HABERLER>POLİTİKA
24 Mayıs 2015 Pazar - 09:40

Başbakan olmanın avantajı: 1 günde 3 miting!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim kampanyasını devlet imkanlarına sahip olmanın sağladığı muazzam bir avantajla yürütüyor, bu sayede rakiplerine karşı önemli bir üstünlük sağlıyor. Şöyle ki: Davutoğlu, gideceği yerin yakınlığı ve havaalanı durumuna göre devletin zirvesi için tahsis edilmiş olan uçak ya da helikopter havuzundan yararlanıyor.

Başbakan olmanın avantajı: 1 günde 3 miting!

Uçaksa çoğunluk Gulfstream G550 tipi jet uçağını, yakın kentler arasındaki intikallerde ise Başbakanlığa tahsis edilmiş 14 kişilik Sikorsky S-92 tipi VIP helikopteri kullanıyor. Ayrıca gittiği ilin havaalanı merkezden uzaktaysa, kente intikalinde de bu helikopterleri kullanabiliyor.

Gittiği her kentte Davutoğlu’nu 0002 plakalı resmi bir Başbakanlık makam aracı, yine Başbakanlığa ait bir otobüs ve ayrıca partiye ait “AK” plakalı bir seçim otobüsü bekliyor. Duruma göre bunlardan yararlanıyor. Böylelikle bir gün içinde gerektiğinde üç ayrı kentte miting yapabiliyor.

Davutoğlu’nun seçim çalışmalarında vergi mükelleflerinin karşıladığı devlet imkanlarından nasıl yararlandığını gösterebilmek için Doğan Haber Ajansı’nın haberlerini esas alarak Başbakan’ın tek bir gününü örnek olarak büyüteç altına yatıralım.
 
1 GÜNDE 3 MİTİNG
Davutoğlu, 13 Mayıs Çarşamba günü NATO toplantısı için bulunduğu Antalya’dan saat 12.15’te resmi uçakla Afyonkarahisar-Kütahya arasındaki Zafer Havaalanı’na hareket etti, buraya 12.50’de indi. Başbakan, saat 13.00’te helikopterle Kütahya Dumlupınar Stadyumu’na doğru havalandı ve 10 dakika sonra futbol sahasına indi. Buradan seçim otobüsüyle miting alanına hareket etti ve 13.40’ta mitinge başladı. Davutoğlu, 14.12’de konuşmasını bitirip valiliğe hareket etti, 15.10’da valilikten çıkıp seçim otobüsüyle stadyuma döndü ve 15.30’da helikopterle Uşak’a hareket etti.
Davutoğlu’nu getiren helikopter saat 16.00’da Uşak’ın 1 Eylül Stadyumu’na indi. Uşak mitingi 16.15’te başladı ve 45 dakika sürdü. Bu ilde valilik ziyareti yapılmadı. Davutoğlu, seçim otobüsüyle Uşak Havaalanı’na geçti ve buradan helikopterle Denizli’ye hareket etti. Saat 18.35’te Denizli Doğan Seyfi Atlı Stadyumu’na indi Başbakan. Tam 10 dakika sonra Denizli miting başladı ve bir saate yakın sürdü. Burada da valiliğe gitmedi. Başbakan, daha sonra helikopterle Denizli’nin Çardak Havaalanı’na geçti ve saat 21.25’te de resmi uçakla İstanbul’a hareket etti.

Böylelikle bir güne üç miting sığdırabildi. Örneğin 21  Mayıs günü de Sinop, Tokat ve Amasya gezilerini bir güne sığdırabildi. Buna benzer sayısız örnek verilebilir geride bıraktığımız haftalardan.

VALİYE ZİYARET SIRRI
Burada ilginç bir nokta var. Davutoğlu, bazı ziyaretlerinde valiliğe de uğrayarak ilin valisine makamında bir ziyaret yapıyor. Ancak bazı durumlarda valilik ziyaretine gitmediği de oluyor. Valilik ziyaretlerine gidişte genellikle resmi araçları kullanıyor Başbakan. Ama seçim meydanına gidişlerde muhakkak partinin taşıtlarına biniyor.

Valiliğe uğramak, o ile gidilmesine resmi bir çalışma ziyareti niteliği de kazandırmış oluyor. Peki bu şekilde bir başbakanın seçim çalışmaları için resmi uçak, helikopter ve makam aracı kullanması yasalara uygun mu? Bu, her seçim döneminde gündeme gelen, şikâyetlere yol açan, hukukçuları da bölen ezeli bir tartışma konusu.

MEVZUATTA ÇELİŞKİLİ TABLO
Mevzuata baktığımızda şunu görüyoruz: Yüksek Seçim Kurulu’nun 3 Mart 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7 Haziran seçimlerinin esaslarına ilişkin kararı bu konuyu 298 sayılı Seçim Kanunu hükümleri çerçevesinde düzenliyor.
YSK, bu kararında önce yasanın 62’nci maddesinde sayılan görevlilerle ilgili sınırlamaları hatırlatıyor. İlgili yasanın 62’nci maddesinde sayılan görevliler şunlar: “Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseselerde... diğer kamu tüzel kişiliklerinde memur ve hizmetli olarak çalışanlar...”
YSK daha sonra bu durumda olanların aynı yasanın 63’üncü maddesi çerçevesinde “her türlü araç, gereç ve imkanlarını siyasi bir partinin veya bağımsız bir adayın emrinde veya herhangi bir siyasi veya propaganda faaliyetinde çalıştırmalarının, kullanmalarının yasak olduğunu” hatırlatıyor. O zaman ilk bakışta hiçbir devlet memurunun seçim çalışmasında görev almaması gerekir, öyle değil mi?

Oysa aynı YSK kararı başka bir bölümünde, 28 Mayıs günü yani bundan 4 gün sonra başlayacak olan propaganda yasakları çerçevesinde yasanın 65’inci maddesini hatırlatıyor:
“...Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamazlar.”

ETİK AÇIDAN EKSİK REKABET
Bu durumda başbakan ve bakanlarla ilgili yasak 28 Mayıs sonrası başlatılmış oluyor. Ama bir görüşe göre, pekala yasanın 62 ve 63’üncü maddelerinden yola çıkıldığında son 10 günlük seçim yasakları dönemi öncesinde de memurlar açısından benzer yasakların, sınırlamaların geçerli olması gerekiyor.

Hukuken hangi görüş geçerli olursa olsun, etik açıdan bakıldığında uygulamanın iktidarda olanları rekabet koşulları açısından rakiplerine karşı her zaman ayrıcalıklı bir duruma getirdiği aşikar. Üstelik Başbakan Davutoğlu bu kampanyayı benzer imkanlara sahip olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aktif katılımı ve desteğiyle yürütüyor. Yani, eksik rekabet koşulları, eşitsizlik daha da derinleşiyor...
 
Göreve başlıyor
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in 8 Mayıs 2015 günü, soru işaretleri yaratan bir dilekçe verip izne çıkması Ankara’da heyecan yaratmıştı. Kısa sürede Gazi Üniversitesi’nde ameliyat olduğu ortaya çıksa da kulislerde, Necdet Paşa’nın MİT TIR’ları soruşturmasında bazı askeri personele haksızlık edildiğine dair görüşleri nedeniyle hükümetle ters düştüğü ve emekli olacağı, 1 Ağustos YAŞ toplantısına kadar dönmeyeceği konuşuldu. Hatta dilekçesinde “Yerime KKK Orgeneral Hulisi Akar bakacak” ifadesine yer vererek hükümetin başka bir ismi istediği, Necdet Paşa’nın da kendisinden sonra Hulusi Paşa’yı işaret ettiği yorumları da yapıldı.

Aradan geçen 15 gün içinde Orgeneral Özel, 19 Mayıs törenleri gibi protokol gereği katılması gereken törenlere de katılmadı. Hatta dün “Seçkin Gözlemci Günü” yapılan Denizkurdu 2015’te de Özel yoktu. Yetkililer, Özel’in tedavisinin başarılı ilerlediğini, ancak tam iyileşene kadar fiziki koşulların kendisine uygun bir şekilde olması gerektiğini ifade ettiler. Peki Özel ne zaman işbaşı yapacak?

Askeri kaynakların söylediğine göre yarından itibaren karargaha gelecek. Ancak kabuller ve kıta ziyaretleri olmadan düşük profilli çalışacak. Kendisi için makam koltuğunda özel değişiklikler yapıldığı da gelen bilgiler arasında.(hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
baytak 24 Mayıs 2015 Pazar 11:32

CHP 7 haziranda GÜMBÜR, GÜMBÜR geliyor. AKP 7 haziranda PALDIR, KÜLDÜR gidiyor. Bunu anlamak içim meydanlara bakın. Cumhurbaşkanı ve Davutoğlu mitinglerine devlet gücü ile insanlar getiriliyor. CHP mitinglerine insanlar kendiliklerinden geliyor.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti milletvekili adayına bıçaklı saldırı
Adana Ak Parti 12’nci sıra millvekili adayı Ramazan Demir, seçim çalışması ...
Ve Davutoğlu İzmir'de: Bütün şehir elini yüreğine koysun
Başbakan Davutoğlu İzmir’in vizyonu için gerçekleşecek projeler hakkında ...
Davutoğlu: AK Parti’nin şu anki lideri benim…
Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimlerdeki başarı ya da başarısızlığın sorumlusunun ...
 
Ve İzmir’i yerden yere vuran Vekil konuştu: Neden haşhaşi dedi?
İzmir ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle tartışmalara neden olan ...
Baykal: O bakanlığı kesin almamız gerekiyor!
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, "Erdoğan anladı tek başına iktidar ...
Flaş: Abdullah Gül’den tüm liderlere mesaj var!
Onbirinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7 Haziran seçimleri öncesinde siyasi ...
 
CHP’den AK Partili o vekile yaylım ateşi: IŞİD zihniyeti!
İzmir notları paylaşımlarıyla büyük tepki toplayan AK Parti Diyarbakır ...
İçten’e AK Parti cephesinden bir sert tepki daha: İşgüzarlık!
‘İzmir notları’ mesajlarıyla büyük tepki toplayan Diyarbakır Milletvekili’ne ...
Şimşek’ten ‘makam aracı’ mesajı: Çerez parası bile…
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, muhalefetin, devlet kurumlarındaki araçlara ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva