HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Nisan 2020 Çarşamba - 08:35

Başkan Gümrükçü’den koronavirüsle mücadele vurgusu: Kadınlarımızda Nene Hatun ruhu var!

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü koronavirüs salgına karşı mücadelede kadınların duyarlılığını vurgu yaptı. Gümrükçü, “Milli mücadele döneminde nasıl ki kadınlarımız evlerinde bezlerden Türk bayrağı yapıyorsa bugün maske üretiyorlar. O günlerin Nene Hatunlarını, Nezahat Onbaşılarını, Şerife Bacılarını, Kara Fatmalarını, Gördesli Makbulelerini ve nice kahramanların siluetlerini görüyoruz. Bir savaş halinde mücadele içindeyiz. Cepheye mermi taşır gibi sağlık ordusuna destek oluyorlar” dedi.

Başkan Gümrükçü’den koronavirüsle mücadele vurgusu: Kadınlarımızda Nene Hatun ruhu var!

EGEDESONSÖZ- Koronavirüs salgınına karşı mücadele eden yerel yöneticiler arasında maske üretimini ilk yapan isim olan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü gelişmeleri yakından takip ederken siperlik yapımı ve entübe kutusu çalışmalarına da hız verdi. İnşaat mühendisi kimliğinin getirdiği avantajı sahada kullanan Başkan Gümrükçü 3D yazıcılar ve yeni teknolojik imkanlar sayesinden farklı çalışmaların sırada olduğunu söyledi. Belediye binasının girişine dezenfekte tüneli koyan, otomatik galoş makinasıyla önlem alan Başkan Gümrükçü, personelin günde üç kez ateşinin ölçülerek not edildiğini söyledi.

Çalışmalar hakkında Egedesonsöz’e bilgi veren Başkan Gümrükçü, “Şimdiye kadar 30 bin adet maske ürettik. Bunu ilk yapan belediye biziz. Pimaş borudan siperlik icat ettik. Sonra da bunu şimdi daha geliştirdik. Başka belediyelerden arayanlar oluyor. Başta personelimiz olmak üzere ilçemizdeki tüm kamu, özel sağlık kuruluşlarının çalışanlarına ücretsiz verdik.  Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin hastanesine bile gönderdik. Şimdi doktor ile hasta arasında geçirgenliği en aza indiren entübe kutusu veriyoruz. Hastanelerimize 70 adet verdik. Sırada ayakta tedavi için güvenlik kulübesi tarzında yeni koruma kalkanı yapıyoruz. Çiğli’de organize sanayi bölgesi ve birçok fabrikamız var. Buralardaki inovasyon çalışmalarına destek oluyoruz. Bir grup mühendis şimdi solunum cihazına çalışıyor” dedi.

BİZLER DE NEFERİZ
İzmir genelinde 150 kişinin gönüllü bir ordu gibi Çiğli Belediyesi için maske üretimi yaptığını belirten Başkan Gümrükçü, insanların evlerinden katkılar koyduğunu anlattı. Dikiş nakış makinalarının artık maske üretimi için çalıştığını anlatan Gümrükçü, “Milli mücadele döneminde evlerindeki kumaşlardan Türk Bayrağı dikenler vardı. Bayrak bulunamadığı, üretilemediği için o milli ruh imkansızı başardı. Şimdi aynı ruh ile kadınlarımız evlerinde koronavirüse karşı en büyük savaş silahı olan maskeleri üretiyorlar. Sağlık ordusuna yardımcı oluyorlar. Cepheye cephane taşıyan kadınlarımız gibi mücadele ediyorlar. O günlerin Nezahat Onbaşılarını, Şerife bacılarını, Kara Fatmalarını, Gördesli Makbulelerini, Nene Hatunları ve nice kahramanların siluetlerini bugün sahada görüyoruz. O ruh ve dayanışma kadınlarımızda var. Bir savaş halinde mücadele içindeyiz. Biz de bu mücadelede bir neferiz” diye konuştu.

YERLİ ÜRETİM-KENDİNE YETEN ÜLKE
Koronavirüs salgınının Dünya’da düzeni değiştireceğini belirten Başkan Gümrükçü, dijitalleşme ve yeni üretim tekniklerinin ortaya çıkacağını söyledi. Bu durumun siyasi gelişmelere de etkisinin artacağını anlatan Gümrükçü, “Tüm siyasi platformlar herkesin gördüğü gibi çöktü. Bizim gibi toplumlarda dokunma, bir araya gelme, sarılma önemlidir. Siyasetçi, belediye başkanı bununla ölçülür. Yaptığı hizmetler kadar bu da önemlidir. Artık öyle bir noktaya geldik ki aylar önce sarıldıklarımıza uzaktan bakıyoruz. Temizlik ve hijyen tüm insanlar için birinci sırada olacak. Belediyeler yaptıkları çalışmaları şekillendirecek. Eskiden akıllı binanın asansörüne, klimasına ve kapasitesine bakıyorduk. Şimdi yeni bina sistemleri çevreye duyarlı mı, karbon salınımı nedir gibi konuları öne çıkartacak. Bu arada gördük ki tarım gerçekten çok önemli. Yerli üretim ve kendine yetebilen ülkeler ayakta kalacaklar” dedi.

Gümrükçü, Çiğli Belediyesi’nin mülkiyetinde geniş tarım arazilerinin bulunmadığını söylerken ilçe sınırlarında bazı mahallerde tarım yapıldığını anlattı. Gümrükçü, “Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Mazot desteği, araç desteği, üretime teşvik konularında neler yapabiliriz onlara bakıyoruz. Üretmek zorundayız. Üretimi durduramazsınız. Yeni dönemde bu salgının ekonomik duruma yansımaları elbette olacak. Bunu birlikte başararak atlamak zorundayız. Fakirlik artacak ve yardıma muhtaç insanların sayısı çoğalacak” diye konuştu.

İHALEYİ İPTAL ETTİK
Başkan Gümrükçü ilçede bulunan 65 yaş üstü vatandaşların ihtiyacını kurmak için kurdukları sistemin çalıştığını belirtirken kaymakamlıkla koordineli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.  Gümrükçü, “Vatandaşlarımızın ilaçlarını alıyoruz. Şimdiye kadar 2 binin üzerinde gıda kolisi dağıttık. Vatandaşlarımızdan yardımlar geliyor. Biz aracı olarak ihtiyaç sahiplerine iletiyoruz. Önümüzdeki günlerde tavuk dağıtacağız. Hayırseverlerin getirdiğini iletiyoruz. Aynı zamanda ihtiyaç sahiplerine her gün sıcak çorba dağıtımı sürüyor. Belediye olarak sosyal yardımlara ağırlık verdik. Yaklaşık 20-25 milyon TL bedel tutacak olan uzun süreli araç alım ihalemizi iptal ettik. Vatandaş odaklı belediyecilik sisteminin gereğini yapıyoruz” dedi.

TERMAL KAMERA GELİYOR
Belediye personelinin sağlığının önemli olduğunu, hizmet eden belediyecilerin sağlık personelleri kadar risk taşıdığını anlatan Gümrükçü, “Biz tüm birimlerde çalışma başlattık. Bir personel gün içinde üç kez ateş ölçümü yaptırmak zorunda. Bunu da tutanak altına alıyoruz. Ayrıca her katta bulunan ihtiyaçların o birimlerde halledilmesini istiyoruz. Mesela bir temizlikçi personel tüm katları geçip temizlik yapmayacak. Her birim kendi ihtiyacını dar alanda karşılayacak. Ne kadar az temas o kadar çok tedbir demektir. Şimdi termal kamera sistemini kuruyoruz. Bu aynı zamanda yüz okuma yaptığı için gelen personelin kullandığı parmak basma ve kart okutma sistemini kaldırdık” diye konuştu.

PAZARLARDAN ŞİKAYET GELİYOR
Başkan Gümrükçü vatandaşlardan gelen taleplere anında yanıt vermeye çalıştıklarını söylerken pazaryerlerinden şikayetlerin arttığını söyledi. Gümrükçü, “Pazaryerinde maske dağıtıyorsunuz ama pazarcı arkadaş zabıta arkasını döndüğünde sigara yasağında yaptığı gibi maskesini çıkartıyor. Bir tedbirsizlik var. Bu konuda kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz. Geçtiğimiz günlerde bir pazarcıya 3 bin TL ceza yazdık. Bu durum duyulunca o pazarda önlem almaya başladılar. İnsanlarımız belediyeden birisinin gelip kendini uyarmasını beklemeden sağlığı için bunu yapmalıdır. Parklarımızı kapatarak sosyal alanları zaten en aza indirmiştik. Şimdi her gün bir pazarı olan ilçede önlemleri sıklaştıracağız” dedi.

İNSAN BAZEN ÜZÜLÜYOR
Belediye imkanlarını Çiğli’deki vatandaşların ihtiyaçları için seferber ettiklerini söyleyen Başkan Gümrükçü, vatandaşların yardımlar konusunda hassas davranmasını istedi. Gümrükçü, “Bir Kıbrıs Gazisi vatandaşımız var. Her gün ilçedeki kurumları arayıp ‘öldüm, bittim, aç kaldım’ diyor. Tüm kurumlar hassasiyetle davranıyor. Fakat bir araştırma yapıldı. 3 ayda bir aldığı 6 bin TL maaşı çıktı. Ankara Çankaya’da üzerine kayıtlı bir evi ile Rize’de çay bahçesi olduğu tespit edildi.  İnsan bazen bu tür durumlarla karşılaşınca üzülüyor. Yardımların ihtiyaç sahiplerine gitmesi biraz da toplumun duyarlı olmasıyla alakalıdır” diye konuştu.

DOLANDIRICILAR TÜREDİ
Gümrükçü, salgın nedeniyle 65 yaş üstü vatandaşların durumunu suiistimal eden insanların türediğini ifade etti. Gümrükçü, “Bazıları vatandaşları ziyaret ederek 50-100 TL’lik yardım kolisi götürüyor. Orada ‘biz şu kurumdan geldik’ diyorlar. Ve teslimat tutanağı imzalatır gibi evrak imzalatıyorlar. İşte o evrak bir senet. Vatandaş kurumdan gelen görevliye evrak imzaladığını sanıyor ama karşısındakinin bir dolandırıcı ve senet imzalatarak kendisini borçlandırdığını anlamıyor. Bu konuda lütfen dikkatli olalım. Herkes tedbirli olsun. Kimse okumadan, bakmadan yere imza atmasın. Kapısına gelenlerin kimliğini sorsun” ifadelerini kullandı.

Başkan Gümrükçü insan olarak bu süreçte çok şeyler öğrendiğini söylerken şunları ifade etti:

“Ne fakir ne de zengin ayırt etmeyen bir hastalık ile karşı karşıyayız. Anladık ki mal da mülk de önemli değil. Önce sağlık, önce bilim, önce ilim…”

 
Kıvanç Tatlıtuğ taburcu oldu: Evinde tedavi görecek!
 
Karantinadaki kentte 500 ceset toplandı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Z.B 8 Nisan 2020 Çarşamba 09:02

Sen neymişsin KORONA denen "Görünmez-Görünür". Seni göremiyoruz ama bu süreçte sayende neler neler gördük bilemezsin. Kimya derslerimizin TURNUSOL kağıdı gibisin.Her anlamda ama her anlamda biz insanlar, ne olduğumuzu vede aynı zamanda ne olmadığımızı sayende görür olduk. Hani bizim canımızı almasaydın, inan seni çok sevecektik. İstersen gel şu canımızı almaktan vazgeç, bizim yeniden insan oluğumuzu veya olamadığımızı hatırlattığın için hatırını kırmayalım derim. Ne dersin "Görünmez-Görünür" korona gel bir daha düşün!

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama Belediyesi’nden koronavirüs toplantısı
Bergama Belediyesi’nde Koronavirüs salgını ile ilgili bugüne kadar yapılan ...
İzmir'de toplu ulaşım kullanımı yüzde 85 azaldı!
İzmir’de koronavirüs salgını nedeniyle toplu taşıma kullanım rakamlarındaki ...
Büyükşehir'in dayanışma kampanyasına inşaat mühendislerinden destek
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi “Biz Varız” kampanyasına destek ...
 
Büyükşehir'den geri dönüşüm işçilerine yardım eli
İzmir Büyükşehir Belediyesi sokakta çalışan 364 geri dönüşümlü atık toplayıcısına ...
Ödemiş Belediyesi yüz siperliği dağıtımını sürdürüyor
Ödemiş Belediyesi, sağlık çalışanlarımızın korunmasına destek için FabLab’daki ...
Karşıyaka’dan sonra o cadde de kapatıldı!
Karşıyaka Çarşısı’nın kapatılması kararından sonra benzer uygulama Bayraklı’da ...
 
Narlıdere'nin çocukları ‘uzaktan eğitimle’ mutlu
Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında eğitime ara veren ...
Karşıyaka’da çocuklar için eğlenceli uygulama
Koronavirüs salgını nedeniyle tüm zamanını evlerinde geçirmek durumunda ...
Başkan Çalkaya: Türkiye’nin en şanslı başkanlarından biriyim!
Balçova Belediye Başkanı Çalkaya, 31 Mart 2019 tarihinde seçilmesi sonrasında ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva