HABERLER>GÜNCEL
19 Ağustos 2017 Cumartesi - 15:25

Balkan göçmenleri Foça'da buluştu

İzmir'de yaşayan Balkan göçmenleri, Foça İlçesi'nde düzenlenen kahvaltılı toplantıda buluştu. Tanışma, kişiler ve dernekler arası işbirliği yapılabilecek konuları görüşme amaçlı toplantıya, siyasi parti temsilcileri ilgi gösterdi.

Balkan göçmenleri Foça da buluştu

İzmir Bakırçay Havzası Balkan ve Rumeli Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği'nin Foça Konya Haranı Restoranı bahçesinde düzenlediği etkinlik için gelen konukları, Genel Başkan Gürol Türkmentepe ve Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Yarba karşıladı. Foça Kaymakamı Ali Çetin, CHP Genel Sekreteri olan İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP Foça İlçe Başkanı Günal Biçer, bazı eski belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, Foça'da örgütü bulunan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, İzmir'deki diğer Balkan ve Rumeli Göçmen Derneklerinin yetkilileri ile aralarında bazı yazar ve şairlerinde bulunduğu çok sayıda göçmen ailesi etkinliğe katıldı. Arnavut kökenli bir ailenin çocuğu olarak bu dernekte görev almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Yarba, bu tür etkinliklerle Balkanlardan gelen göçmen yurttaşlarla bir araya gelmek, tanışmak, sorunlarını dinlemek ve çözümler üretmek, özellikle kadın ve gençlerin ellerinden tutup yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

Genel Başkan Gürol Türkmentep ise 2012'de kurulan derneklerinin Bergama, Menemen ve Aliağa'da olmak üzere 3 şubeyle büyüdüğünü, Balkan kültürünü yaşatmaya yönelik yemekler ve gezi etkinlikleri, ihtiyacı olanlara gıda ve ihtiyaç malzemesi yardımları yaptıklarını, eğitim hayatları boyunca destekledikleri öğrenciler ve aileler bulunduğunu, toplumsal olaylara duyarsız kalmadıklarını, Diyarbakır Sur'da yaşanan olaylar sonrası iki TIR dolusu gıda malzemesi göndererek acılara ortak olduklarını söyledi. Türkmentepe, "Geçen yıl Karşıyaka'da uluslararası İşitme Engelliler Halk Dansları Festivalini yaptık. Her yıl İzmir Büyükşehir, Buca ve Karşıyaka Belediyeleri ile Balkan Festivalleri yapıyoruz. Bu yıl 13'üncüsünü gerçekleştireceğiz. Ebedi ve tek Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği yoldan çıkmayacak bir yönetim ve bir dernek tüzüğümüz var. Cumhuriyet, Laiklik ve Adalet olmazsa olmazımızdır. Bugünde Foça'da birlik beraberlik ve dayanışma amaçlı olarak toplandık" dedi. CHP Genel Sekreteri Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ise Atatürk'ün "muhacirler kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarıdır" sözlerini hatırlatarak Balkan coğrafyası ile bağları koparmamak gerektiğine dikkat çekti. CHP'li Sındır, gündemdeki Ortaöğretimde Arnavutça ve Boşnakça'nın seçmeli ders olarak verilmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Yurttaşlarımızın hangi dili öğrenmek istiyorsa, o dili bir yabancı dil çerçevesinde öğrenmelerinden daha doğal bir şey olamaz. O dili öğrenerek Balkan coğrafyasına atalarının, dedelerinin toprağına gittiğinde, oraların şimdiki yerleşik halkıyla diyalog kurabilmekte güzel bir şey. O kültürü yaşayan yaşatan biri olarak bu dil derslerinin verilmesini ben olumlu karşılarım. Benim de ailem, 1913 harbinde göç etmiş bir ailedir. Anneannem Drama'dan, dedem Selanik'ten, oradaki savaş ortamından, zulümden, çetelerden kaçarak İzmir'e gelmiş bir ailedir. O kültürü, o duyguları iyi bilirim. Ülkemizde göç sadece Balkanlardan olmamıştır. Halen Doğu'dan Güneydoğudan, Ortadoğudan sürekli ve hala devam eden bir göç olayı var. Göç kültürlerin daha uzak coğrafyalara yayılmasına neden oluyor ki, bizim Anadolu'muz bu nedenle çok zengin bir kültürel mozaiğe, zenginliğe sahiptir. Hepsi bizim yurttaşımız, hepsi bizim soydaşımız. Biz bir millet olarak Misak-ı Milli sınırları içinde, bağımsız bir ülkede, onurumuzla, gururumuzla yaşıyoruz. Çok şükür ki bu Cumhuriyeti bize ihsan eden başta Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnetle yad ediyorum. Geçmişimizi unutmadan, bağlarımız koparmadan bu tür derneklerle kültürümüzü yaşatmanın çok önemli olduğuna inanıyorum" dedi. (DHA)

 
Meksikalı milyarderin ödediği hesap ile verdiği bahşiş şaşırttı!
 
KİTVAK’tan tartışmalı ilan: Bağış var, kurban yok!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MİT takip ediyordu! 1 terörist vuruldu!
Suriye'den kaçak olarak yurda sokulan siyah cip, Hatay'ın Topbağazı Mevkii'nde ...
Karşıyaka'da Mutlu Çelik pazartesi başlıyor
İkinci Lig Beyaz Grup'ta Karşıyaka'da futbol takımına sponsor olup şube ...
Özel seçilmiş iki tabur asker gönderildi!
Trabzon'un Maçka İlçesi kırsal kesiminde PKK'lı teröristlerin saldırısı ...
 
Eski savcının 5 milyon dolarlık daireleri!
Şişli'de belediye görevlilerinin dikkati sayesinde eski savcı ve FETÖ ...
Tehditler savurdular! Türkiye'ye karşı ordu kurdular!
Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu ...
İzmir'de yakalandılar: Tam 110 kilo!
İzmir'in Çeşme İlçesi'ndeki bir koyda demirli balıkçı teknesinde yapılan ...
 
Emniyet'ten kritik açıklama: Otoyolda bu hızı geçmeyin!
Emniyet Genel Müdürlüğü, otoyolu kullanan sürücülere ortalama hız cezası ...
Atlı polisler İEF'te görevde
İzmir Fuarı'nda güvenlik önlemleri üst düzeyde alındı.  Yedi atlı polis de görev yaptı.
İzmir'de bıçaklayıp hastaneye atmışlardı: Yakalandılar!
İzmir'in Bornova İlçesi'nde, bıçaklandıktan sonra otomobille hastane bahçesine ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva