HABERLER>EKONOMİ
15 Eylül 2020 Salı - 09:44

Bankalar Birliği'nin raporu: İzmirli’nin ne kadar borcu var?

2020 Haziran itibariyle İzmir, en yüksek bireysel kredi bakiyesi açısından İstanbul ve Ankara'nın ardından üçüncü sırada. Ülke genelinde kullanılan kredi miktarı, geçen yıla göre yüzde 33'lük artışla 733 milyar liraya yükseldi. Kişi başı kredi borcumuz, yeni doğmuş bebekler de dahil olmak üzere, 8 bin 623 lira daha artarak 22 bin 87 lira oldu

Bankalar Birliği nin raporu: İzmirli’nin ne kadar borcu var?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin raporuna göre, 2020 yılı Haziran ayında kullanılan bireysel kredi tutarı, 733 milyar lira oldu. 2019'un Haziran'nına göre yüzde 33'lük artış gözlenirken, 85 milyon nüfuslu ülkemizde, yeni doğan bebekler de dahil olmak üzere herkesin borcu, ortalama 8 bin 623 lira artarak 22 bin 87 liraya ulaştı.

437 BİN KİŞİ, İLK KEZ İHTİYAÇ KREDİSİ KULLANDI
Raporda, bireysel kredi müşterilerinin sayısı 33 milyon 200 bin lira olarak yer alıyor. Geçim sıkıntısı, ay sonunu getirememe durumu yaşayan 437 bin kişi, ilk defa ihtiyaç kredisi çekmek zorunda kaldı. 94 bin kişi de ilk kez konut kredisi kullandı. Kredi kullananların sayısı 66 bin lira olurken, 56 bin kişi de ilk defa kredili mevduat hesabından para çekti. Bireysel kredi çekenlerin en çok olduğu il, İstanbul oldu. İstanbullular, 2020 Haziran'ında, yani normalleşmenin ilk ayında 216 milyon liralık kredi kullandı. Ankara, 71 milyar lirayla ikinci sırada yer alırken, İzmir, 50 milyar lira tutarındaki bireysel kredi kullanımı ile üçüncü sırada yer aldı.

BORÇLU SAYISI, 1 MİLYON 850 BİN KİŞİ ARTTI
Rapordaki bilgilere göre, 733 milyar lira tutarındaki bireysel kredinin yüzde 48'i, yani yarıya yakınını ihtiyaç kredisi oluşturuyor. Yüzde 33'ü konut, yüzde 16'sı kredi kartları teşkil ediyor. Otomobil, ihtiyaç sıralamasında arka sıralara kayarken, taşıt kredisi kullanma oranı, yüzde 4 olarak kaldı. Bireysel kredilerde tahsilatı gecikmiş alacak oranı, bir önceki yıla yüzde 1.1 düşme eğilimi göstererek yüzde 3 seviyesinde gerçekleşti. Buna göre bankalara borcu olanların sayısı 2019'un aynı ayına göre, bu Haziran'da 356 bin kişi arttı. Diğer bir deyişle, 2020 Haziran sonu itibarıyla 33 milyon 169 bin kişinin, yani nüfusumuzun üçte birinin bireysel kredi borcu bulunuyor. Yine Haziran sonu itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine kıyasla borçlu kişi sayısı, 1 milyon 850 bin kişi daha arttı.

BEKO: İŞÇİLERİN YÜZDE 92'SİNİN BORCU VAR
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Türk halkının AK Parti hükümetleri yüzünden borçkolik olduğunu belirterek, geliri ve işi olmayan kişilerin dahi borçlandırıldığını belirterek, bu durumu "İnsana yapılacak en büyük kötülük" olarak nitelendirdi. İşçilerin, dar gelirli vatandaşların borç yükü altında ezildiğine dikkat çeken Beko, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir yanda korona tehdidi, diğer yanda işsizlik, açlık, sefalet, borçlar... Türk insanı, bu sorunlarla boğuşmaktan yoruldu. İnsanları fakirleştirip, AKP'ye mahkum etme düşüncesi hakim.Krizi aşma vaatlerinin hepsi fos çıktı. Vatandaş, borcunu borçla kapatmaya çalışır hale geldi.Bankalar, kredi vermeye zorlanıyor. Kredi faizleri düşürülerek, vatandaşlara tuzak kuruluyor. Çaresiz vatandaş, bu tuzağa ister istemez düşüyor. İşçi kesiminin yüzde 92'si borçlu. Her üç işçiden ikisinin tüketici kredisi borcu var. Borçlu işçilerin yüzde 97'si, borcunu öderken zorlanıyor. 10 işçiden birisi, bu şartlar altında kirasını ödeyemiyor. Artık bıçak kemiğe dayandı."

 
Ali Babacan üzücü haberi açıkladı!
 
Karabağlar'da, havuza pandemiye rağmen yoğun ilgi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de özelleştirme rüzgarı: Satılık park!
İzmir'in Çiğli ilçesine bağlı Küçükçiğli'de bulunan ve kayıtlarda "Büyük ...
Mehmet KARABEL yazdı... Yoksa Nasreddin Hoca aslında ‘ahi evran’ mıydı?
Mehmet KARABEL yazdı... Yoksa Nasreddin Hoca aslında ‘ahi evran’ mıydı?
Albayrak: İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün. ...
 
İzmirli kantinciler isyanda: Esnafa ‘sabır’ diyecek gücümüz kalmadı!
İzmir Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Rasim Topçu, yüz yüze eğitimin başlayacağı ...
Varank: Sanayi üretiminde ilk 3'teyiz!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Aylık bazda tüm alt kalemler ...
Pandemi girişimciliği: Kiralık sandalye!
Salgın döneminde vatandaşların kalabalık ve kapalı ortamlar yerine park ...
 
Mobilya sektöründe çalışacak 100 bin işçi aranıyor!
Mart, Nisan ve Mayıs aylarında koronavirüsten olumsuz etkilenen mobilya ...
Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu ...
CHP’li Kılıç’tan kırtasiyede ‘KDV düşürülsün’ çağrısı!
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, 2020-2021 eğitim-öğretim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva