HABERLER>İŞ DÜNYASI
28 Kasım 2023 Salı - 18:14

Başkan Kestelli'den 'kalıcı adım' çağrısı!

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, meclisin kasım ayı toplantısında, “İş dünyası olarak biz, fiyat istikrarını sağlama sürecinde artık mali ve finansal tedbirlerden kalıcı yapısal adımlara geçiş kararlılığını görmeyi arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Kestelli den  kalıcı adım  çağrısı!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Borsası Kasım ayı toplantısı İZQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Milli Eğitim İzmir İl Müdürü Dr. Ömer Yahşi ve İŞKUR İl Müdür Vekili Ayla Bozkurt katıldı.

İHTİYAÇ DEĞİL ZORUNLULUK
Toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, hafta sonu yaşanan ve denizin kabarmas sonucu Alsancak, Karşıyaka, Mavişehir gibi semtlerde oluşan afetten etkilenen geçmiş olsun dileklerini iletti. Kestelli, iklim krizinin etkilerine vurgu yaparak,  “Bu tür aşırı doğa olaylarının her geçen yıl daha sık yaşanmasına neden oluyor. Maalesef sonuçları giderek ağırlaşıyor. Bireyden devlete hepimizin hiç gecikmeden, atacağımız tüm adımları iklim değişikliğinin etkilerini göz önüne alarak atmamız artık bir ihtiyaç değil, zorunluluk” dedi.

KALICI YAPISAL ADIMLARA GEÇİLMELİ
Merkez Bankası faiz kararlarını değerlendiren Başkan Kestelli, “Ekonomide rasyonel bir düzleme geçişin son aşamalarına gelmiş bulunuyoruz.Merkez Bankası, faizi yüzde 40’a yükselten son sıkılaştırma kararıyla, dezenflasyon yolunda kararlılığını ortaya koydu.Ekonomi yönetimi, 2024’ün ortasından itibaren enflasyonda gerilemenin başlayacağını öngörüyor.İş dünyası olarak biz, fiyat istikrarını sağlama sürecinde artık mali ve finansal tedbirlerden kalıcı yapısal adımlara geçiş kararlılığını görmeyi arzu ediyoruz.Her kesimin bedel ödediği bir acı ilaç döneminin hızla atlatılması ancak bu siyasi kararlılığa bağlı. Bu konuda yanlışa düşülmeyeceğine dair umudumuz yüksek” dedi

Kestelli, İzmir tarımı ile ilgili bazı tespitlerini şöyle aktardı:
150 binden fazla ailenin tarımla uğraştığı ilimizde 165 farklı bitkisel ürün yetiştiriliyor. İşlenebilir tarım arazi varlığımız yaklaşık 350 bin hektar olup; ülkemizin toplam işlenebilir arazi varlığından aldığı pay yaklaşık yüzde 1,5 seviyelerinde.Arazi varlığımız oransal olarak düşük görünse de topla tarımsal üretim değerinden aldığımız pay yüzde 4 seviyelerinde.Bu da İzmir çiftçisinin ülkemiz ortalamasının çok üstünde bir verim ile üretim yapabildiğinin ve kıymetli ürünler ürettiğinin bir göstergesidir. İzmir, tarımsal ürünlerin ticareti açısından da çok önemli bir şehir. 2022 yılında toplam tarım ürünleri ihracatımız 3,3 milyar dolar. Şehrimizin toplam ihracatında tarımsal ürünlerin payı yaklaşık yüzde 24, ülkemizin toplam tarımsal ürünler ihracatında İzmir olarak payımız ise yüzde 13. Üretim ve ihracat açısından diğer şehirlerimize göre başarılı olduğumuzu söylemek mümkün. Ama bu durum hedeflerimize ulaştığımız ya da daha iyi noktalara gelemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Hepimiz biliyoruz ki, başta üretimde verimlilik olmak üzere, gıda işleme ve depolamadan israf ve kayıpların azaltılmasına, daha etkin iç ve dış ticaretten katma değerin arttırılmasına kadar yapacak çok işimiz bulunuyor.Üstelik, şehrimizde tüm bu alanlarda yaşanacak her iyileşmenin, bugüne kadar olduğu gibi ülkemiz için de iyi bir örnek oluşturacağının farkındayız”

TARIM SEKTÖRÜNDE İŞ GÜCÜ POTANSİYELİ AZALDI
Kestelli’nin ardından Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer şöyle konuştu:
Özellikle son yıllarda tarımsal istihdamda önemli nitelik ve nicelik sorunları olduğunu görüyoruz. Bölgemizin tarımsal üretim yapısına baktığımızda mevsimsel olarak değişen işgücü ihtiyacının artık karşılanamadığı, Genç  nüfusun  şehirlere  yöneldiği  ve bu nedenle tarım sektöründeki işgücü potansiyelinin azaldığı, mevcut işçilerinin yetersiz olan eğitim düzeyi ve teknoloji kullanım eksikliği nedeniyle verimliliğin düştüğü,işçi ücretlerinin ve çalışma koşullarının ekonomik ve sosyal refah için yeterli olmadığı artık bilinen gerçekler arasında.

PROJE İLE NEET KADINLARI GÜÇLENECEK
İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Ayla Bozkurt, Ne eğitimde ne istihdamda yer alan (NEET: Not in Employment, Education or Training) genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını daha görünür hale getirmeyi, bu sorun ve ihtiyaçların karşılanması için mekanizmalar oluşturmayı amaçlayan Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Proje ile ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçlenmesinin sağlanarak toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının artırılmasının hedeflendiğini kaydeden Bozkurt, Sabancı Vakfı tarafından desteklenen projenin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Aralık 2021 tarihinde başlayan projenin Aralık 2024 tarihinde tamamlanmasının planlandığını dile getiren Bozkurt, proje ile ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçlenmesinin sağlanacağını, toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının artırılacağını kaydetti. Bozkurt, projenin hedef kitlesinin, 18-29 yaş grubundaki iş aramayı bırakmış, aktif olmayan, çeşitli engeller nedeni ile eğitimini bırakmış, gelecek beklentisi, hak farkındalığı olmayan “görünür olmayan” ve aktif olarak iş arayan, işsiz, eğitim ve istihdama dahil olmak isteyen “erişilebilir” NEET kadınları olduğunu söyledi.

 
Öğrencisini kaldırıp fırlatmıştı... Soruşturma başlatıldı!
 
İl Milli Eğitim Müdürü Yahşi'den 'ara eleman' formülü: Fabrikalara sınıf!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Necdet 29 Kasım 2023 Çarşamba 09:25

Kaleminize Sağlık Sayın Başkan, Küçük veya büyük her konuda her türlü yapısal eksikliklerimizin kalıcı olarak giderilmesi dediğiniz gibi şart. Bireyin, her konutun, her yapıver binanın kemdine düşen görevleri el birliği ile yerine getirilmesi şart. Planlı ve bilimsel ve organize bir şekile olmalı ve Çevre felaketleri küçümsenmemeli. Saygı ve sevgilerimizle

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY duyurdu... 56 sefer iptal edildi!
İstanbul'da bu akşam beklenen kuvvetli fırtına nedeniyle Türk Hava Yolları ...
Turizmin geleceğine yön verecek fuar için geri sayım!
Turizmin değişmeyen rotası ve Türkiye’nin en büyük turizm platformu olan ...
Başkan, yeni sanayi sitesi istedi: Kısıkköy artık dar geliyor!
İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Esnaf Odası Başkanı Hasan Özkoparan, ...
 
Borsa güne yükselişle başladı!
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,11 yükselişle 8.115,99 puandan başladı.
OYAK'ın yüzde 60'ı yabancılara satılıyor!
OYAK ve Uzak Doğu’nun en büyük çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation ...
İzmir'deki özelleştirmeye 101 milyonluk teklif!
Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan İzmir’in Çiğli ilçesindeki ...
 
Asgari ücret görüşmeleri için geri sayım!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ...
Yorgancılar'dan 'destek' çağrısı: Kamu ödemeleri ertelenmeli!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’de yaşanan su taşkınlarıyla ...
Başkan Özgener'den Kordon esnafı için acil çağrı!
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Kordon ve Alsancak’ta su ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva