HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Mart 2018 Perşembe - 14:45

Başkan Pekdaş'tan eski vekile çok sert tepki: Siyasi şantaj yapıyor!

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş kamuoyunda Manisalı Gençler olarak bilinen olay sonrası hakkında açılan davada aleynine avukatlık yapan CHP İzmir eski Milletvekili Sabri Ergül için, “Şimdiye kadar hiçbir şantaja papuç bırakmadım. Kimseye boyun eğmem. Önseçimin acısını çıkartıyor” dedi.

Başkan Pekdaş tan eski vekile çok sert tepki: Siyasi şantaj yapıyor!

EGEDESONSÖZ- Kamuoyunda “Manisalı Gençler Davası” olarak bilinen 1995 yılında Manisa Emniyet Müdürlüğü’nde sorguları sırasında işkence gören gençleri savunan isimler arasında yer alan Konak Belediye Başkanı Av. Sema Pekdaş çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Aktif avukatlık yaptığı dönemde gençlerin hakkını savunan Pekdaş hakkında daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kazanılan tazminatları müvekkillere vermediği iddia edilmişti. Zaman zaman kent gündeminde tartışılan bu konuyla ilgili açılan dava geçtiğimiz günlerde Manisa Adliyesi’nde görüldü. Davaya, Başkan Pekdaş da katılırken süreç içinde ilginç gelişmeler yaşandı.

Belediye Başkanı Sema Pekdaş aleyhine açılan davanın avukatlığını CHP İzmir eski Milletvekili Sabri Ergül yaptı. O dönem, Pekdaş ile birlikte gençlerin hakkını savunan Ergül’ün bu kez Başkan aleyhine açılan davada karşısında olması dikkat çekti. Belediye Başkanı Pekdaş’ı ise o dönem mağdur olan gençler arasında yer alan hukuk fakültesi mezunu genç bir kız savundu.

GEREKÇE ÖNSEÇİM Mİ?
Manisa’da görülen ve ileri bir tarihe ertelenen dava ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Başkan Pekdaş, CHP İzmir eski Milletvekili Sabri Ergül’e ateş püskürdü.  Başkan Pekdaş,  Ergül’ün tavrının milletvekili önseçimlerinde destek vermemesinden ötürü olduğunu vurguladı.

Başkan Pekdaş, “Manisa Davası Türkiye hukuk tarihine damga vurmuştur. O davada yer almaktan onur ve gurur duyuyorum.  Sadece orada değil Türkiye’de birçok önemli davada bulundum, savunma yaptım. Çabalamamın, gayretin önemini biliyorum. Ne yazık ki 2015 milletvekili seçimlerinde yapılan ön seçimde kamu gücünü kullanmadığım ve belediye başkanlığı yetkilerimi bir eski milletvekili şahsa (Sabri Ergül) kanalize etmediğim için bunu yaşıyorum. Ben ‘kamu gücünü kullanmadığım’ için eleştiriliyorum.  Seçimlerin de ardından zaten psikolojik olarak yıprandığını gördüğüm bu isim bana siyasi olarak şantaj yapmaya kalktı. Karşılık da vermedim. Tabi ki haksızlık, hukuksuzluk varsa herkes iddiasında bulunacak. Tahsil harcı ve itiraz dilekçesi gibi basit gerekçelerle geçmişteki dava süreçlerinde yaşanan konuları gündeme getirerek dava açtırdı. Ben, hakkımdaki iddialar ortaya atılınca ‘çocukları kullanıyor’ diye ifade vermeye gitmedim. Akıllanır, normalleşir seçim sürecinin psikolojik etkisi geçer diye düşündüm. Maalesef ön seçimde ‘ilk bire giremedim’ diyen birisi cübbesini giyip mahkemeye geldi. Herkes de bunun kim olduğunu gördü.  Manisa’daki parti örgütünü de davet ettim. Herkes neyin ne olduğunu orada anladı. Şimdiye kadar hiçbir şantaja papuç bırakmadım. Kimsenin şantajına boyun eğmem. Ben çok zorlu süreçler yaşadım. Duruşmalar, davalar, gözaltılar, mağdurlar gördüm. Bu yüzden şerbetliyim. Kimseye de pabuç bırakacak değilim. Herkes bunu böyle bilsin” dedi.

2003 NEREDE, 2015 NEREDE?
Davanın teknik ayrıntılarını ve geçmişini de anlatan Başkan Pekdaş, “Manisalı çocuklar İzmir DGM’de örgüt üyeliğinden, yöneticiliğinden ceza aldılar. Biz ‘emniyette bunlara işkence yapılmıştır’ dedik. Ne yazık ki polisler hakkında açılan davada polisler beraat etti. Bunu bozdurduk. Sonra da haklı çıktık. Çocuklar iddia edilen fiiller nedeniyle ayrıca yargılandılar. Çok uzun bir süreçti. Biz idarenin uygulamaları nedeniyle kamu görevlileri için dava açmıştık. Bunun da beş yıllık süresi var. Aksi takdirde süre kaçar. Biz bu tazminat davasını açtık. Bakanlıklara gittik. Her bir çocuk için 25 bin TL tazminat talep ettik. Bunun 10 bin TL’lik kısmının verilmesine, yargılama ve harç giderlerinin bizim üzerimize bırakılmasına karar verildi. Mahkeme bizden kazandığımız davayla ilgili harç talebinde bulunamazdı. Biz, geriye kalanların da çocuklara verilmesini istedik. Çocukların parası yoktu. Mahkemenin tebligatı üzerine biz harçları yatırmadık. Yatmayınca idare mahkemesi dosyayı arşive kaldırdı. Masrafsız, az masraflı şekilde kararı sonra da bozdurduk. Mahkeme harçlarını da biz yatırdık. Mahkeme talebimizin talebini haklı buldu. 25 bin TL ve masrafları da idareye yükledi. Şimdi çıkıp, tahsil harcının ödenmemesini benim davamda gerekçe gösterdiler. Ayrıca dilekçeye de yanıt vermediğimi söylediler. Davanın konusu 2003 yılıdır. Neden 2015 önseçimlerinden sonra benim hakkımda dava açılmaya çalışıldı? Bu sürede bir sıkıntı yoktu da niye çocuklar kullanılarak süreci yakından takip eden bir kişi bunu aleyhime çevirmeye çalıştı. Herkes gerçekleri görüyor ve biliyor” diye konuştu.

Pekdaş, kendisini davada savunan avukatının Sabri Ergül’ün yüzüne mahkeme salonunda, ““Ne uğraşıyorsun bu kadınla? Sen ne kadar zavallısın. Gerçekler öyle değil. Biz bunları gençken yaşadık. Kanıtı da biziz” dediğini de belirtti.

 
Yorgancılar: Ekonomide mucize gerçekleşti
 
Bayındır Belediyesi, Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı’nda
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alpy 30 Mart 2018 Cuma 01:53

Sabri Ergül’ün dönemin milletvekili olması sayesinde bu gençler gözaltında öldürülmemiş ve daha sonrada açılan dava yine Sabri Ergül sayesinde kazanılmıştır. Sabri Ergül’ün o dönemde m.vekili olması sayesinde doktor raporları alınmış ve gördükleri işkence ispatlanabilmiştir. Keşke bu haberi yaparken Sabri Ergül’ü de dinleyebilseydik.

Yorumu oyla      12      5  
Ihd''li 29 Mart 2018 Perşembe 19:10

Eski bir insan hakları derneği üyesi olarak o yıllarda konuyla yakından ilgilenmiştim. Meselenin bu yanlarını bilmiyoruz tabii. O dönemde Sabri beyin emeği çoktur. Keşke Sabri beyin de görüşünü alsaydınız. Bu haliyle haber eksik kalmış.

Yorumu oyla      14      7  
Nihal 29 Mart 2018 Perşembe 15:31

Süreci bilen biri olarak gerçeğin dile getirilmesi iyi olmuş. Sema abla bu tür insanların iftiralarıyla yıkılamaz. Seviyorum seni ablam hem de çok. Sabri Ergül artık evinde kitap yazsın

Yorumu oyla      18      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta o semtin kaderi değişecek!
2018 yatırımları arasında yer alan Toros Pazaryeri’nin temeli 12 Nisan ...
Başkan o müdürü görevden almıştı: Önünü açtım!
Çeşme Belediyesi’nin ruhsat ve denetim müdürünü seçimlerde aday adayı ...
Foça’da ‘‘Terane Film Müzikleri Orkestrası’’ ziyafeti
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ...
 
Kemalpaşa'da her mahalleye düğün salonu
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, 13 yeni düğün salonu yaptıklarını ...
Gaziemir'de Aşık Veysel'e vefa gecesi
Gaziemir Belediyesi, ölümünün 45. yılında büyük halk ozanı Aşık Veysel ...
Çiğli'de kadınlara yan bakan yandı!
Kadınların şiddet, kapkaç ve tacize karşı kendilerini korumalarını sağlamak ...
 
Çocuklardan Başkan Bakıcı'ya kitap okuma sözü
Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı Kütüphaneler Haftası nedeniyle ...
Karşıyaka'da binlerce aileye erzak yardımı
Sosyal yardım hizmetleriyle dar gelirli ailelere her alanda destek sağlayan ...
İzmir'in o belediyesinde sözleşme bayramı: En düşük maaş 5,500 TL!
Buca Belediyesi’nde toplu sözleşme sevinci yaşanıyor. 24 ayı kapsayan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva