HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Mayıs 2019 Pazartesi - 10:30

Başkan Batur'dan çölyak farkındalığı

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ‘Dünya Çölyak Günü’ nedeniyle Çölyak hastalığına farkındalığı artırmak adına, Konak Mutfak’ta düzenlenen Glutensiz Çölyak Atölyesi’sinin söyleşisine katıldı. Başkan Batur, söyleşinin ardından hastalarla birlikte, kendi elleriyle glutensiz ekmek yaptı.

Başkan Batur dan çölyak farkındalığı

Konak Belediyesi, Dokuz Eylül Rotaract Kulübü ve Ege Çölyakla Yaşam Derneği işbirliğinde düzenlenen farkındalık etkinliğinde, hastalık hakkında bilgiler veren proje sorumlusu Eczacı Nuray Karataş, “Çölyak, tanı alana kadar hastalık, tanı aldıktan sonra da bir yaşam tarzı” dedi. Çölyak’ın, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen Gluten isimli proteine karşı bağırsaklarda oluşan duyarlılık, bir tür bağırsak alerjisi olarak tanımlayan Karataş, Çölyak hastalığının her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Desteğimiz sürecek
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Çölyak hastalığının başka hastalıklarla karıştırılması ve teşhisin geç konmaması adına tıbbın bundan sonra yapacağı önemli çalışmalardan birisi olacağına dikkat çekerek, Çölyak hastaları için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ekmek çıkartılmaya devam edildiğini de hatırlattı. Batur,  “Konak Belediyesi bu tür farkındalık yaratacak konularda her zaman vatandaşıyla bir arada. Burada yapacağımız şey, medya yoluyla en azından teşhis aşamasında noktayı işaret etmek ve elimizden geldiği kadarıyla da hastalığın tanıtımını yapmak olacaktır. Sizin bu çalışmanızdan mutlu oldum. Birlikte güzel işler yapacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi. Projeye, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ve Konak Belediyesi Meclis Üyeleri de destek verdi.  

Dernek üyesi 450 Çölyak hastası var
Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı İlknur Nerede de derneklerine üye yaklaşık 450 kişi olduğunu ancak İzmir çevresinde bu sayının bin kişi olarak tahmin edildiğini söyledi. Nerede, ülkemizde ise 250 bin ila 750 bin arasında Çölyak hastası olduğunun tahmin edildiğini ifade etti. İlknur Nerede, Başkan Batur ve Çölyak hastaları adına farkındalık projesine destek veren herkese teşekkür etti.

Erken tanı önemli
Proje sorumlusu Eczacı Nuray Karataş, “Belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden karıştırılabilir. Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. Bağırsaklarda düzleşme oluyor ve bu nedenle besinlerden bağırsaklarda yeterince emilim olmuyor. Önemli olan erken tanı. Tanı ne kadar erken konursa Gluten nedeniyle bağırsaklarda oluşan düzleşme o kadar erken normale dönüyor. Bulaşıcı değil ve tedavisi için herhengi bir ilaç bulunmuyor. Bu hastalığın tek tedavisi ömür boyu Glutensiz gıda tüketimi” diyerek hem hastalığın boyutuna hem de erken tanı ve beslenmenin önemine dikkat çekti.  

78 yaşında Çölyak hastası oldu
Etkinlikte Çölyak hastası Emin Özipek de hastalığının 78 yaşında ortaya çıktığını ve uzun bir süre teşhis konamadığını dile getirdi. Özipek, bir süredir bu hastalıkla yaşamayı öğrendiğini belirterek, tek önemli şeyin Glutensiz gıdayla beslenmek olduğunu söyledi.

9 Eylül Rotaract Kulübü 2440’ıncı Bölge Temsilcisi Kemal Aksoy da projeye destek vermekten ötürü mutlu olduklarını belirtti. Kulüp üyesi Uğurkan Erinç de kulüpleri adına Başkan Batur’a desteklerinden ötürü çiçek ve plaket sundu. Konuşmaların ardından Başkan Batur önce Nuray Karataş’la sonra da Konak Mutfak Atölyesi’nde Çölyak hastalarıyla birlikte kuru domatesli, keçi peynirli ve zeytinli Glutensiz ekmek yaptı.

 
Karşıyaka'da can dostlar için anlamlı şenlik
 
Bornova'da Capoeira rüzgarı esti
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş rıza 13 Mayıs 2019 Pazartesi 14:43

abdül batura güvenin, engelli babasıdır. şuraya yazıyorum en güzel projeleri yapar, yine türkiyeye örnek olacak çalışmalarla hem engellilerin yüzünü güldürür hem ailelere nefes aldırır.

Yorumu oyla      6      5  
şahsine çalış 13 Mayıs 2019 Pazartesi 12:53

başkanım Allah razı olsun engellilere ve hastalara desteğiniz için birde çocuklarımıza da sahip çıkın lütfen balçova da salonda bir maçta voleybolcularınızı izledik şaşırdık inanın ve bu hafta narlıdreye salona gittik onların çalışmasını izlemeye hem oradaki ilgiye hem salondaki disipline temizliğe hayran kaldık kızım konakta bir okulda oynuyor ilgi bekliyoruz.birde bizim mithatpaşa caddesi kaldırım taşları bozuk sözünüz vardı.

Yorumu oyla      10      5  
ahmet yavaş 13 Mayıs 2019 Pazartesi 11:04

engelli dostu abdül batur yine fark yaratmaya devam ediyor. konak'ta da narlıdere'de olduğu gibi engelli projelerinizi dört gözle bekliyoruz.

Yorumu oyla      8      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka'da can dostlar için anlamlı şenlik
Karşıyaka Belediyesi tarafından sokak hayvanları yararına düzenlenen Can ...
Organik Kozmetik Ürünler, EKOLOJİ İzmir Fuarı’nda konuşulacak
15-18 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 10. EKOLOJİ İzmir Fuarı kapsamındaki ...
Başkan Sandal'dan iftar ziyareti
Sosyal belediyecilik anlayışıyla 11 ayın sultanı Ramazan ayında dar gelirli ...
 
Başkan Gürbüz'den Foça'nın en yaşlı annesine ziyaret
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Foça’nın en yaşlı annesi Ayşe Söylemezoğlu’nu ...
Karşıyaka'da en anlamlı Anneler Günü
Karşıyaka caddeleri, Anneler Günü’nde geleneksel Zübeyde Hanım Koşusu’na ...
Bornova'da yerel tohumlar geleceğe taşındı
Bornova Belediyesi’nin ilkini 2012 yılında düzenlediği Tohum Takas Şenliği, ...
 
Göz-Göz’den Başkan Arda’ya tam destek
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’yı ziyaret eden Göztepe Spor Kulübü’nün ...
Başkan Soyer'den macera çağrısı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Atatürk Mahallesi’nde ...
Başkan Engin: 5 yılda yüzde yüz büyüyeceğiz
Hafta sonu mesaisini Narlıdere esnafıyla birlikte geçiren Narlıdere Belediye ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva