HABERLER>POLİTİKA
17 Şubat 2017 Cuma - 15:00

Başbakan Yıldırım: MHP ile ortak etkinlik yapabiliriz

Malta'da referandum çalışmalarına ilişkin açıklama yapan Başbakan Yıldırım, MHP ile ortak etkinlik düzenleyebileceklerini söyledi.

Başbakan Yıldırım: MHP ile ortak etkinlik yapabiliriz

Başbakan Yıldırım, Malta ziyareti kapsamında Başbakan Joseph Muscat ile bir araya geldi.

İki lider görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında kameralar karşısına geçti.

Toplantıda Yıldırım'a MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından yayımlanan genelge hatırlatılarak referandum çalışmaları soruldu.

Teklifin MHP ile AK Parti olarak parlamentoya getirildiğini hatırlatan Yıldırım, "MHP ile bir amaç birlikteliğimiz var. Kampanya lehine çalışma yapıyoruz. Gerekirse MHP ile ortak etkinlik yapabiliriz" diye konuştu.

Binali Yıldırım, Kıbrıs'daki müzakerelere ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Kıbrıs'la ilgili iki taraf arasındaki görüşmeler devam ediyor. (Rum Kesimi lideri) Anastasiadis geçen gün biraz sinirlenmiş. Kapıyı vurup çıkmış ama daha sonra sigara içmeye çıktım, kriz yok diye geri geldi.

Her zaman Türkiye, daha doğrusu Kuzey Kıbrıs Türk tarafı çözümde bir adım önde. Hiçbir zaman çözümü kesintiye uğratacak bir davranış içerisinde olmuyorlar. Buna özen gösteriyorlar. Çözümün mutlaka sağlanması lazım çünkü çözümsüzlüğün bedelini Kuzey Kıbrıs Türk tarafı ödüyor.

Rum tarafı 2004'te adanın tümünü temsil edecek şekilde AB'ye tam üye yapıldı. O gün çok daha kolay olan çözüm gerçekleşmedi. Bugün daha zor olanı başarmak zorundayız. Varılacak çözüm adada güvenliği sağlayacak. Her iki tarafın adil-eşit yönetişim hakkını da beraberinde getirecektir."

Avrupa'dan Türkiye'ye yönelik basın ve ifade özgürlüğüne yönelik eleştirilere de yanıt veren Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Basın ve ifade özgürlüğü Türkiye'de bir haktır. Bu hak Türkiye'de kullanılmaktadır. Basın özgürlüğü ayrı şey, terör örgütü üyeliği ayrı şey. Basın kartı alıp teröristlere lojistik destek sağlamak basın özgürlüğü ile izah edilen bir şey değildir. Gerçekler tersyüz ediliyor. Bir algı operasyonuyla Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik bir girişim varmış gibi sonuç çıkarılıyor. Basın özgürlüğü, adalet, hukuk devleti olmak AB için çok önemli. O zaman AB bu konularla ilgili faslı açsın. Buradan çağrı yapıyorum. Hariçten gazel okumakla olmaz. Bütün bu fasıllar açılsın, bu konularla ilgili ne düşünüyorlarla görüşmeye hazırız."

Yıldırım'ın diğer konu başlıklarıyla ilgili açıklamaları özetle şöyle:

"Malta AB dönem başkanlığını ocaktan itibaren devraldı. Malta daima Türkiye'yi AB'ye tam üyeliği konusunda destekleyen, şartsız, koşulsuz destek veren bir ülke, bunu takdir ediyoruz. Malta'nın dönem başkanlığı içerisinde de AB-Türkiye ilişkilerinin daha da geliştirilmesi, yeni fasılların açılması ve güncellenmesine karar verilen AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın çalışmalarına başlanmasını ümit ediyoruz.

15 Temmuz'da ülkemizde vuku bulan darbe girişimi konusunda Malta'nın demokrasi ve ülkemizden yana tavır göstermesi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine dstek göstermesini takdirle karşılıyoruz. Sayın Başbakan ile bölgesel sorunları ele aldık. Suriye'de barışın tesis edilmesi, Libya'da benzer şekilde sorunların üstesinden gelinerek istikrarın sağlanması gibi konuları ele aldık.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki mültecilerin durumuyla ilgili vize serbestliği konuları ve geçmişte mutabık kalınan konularla ilgili yaşanan sorunları değerlendirdik. Malta geleneksel bir denizci ülkedir. Dünyanın 3. büyük gemi sicili bakımından filo bakımından ülkesidir. Denizcilik alanında işbirliğimizi daha ileriye taşıyacağız. Daha yakından çalışma imkanı olacağını düşünüyoruz. Seçim zamanı ülkelerde popülizm yaygın bir uygulamadır. Seçim atmosferinin ötesinde AB-Türkiye ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesini istiyoruz.

VİZE SERBESTLİĞİ SORUSUNA YANIT

Malta Başbakanı Joseph Muscat vize serbestliğine yönelik soruya şu yanıtı verdi:

"Vizelerin kaldırılması konusunda burada top Avrupa Komisyonu'nun sahasında. 1 Mart'tan itibaren bu konuda yeni bir rapor olacak. Durum kısa süre öncesine kadar iyi görünüyordu. Darbe girişimi öncesine kadar iyi bir durum vardı. Terörizm ile ilgili bazı konular var. Mevcut durumla ilgili bazı değişiklikler var. 71 kriter komisyon tarafından konmuştu bunlardan 7'si kalmıştı. Bunlar hayati öneme sahip. Terör yasalarıyla ilgili önemli maddeler var. Malta olarak bizim amacımız bu konuda AB-Türkiye zirvesiyle sonuçlanacak bir ilerleme sağlamak istiyoruz. Vizelerin kaldırılması konusunda bu faydalı olacaktır."(NTV)

 
İzmir'de mülteci eğitim destek merkezi açıldı
 
Bakan Arslan’dan İzmir’de 3 büyük proje hakkında 3 önemli açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP'li İdris Baluken'e yakalama kararı
Bingöl’de tutuklanıp serbest bırakılan HDP Milletvekili İdris Baluken ...
MHP'li muhaliflerin stratejisi belli oldu!
MHP'li muhalifler, eski yeni vekiller, eski ülkü ocakları başkanlarının ...
Bakan Arslan'dan İzmir'de bürokrasi çıkışı: Çürük halkalar var!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "'İzmir-Ankara ...
 
Balbay yurt facialarında tutuksuz yargılamaya isyan etti
CHP İzmir Milletvekili ve Milli Eğitim komisyonu  ve Aladağ Komisyonu ...
Karataş’tan Güven’e sert cevap: MHP memuru mu?
MHP İl Başkanı MHP tabanının ‘hayır’ oyu vereceğini söyleyen CHP İl Başkanı ...
Sındır'dan 'hayır' turu: Bu anayasayı kim yazdı?
CHP Genel Sekreteri Sındır, “Bu anayasanın bir müellifi yok. Bu anayasayı ...
 
Delican’dan CHP’ye ‘İzmir Marşı’ salvosu!
AK Parti İl Başkanı; yeni anayasanın getireceği yeniliklere ilişkin açıklamalar ...
CHP'li Bakan 'DİTİB iddiaları'nı Meclis'e taşıdı
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan TBMM Genel Kurulu’nda Diyanet İşleri ...
CHP’li Tezcan’dan örgüte: AKP değil AK Parti deyin!
Tezcan, anayasa değişikliği referandumunda AK Parti'ye oy veren seçmenin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva