaç bulamadığı için sağlığından olmamalıdır. İnsanlar parasıyla bile ilaç bulamıyorlar. Diliyorum ki bunlarla ilgili kalıcı çözümler bulunabilir.  Biz hep mağduriyeti konuşuyoruz"

Başkan Sayılkan: İnsanlar parasıyla ilaç bulamıyor!

EGEDESONSÖZ-  İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin ilaç sektörüne etkilerinden bahseden Sayılkan, sözlerine bu olumsuz durumların düzeltilebilmesi için tavsiye ve açıklamalarda bulundu.

İLK KRİZ DEĞİL SON KRİZ DE OLMAYACAK!
Ülke ekonomisinde sıkıntılar olduğunu dile getiren Sayılkan, ‘’Bu ilk kriz değil belki son kriz de olmayacak. Dışa bağımlı olmanın, üretimi teşvik etmemenin bizi getirdiği bir sonuçtur. Bizim birçok tanıdığımız insan yaşam savaşı veriyor ve biz o savaşta tarafız, hastalarımızın yanındayız.  Bu ekonomik savaş da en çok onları etkiliyor. Küresel bir savaşa girebilmek için önce güçlü olmak lazım. Ciddi sıkıntılarımız var. Ülkemizin küllerinden doğması için bir takım değişiklikler yapılmalıdır. İlaç üretiminde dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak hemen yapılabilecek bir şey değildir. Bugün Türkiye’de bu işten para kazanan büyük firmalar olmuş, ama Dünya’da bulunan bir ilacın eş değerini yaparak büyük paralar kazanmışlar bu paraları başka sektörlere yönlendirmişler. Yeniden ilaç üretimini, ilacı geliştirmeyi tercih etmemişler. İlaç ithalatını tercih etmişler. Son bir yılda Türkiye’de satılan ilacın yüzde 60’ı ithal ilaçtır. ‘’ diye konuştu.

İLAÇLAR DOKTOR KONTROLÜNDE BIRAKILMALI
Yanlış ve kontrolsüz ilaç kullanımına değinen Sayılkan, ‘’Geçmişte gereksiz ilaç alımı daha fazlaydı ama son yıllarda getirilen uygulamalarla bu minimuma düşürüldü. Bir de ilaçları süresi boyunca kullanmamak var. Bunlar önceden kontrol edilemiyordu. Ama artık bu söz konusu değil. Bir de antidepresana başlayıp kendine göre bırakanlar var bu yapılmamalı. Doktor kontrolünde bırakılmalıdır. Tehlikeli durumlar gelişebilir. Aksi halde hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar ağır sonuçlar doğurabilir ‘’ dedi.

RUHSATSIZ YASAL OLMAYAN İLAÇLAR TÜRKİYE’YE GİRMİŞ
Sayılkan, ‘’Bir devleti yöneten biri olarak önlemler almak lazımdır. Euro kuru sabitlendi. Bir yıl boyunca artış izlenecek yeni yılın başında artış kadar zam verilecek. İlaca yapılacak zam yüzde 15i geçemez. Şuan Euro 7 dolaylarında. 2,69 Euro kuru ne kadar gerçekçi olabilir ki. Son yıllarda yaşanan sıkıntılar sebebiyle eğer ilaç bulunamama gibi kriz olmadıysa bu eczacıların özverisi sayesindedir. Peki çözüm nedir? Özellikle ithalatçı firmalarla ortak noktada buluşmak gerekir. İlaçların Türkiye’de olmaması demek, hastalarımızın tedavilerinin aksaması; kendilerinin ve ailelerin psikolojisinin bozulması demektir. Birçok ruhsatsız yasal olmayan ilaç Türkiye’ye girmiş. Sistemimize giriş yapılmış, kendi adreslerini verip ilaç ithal etmişler. Sistem kendi içinde sıkıntılı insanlar yurt dışından ilaç getirmek için bizim sistemi kullanmışlar. Hastaların ülke içinde ilaca ulaşamaması büyük eksikliktir. Bana kalırsa ilaçlar ücretsiz verilmeleri. Sosyal devlet anlayışı bunu getirir. Eczacı olarak onlarca insanla belli dostluklar kuruyoruz. Bu benim için ticari kaygıdan daha önemli. Bir hasta geldiğinde sizin ilacınızı bulamadım deyip onu boş göndermek benim için çok üzücü bir durumdur ‘’ diyerek sözlerine devam etti.

EŞDEĞER İLAÇ YANLIŞ İLAÇ DEĞİLDİR!
Milli ilaç, yerli ilaç kampanyası hakkında bilgiler veren Sayılkan, ‘’1 Ağustos’tan itibaren Türkiye’de üretim yapmayan ödeme kapsamından çıkardı. İlacın muadili Türkiye’de üretiliyorsa ona yönlendirmek amacıyladır. Eşdeğer ilaç yanlış ilaç değildir. Tabi bu ilk zamanlarda bazı sorunlar oluşturdu. Halk ilk başta güvenemedi. Ama kullandıkları ilacı bulamadıklarında bize de daha fazla güvendiler. Milli ilaç, yerli ilaç ile ilgili kamu spotu yapılmalıydı. Halk bu değişiklikten haberdar edilmeliydi. Bu ülkenin değerli bilim insanlarını kaçırmadan acil bir şekilde Türkiye’de aşı, ilaç üreten laboratuvar kurulmalıdır. Bu sıkıntılar ancak bu şekilde çözülebilir. Biz üretim yapan işçiyi, çiftçiyi desteklemezsek ülkemiz bu tarz krizler ile daha çok karşı karşıya gelir ‘’ şeklinde konuştu.

İNSANLAR PARASIYLA BİLE İLAÇ BULAMIYORLAR
İlaç sanayisinde karşılaştıkları sorunları dile getiren Sayılkan, ‘’Öncelikle, ülke yönetimi ile alakalı bir durumdur. Bugün bu ülkede bir kriz yaşanıyor. Bunun adı ekonomik krizdir. Öncelikle bu ilaçların bulunabilir hale gelmesi lazım. Sonra da birbirimize güvenmemiz lazım. Eczacılarımızın yükü de ağır. Hatalarımızın eczacıya şüpheyle bakmaması gerekir. Ben de yerli ilaçtan yanayım keşke bu teşvik daha önce yaygınlaştırılsaydı.  Keşke İlaç daha önce üretilmeye başlasaydı. O zaman kriz bizi teğet geçerdi. Devletin sağlık harcamaları ile ilgili adım atması gerekir. Bizim için yurtdışından gelen özel ilaçlar çok önemli. O ilaçları göz ardı edemeyiz. Bu sabit kur sebebi ile de yabancı üretici Türkiye’ye ilaç satmak istemiyor. Aynı ilacı başka ülkede daha fazla gelir ile satabileceğini düşünüyor. Kimse ilaç bulamadığı için sağlığından olmamalıdır. İnsanlar parasıyla bile ilaç bulamıyorlar. Diliyorum bunlarla ilgili kalıcı çözümler bulunabilir.  Biz hep mağduriyeti konuşuyoruz. Hayal kırıklığını konuşuyoruz. Çünkü gerçek budur ‘’ ifadelerini kullandı

BUGÜN ECZACILARIN ÜÇ TEMEL SORUNU VAR…
Sayılkan eczacılıkta temel üç problem olduğunu ifade ederek sözlerine, ‘’Sağlıkta dönüşüm ile beraber önlemler alınırken her hamle Türkiye’deki meslektaşlarımın sırtına bir yük daha kondu. Yapılan her değişikliğin bedeli vardır. Sonuçta eczacılar da iş yapıyor. İlaç fiyatları düştükçe geliriniz de azalıyor ama giderler artmaya devam ediyor.

Keşke bütün ilaçlar bulunsa kolay ulaşılabilse ve biz de hastalara ilacınız bizde yok demek zorunda kalmasak. Güzellik uzmanı çalıştırmak, başka alanlara yönelmek talep ile alakalı bir durumdur. Bunların eğitimini alan eczacıdır. Eğer eczacı bu talepleri karşılamazsa eğitimsiz kişiler bu işle uğraşır ve sağlıksız durumlar ortaya çıkabilir. Bugün eczacıların üç temel sorunu var. Bunlardan ilki, ilaç fiyatlarını belirleyen kararname ve ilaçların bulunamamasıdır; İkinci olarak ise internetten üzerinden ya da eczane dışı yerlerde ilaç satımının yapılması gösterilebilir.  Bazı ilaçlar ilaç değilmiş gibi ruhsat alıp, tarım bakanlığı onayı ile piyasaya sürülüyor. Bunun da önlemi alınmaya başlandı. Ayrıca Türkiye’deki Eczacılık Fakültesi sayısı da 51 olmuş. Yardımcı eczacılık düzenlemesi de söz konusudur. Mezun olan yeni meslektaşlarım çalışacak yer bulamıyor. 51 Fakülte bu ülkeye fazladır. Ülke için yeteri kadar eczacı yetiştirilmeli ki işsizlik olmasın. Bu üç mesele halledilmeden diğer problemler zaten çözülemez. Genç arkadaşlara doğru istihdam sağlanmalıdır. O arkadaşlar mezun olunca nasıl bir iş imkanı sağlanacak; o arkadaşlarla biz aynı gemide nasıl ilerleyeceğiz? İş sıkıntılı bir yere doğru gidiyor ’’ diyerek devam etti.

DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALIYIZ!
Sayılkan, sözlerini son olarak ’’ Gelecek için adımları bugünden atmamız lazım. Son olarak kriz sürecini birlikte atlatmamız lazım. Dayanışma içinde olmalıyız. Krizi fırsat bilip haksız kazanç sağlanmasının önüne geçilmelidir. Bunun için denetleyici bir mekanizma kurulmalıdır ‘’ ifadeleri ile noktaladı.

 
Mahkemenin gerekçeli kararında 'alkol' vurgusu!
 
AK Partili Şengül'den mesaj: Kongrede demokrasi şöleni olacak
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür Düşünce 15 Ağustos 2018 Çarşamba 12:55

Başkan Sayılkan İzmir'in yetiştirdiği ender değerlerden biridir- Mesajı herzaman olduğu ciddiye alınacaktır.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sayılkan açıkladı: İlaçta tehlike çanları!
Eczacı Odası Başkanı Sayılkan, “Yüzde 60 oranında ilacın ithal olduğu ...
İzmir'de sağlık çalışanlarına yönelik şiddete tepki!
İzmir'de, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki 11 ilin tabip odası adına yapılan ...
Hanzade ÜNUZ sordu, refleksoloji uzmanı Kürşat Şahin Yıldırımer yanıtladı... Ayaktan gelen sağlık
Hanzade ÜNUZ sordu, refleksoloji uzmanı Kürşat Şahin Yıldırımer yanıtladı... Ayaktan gelen sağlık
 
Tek karaciğer ile biri bebek iki kişi yaşama tutundu
Aydın'ın Bozdoğan ilçesindeki evinde fenalaşıp, tedaviye alındığı Nazilli'deki ...
Türkiye'de bir tane vardı çaldılar
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. ...
CHP Tunceli Milletvekili Şaroğlu hastaneye kaldırıldı
Beyin damarlarında tıkanıklık olabileceğinden şüphelenilen Milletvekili ...
 
Felci yenip 12 yıl sonra fırçayı eline aldı
İstanbul'da yaşayan 76 yaşındaki Ressam Işınsu Akyıldız, kalp kapakçığı ...
290 milyon kişi hepatitli olduğunu bilmeden yaşıyor
Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik ...
12 düşük yaptı... İzmir'de hamile annenin dramı: Doktor 'Cumhurbaşkanı bile doğuma sokamaz' dedi!
Geçmiş yıllarda 12 tane bebeğini karnındayken kaybeden İzmirli Gülbahar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva