HABERLER>OTOMOBİL
22 Mayıs 2019 Çarşamba - 11:22

Başkan Anık açıkladı: İzmir'de taksilere yüz tarama sistemi geliyor

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkan Vekili ve İzmir Şoförler Odası Başkanı Celil Anık, “Taksim İzmir uygulaması, şu an yurt dışında kullanılan bir sistem. Yüz taramadan bahsediliyor ancak bunları araç sahipleri, şoförler falan görmeyecek. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZUM merkezi tarafından kayıt altına alınarak şikayet durumunda yetkililer tarafından incelenmesi sağlanacak" dedi.

Başkan Anık açıkladı: İzmir de taksilere yüz tarama sistemi geliyor

EGEDESONSÖZ-Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkan Vekili ve İzmir Şoförler Odası Başkanı Celil Anık, Sonsöz TV yayınına katılarak Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Anık, oda faaliyetleri ve ticari araçlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İzmir’de taksilerle ilgili yaşanan en büyük sorunun yakın mesafe yolculuğu olduğunu dile getiren Anık,“Taksilerde yakın  mesafe sorunu yaşıyoruz. Yakın ve uzak mesafe ayrımı yapılmaması gerekiyor. Bir markete gidince bir sakız da alabiliyoruz veya istediğimiz kadar alışveriş de yapabiliyoruz, kimse bize o kadar mağazayı o kadar dolaştın bir sakız alıp çıktın demiyor. Taksilerde de bunun uygulanması gerekiyor ancak taksimetrede bunun bir ayrımı olması gerekiyor. Yakında bir düzenleme ile bu sorunu çözeceğiz. Bakın gece tarifesi ile ilgili de sorun ortadan kalktı. Zaten geceleri herkes yolcu taşımak istiyor, belediyelerin de baykuş seferleri ile bir rekabet ortamı oluştu, gece tarifesi uygulayan yolcu alamaz bir köşede kalır. Biz bu sebeple gece tarifesini kaldırdık” ifadelerini kullandı.

YÜZ TARAMA SİSTEMİ
Oda olarak geliştirdikleri ‘Taksim İzmir’ uygulaması hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Anık, “Taksim İzmir uygulaması, şu an yurt dışında kullanılan bir sistem. Yüz taramadan bahsediliyor ancak bunları araç sahipleri, şoförler falan görmeyecek. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZUM merkezi tarafından kayıt altına alınarak şikayet durumunda yetkililer tarafından incelenmesi sağlanacak. Onun dışında görüntülere başkasının ulaşma imkanı yok. Ayrıca araçlarda hem yolcular hem de şoförler için panik butonu bulunuyor. Şu an sistem araçlara monte ediliyor, yeterli sayıda araca takıldığında sistemin lansmanını yaparak kullanıma açacağız. Tahminimce 20 gün sonra yeterli araç sayısına ulaşarak sistemin açılışını yapacağız. Sistemi görmek isteyen esnaf arkadaşlarımız bize gelerek görebilir ve araçlarına uygulatabilir” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI’NDAN MÜJDE BEKLİYORUZ
Taksiler için araç yenilemede ÖTV düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulunan Celil Anık, “Özel Tüketim Vergisi ile ilgili olarak esnafımıza 3’er yılda bir araçlarını değiştirme imkanı verilmişti. Taksiciler grubu en fazla ÖTV ödeyen grup, bu esnafın bu yükü kaldırması mümkün değil. Haziran ayının 30’unda bu muafiyet süresi doluyor, biz şimdi tekrar doluyor. Biz bunun tek seferlik olarak değil ve sıfır ÖTV olarak değil de sürekli olarak en azından yüzde 50 muafiyet olarak uygulanmasını istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımızın yapacağı esnaf buluşmasında bu müjdeyi vermesini bekliyoruz. Bizim zaten ÖTV indirimli aracı 3 yıldan erken satarsak ÖTV indirimini geriye ödemek zorundayız devlete. Zaten 3 yıl sonra elimizdeki arabanın işe yarar bir tarafı kalmıyor, 300-350 bin kilometre yol yapıyor” dedi.

“YILBAŞINA KADAR ARAÇLARA KAMERA TAKMAK ZORUNLU”
Ticari araçlarda kameralı takip sistemi zorunluluğu süresinin yılbaşına kadar uzatıldığını belirten Anık, “İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik sağlama nedeniyle aldığı karar doğrultusunda, Büyükşehir’in de İZUM üzerinden takip edilmesi konusunda yardımı oldu. Bunun bir maliyeti var tabii ama bence bu iyi bir uygulama. Bunun içinde taksi çağırma sistemi de var. İstanbul’da sistemin parasını belediye ödüyormuş ama daha sonra belediye bu parayı geri alıyor. Bu işin ihalesi yapıldı, ihaleyi biz yapmadık komisyon yaptı. O komisyonun içinde kamu kurumları vardı, her firma dosya alıp katılabilirdi ama 2 firma katıldı. Bakın minibüslere takılan kameralar bakın değişiyor. Ucuz diye bedava diye kimse bu işi yapmadan önce gelin bize danışın diyoruz esnaflarımıza. Bu işi biz de yapıyoruz ve kamera sisteminin içinde taksi çağırma uygulaması da var. UBER sistemi İstanbul’da ortaya çıkmıştı. 2018 yılının aralık ayındakorsan araçlarla ilgili çıkan yasayla UBER’in önü kapatılmıştır. Bizim yaptığımız taksi çağırma sistemini biz yapmazsak başkası yapıyor” diye konuştu.

ŞU AN ZAM YOK
Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntıların kendilerini de etkilediğini belirten Anık, “Şu anda bir zam öngörmüyoruz. Yapılan akaryakıt zamları var ancak bunlar vergilerden karşılanıyor ve bize yansımıyor ancak ekonomik durumun bozukluğu herkesi etkiliyor. Ekonomik durum sebebiyle işimiz etkileniyor. Bizim tek avantajımız nakit ile çalışmamız, günün sonunda elimize bir miktar para geçiyor. Örneğin 6 önceki kadar işimiz yok ama idare edecek kadar kazanıyoruz” dedi.

“HAVALİMANLARI İLE İLGİLİ SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜ BEKLİYORUZ”
Taksilerin havalimanlarında yaşadığı sorunlar hakkında konuşan Anık, “Havalimanları için bir genelge sebebiyle sorun oluştu. Bunun giderilmesi için çalışıyoruz. Sorun bizimle ilgili değil, hukuki bir problem oluştu, Türkiye genelinde yaşanan bir sorun. Benim havalimanında kendi aracım da var, biz çözmek için uğraşıyoruz. Yani üyelerimiz müsterih olsunlar bu sıkıntının bir an önce giderilmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.

“HİÇ TIRAŞ OLMUYORMUŞ GİBİ İŞE ÇIKAN ARKADAŞLAR VAR”
Taksi şoförlerinin kılık kıyafeti konusunda açıklamalarda bulunan Anık, “Kılık kıyafet ile ilgili bir takıntımız var. İzmir’de bazı şeyleri aştık biz. Ben İzmir’deki esnafa güveniyorum ancak insanların görüntüsü çok önemlidir. Sakal bırakmanın bir şekli vardır, giyimin bir şekli vardır, bunlara uyulması gerekiyor. Bu konuda denetimlerimiz başlayacak, buradan arkadaşlarımı uyarıyorum. Temiz giyimli olunmalı, sakal bırakılmayacak diye bir şey yok ama hiç tıraş olmuyormuş gibi işe çıkan arkadaşlarımız var. Bakın yakında insanlar taksiyi memnun kaldığı araç ve şoförü belirterek çağıracak, bizim bazı şeylere daha dikkatli olmamız gerekiyor. Artık insanlar duraktan sıradaki aracı değil, istediği aracı çağırabilecek. Tanıtım katları ile ilgili 2 yıllık bir uygulama vardı ancak biz bunu psikoteknik kartı ile eş zamanlı uygulanacak şekilde yaptık ve bunun yanlış olduğunu gördük. Artık önümüzdeki dönemde yine 2 yıl olacak şekilde tanıtım kartları düzenlenecek. Çünkü bu uyuşturucu madde kullanım kontrolü ile ilgili sıkıntı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

 
Öğrenciye 'dal sigara' satan tekel bayisine 14 bin lira ceza
 
Aydın'da sevgili dehşeti: İki çocuk annesini öldürüp intihar etti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
deli bekir 22 Mayıs 2019 Çarşamba 16:05

izmir de taksi binme alışkanlığı yok. fiyatı daha düşürün

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
100 bin taksicinin gözü kulağı hükümette!
Haziranda sona erecek ÖTV muafiyetinin indirimli olarak kalıcı hale getirilmesini ...
Otogaza zam geldi!
Otogaz fiyatlarına bu geceden itibaren geçerli olmak üzere 8 kuruş zam ...
Bir kavanoz bala aldıkları araba göz kamaştırıyor
Bursa'da klasik araç meraklısı iki arkadaş, bir kavanoz bal ve sehpa takımı ...
 
İzmir’de yılın şoförü: 38 yılda ne kaza ne ceza!
İzmirli taksici Kadir Ali Taşkın, “Yılın Şoförü” seçildi. 38 yıldır kazaya ...
Motorine zam ve ÖTV düzenlemesi!
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) sosyal ...
İzmir'den 'İstanbul' isyanı
İstanbul’da taksicilerin karıştığı her olay İzmir’de büyük üzüntüye yol ...
 
İzmirli iş insanı '96 model Toros'u 42 bin TL'ye aldı
İzmir'de yaşayan iş insanı Mehmet Akif Baylan (55), 9 bin 500 kilometredeki ...
İhraç araçlardaki ÖTV desteğinin detayları belli oldu
İhraç edilen kara taşıtlarında kullanılan ilk dolum yağları ve akaryakıtlarının ...
İzmir’de minibüsçüleri ilgilendiren karar: Bir engelliye ayakta üç yolcu hakkı
İzmir Minibüsçüler Odası’nın başvurusu üzerine engelliye uygun hale getirilen ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva