HABERLER>GÜNCEL
28 Kasım 2019 Perşembe - 12:33

Başkan Öziçer’den tsunami yorumu: Olursa 30-40 santimetreyi geçmez!

Ege Denizi’nde tsunami olma ihtimalinin dillendirilmesi sonrasında konuşan Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinan Öziçer, “Tsunami denince filmlerdeki gibi devasa dalgalar akla geliyor. İzmir körfezi kapalı bir deniz. Burada meydana gelecek tsunamicikler olabilir ama hasarı ve kaç santimetre yüksek olacağı da önemli. Yapılan araştırmalar, izleme istasyonları var. Onları dikkate alırsak olursa 30-40 santimetreyi geçeceğini sanmıyorum” dedi.  

Başkan Öziçer’den tsunami yorumu: Olursa 30-40 santimetreyi geçmez!

EGEDESONSÖZ- Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinan Öziçer, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına katıldı ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Başkan Öziçer deprem ve tsunami üzerinden önemli açıklamalarda bulundu.

Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Arnavutluk ve Girit Adası depremlerinin Türkiye'yi de etkileyebileceğini öne sürerek, Türkiye'yi batısından güneyine deniz altından sınırlayan bu büyük fayın Türkiye'ye yakın kollarının denizde bir deprem üretmesi durumunda tsunami olacağını söylemişti. Açıklama İzmir halkında tedirginlik yaratmıştı.

30-40 SANTİMETREYİ GEÇECEĞİNİ SANMIYORUM
Öziçer konuşmasında, “Bizler bir iddiayı söylediğimizde bilimsel bir gerçek ya da geçmiş istatistiklere bakarak anlatmalıyız. Gözleme dayalı değil matematiğe dayalı şekilde iddia ya da düşüncelerimizi söyleriz. İzmir’de milattan sonra tsunamiler gözlemlenmiş. 1 ya da 2 metre büyüklüğünde olduğu görülmüş. Geçtiğimiz yıllarda Muğla’da da oldu ve Bodrum kıyılarındaki etkileri 30-40 santimetre olduğunu görmüştük. Tsunami denince filmlerdeki gibi devasa dalgalar akla geliyor. İzmir körfezi kapalı bir deniz. Burada meydana gelecek tsunamicikler olabilir ama hasarı ve kaç santimetre yüksek olacağı da önemli. Yapılan araştırmalar, izleme istasyonları var. Onları dikkate alırsak olursa 30-40 santimetreyi geçeceğini sanmıyorum. Çünkü iç körfezdir. İç körfezlerde ciddi zararlar verecek tsunamiler oluşmaz. Olsa olsa deniz kıyısında olan binaların zemin katları su altında kalır. Bunu da yağmur ve sel baskınlarında yaşıyoruz zaten. İnsanlarımız içini ferah tutsun” dedi.  

YENİ YÖNETMELİKLER KOPYALA-YAPIŞTIR DEĞİL DE ÖNERİLERİMİZ BAZ ALINARAK YAPILSIN!
Son dönemde artan depremler için açıklama yapan Öziçer, “Türkiye birinci derece deprem bölgesidir. Her yerde depremler yaşıyoruz. Kayalık zeminlerde de binalarımız hasar görüyor. ‘Kayalık zeminde olan depremde binalar yıkılmaz’ denirse ve yönetmeliğe sokulursa bizler de acı şekilde bu yönetmeliklere bakıyoruz. Bilimsel gerçeklerle önerilerimizi anlatmaya çalışıyoruz. Umarım yeni yönetmelikler kopyala-yapıştır olarak değil de önerilerimiz baz alınarak yapılır” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HIZLANMASI GEREKİYOR
Vatandaşların yapması gerekenleri sıralayan Öziçer, yetkililere de seslendi ve “Depremde en doğru şey cenin pozisyonunda durmaktır. Panik yapmamak gerekiyor. Önlemler alındığında hiçbir afetten korkmamıza gerek yok. Vatandaşlarımız üzerine düşeni yapacak. Devletimiz ve Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümü hızlandıracak. Yerel yönetimlerin üzerine düşen ciddi görevler var. Bir bina yapılırken belli başlı projeler yapılır. Bunlar belediyeye gittiği zaman denetlenir” dedi.

AFET TOPLANMA ALANLARI ÇOK ÖNEMLİ
Öziçer ayrıca, “Hep deprem öncesi ve anını konuştuk ama sonrası da önemli. Afet toplanma alanları çok önemli. Bunları önemseyen belediyelerimiz var. Toplanma alanları ve eğitim üzerine yapılan çalışmalar mevcut. Bu zamanla diğer belediyelere de yayılacaktır” diye konuştu. 

 
Narlıdere zabıtasından pazar denetimi
 
Göztepe'de Beto, Fenerbahçe'ye hazır!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemeraltı zirvesinde Başkan Soyer'e 12 maddelik talep
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret eden Tarihi Kemeraltı ...
Çinli enerji şirketinden yeni hamle: O ilçede araziler alıyor!
Çinli merkezli Renesola Enerji Şirketi Türkiye’deki ortakları aracılığıyla ...
Bakan Soylu İzmir'de: O eve işareti koyan kişi bedelini ödeyecek!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir'de katıldığı bir toplantıda gerçekleştirdiği ...
 
İzmir'deki soruşturmada ortaya çıktı: FETÖ gece lensiyle taktik vermiş!
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) ...
Milli Piyango’nun büyük ikramiyesi belli oldu
Milli Piyango'nun yılbaşı özel çekilişi için ikramiye tutarı belli oldu.
İzmir'de merdiven kurbanı Mehmet, 4 kişiye can oldu
İzmir'in Konak ilçesinde, beyin kanaması geçirip merdivenlerden düştükten ...
 
İzmir'deki otelde sır ölüm!
İzmir'in Konak ilçesinde bir kişi konakladığı otel odasında ölü bulundu. 
Acı haberler peş peşe: 5 asker şehit!
Türkiye bu sabah peş peşe gelen son dakika haberleriyle sarsıldı. Acı ...
İranlı ajanın katil zanlısı yakalandı
Şişli'den öldürülen Mesut Mevlevi'nin katil zanlısı MİT ve Emniyet operasyonuyla ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva