HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Ağustos 2020 Cumartesi - 10:01

Başkan Engin'den dönüşüm için net mesaj: Bir oy çıkmasa bile yapacağım!

Narlıdere’denin Çatalkaya, Narlı, Atatürk ve 2. İnönü mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında konuşan "500 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm yapacağız. Bunu, oy kaybını bile göze alarak mutlaka yapacağım" dedi.

Başkan Engin den dönüşüm için net mesaj: Bir oy çıkmasa bile yapacağım!

EGEDESONSÖZ - Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Sonsöz TV'de önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Engin, Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtladı, gündemi değerlendirdi:

Pandemi sürecinde yapılan faaliyetler ilgili bilgi veren Başkan Engin, "Salgınla uzun vakit geçirdik. 7. aya girdik ve maalesef hala aşı konusunda bir umut yok. Bazı açıklamalar var ama biraz uzun tarihlerden söz ediliyor, 2021'den, 2022'den falan... Biz bilim kurullarının, Sağlık bakanlığının, yetkililerin bütün önergelerine, bilimsel açıklamalarına riayet etmek zorundayız. Geçen hafta ve bu hafta 2-3 gün kaymakamımızla birlikte Narlıdere'de halkı bilgilendirme ziyaretleri yaptık. Bu işin bitmediğini ve bu salgının ne zaman biteceğinin bilinmediğini yurttaşlara ifade ettik. Orada gözlemlediğimiz şu: Gerçekten Narlıdere'de yüzde 99 oranında maskeye riayet edildiğini gerçekten gördüm. Yaz ayından sonra daha da yaygınlaşacağı söyleniyor koronanın... Buna hazırlıklı olmamız lazım. Bu bilimsel gelişmelerle mutlaka aşı, ilaç veya hep ifade edilen virüsün olumlu yönde mutasyona uğrayacağı konusunda beklentiler var ama bizim tedbiri elden bırakmamamız lazım. Özellikle çalışanlara dikkat ediyoruz. Restoranların, marketlerin, kafelerin, kasapların, manavların ve diğer esnafların çalışanlarına dikkat ediyoruz ve özellikle restoran ve kafelerde sosyal mesafenin, masalar arasındaki mesafe, yine alışveriş dükkanlarının yaklaşma mesafelerini denetimlerimizde gördük. Gayet güzeldi. Eczanelerde, fırınlarda direkt tezgahtara ve kasiyere yaklaşamıyorsunuz, bunlar güzel şeyler. Bence en sıkıntılısı kalabalık kafeler. Ççünkü burada çay, kahve içeceğiz diye maske de takılmıyor ama bütün çalışanların, garsonların tedbirleri var; onu gördük ama oralarda yine bir risk görüyorum. Türkiye'de 65 yaş üstü ortalama nüfusumuz, evde kalması gereken nüfusumuz toplam nüfusun yüzde 5'i... Narlıdere'de bu yaklaşık yüzde 25, yani Türkiye ortalamasının 5 misli. Aslında bu süre içerisinde onların evde kalması avantajdı evde kalarak bu hastalığa yakalanma riski azaldı. Belki biraz bizim işimizi zorlaştırdı; belediyenin, kaymakamlığın, vefa sosyal dayanışma grubunun... Biz de özellikle onların evde kaldığı sürede hem yoksullara sosyal yardım hem de yoksul olmayanlara günlük lojistik yardım yaptık, maaşlarının ödenmesi, çekilmesi, ekmek dağıtılması, gazete dağıtılması, ilaç dağıtılması, acil ihtiyaçlarının karşılanması gibi bazılarının ücretlerini kendileri ödedi bazılarının ücretlerini biz ve Vefa grubu ödedik. İnanın hiç bir sorun olmadan bu süreci atlattık."

100 TARİHİ EVİ RESTORE EDECEĞİZ
Narlıdere'nin çehresini değiştirecek vizyon projelerine imza atacaklarını söyleyen Engin, "Ben bu şehirde uzun yıllardır iş yaşamı içinde bulunan bir insanım. Yapacağımız her icraatın birbiriyle uyumlu olması lazım, çarpan etkisi lazım ve gelecek vizyonu olması lazım. Örneğin kentsel dönüşümle gastronomi ve slow food'un aslında ilişkisinin kurulması lazım. Sporla, kültürle, sağlıkla, tarihin yeniden ayağa kaldırılmasıyla, ormanla, denizle, su sporlarıyla bunların birlikte düşünülüp ve şehir vizyonunun yani günübirlik turizmin ve hizmet sektörünün, ekonomi turizminin birlikte değerlendirilip yapılan ihtiyaçların da bu konsepte uygun olması lazım. Biz de tam öyle yaptık. Önümüzdeki günlerde Yukarıköy projesi, yaklaşık 100 evi tarihi meydanımıza bakan bir müzemizin restorasyon ihalesine zannediyorum 1 ay içerisinde çıkacağız. 2 yılda o restorasyonlar bitecek. Kaynağın büyük bir kısmı Valilik fonundan karşılanacak. Vatandaşın olan evleri, devlet yardımıyla, belediye yardımıyla ayağa kaldıracağız ve şehri bir tarih, turizm merkezi haline getireceğiz."

KENTSEL DÖNÜŞÜME DEVAM EDİYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde çalıştıklarını anlatan Başkan Ali Engin, kentsel dönüşümle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Tunç Soyer başkanımıza ve bürokratlarımıza, buradan çok teşekkür ediyorum. Birlikte Narlıdere'de çok güzel işler yapıyoruz. Kentsel dönüşüm, Narlıdere'nin en önemli sorunu. Sadece orada oturanların konutlarının dönüşümü değil, yaklaşık 500 bin metrekare alanda gerçekleşecek kentsel dönüşüm söz konusu. Narlıdere'nin bir ucundan bir ucuna, Çatalkaya dediğimiz belediye binasından Balçova sınırına kadar gördüğünüz bütün gecekondular bu dönüşüm kapsamında olacak. 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla riskli bölge ilan edilmiş, imar planı yapma yetkisi Narlıdere Belediyesi'ne verilmiş. O zamanki Başkanımız Abdül Batur çalışmaları başlatmış ama biz yaklaşık 1.5 yıldır bunun devamını yapıyoruz. Onlarca toplantı yaptık ve en son geçen ay Temmuz ayının sonunda Ankara'da bürokratlarla ve bakan yardımcımız Fatma Varank'la 1.5 saate varan bir toplantı yaptık. İşin esasları yeniden değerlendirildi. Ben sona geldiğimizi düşünüyorum. Vatandaşla uzlaşma, görüşme, anlaşmaların yapılması onunla yine belediyemiz üstlenecek. İnanıyorum ki bir kaç yıl içerisinde inşaatlar fiilen başlamış olacak. Bakanlık burada yetkiyi bize veriyor. Biz vatandaşın evini, geleceğini, yaşamını müteahhide ya da rantiyeye teslim edemeyiz. Burada belediye garantördür. Orada hiç tapusu olmayan insanlar var, yaklaşık 1250 kişi kadar... Tapusu olanlar var, bize ve Hazineye ait olanlar var. O açıdan bunların hepsini birlikte değerlendirmemiz lazım. Hiç arsası olmayanlara belki de maliyetine uzun  vadeli, fiyatlar sunacağız. Yani daire 5 liraysa, biz 1 liradan, 2 liradan taksitle vereceğiz, gibi. Son yıllarda Narlıdere'nin marka değeri arttı, arazi fiyatları arttı, gayrimenkul fiyatları arttı, yatırımcının iştahı arttı. Yeri de güzel, yerleşime uygun, deniz manzaralı... Yatırımcıların, müteahhitlerin oraya ilgi göstereceklerini düşünüyorum. Şunu açıkça belirtmek isterim ki, CHP'nin bir oy dahi alamayacağını bilsem de bu kentsel dönüşümü mutlaka yapacağım."

SADECE İNCİRALTI'YI DEĞİL, 30 İLÇE PLANLANMALI
40 yılı aşkındır çözülemeyen İnciraltı sorunu konusunda konuşan Engin, "yaklaşık bütün arazinin yüzde 25'i bizim bölgemizde ama yine de ciddi bir alan. Ben aslında yeni arazilerin, mevcut boş arazilerin üzerinde yapı olmayan, gecekondu olmayan böyle değerli konutların, ticaretin, AVM'nin oralardan ziyade mevcut yapı stokunun dönüştürülmesi gerektiği kanaatindeyim. Peki İnciraltı  imara açılmalı mı? Orada bir algı veya bir bilgi eksikliği var bence... Bir şehrin tamamı imara açılmalı. Şu açıdan söylüyorum yani bir şehrin imar planı olmalı. Biz 30 ilçemizin her metrekaresinin imarını bilmek zorundayız. Buradan bir daha söylüyorum 30 ilçemizi planlamamız lazım. Plan kötü bir şey değil. Biz buradan imar geçti derken, buradan beton binalar geçti algısı var. Biz 30 ilçemize imar planı yapmak zorundayız, bugüne kadar imar planı yapılmadığı için kaçak yapıldı gecekondular,... Şehirler kaçak binalar, planı olmayan yerlere konuldu. İnciraltı da bunlardan biri... İnciraltı artık planlanmalı, yarın planlanmalı. Şehrin vizyonu ne geleceğe karşı, turizm, sağlık turizmi, bilişim ve günübirlik turizm. Demek ki termal kaynaklar da var o bölgede bizim orayı başından beri öngördüğümüz sağlık turizmi orada başarıyla gerçekleştirilir. Konut yaparsan 1000 lira kazanırsın, onu yaparsan 200 lira kazanırsın ama o arsa sadece arsa sahiplerinin değil, şehrin arsası. İmar planı hızla yapılmalı ama yüksek yoğunluklu, yüksek katlı, ticari alanlar içeren, konut alanı içeren planlama yapılmamalı. Orada sağlık turizmi, turizm, yaşam alanları, müze, kültür sanat olmalı. Bunlar da ciddi para. Bugün Avrupa'daki herhangi bir kente Paris'e, Venedik'e, Roma'ya 50 milyon turist gidiyor. İzmir'e gelen turist sayısı 300 bin - 500 bin... Orada yılda hesaplamalara göre termal ve sağlık turizminden sırf o bölgeye 3-4 milyon insanın geleceği söyleniyor. Şehir kazansın, şehrin gelecek vizyonu kazansın ama arazi sahipleri de kazansın daha önemlisi orası İzmir'in ekonomisine kazandırılsın." dedi.

ÖZ MAVİKENT SİTESİ SORUNU: BİR İNSANI İŞTEN ATMAK BİLE YASAKKEN VATANDAŞI NASIL SOKAĞA ATAYIM
Öz Mavikent Sitesi'nde yıkım gerçekleştirileceğini ancak pandemi süreci sebebiyle bunu ertelediklerini söyleyen Başkan Engin, "Öz Mavikent Sitesi sorunu henüz çözülmüş değil. Aslında doğrudan bizi ilgilendiren bir şey değil. Yani arsa bizim değil, burada maalesef 30 yıldır devam eden bir kooperatif ile kooperatif arazisinin sahibi arasında devam eden bir hukuki itilaf var. Bize sunulan mahkeme kararlarında biz Yargıtay'dan onaylattık, yıkım kararı aldık. Buradaki yaklaşık 160 daireyi yıkacağız ve burayı boşaltacağız. Bizden istenen burayı yıkmamız değil, bu mahkeme kararını yerine getirmem için elektrik ve suyunu kesip yıkım kararı vermemiz lazım. Ben de işin doğrusu, Belediye Başkanı olarak, yani hukuken arsa sahibi haklı olabilir ama pek hukuka, etike, insani yaklaşıma uygun olmadığını düşünüyorum. Bu çerçevede geldiğimde, masamda bulduğum konulardan biridir bu. 1.5 yılım bakanlıklarla yazışmakla geçti, uzlaşmaya çalıştık. Özellikle arsa sahibi tarafına... Oradaki 40 yıldır oturan, oradaki binaların yapımına para ödeyen insanlarla uzlaşarak onların da yıkılacaksa bile onlara bir hak verilmesini istiyoruz. Bunun için çaba gösteriyoruz. Bizden o insanları evlerinden atmamız isteniyor. Pandemi döneminde işçileri işten bile çıkartamıyorsun, Cumhurbaşkanının talimatıyla... İşten çıkardamadığın vatandaşı evinden çıkartıp sokağa nasıl atarım? Ben bir Belediye Başkanı olarak bunu yapmam, yapamam. Hiç değilse, pandeminin bitmesini bekleyeceğim."

CHP KORİDORLARINDA BÜYÜMÜŞ BİRİSİYİM
CHP'nin kurultay sürecini yorumlayan Başkan Engin, "Ben, CHP'li doğmuş birisiyim. İl başkanıyken 2 kurultay geçirdik. O zaman da yine buna benzer tartışmalar oldu. İsimler önerildi, bazı arkadaşlarımız aday oldu, bazıları olamadı. İl başkanlığını bıraktıktan sonra milletvekili müracaatı yaptık, seçilemedik. Parti Meclisine önerildim son anda olmadı ama siz o zaman benden bu tür şeyler duymadınız. Sonuçta parti bu gibi görevlerde sınırlı sayıda insan değerlendirebiliyor. Aslında ben adı geçen bütün arkadaşlarımızın bu görevi layıkıyla yapacağına inanıyorum. Siyaset ve CHP dinamik bir ortam yani siyaset de dinamik partimiz de çok dinamik. Lider üzerinden değil de daha çok örgüt üzerinden şekillenen bir partiyiz. Cumhuriyet Halk Partisi Genel başkanımız da bunu ifade eder. Aslında PM listesine yazılan 80 kişinin, benim tahminim 5-6 kişi dışında liderimiz Kemal Kılıçdaroğlu'nun önerisi değil örgütlerin, il başkanlarının, siyaset yapanların, vatandaşların görüşleri yansıyor oraya. Dolayısıyla tabii ki dengeler değişmiştir. Diyelim 3 yıl önce İl başkanı başkasıydı, milletvekili başkasıydı. Şimdi yeni bir şey var. Biz ayrı zamanda siyasetçiyiz, siyaset yoluyla buralara geldik. 3 yıl önceki dengeler kalsın, hiç onu değiştirmeyelim, o devam etsin diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Neden diyemeyiz? Genel başkanımız 80 kişi önermesine rağmen 52 kişi seçilebildi. Dün Muharrem Bey (İnce) kurultay iradesine, kararlarına uyulmadığından bahsetti.  Daha önce blok listeye karşıyız, demokratik değil, dedi tamam. Genel başkanımız çarşaf liste sundu ama çarşaf listeye 250 arkadaşımız aday olabildi. Bundan sonrası bence demokrasiye de aykırı. Bunları tartışmak, itiraz etmek, bu sonucu kabul etmemek, sonucu başka yerlere çekmek, falan adamlar partiyi ele geçirdi demek, bu doğru bir tutum değil. Ben yüzde 100 inanıyorum Cumhuriyet Halk Partisi'nin 1 milyon 200 bin üyesinin tamamı Atatürkçüdür, tamamı vatanseverdir, tamamı ülkenin bölünmez bütünlüğünden yanadır ama tamamı da evrensel hukuk normlarının yanındadır. Özgürlüğe, hukuka, adalete sadıktır tamamına yakını da. O açıda tamamına yakını Türkiye'de seçimin bir darbeyle değil, sandıkla gelip gitmesini savunur. Çocukluğumdan beri CHP koridorlarında büyümüş biri olarak söylüyorum, CHP'de böyle biri yoktur. Bir de bunu CHP üyeleri, CHP'den seçilemeyen, CHP'den örgüt tarafından destek bulmayan insan söylüyorsa, bu daha vahimdir. Ben bunu etik de bulmuyorum, demokratik de, CHP içerisinde böyle bir tartışmayı ahlaki de bulmuyorum. Partimizin aldığı bir karar var. Bu konuyla ilgili konuşmak, yorum yapmak istemiyorum. Çözümün, partimiz olduğunu, partimizin bütünlüğü olduğunu düşünüyorum. Muharrem İnce gibi  hiçbir arkadaşımızı kaybetme lüksümüzün olmadığı görüşündeyim. Muharrem İnce'nin de partide kalacağını, birkaç gün içerisinde bu sorunun çözümleneceğine inanıyorum" dedi.

PARTİYİ TEMSİL EDEN, İL BAŞKANIDIR
Partide disiplinin önemine vurgu yapan Başkan Engin, "İzmir'de siyaseti ve partiyi temsil eden kişi, İl başkanımızdır. Büyükşehir Belediye Başkanımız, Milletvekillerimiz, hepimiz, şehrin kanaat önderleri, taleplerini il başkanımıza ilettiler. Sayın İl başkanımız da Genel başkanımıza iletti. Evet siyasette tabii ki vefa önemlidir. Buna bir şey demiyorum ama bu, partinin ve partinin kurumsal kimliğinin önüne geçmemelidir. Partiyi Genel başkan temsil eder, İl'de Deniz Yücel temsil eder. 3 yıl da onurla, şerefle ben temsil ettim. Hiç kimse de bana müdahale etmedi. Zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na da buradan hakkını teslim edeyim." dedi.

DENGELER ÜZERİNDEN LİSTELER OLUŞUYOR
Kurultaydaki PM ve YDK seçmlerini değerlendiren Başkan Engin, "Aynı süreci ben yaşadım sonuçta. dediğim gibi CHP dinamik bir parti, çok kadrosu var ve hepsinin de hakkı, milletvekili olmak, Parti meclisi üyesi olmak. Fakat kadro, yer sınırlı. Bir denge var; kadın, genç, meslek, başka özellikler de var. Bu dengeye göre tamamı kadın olamıyor, tamamı genç olamıyor, tamamı esnaf olamıyor. Tüm bu dengeler üzerinden listeler oluşuyor. Ben Genel başkanımızın bu konuda çok temkinli, adil gittiğine inanıyorum. Ben İzmir'de bir sıkıntı beklemiyorum. Seçilen arkadaşların da çok başarılı olacağına inanıyorum. Seçilmeyenlerin de en az onlar kadar PM'yi hak ettiklerine inanıyorum. Gelecekte de o görevleri yapacaklarını görüyorum. Sonuçta bugün ben yaparım, yarın başka arkadaşımız yapar. Niye ben olmadım, diye feryat figan etmek, insanı yüceltmez. Ben onu yaşayarak gördüm. Haksızlığa da uğrayabilirsiniz belki ama bunu toplum önünde, bize oy veren vermeyen milyonlarca seçmen önünde tartışmak, demokratik ve etik değil. Talep fazla, koltuk sınırlı."

 
Büyükşehir Meclisi bu kez Çandarlı Kalesi'nde yapılacak
 
Koca: Bugünlerde bütün mümkünleri düşünelim
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MALATYALI 17 Ağustos 2020 Pazartesi 09:39

derneğimizin önü ne güzel oldu nihayet bir belediye başkanı varmış ilçemizde yıllardır muhtarlıkmış demekki

Yorumu oyla      5      3  
aşağıköylü 15 Ağustos 2020 Cumartesi 17:48

başkanımıza inanıyoruz önceleri acaba dedik ama geldiğinden beri hiç durmuyor sanki 40 yıldır narlıdereli gibi maşallah birbuçuk yıla son on seneyi sığdırdı valla helal olsun sokaklar temiz onbaşı dersine kadar hareket geldi biz narlıdere yerlileri olarakinanıyoruz oturduğumuz kahvelerde esnafta hep memnun konuşuluyor sağol ali başkan sokağım yıllar sonra hizmet gördü o evleride yapar bu adam her konuda cesaretli valla şaşıttı bizi dışarıdan gelmesine rağmen

Yorumu oyla      7      3  
Komedi 15 Ağustos 2020 Cumartesi 12:35

3 yıl içinde çivi çakılsın, bende hiçbir şey bilmiyorum.

Yorumu oyla      3      17  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir Meclisi bu kez Çandarlı Kalesi'nde yapılacak
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz’ün talebiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
İzmir'de dijital eğitim seferberliği başlıyor!
Habitat Derneği, İzmir Ticaret Borsası ve Bornova Belediyesi iş birliğiyle ...
Balçova'da belediyeden kuaförlere hijyen desteği
Balçova Belediyesi, Koronavirüs salgını tedbirleri çerçevesinde ilçedeki ...
 
Buca'nın doğa merkezi kapılarını yeniden açıyor
Doğa tutkunlarını Kaynaklar bölgesinin eşsiz güzellikleriyle buluşturan ...
Büyükşehir Meclis'te resmen kararlaştırıldı: Aktarmada yeni dönem başlıyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kentin ulaşım ücreti ...
Bergama’da numarataj sorununa kalıcı çözüm
Bergama genelinde adresler, bina dış kapı numaralarındaki uyumsuzluklar ...
 
Büyükşehir meclisini karıştıran sözler: 6 bin dolar payımı verin!
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan’ın sözleri ...
Başkan Sandal: Ciğerlerimizi yakanların peşini bırakmayacağız!
Bayraklı’da son iki haftadır yangın çıkmasının ardından Bayraklı Belediye ...
Tarihi bazilika önünde şiddete karşı performans
Performans Sanatçısı Ebru Atilla, şiddete ve dayatmalara karşı duran kadınlar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva