HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Kasım 2017 Pazar - 11:06

Başkan Pekdaş açıkladı... Konak'taki Suriyeli sayısı...

Uluslararası İnner Wheel 244. Bölge Dernekleri tarafından düzenlenen 'göç' konulu konferansta konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, sadece Konak'ta Suriye'den göç etmiş kayıtlı 30 bin kişi olduğunu belirtti.

Başkan Pekdaş açıkladı... Konak taki Suriyeli sayısı...

Uluslararası İnner Wheel 244. Bölge Dernekleri'nin 'Yerlerinden edilmiş kadın ve çocukların yaşamlarının iyileştirilmesinde İnner Wheel üyelerinin rolü' başlıklı konferansı yurt içi ve yurt dışından temsilcilerinin katılımıyla İzmir'deki bir otelde yapıldı. 23- 26 Kasım tarihleri arasında düzenlenen etkinliğin ikinci gününde kürsüye çıkan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, göç konusunda gönüllü çalışmalar başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Pekdaş, Konak Belediyesi'nin özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan Roman ve Kürt vatandaşlar ile Suriye'den göç etmiş kadın ve çocuklar için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

GÖÇ, 50 YILDA İKİ KAT ARTTI
Kadın belediye başkanı olarak hangi farklılıkları hayata nasıl geçirebileceği konusunda çok düşündüğünü belirten Pekdaş, yerlerinden göç ettirilmiş kadın ve çocukların desteklenmesine yönelik yaptıkları çalışmaları tek tek anlattı. Küreselleşen dünyada insanların pek çok nedenden ötürü bir biçimde başka yerlere gittiklerini söyleyen Başkan Pekdaş, son 50 yılda doğduğu yerden farklı yerlerde yaşayan insanların sayısının ikiye katlandığının bilgisini verdi. Göçlerin hem göç edenler açısından hem de göç alan yerler açısından sorunlar yarattığını kaydeden Başkan Pekdaş, "Yerel yönetimler, ülke yönetimleri ve uluslararası teşkilatlar bir arda bu sorunları çözmek zorunda" diyerek Türkiye'deki sığınmacıların yaşadığı sorunlara istatistiki veriler üzerinden mercek tuttu.

GÖÇMEN BABANIN KIZI
Kendisinin de 1950 yılında Bulgaristan'dan göç etmiş bir babanın kızı olduğunu anlatan Pekdaş, "AFAD'ın 2017 verilerine göre; Türkiye'deki kadın sığınmacılar genellikle Afganistan, İran, Irak, Somali ve Eritre gibi üçüncü dünya ülkelerinden ülkemize iltica ediyorlar. Ülkemizde 3.5 milyon sığınmacı nüfusunun yüzde 75'ini Suriyeli kadın sığınmacılar oluşturuyor. Bu kadınların bir kısmı kamplarda bir kısmı da aramızda yaşıyor. Konak'ta yaklaşık 30 bin kayıtlı Suriyeli var. Kampların dışında kentlerde, aramızda yaşayan 1.5- 2 milyon kadının var olduğunu biliyoruz. En büyük problemleri ise barınma, dil, eğitim, iş, toplumsal ve cinsel ayrımcılık. İş hayatında emek sömürüsüne maruz kalıyorlar. İş yerlerinde mobing, cinsel istismara, taciz ve tecavüze uğruyorlar" dedi. Pekdaş göç edenlerin mülteci de olsa hukuken bir birey olduklarını kabul edip, hukuki korunmalarının devlet tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

KURSLARLA KADIN VE ÇOCUKLAR KAYNAŞTI
Konak'ta Türkiye'nin doğu ve güneydoğu illerinden göç etmiş ailelerin yanı sıra 70 bin Roman vatandaşla Avrupa'nın en fazla Roman nüfusuna sahip yerleşim yeri olduğu söyleyen Başkan Pekdaş, "Sadece belediyecilik hizmetlerini değil vatandaşlarımıza sosyal ve psikolojik olarak da destek vermek zorundayız. Sosyal destek vererek ötekileştirme ve nefret söylemine engel olmak durumundayız. Biz bu konuda neler yapabileceğimizi belirledik ve Kent Konseyi içinde Mülteci Meclisi'ni kurduk. Çocuklarla birlikte müzik çalışmaları yapıyoruz. Agora semtimizdeki Kent Tarihi Birimi'nin bulunduğu bölgede Roman ve Kürt kökenli vatandaşlar ile Suriyeli göçmen çocuklar bir arada yaşıyor. Bu çocuklarımıza fotoğraf atölyesi çalışması yapıldı. Çok faydalı geri dönüşler aldık. Göçlerin yoğun olduğu dezavantajlı bölgelerde bulunan semt merkezlerimizde kadınlara okuma yazma kursu verdik. Hobi kurslarına gelerek sosyalleştiler, kaynaştılar. Kadifekale'de ve Zeytinlik Mahallesi'nde yeni semt merkezleri açtık. Kadınlar ve çocukların kurslara gelerek topluma entegre olmalarını sağlamak istedik. Okul öncesi çocuklar için 'Bizim Çocuklar' projesini uyguluyoruz. Özgüven kazanıyorlar, kendilerini ifade ediyor ve iletişim becerileri gelişiyor. Ballıkuyu, Kadifekale, Zeytinlik ve Agora'da bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Basmane Semt Merkezi'miz ise semt, danışma ve rehberlik merkezi niteliğinde çalışıyor" diye konuştu.

 
Buca'da kahkaha tufanı
 
Bornova'da yeşil toplantı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomiye büyük katkı... Bornova'ya 'Avrupa'lı tesis geliyor
Bornova Belediyesi Avrupa Komisyonu Ufuk 2020 programı tarafından finansal ...
Urlalı kadınlar şiddete karşı yürüdü
Urlalı kadınlar, “25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ...
Karşıyakalılar narı dalından yiyecek
Son üç yılda 50 bin fidanı toprakla buluşturan Karşıyaka Belediyesi, ilçe ...
 
Ve geri sayım başladı... İzmir trafiği nefes alacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca'yı Otogar'a bağlayacak 2.5 kilometrelik ...
Büyükşehir'den arıtma harekatı... 3 ilçeye yeni tesis
Sağlıklı su üretimi konusunda Türkiye’nin en güvenli kentlerinden biri ...
Büyükşehir'den şiddete karşı tiyatro
Aydın Büyükşehir Belediyesi  "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası ...
 
Narlıdere'de 24 Kasım buluşması
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde ...
Çalışmalar tam gaz! Ödemiş çiçek açacak
Ödemiş ana caddelerinde lale dikilmeye başlandı. Kırmızı, sarı, beyaz, ...
Konak'ta şiddete karşı dikkat çeken afişler...
İzmir'de, Başkan Sema Pekdaş tarafından yönetilen Konak Belediyesi'nin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva