HABERLER>EKONOMİ
19 Ocak 2024 Cuma - 08:33

Baro Başkanı’ndan CMK Ücret Tarifesi’ne sert tepki: Yol parası bile değil!

CMK gereğince yapılacak görevlendirmelerde müdafi ve vekillere yapılacak ödemelere ilişkin yeni tarifenin yetersizliğine vurgu yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, “Bir dava için devletin ödediği 2 bin 481 liradan yüzde 20 KDV, stopaj ve gelir vergisi kesilince, avukatın eline 1500 lira kalıyor. Bu para üç yıl, beş yıl süren davalarda duruşmalara giden avukatın yol parası bile değil” dedi. Yılmaz, yüzde 58’lik artışın anlam ifade etmediğini dile getirdi.

Baro Başkanı’ndan CMK Ücret Tarifesi’ne sert tepki: Yol parası bile değil!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ –  Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) gereğince görevlendirilen müdafi ve vekillere yapılacak ödemelere ilişkin yeni düzenleme, Baro’ların tepkisine yol açtı. İzmir Barosu Adliye önünde oturma eylemi yaparak tepkisini ortaya koyarken, Türkiye Barolar Birliği de 81 ildeki baroların bu konudaki tepkilerine sessiz kalmayarak başkanlar toplantısı gerçekleştirdi. Bu büyük toplantıda, yapılacak girişimlerden sonuç alınamaması durumunda, Büyük Savunma Mitingi düzenlenmesi konusunda görüş birliğine varıldı. İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, yüzde 58’lik zam oranının iyi olduğunu ancak geçmişten bugüne yapılan azar azar zamlar nedeniyle, bu orandaki artışın günümüz şartlarında yeterli olmadığını söyledi. Başkan Yılmaz, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada, CMK görevlendirilmelerinde görevlendirilen avukatların aldığı paranın, yol parası bile olmadığını öne sürdü.

KDV, STOPAJ VE GELİR VERGİSİ KESİLİNCE BİR ŞEY KALMIYOR
Bu uygulamanın, 1992 yılında vatandaşın adalete erişimini sağlamak adına yapıldığını, karakollardaki işkencelerin, kötü muamelenin önüne geçmek olduğunu hatırlatan İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, “Mesele, aslında para değil. Mesele, avukata yapılan ekonomik şiddet” ifadesini kullandı. Başkan Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Her emeğin bir karşılığı olması gerekiyordu ve devlet bu hizmeti ücretlendirdi. O para, hukuk davalarında verdiğimiz hizmetin de karşılığıdır. Yurttaşa hukuki bir koruma sağlamak, karakolda eziyet görmesini engellemek, adalete erişimini sağlamak, işkenceye karşı durmak için avukat oraya gittiği zaman, devlet bir ücret takdir ediyor. Gelinen noktada bu bize artık angarya durumuna geldi. Örneğin Asliye Ceza Mahkemelerinde takip eden davalar için devlet CMK kapsamında avukata 2 bin 481 lira öderken bu paranın içinden yüzde 20 KDV, artı stopaj ve gelir vergisi kesilince, size 1500 lira kalıyor. Bir davanın üç yıl sürdüğünü varsayarsak, bu parayla üç yıl mahkemeye gidip gelecek. Cüzi bir bedel karşılığında avukatı davayı takip etmek zorunda bırakıyorsun! Bunun İstinaf ve Yargıtay aşamalarını da eklersek, 4 yıl, 5 yıl olur. O para, duruşmalara gidip gelmek için avukatın harcayacağı yol parası bile değil.”

81 BARO’NUN CMK ALACAĞI 250 MİLYON LİRA
KDV ve stopajın kaldırılması halinde ortaya çıkacak rakamın belki daha insani, avukat onuruna yakışacak rakama dönüşeceğine vurgu yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, rakamlarla yaşanan sıkıntıyı gözler önüne serdi:

“Bu işle görevlendirilen arkadaşların çoğu genç arkadaşlar. İzmir’de 4 bin 648 müdafi, yani CMK görevlendirmesi yapılan avukat var. Mesleğin ilk 5 yılında olan bu arkadaşlar, bu sayının yüzde 90’ını oluşturuyor. Asgari ücretin 17 bin liraya çıktığı bir ülkede 1500 liraya iki yıl, üç yıl bir avukata dava baktırmak insani değildir. Üstelik o paralar, o hak edişler de çok geç alınıyor. Sorun, para da değil; sorun, avukata uygulanan ekonomik şiddettir. 81 Baro’nun, CMK hizmetinden dolayı 250 milyon lira alacağı var. Avukata gelince Hazine’de para yok, ama kaçak saraylarda harcanan para, avukatların adli yardım ücretlerinin birikmişinin belki de 10 katı. Adalet Bakanı, bu paranın ödeneceğine dair bir ay önce söz verdi; bu para, Türkiye Cumhuriyeti için nedir ki, dedi. İki gün önce, kim söyledi, ben mi söyledim, dedi.”

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, yönetim kurulunda aldıkları karar kapsamında, pazartesi günü yani 22 Ocak itibariyle otomasyon sistemini kapatacaklarını bildirdi. Yılmaz, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve gecikmesinde sakınca bulunan acil işler dışında atama yapılmayacağının altını çizdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oturma eylemi yaparak, bu kararımızı kamuoyuna duyurduk. Barolar Birliği de başkanlar toplantısı düzenledi. O toplantıda, yapılacak girişimlerde olumlu bir sonuca ulaşılamaması durumunda, otomatik görevlendirmenin sonlandırılmasına, adli yardım ve CMK ücretlerindeki olumsuzlukların giderilmesi yönünde toplumun dikkatini çekmek üzere miting yapılmasına karar verildi. Bu eylem vatandaşa karşı bir eylem değildir. Eylem, aslında vatandaşın yanında olduğumuzu, ama vatandaşın yanında olurken avukatlara karşı bu olumsuzlukların da sonlandırılması gerektiği yönünde hak arama eylemidir. Adil yargılanma, adalete erişimi kabul ediyorsanız, bunu avukatı aç bırakarak yapamazsınız.”

 
Kuzey Kore su altı nükleer silah sistemini test etti
 
Araç sahipleri dikkat: Motorine zam geliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın fiyatlarında yükseliş başladı!
Altın alacaklar, "Bugün altın fiyatları ne kadar?" diye araştırıyor. Birkaç ...
Goldman Sachs'tan Türkiye öngörüsü
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de enflasyonun beklenenden ...
Emekliye ek zam Meclis'te kabul edildi
En düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi ile SSK ve Bağkur ...
 
TARİŞ Pamuk'ta seçimin galibi belli oldu
TARİŞ Pamuk Birliği’nin Seçimli Genel Kurul Toplantısı sona erdi. İki ...
Merkez Bankası rezervleri 139,8 milyar dolara çıktı
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 12 Ocak haftasında bir önceki haftaya ...
Kart, şifre ve kodların satışına KDV uygulanacak
Sanal ya da fiziki ortamda satılan kart, şifre ve kodların Türkiye'de ...
 
Yaş meyve ve sebze ihracatında 2024 panoraması… Hedef 1 milyar 450 milyon dolar!
EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları ...
Emekliye ek zam Meclis'te görüşülmeye başlandı
Emekliye ek zam düzenlemesinin de dahil edileceği işsizlik sigortası kanun ...
Veli-Der’in başkanı açıkladı… Servis ücreti 5 bin TL’ye çıkacak
Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, özel okullara yapılması planlanan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kent Üzerine: İzmir için yeni ufuklar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Konserve bamyadan zehirlendi suikast zannetti!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva