HABERLER>GÜNCEL
11 Nisan 2018 Çarşamba - 21:39

Başkan Kocaoğlu’ndan AK Parti’ye: İzmir açık ara bir numaradır, yarışacak varsa…

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde faaliyet raporunun oylanması sırasında AK Parti Grubu’nun yoğun eleştirisiyle karşılaşan Başkan Kocaoğlu, “İzmir açık ara bir numaradır. Yarışacak varsa çıkarsın rakamları. Seçim geliyor. Her parti kazanmak ister ama 5 sene siyaset yapılmaz ya!” dedi.

Başkan Kocaoğlu’ndan AK Parti’ye: İzmir açık ara bir numaradır, yarışacak varsa…

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu gerçekleşti. Toplantıda ESHOT Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı Faaliyet Raporları okundu.

Her iki kurumunda raporlar Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) kabul, AK Parti’nin ret oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi.

CHP Grup Sözcüsü Bülent Çetinkaya, gerçekleşen faaliyetleri meclis üyelerine aktarırken önemli ifadeler kullandı. Çetinkaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yerelde hayata geçirilen projelerin Türkiye genelinde birçok belediyeye ve merkezi hükümete örnek ve rol model olduğunu söyledi.

ÇETİNKAYA: GÜNEŞ ARTIK İZMİR’DEN DOĞUYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 14 yılda yaptıklarını anlattığı programda kullandığı tabiri kullanan Çetinkaya, “Güneş artık İzmir’den doğuyor. 2017 rekor kırılan bir yıl olmuştur. Bu rapora grup olarak olumlu oy kullanacağız. İzmir modeli yarattığı için Sayın Başkan Aziz Kocaoğlu’na genel sekreterinden tüm çalışanlara kadar teşekkür ediyorum” dedi.

DOĞAN’DAN ELEŞTİRİ YAĞMURU!
AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise rapor karşısında eleştirilerini sıraladı. Doğan, “İzmir Büyükşehir Belediyesi yerinde saymıştır. Karşımızda her yıl aynı projeler vardır. Belediye sınıfta kaldı demiştik. Bunu açıklamak istiyoruz. 4 yıldır bütçeye konan çivi bile çakılmayan, hedefler amaçlar arasında yer alan atık yönetimi sistemine bir bakalım. Gerçekleşen yatırımlar koca bir sıfırdır. Rutin faaliyetlerin yer aldığını görüyoruz. 7 ayrı kentsel dönüşüm projesinde sadece ege mahallesi ve Uzundere programa alınmış. Kalan 5 projeden umut kesilmiş. Ulaşımda belediye gerçekten sıkıntılı noktada. Kentte trafik sorununu çözecek bir proje yok. Muğlak ve ucu açık ifadelerle yeniden karşılaştık. Bütçede yüzde 89’luk bir gerçekleşme yaşadık. Hedeflenen rakamlar tutmamış. İdarenin gelir gider farkı 1 milyar TL’ye merdiven dayamış. İzmirlilerden toplanan paranın 5’te 1’i boşa gidiyor. Kaynaklarımız sokağa atılıyor. Personel giderleri çok fazla. Belediye parayı İzmir’e değil, kendisine harcamış. Ortada kentin hayrına bir proje olmadığına göre borca giden para nedir? Ne yaptınız? Borç parayla maaş ödendi. Hani bir kuruş borç yoktu. Belediye seçimlere giden son yılda adeta borç batağına sürüklenmiştir. Bu borcu nasıl ödeyeceksiniz? Bu yükün altından nasıl kalkacaksınız? Belediyenin yaptığı hiç mi olumlu iş yok diyeceksiniz? İnanın kitapçığı aradık taradık hiçbir şey bulamadık. Kentin ihtiyacı olacak yatırımlar yok denecek kadar az. İzmir bu yönetim anlayışıyla hizmet fakiri bir hale gelmiştir” açıklamasında bulundu.

7 AK PARTİLİ BELEDİYE ES GEÇİLMİŞTİR
Doğan, “AK Partili ilçe belediyelerinin projelerini görmezden gelmiştir. İlçelere toplam 69 milyon maddi destek sağlanmışken 13 milyonluk aslan payını iki ilçe almıştır. 7 AK Partili belediye es geçilmiştir. Talepleri görmezden gelinmiştir. Kitaptan konuşuyorum. İl başkanımız tarafından Başkan Kocaoğlu’na iletilen dosyada hepsi var. Sadece ve sadece Kiraz nasibini almıştır. Çifte standartta sınır tanımayan, diğer ilçeleri es geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi Denizli Buldan’a bile destek götürmüştür. 2018’de de pek umutlu değiliz. Seçimlere gireceğimiz gelecek yılda bu manzaranın tersine dönmesi ve İzmir’in sıçrama ili olmasını istiyoruz. 2017 yılı İzmir Büyükşehir Belediyesi Faaliyet Raporu’na ret oyu vereceğimizi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

MHP’DEN GEÇER NOT ALDI
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Mehmet Ali Özkurt ise, “Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 2017 yılı faaliyet raporuna Milliyetçi Hareket Partisi olarak olumlu oy kullanacağımızı ifade ediyorum” dedi.YÜZDE 75 GİBİ CİDDİ BİR ORAN İZMİR’DE YAŞAMAK İSTİYOR
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Aynı projeler gibi eleştiriler geliyor. Bu doğaldır. Stratejik planlar belirleniyor. Projelerin devam olarak görmek gerekir. ‘İzmir sınıfta kaldı’ eleştirisine katılmak mümkün değil. Yapılan araştırmalar yüzde 75 gibi ciddi bir oranda insanların İzmir’de yaşamak istediği gerçek. İzmir’de hoşgörü, barış ortamı, ortak aklın yaşatılması var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla kentte yaşam farklı noktalara geliyor. Yapılan işlere ‘Rutin işler’ deniyor. Bunlar da çok acımasız eleştiriler. İzmir Büyükşehir Belediyesi esasında alt yapıya hizmetler veriyor. Yeni yeni üst yapıyla birlikte tamamlanmaktadır. Herkes kendi ilçesinde bunları görüyor. Bu nasıl bir sınıfta kalmak anlamak mümkün değil. Belediyeye reklam yapıyor diyorlar. Keşke İzmir Büyükşehir Belediyesi daha fazla reklam yapsa, yaptıkları daha fazla görülse. Güneş İzmir’den doğuyor” diye konuştu.

KÖKOĞUZ KONUŞTU SALON GERİLDİ: YETENEKSİZSİNİZ YARIŞMASINA GİRSENİZ DERECE ALIRSINIZ
AK Parti Meclis Üyesi Ali Kökoğuz söz aldı. Kökoğuz konuşmasına başlamadan önce oturumu yöneten CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “Söz ve üsluplarınıza dikkat edin. Kışkırtıcı konuşmayın” dedi. Bunun üzerine Kökoğuz, “Perdeden izlediklerimiz tamamen illüzyon ve sihirbazlıktır. Burada göz aldanması yapıyorsunuz. Yeteneksizsiniz yarışmasına girseniz derece alırsınız” açıklamasında bulundu. Bu sözler sonrasında salonda tansiyon yükseldi. Aydoğan, “Sizi baştan uyardım. Tavırlarınıza dikkat edin” dedi. Kökoğuz ise, “Yarışmaya girseniz, derece alırsınız. Bunun neresi kötü? Rapor fon müziğiyle başlamıştır, sahilleri gösteriyor. Hani bu kentin yüzde 60’ı gecekonduydu? Orada ne yapılmış? Oradaki insanlar vatandaş değil mi? Neden yapılan bir iş gösterilmez. Onlar da insandır. Bu illüzyona karşıyız” diye konuştu.

BU DESPOT YASAYI DEĞİŞTİRELİM
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da, “Kentsel dönüşümde harikalar yarattık biz değiliz. Bu iddiayı ortaya süren AK Parti. Biz kentsel dönüşümde gerçekçi davranıyoruz. Orada oturan insanları odağa koyarak o projeleri gerçekleştiriyoruz. Sulukule’deki gibi insanları yerlerinden yurtlarından etmiyoruz. Bunu çok iyi anlamak gerekir. Kentsel dönüşümde de bir İzmir modeli yerleşiyor. Gerçek budur. Türkiye’ye örnek olacak uygulamaları İzmir Büyükşehir Belediyesi gerçekleştiriyor. Bunu çok iyi anlamak gerekir. Eğer yapılacak bir şey varsa bu despot yasayı değiştirelim. Bu yasayla Türkiye’nin birçok yerinde dönüşüm gerçekleşmiyor. Ali Bey gecekondular nerede diyor? Gecekondular Uzundere’deki 540 hektardadır. 6 yıl oldu. Ne oldu o gecekondulara? Bizim yaptığımız kentsel dönüşümde rantı halka teslim ediyoruz. İzmir kimliğine sahip çıkan bir kent. İstanbul ve diğer kentler kimliğini kaybetti. İzmir kaybetmesin” dedi.

BU MU SİZİN BELEDİYECİLİK ANLAYIŞINIZ
CHP’li Hatice Tatlı ise, “İzmir yaşabildiği şehir olduğu için İstanbul ve Ankara’dan göç alıyor. Her anlamda yaşanabilir bir kenttir İzmir. Zam diyorsunuz. Valla benzine mi, mazota mı, samana mı elektriğe mi zam yapıldı? Bakmak lazım. Hizmet notunu niye bu kadar kıskandığınızı anlayamıyorum. Gelişmiş 11 ülke aynı bizim kriterlerimize sahip. Neden İstanbul, Ankara, Bursa alt sıralarda, ona bakın. Derecelendirme kuruluşları alsınlar onlara da aynı puanı versinler. Tarım bitmiş ama Türkiye’de yola dökülen sütler okula gidiyor. Belediyeler arasında haksızlık diyorsunuz. Daha bugün Menderes’te büyükşehir belediyesinin yaptığı işlerin üstünde valiliğe teşekkür yazısını belediye başkanı yazdırıyor ve büyükşehir afişini attırıyor. Bu mu sizin belediyecilik anlayışınız? Hiç mi iyi bir şey yapmadı? Uluslararası 4 ödül aldı. Herhalde bunu birilerini hatırı için vermediler. Yaşlılar, engelliler kenti seçildi. İyi hizmetler götürdüğümüzü hepiniz biliyorsunuz, sırf eleştirmek için konuşuyorsunuz” açıklamasında bulundu.

İZMİR BİR NUMARADIR, YARIŞACAK VARSA ÇIKARSIN RAKAMLARI!
Başkan Kocaoğlu ise eleştirilere toplu cevap verdi. Kocaoğlu şunları söyledi:  ‘Yine yerinde saydı… Aynı hayaller aynı projeler…  Sınıfta kaldı…’ Böyle devam edip gidiyor.

Atık yönetimi çalışmaların kaç yıldır sürdüğünü, izin konusunda nerelerden nerelere gidildiğini hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Yer problemi bittiğinde yapılacaktır. Nerede yapacağım? Belediye binasında mı yapacağın? Konak Meydanı’nda mı yapacağım. Bunu da söylesenize.

Çevre projeleri… Bu konuda nasıl, niye konuşuluyor? Çevre konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi kişi başına ayda 69.4 ton su arıtıyor. İstanbul 28 küsurlarda, Ankara 4.1. Ankara’nın halini bir düşünün. Ankara’da ne oluyor? Ankara’daki atık su arıtma tesisleri ne işe yarıyor? Var mı yok mu? Çevre yatırımları konusunda kim ne derse nesin. İzmir bir numaradır. Açık ara bir numaradır. Yarışacak varsa çıkarsın rakamları. İstatistik kurumu da orada, bizim rakamlarımız da burada. Çevre yatırımı ne demekmiş onu oturup konuşalım.

PARA MANTIĞIYLA, NE VERDİM NE ALDIM MANTIĞIYLA, NE BELEDİYE NE DEVLET YÖNETİLİR
Kentsel dönüşüm… Muhittin başkanımız söyledi. Kentsel dönüşüm konusunda İstanbul’da yapılanlar sadece Sulukule ve Fikirtepe. Fikirtepe iyi niyetli müteahhit mezarlığı oldu. Fikirtepe’ye şu kadar para lazım. Niye para lazım? Arsa var, oturan ev sahipleri var. Anlaşacaklar. Fikirtepe’ye bir kuruş para lazım değil. Milyonlardan bahsedildi. Kimin parasını nereye harcıyorsun. Bunu iddia ediyorum eğer kentsel dönüşüme inanılıyorsa çarpık yapılanmadan vatandaşlarımız kurtarılmak isteniyorsa bir tek çözüm yolu vardır. Uzun emeklerle ürettiğimiz ve başka da örneği olmayan ilk iki etap uygulamasını Uzundere’de başlattığımız yüzde yüz uzlaşmadır.  Oradan çıkan rantın tamamını orada yaşayan hemşerilerimize veren yerinde dönüşüm yapan sağlıklı konutlara kavuşturan kimseden bir kuruş para talep etmeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı projedir. Yol da yöntem de budur. Sen ne kazanıyorsun diyor bana. Ne kazanacağım? Vatandaşımı çarpık yapıdan kurtarıyorum. Kentimizi güzelleştiriyorum. Bulvarlar yapıyorum. Daha ne kazanacağım? Bu para mantığıyla ne verdim ne aldım mantığıyla ne belediye ne devlet yönetilir. Biz Uzundere’de ilk etap ihalesini yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanımızı 48 saat içinde İzmir’e getirdiler. Buraya kentsel dönüşüm yapacağız dediler. Bugün başlayan kentsel dönüşüm zemin etütleri değiştirilmiş kentsel dönüşüm. Nereye? Bir kulübe bir duvar yıkmadan boş araziye yapılan kentse dönüşüm. Kentsel dönüşüm değil. Bu boş araziye ev yapmaktır. Vatandaşın arazisini kamulaştır müteahhide ver. O satsın. Para kazansın. Bu ne dönüşümü? Kentsel dönüşüm tarifini doğru yapmak gerekir.  

İcraat yok… Kim almış götürmüş bu icraatı? Ne güzel ya!  Ulaşım projeleri… Dostluk Bulvarı açıldı, Doğuş Caddesi açıldı, Sasalı’da Ahmet Piriştina Bulvarı açıldı. Karşıyaka’da Bülent Ecevit Caddesi açıldı. Kimsenin yapmadığı, yapmaya cesaret edemediği NARBEL yolu yapıldı. Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi bu kentin tarihindeki en geniş caddedir. 40 senedir konuşulan Uçan Yol... Bunlar sadece yol, alt geçitleri bırakın.

HAVUÇ DEYİNCE KIZIYORLAR
Gelelim raylı siteme… Trafik deniyor. 11 kilometreden 179 kilometreye çıkmış. Tam 16 kat. 14 senede. Duyan duymayan, anlayan anlamayan, bunu bilecek. 70-80 bin kişi taşıyorduk günde. Konak Travmayı oturduğunda 800 bin kişiye ulaşacağız. Bu yolcu için bu kentin yollarına kaç bin otobüs girmesi lazımdı? Bunu engellemiş olduk. Millete taahhüt ettiği metroları yarım bırakan belediye başkanı değilim ben. Başladığı işi bitiren, yarım işi kimseye vermeyen, yapmak istiyorsan Narlıdere, Buca, Otogar metrosunu yap diyen biriyim. Havuç deyince kızıyorlar. 2008’den beri her seçimde bu havuç önümüze sürülüyor.

Tüp geçit… Yapın kardeşim diyoruz. Sayın başbakan teşrif etti. ‘İzmir isterse yapacağım’ diyor. Ben belediye başkanı olarak ilan ediyorum. Buyurun yapın.

BIRAKIN BU AYAKLARI!
AK Partili Doğan, Başkan Kocaoğlu’nun sözlerini kesti. Doğan, “Ulaşım Master Planı’na niye eklemediniz?” dedi.

Kocaoğlu ise, “Planla alakası yok. Bilmediğin işi konuşma. Konak Tüneli’nin Ulaşım Master Planı’nda yeri mi vardı? Bırakın bu ayakları!” cevabını verdi.

İKİNCİ ÇEVRE YOLU LAZIM
Kocaoğlu eleştirilere cevap vermeye devam etti. Kocaoğlu, “Bu kentte trafik çilesi yok” dedi ve  salonda tansiyon yükseldi. Doğan, “Siz Urla’dan gelirken görmeyebilirsiniz ama Alsancak’tan gelirseniz trafik olduğunu görürsünüz” diye konuştu. Kocaoğlu ise, “Sayın Doğan dünyadan haberin yok. Benim bütün işyerlerim Bornova’da. Ben hafta en az bir defa Bornova’ya gidiyorum. O yolların hepsini kat ediyorum. Odada oturarak belediye başkanlığı yapmıyorum. Bütün ilçelerimizi adım adım dolaşıyorum. Trafikte maksimum 10 dakika bekliyoruz. O yolda trafik yok. Trafik nerede var biliyor musunuz? Trafik çevre yolunda var. İkinci çevre yolu lazım. Niye tahammül etmiyor anlamıyorum?” dedi.

HİZMET NOTUNU İZMİRLİLER İKİ DEFA VERDİ, 2019’DA DA VERİR!
Kocaoğlu ayrıca şunları söyledi:

‘Raylı sitemde acı tablo’ diye bir tabir kullandı. Teşekkür etmekten başka buna ne diyeyim? Monoray… Proje parasını sokağa atmışım. Siz bir sayıştaya telgraf çekin de zimmet çıkarsın, parayı ödeyeyim. Proje yaptığında paranın sokağa atıldığı nerde görülmüştür?  Zam diyor. Neye zam yapıyoruz? 24 saat içinde akaryakıta iki defa zam geldi. Doğal olarak bu rapora ret vermeleri lazım. Böyle bir başarıyı kabul etmek zorunda kalmasınlar.

Kaynaklar sokağa atılıyor... Nasıl kaynaksa nasıl sokağa atılıyorsa? Borç meselesi… Ben hiçbir zaman belediyeye borçsuz demedim. Benim borcum var. Şuraya uzun vadeli, dengeli borçlanıyorum dedim. İki senede borcumuz TL bazında arttı. Nereden geldi bu? Dolar ve Euro’nun değer artışından, yani enflasyondan geldi. Türk parasının değer kaybetmesinden geldi. Siz döviz işi yapıyorsunuz. Her gün alıp satıyorsunuz. Bunu en iyi siz bilirsiniz. Bunu konuşmanız yaptığınız işe aykırı düşüyor. Niye borç olmasın? Vadesi geçmiş borcum var mı? Ödeme ahlakın düzgün mü? İtibarın var mı? Bu sorgulanır. Ona bakacaksın.

Bu AAA ayrı bir hikaye... Bundan da vazgeçtim. Çok rahatsız oluyorlar. ‘Borç batağı nasıl ödenecek?’ diyorlar. 2017 yılında 100 milyon borçlanmışız. 93 milyon ödemişiz. Dış borç olarak 280 milyon TL borçlanmışız 137 milyon TL ödemişiz. Borç ödeme dengemiz tıkır tıkır işliyor.

Bu belediye şirketleri ne yapar? ‘Kangren oldu’ diyor. Belediye şirketlerinin zararıdır gidiyor. Belediye şirketleri de Sayıştay tarafından denetleniyor. Ulaşımdan 600 ile 700 milyon arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi zarar ediyor. Ücretsiz taşıdığı yolculardan dolayı. Aynı şekilde Ankara, İstanbul zarar ediyor. Onların benden çok az bir avantajı var. Çünkü toplu ulaşımda İzmir kadar ağırlıkları yok.

Hizmet notu… İzmirli hemşerilerimiz iki defa verdi. 2009’da verdi, 2014’te verdi, 2019’da da verir. Hizmet notunun ne olduğunu hep birlikte görürüz.  

AK PARTİLİ BELEDİYELERE AKTARILAN MADDİ DESTEĞİ KALEM KALEM AÇIKLADI
Belediyelere yardımda adaletsizlik konusu… Şuraya, buraya verdi. Kemalpaşa Belediyesi’ne 2 milyon 950 bin TL, Kiraz Belediyesi’ne 4 milyon 856 bin TL, Menderes Belediyesi’ne 6 milyon 560 bin TL, Ödemiş Belediyesi’ne 7 milyon 858 bin TL, Selçuk Belediyesi’ne 6 milyon 398 bin TL, Torbalı Belediyesi’ne 1 milyon 597 bin TL verilmiştir.  Bu verilen paralar bir dönem içinde verilmiştir. Birileri birilerini birileriyle karıştırıyor.  

Şikayet eden Menderes ve Torbalı Belediyesi’ne alt yapı yapıyoruz. Alt yapı yapmazsak su veremiyoruz. Kanalizasyonu arıtmaya götüremiyoruz. 14 senedir alt yapı yapıyorum. Bize bağlanan 19 ilçede ne olduğuna, ne olmadığına bakın. Kanalizasyon var mı? Bakın. Ben ister miyim? Belediye başkanlarının en çok kaçtığı işi yapıyorum. Kentin kalkınması için yapıyorum. Bu koltukta olduğum müddetçe de devam edeceğim.  İlçe belediyelerine hakaret ediyormuşum. Biz kimseye hakaret etmeyiz, yalancı demeyiz.

İktidar partisi temsilcilerinden bir şey rica ediyorum. Bostanlı barınağını bize verin de hava bozulduğunda arabalı vapurlarımızı denize salmaktan kurtulalım. Bu iyiliği yapın size minnettar kalacağım.  Güneş balçıkla sıvanmıyor. Yapmadı, sınıfta kaldı, bilmem ne, yerinde saydı gibi subjektif değerlendirmelerle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim gerçeği ve kenti kalkındırması göz ardı edilemez.

5 SENE SİYASET YAPILMAZ
Bizim diğer belediyelerden farkımıza önce Avrupa Birliği uzmanları vardı. En sonda da bazı görmek istemeyen arkadaşlar hala devam ediyor. Devam etmekte bir mahsur yok. Ama bunları görmemek, yok saymak hepimizi zor duruma düşürür. Zor duruma düşmeyelim. Bu İzmir kenti o siyasi parti bu siyasi partinin uğraşacağı iş değildir. Hep beraber bu kentin bir adım daha ileri gitmesi için el birliği yapmak zorundayız. Seçim geliyor kim aday olur bilmem. Seçim zamanı bir buçuk iki ay herkes kucağındakini döker, kazanmak ister. Buna saygı duyarım. Ama 5 sene siyaset yapılmaz ya! Yerel yönetimde siyaset ayrı bir şey. Ayrım yapıyor. Bunların hepsi lafügüzaf.

BİZİM GÜVENCEMİZ İZMİRLİLERDİR
Bir güvencemiz var. 14 senedir. İzmirli hemşerilimiz bizi anlıyor. Biz de hemşerilimizi anlıyoruz. İzmirli hemşerilerimiz bize inanıyor, güveniyor, saygı duyuyor. Biz de onlara inanıyor, güveniyor, saygı duyuyoruz. 14 senedir en kötü günlerimizde bile bize sahip çıktılar. Biz hemşerilerimize borcumuzu ödemek için çalışıyoruz.

FAALİYETSİZLİK RAPORU
Belediyenin faaliyet raporu sonrasında ESHOT’un 2017 yılı Faaliyet Raporu gündeme geldi. Doğan, “Üstünde çok da fazla konuşulacak bir şey yok. Kitapçıkta aslında hiçbir şey yapılmadığı, bir faaliyet raporu değil, faaliyetsizlik raporu olduğu görülüyor. ESHOT’un faaliyetsizlik raporu Anadolu’da herhangi bir kent belediyesi tarafından hazırlansa yadırgamazdık ama İstanbul ile yarışması gereken İzmir’e yakışmadığını düşünüyoruz” dedi.

İŞLEVİNİ YİTİRMİŞ
Doğan, “Zorlama ile olmayan faaliyetler için zorlama çaba sarf edildiğini gördük. Bakarken üzüldük. Nereden tutsan elde kalan faaliyetsizlik raporunda ne var diye baktık ama vizyondan uzak, günü kurtarmaya dayalı çalışmalarla karşılaştık. En ufak yatırım dahi bulunmuyor. Bir yıl daha tamirat, tadilat, rutin işler, araç bakımları, personel maaşları ile geride kalmış bir yılın faaliyet raporu ile karşı karşıyayız. ESHOT, İzmir’in vizyonuna uygun bir kurumdan uzaktır. Fiilen işlevini yitirmiş bir kurum haline gelmiştir. Bu kent için hizmetten çok zamlarla anılan ESHOT’tan bazı hizmetler bekleniyor. Fiyat politikalarını, tarife değişikliklerini kitapta göremedik. Bütçesini zamlarla, İzmir Büyükşehir Belediyesinin kasasından aktarılan kaynakla denkleştirdiğini görüyoruz. Evdeki hesap çarşıya uymamış, bütçe ucu ucuna yetiştirilmiş. Bir de belediye şirketlerine kaynak aktarmış. Borç alıp borç vermiş. Bu haliyle bu kente nasıl hizmet etsin. Bu kentin ulaşımına fayda sağlayacak ne hizmet üretmiş? Çağın gerisinde seyreden ESHOT’ta projeler havada kalmış. Ortada fiziki yatırım yok. Bu kente sabır kavramını öğreten kurumlardan biri oldu. ESHOT tarihinin en kötü 4 yılını geçirmiştir” açıklamasında bulundu.

NİYE EMEK BU KADAR KÜÇÜMSENİR?
Eleştirilere yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “İstanbul’la yarışmıyoruz. İstanbul ayrı bir dünya. Biz kendimizle yarışıyoruz, hedeflerimizle yarışıyoruz. İstanbul’la yarışmak ve İstanbul’a öykünmek gibi bir durumumuz yok. Faaliyet raporuna harcanan paraya acımışsınız. Niye emek bu kadar küçümsenir ayrı. ESHOT işlevini yitirmiş. İşlevini yitiren ESHOT, 247 milyon yolcu taşımıştır. Türkiye’nin tam gelişmiş trafik sistemi İzmir’de. Bütün araçların takip sistemi İzmir’de. Ücret toplama sisteminde çağ atlıyoruz. 90 dakika uygulaması İzmir’de. Bazı ilçelerimizde 65 yaş üstü ücretsiz yolcu oranı yüzde 35’tir. Bu sisteme kökten karşıyım. Belediye, ihtiyacı olanı ücretsiz taşıyabilir. Merkezi Hükümet ‘taşı’ diyebilir ama ESHOT bir işletmedir. Yatırımcı bir kuruluş değildir. Bina boyar, koltuk alır, masa alır.  20 elektrikli otobüs aldık. Bir deneyelim, ESHOT mesafe kat etsin diye aldık. Elektrikli otobüslerdeki tasarruf; akünün ömrü 7 sene, 7 senede kendini karşılamamaktadır. Yakıttan, bakımdan ettiğimiz tasarruf otobüs fiyatının yüksekliğinden dolayı amorti etmemektedir. Hesap yapmak, doğru yönetmek zorundayız. 20 tane elektrikli otobüsün elektrik harcamasını ESHOT’ta çatıya kurduğumuz enerji ile karşılıyoruz ve senede 600 bin lira tasarruf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Manisa'da pazarcılar isyan etti!
 
Yarım ton esrarı 'fareler yedi' diyen polisler görevden alındı
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat B. 12 Nisan 2018 Perşembe 10:40

Gaziemirli Rıfat kardeş sen dünyadan bir habersin anlaşılan, Belediye Başkanının partinin iç işleyişiyle alakası yoktur, bir Halil gider, başka Halil gelir bu kadar basit.

Yorumu oyla      9      5  
muhalefet 12 Nisan 2018 Perşembe 10:27

AKPliler, gerçekten akıl yoksunluğu mu yaşıyor yoksa faydamız olur diye mi dişe dokunur eleştiride bulunmuyorlar! Hep bilgisizliklerini, ilgisizliklerini yansıtan, laf ola beri gele şeyleri geveliyorlar!

Yorumu oyla      9      5  
bilgi 12 Nisan 2018 Perşembe 10:25

Ülkede samana varana kadar herşey döviz bazında, tramvay avro bazında olsa ne olur? Büyük kurumlar döviz bazında borçlandığında kuru sabitlerler, bunu finansçılar bilir! Yani demem o ki, tramvayın dövizini sabitlemiş olmak, ülkenin döviz batağından ötürü devede kulak olumlu etki yapar! Kredi notu size inandırcı gelmese de faiz oranları ortada, o faize bankalar borçlanamıyor!

Yorumu oyla      9      5  
Mimar 12 Nisan 2018 Perşembe 09:33

Elektrikli otobüsler konusunda , Başkan yanlış bilgilendiriliyor. Tramvay ve petrol lobisi Başkanı yanıltıyor.

Yorumu oyla      10      5  
İlker 12 Nisan 2018 Perşembe 00:27

Simdi Tramway Euro ile yapıldı, ihale çıkıldığında kur 3,20 lerdeydi simdi 5,20 İzmir'liye 2 katı fazla rakama çıktı mı ? çıktı Sözlemede sabir kur varmıydı yoksa yazık oldu. Borç çok personel çok ihale çok hani bizim ankaradan istanbuldan ne farkımz kaldı. Bu not falan inandırıcı gelmiyor bana

Yorumu oyla      10      7  
Gürkan 11 Nisan 2018 Çarşamba 23:29

Proje bazında eleştirmek farklı hiçbir şey yapılmıyor diye eleştirmek farklı. Bu söylemler artık baydı. Bozuk plak gibi aynı şeyleri söyleyerek muhalefet yapılmaz. Bu şekilde İzmir'de AKP'nin oyu da yükselmez. Örneğin kentsel dönüşümde belediyeyi eleştirenlerin İzmir' de yaptığı tek bir dönüşüm yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne işe yarar ?

Yorumu oyla      11      5  
rıfat 11 Nisan 2018 Çarşamba 22:33

sayın başkanım lütfen gaziemire el atın chp ilçeden uzaklaştırılması gerekenleri uzaklaştırın halil başkan olmadan gaziemir chp seçim kazanamaz.uzaklaştırılması gerekenleri biliyosunuz.

Yorumu oyla      9      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de vahşet: Öldürüp yol kenarına attılar!
Ödemiş ilçesinde biri silahla vurularak diğeri ise darbedilerek öldürülmüş ...
İzmir'de lise çıkışı bıçaklar konuştu: Yaralılar var!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir lise öğrencisi, kendisini takip ettiği ...
İzmir'de taşeron firma işçileri de kadro istedi
İzmirBüyükşehir Belediyesi'nin işlerini yapan taşeron şirketlerden Yılda, ...
 
İzmir'de korkunç son: Bir aile paramparça oldu!
İzmir'in Bayındır ilçesinde, kavşakta beton mikseri ile çarpışan otomobilin ...
Trump 'vuracağız' demişti: Putin'den ilk cevap!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı ...
Nedim ATİLLA yazdı...Tramvaya binenler, binmekte ısrar edenler...
Nedim ATİLLA yazdı...Tramvaya binenler, binmekte ısrar edenler...
 
Hamile çocuklara 'rızasıyla ilişkiye girdi' raporu!
115 çocuğun hamile olduğunu ilgili makamlara bildirilmediği iddia edilen ...
İzmir'de hangi okullar merkezi sınavla öğrenci alacak? İşte listesi
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş'in (TEOG) kaldırılmasının ardından ...
Üniversitelilerin otostop macerası kötü bitti!
Antalya'nın Demre ilçesinde 3 üniversite öğrencisinin otostop yapıp bindiği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva