HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Temmuz 2020 Salı - 09:59

Başkan Eriş’ten Mendereslilere ‘çöp tesisi’ daveti: Gelsinler, fikirleri değişecektir

Ödemiş’te devam eden Katı Atık Tesisi çalışması üzerinden Menderes’teki tesis krizi hakkında konuşan Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “örnek bir tesisi kentimiz kazanıyor. Menderesli vatandaşlarımız buyursunlar tesislerimizi görsünler. Fikirleri değişecektir. Kayalar’a çağrım olsun” dedi.

Başkan Eriş’ten Mendereslilere ‘çöp tesisi’ daveti: Gelsinler, fikirleri değişecektir

EGEDESONSÖZ- Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, SonSöz TV’de gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Başkan Mehmet Eriş'in gündeminde üreticinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri, pandemi sürecindeki icraatler, Bozdağ'daki yeni ihale süreci, çöp tesisi ve CHP Kurultayı vardı.

BİR BÜTÜNÜZ
Ödemiş için gece-gündüz demeden çalıştıklarını ve Ödemiş’te parti ayrımı gözetmeksizin bir aile haline geldiklerini söyleyen Başkan Eriş, “iyi niyetimizle çalışıyoruz. Eksiğimiz var. Bize düşmanca bağırıp çağırmayan her partiden insana saygı duyuyoruz. Biz bir aileyiz. Zor günlerde bir araya gelme başarısı olduğunda her şeyin altından kalkıyoruz. Vatandaşlarımız bizi sağolsunlar gece-gündüz uyarıyorlar. Uyarsınlar ama hakaret edilmesin. Bir partili bir başka partili vatandaşa da hakaret etmesin. Biz Ödemiş’te bunları yaşamıyoruz. Bir bütünüz. Ödemiş herkese örnek olsun” dedi.

ÜRETİCİNİN KALKINMASI İÇİN YOĞUN GAYRET
Ödemiş’in tarım eksenli bir ilçe olduğunu belirten Başkan Eriş, Ödemiş’te üreticinin yaşadığı zorlukları anlattı. Ürün para etmediğini belirten Eriş, “Ödemiş’te bahar ayı hasat ayıdır. Patates için sezon olumsuz geçti. Çünkü üretici ektiğinin karşılığını alamadı. Sökülemeyen yerler bile vardı. Üretici kazanabilseydi söküp yerine yeni patates ya da mısır ekeceklerdi. Maliyeti 1 TL, 1,5 TL arası... En az 1,5 satmalı ki emeğinin karşılığını alsın. Zor bir dönemdi. Üreticiyi desteklemek adına çalışmalarımız oldu. Yeni yolların açılması için çalışmalar yaptık. Yaylalarda şu an yoğun tarım faaliyeti var. Turizm açısında Bozdağ ve Birgi’ye günlük gelenlerle ekonomik hareketlilik yaşanıyor. Bozdağ üründe de hareketli bir yer. Patates ekim faaliyeti yapılıyor şu anda. Diğer yaylalarda da sebze ve yeşillik türü yetişiyor. 7 köyün birleşmesiyle Mendegüme’de güzel bir toptan pazar yeri kurduk. Bunun dışında alımı yasakladık. Üretici mağdur olmasın diye elimizden geleni yaptık. Son yılların en iyi sezonunu yaşadılar, iyi bir gelir elde ettiler. Üreticinin eli kolu tutmuyor. Biraz daha fazla parası olsa tarım aletlerini yeniler, araçlarını yeniler, çoluğunun çocuğunun geleceğini hazırlar. Bu bölgede, ovamızda da sürekli ürün yenilenen yerler. Barajda susuzluk söz konusu oldu. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

GELİRLERDE YÜZDE 42'LİK KESİNTİ
Pandemi döneminde İller Bankası’nın kesintisi sebebiyle belediye gelirlerinde düşüş olduğunu söyleyen Başkan Eriş, “İller Bankası nüfusa göre bölerek gelirleri belirliyor. Şimdi basit örnek verirsek sadece çalışanlara ödediğimiz maaş 3 milyon 300 bin TL… 1,5 milyon TL’lık SGK ödemeleri var. Biz bunları yatırıyoruz. Yapılan hizmetler karşılığı yapılandırmalar var. İller Bankası’ndan yüzde 42 gibi bir kesintimiz oldu. Bu ay 3 milyon 73 bin TL civarı bir para ödemesi oldu. 1 milyon 54 bin TL daha koyarak çalışanların mutlu olması için uğraşıyorsunuz. Pandemi döneminde kira almayacağız dedik, almadık. Biz bir aileyiz. Bu bizim görevimiz. Ödemiş’te pazarcılık yaygın… Pazarcılardan da almadık. İyi bir dayanışma ile süreci atlatmaya çalıştık. Evlere sıcak yemek ve erzak dağıtımı yaptık” dedi.

Atıl durumda olan bazı arazi ve işletmelerin yeniden üretime geçmesi için satışa sunduklarını söyleyen Başkan Eriş, “ Önceliğimiz üretmek isteyenler ve buna ihtiyacı olanlar. Satışa konulan yerlerin çoğu küçük araziler ve bakmakta zorlandığımız araziler… Beldelerimizde de yine bakımsız olan kahvehaneler, işyerleri, lojmanlar var… Bunları satışa hazır hale getiriyoruz. Satışlarımızı üretimi ve üreticiyi daha çok destekleme, tarımsal su ve maaşların ödenmesi amacıyla yapacağız. Üreticimizin daha çok kazanması derdindeyiz” dedi.

KOOPERATİFLERİN YARARLARI
Ödemiş’te bulunan 12 kooperatif ile üretici sorunlarının çözümünün daha hızlı sağlandığını belirten Eriş, “60 yıllık Bademli Kooperatifimiz var. Bursallı’da bir kooperatif kuruldu ve sulamayı onlara verdik. Bir araya gelmiş insan olursa ortak sorunları çözmede kolaylık oluyor. Fiyatlar düştüğünde muhtarlarımız belediyeye geldi kiraz ve erik için… Kirazın maliyeti yüksekti. Elimizden geleni yaptık. Daha sonra karakılçık buğdayı ile ilgili olarak muhtarlarımız ilk hasadın yapıldığı yere geldiler. Başkan Soyer ile görüştüler. Soğuk hava ve işletme tesisi talebi geldi. Tunç Bakan’a ilettik. Belediyeler sosyal proje ve yolun dışında kalkınmaya destek vermeli. Yoksula sahip çıkacaksın, işsizliği düşürecek çalışmalar yapman lazım. Devri ekonomik belediyecilik devri… Üreticiye ‘suyu git kendin bul’ diyebilirdik. Ama yardım ettik ve suyu çıkardık. 900 dekarlık arazi sulanıyorsa bizden mutlusu yok. Park bahçeyi ihmal ettik ama önceliğimiz vatandaş ekonomisiydi. 400 kişilik ekibmizle üretime ve üreticiye destek verdik. Kalkınma çalışmaları için sahada Büyükşehir Beleidyesi ile Büyükşehir’e bağlı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile çalışıyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğü ile İl Tarım Müdürlüğü çalışıyoruz. Köy-Koop’un desteğini yok sayamayız. Sorunların çözümü ve üreticinin motive edilmesi anlamında Köy-Koop’un desteği çok önemli" dedi.

GÖLCÜK'E KARAVAN KAMP MERKEZİ
Bozdağ’da kış turizminin yeniden hareketlenmesi için atıl durumda olan tesisilerin ayağa kaldırılması adına Orman Genel Müdürlüğü’nün kayak tesisi ihalesi için konuşan Başkan Eriş, “Özellikle bakanımıza ilimiz, ilçemiz adına teşekkür ederim. Kendisi ile geçen yıl yerinde incelenme yapmıştık. Yine il tarım orman müdürlüğü ihaleyi yaptı. Yarından itibaren 900 milyonluk ihale ile kış turizmi yeniden hareketlenecek. Bölgenin bazı yetersizlikleri var. Vatandaş için yeterli işletme bulunmuyor. Bunun için insanların oturabileceği, vakit geçirbeileceği bir yer olacak olan kayak tesislerinin hizmete girmesi gerekir. Vatandaşın bu bölgeye rağbeti var. Gölcük Mahallemizde iğne atsanız yere düşmüyor. Yaylalarımız var. Bu yönüyle ağırlanma pek olamıyor. Tesis ile birlikte yapılan hizmetin karşılığında Ödemiş esnafı, üreticisi daha çok pay alacaktır. Gölcük’te karavan turizmi için merkez oluşturuyoruz. Bozdağ’ı kamp merkezi yapmak istiyoruz. Yazın da çocuklarımızı doğa ile buluşturmak için izci kampına dönüştürme düşüncemiz var. Bu çalışmalar bölgeyi kalkındıracak çabaları beraberinde getirecek” dedi.

MENDERES'E ÇAĞRI: GELİN, TESİSİ GÖRÜN
Ödemiş’te yapımı devam eden ve Selçuk, Tire, Kiraz ve Beydağ’ın da katı atıklarının da toplanacağı Ödemiş (Güney-1) Katı Atık Tesisi’ni,n 29 Ekim’de açılmasının hedeflendiğini anlatan Başkan Eriş, “Son teknoloji kullanılacak. Öncelik 750 ton sonra 1200 ton atığını bertaraf edileceği tesis olacak. Çok hızlı bir şekilde tesis devam ediyor. Hedefimiz 29 Ekim’de ilk enerjiyi almak… Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayisinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek. Örnek bir proje olacak. Menderes’te bu olayın iyi anlatılması lazım. Bizim toprağımız ova olarak dünyada 1 numara… Çöp toprağa dökülmeyecek. En verimli toprakta olması var olan teknolojiye güveniyoruz. Kamyonlarla geldiğinde -1 basınçla havanın dışarı gitmemesi düşünülmüş. Bu da kokuyu engelleyecek. Şu an makinelerin kurulması aşamasındayız. Menderesli vatandaşlarımız buyursunlar tesislerimizi görsünler. Fikirleri değişecektir. Kayalar’a çağrım olsun. Buyursunlar gelsinler” dedi.

ATIK SU İÇİN ÖNEMLİ PROJE
Yine atık suların yeniden tarıma kazandırılması için proje geliştirdiklerini ve İZSU’ya sunduklarını söyleyen Başkan Eriş, “Atık suların tekrar kazanılması çok önemli. Çünkü Küçük Menderes’te yer altı suların için tehlike var. Başkan Aysel Özkan da buna çok sıcak baktı. Atık suyun tarımda değerli su olarak kullanılması tarıma destek anlamına geliyor. Bu proje desteklenirse hayırlı olacak. Atık sularımız denize gidiyor. Derdimiz Pamucak Sahili’ni kirletmememk. Selçuk’u da Filiz Başkanı da üzmeyelim” dedi.

PM VE MYK'DA İZMİR AĞIRLIĞI OLMALI
25-26 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan CHP Kurultayı ile ilgili olarak parti yönetiminde İzmir’in ağırlığını koyması gerektiğini vurgulayan Başkan Eriş, “Kurultay sürecine erken seçim tartışmalarının yapıldığı bir dönemde giriyoruz. Siyasette her olasılık var. Yakın bir zamanda erken bir seçim olabilir. Herkes bir hazırlık içinde… CHP, kurtuluşun ve kuruluşun partisidir. Parti, ülke bütünlüğü, geleceği, gelişmesi için projelerini üretiyor. Ülke demokrasisinde İzmir’in ağırlığı hep olmuştur. İzmir’de örgütleniyorsanız Türkiye’de az çok başarılı olursunuz. İzmir’in PM ve MYK’da daha çok ağırlığının olması gerektiğine inanıyorum. Sahada özveriyle çalışan çok sayıda parti kadromuz var. Hepsinin seçtirme gücü olacağını inanmıyorum. İl bütünlüğünün sağlanması gerekiyor.  Burada partinin büyümesine katkı sunacak, partiye yeni bakış açıları katacak, yeni isimlerle CHP Kurultayına damga vurulacağına inanıyorum” dedi.

 
Gaziemir’den kadınlara, sessiz kalma çağrısı
 
Başkan Kılıç: Sadece iyi günde değil kötü zamanlarda da yanınızdayız
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selma 14 Temmuz 2020 Salı 12:06

Gaziemir de yapılsın o halde çöp tesisi,

Yorumu oyla      2      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’den kadınlara, sessiz kalma çağrısı
Birleşmiş Milletler’in (BM), salgın döneminde evde geçirilen sürede kadına ...
Pınarbaşı 5. Sanayi sitesine ‘Anjiyo’
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’un göreve gelir gelmez hurda ...
Başkan İnce: Bu yapılanların tek tarifi ‘vandalizm’
Güzelbahçe Belediyesi’nin yapmış olduğu Mavi Bayraklı Plaj başta olmak ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Büyükler küçükleri yutacak!
Mehmet KARABEL yazdı... Büyükler küçükleri yutacak!
Büyükşehir onayladı: İzmir'de yılların problemi çözüldü!
Yıllardır yılan hikayesine Gültepe planı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden ...
Başkan Soyer’den kritik karar: O komisyonda dikkat çeken hamle!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in oluruyla ihtisas komisyonları ...
 
Başkan Soyer’den pandemi raporu: Salgındaki başarı İzmirlilerin başarısıdır
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, pandemi süreci ile ilgili ...
ESHOT'ta şok! Genel Müdür'de koronavirüs çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım sistemini yürüten ESHOT’un Genel ...
Büyükşehir ile Kiraz arasında krize neden olmuştu: O arazi ilçe belediyesinin oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kiraz Belediyesi arasında krize neden ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva