HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Kasım 2016 Pazartesi - 12:18

Balçova’daki pazaryeri krizinde söz Başkan’da: Rakamlarla konuştu!

Çalkaya süreci anlatıp rakamlarla konuşurken, tahsis ücretinin Balçova ve Büyükşehir Meclisinden onay almış olduğunun altını çizdi ve alan için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yıllık 77 bin lira kira verilmesinin yanı sıra 750 bin TL alt yapı harcaması yapılmış olduğunu vurguladı.

Balçova’daki pazaryeri krizinde söz Başkan’da: Rakamlarla konuştu!

EGEDESONSÖZ - Üçkuyular Pazaryeri'nin Doğuş Grubu'nun projesi nedeniyle Balçova viyadükleri altında taşınmasının ardından, Balçova Belediyesi ile pazarcılar karşı karşıya geldi. Balçova Belediyesi, yatırım yaptığı, temizlik ve bakımını yaptığı pazaryeri için pazarcılardan bir kereliğine 2 bin 500 TL tahsis ücreti istedi. Üç ay önce duyurusu yapılan, önce 4 sonra 5 taksitte ödeme olanağı sunulan tahsis ücretini pazarcı esnafının yarısı ödedi. Geriye kalan pazarcılar ödemeyince, Balçova Belediyesi ücreti ödemeyen esnafın pazar alanına alınmaması kararını aldı.

Pazarcılar 6 aylık 105 lira işgaliye ücreti ödediklerini belirtirken istenen tahsis ücretini çok yüksek olduğunu ifade etti. İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen de Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ile görüşüp, pazara alınmama uygulamasın bir hafta ertelemesini isteyeceklerini de dile getirdi.

Yaşanan krizin ardından Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’dan detaylı bir açıklama geldi. Yazılı bilgilendirme yapan Başkan Çalkaya süreci anlatıp rakamlarla konuşurken, tahsis ücretinin Balçova ve Büyükşehir Meclisinden onay almış olduğunun altını çizdi ve alan için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yıllık 77 bin lira kira verilmesinin yanı sıra 750 bin TL alt yapı harcaması yapılmış olduğunu vurguladı.



İŞTE O AÇIKLAMA

Geçtiğimiz günlerde yeni hizmete açılan Üçkuyular Pazaryeri ile ilgili son günlerde bazı basın yayın organlarında açıklamalara yer verilmektedir. İzmir’de ve ülkemizin birçok kentinde uygulanan Pazaryeri Tahsis Ücreti ile ilgili yapılan açıklamalarda alınan ücretin keyfi bir ücret olduğu belirtilmektedir.

Üçkuyular Pazaryeri önceki yıllarda başka bir ilçemizin yetki alanında kurulan bir pazaryeri idi. 1997 yılında pazaryeri kurulan alanının mülkünü alan özel firma burada inşaat çalışmalarına başlaması nedeniyle pazaryerini tahliye etme kararı aldı. Merkezi Hükümet, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Pazarcılar Odası ve Belediyemizin yaptığı görüşmeler sonucunda; belediyemizin daha önce yol yapmak için baş vuruda bulunduğu Karayolları’na ait viyadüklerin altındaki alanda pazaryeri yapılması kararlaştırıldı. İlçemizde haftanın 3 günü hizmet veren 2 adet pazaryeri olmasına rağmen bölge halkının ve pazarcı esnafın mağdur olmaması için pazaryerinin ilçemiz sınırlarında kurulması için olumlu görüş bildirdik. Ve yapılan hazırlıklardan sonra Pazarcılar Odası’nın belirlediği kadar pazarcı esnafı yine Oda’nın yaptığı kura ve yer belirlemesinin ardından pazarda tezgah açmaya başladı.

Bilindiği üzere 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun uygulanması ve 12.07.2012 tarihinde çıkarılan Pazaryerleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Belediye Meclisleri, pazaryerinde tezgah açmak isteyen esnaftan alınmak üzere Pazaryeri tahsis ücreti belirleme yetkisine sahiptir.

Belediye Meclisimiz, bu yasa çerçevesinde İzmir ilinde diğer belediyeler tarafından alınan pazaryeri tahsis ücretlerini değerlendirmiş. Konunun özel ve acil olmasından dolayı diğer belediyelerimizin aldığı tüm ücretlerin çok daha altında belirlenen ve sadece bir sefere mahsus olan 2500 TL’lik ücret alınmasına karar verilmiş. Bu karar hem Balçova Belediye Meclisi’nde hem de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanmıştır.

Viyadük altında kurulan Pazaryeri ile ilgili Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yıllık 77 bin lira kira verilmesinin yanı sıra 750 bin TL alt yapı (Çevre düzenlemesi, tuvalet, Güvenlik Kamerası, aydınlatma vb) hizmetleri harcaması yapılmıştır. Bunun dışındaki temizlik vb. giderleri bu masraflara dahil değildir.

Pazaryeri’nde tezgahların küçük olması ve pazarcı esnafının sayısının fazla olması ise belediyemizin kararlaştırmış olduğu ve uhdemizde olan bir konu değildir.

 
NATO Genel Sekreteri'nden Türkiye mesajı!
 
Başkanlar Kurulu’ndan istismar düzenlemesine tepki
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Halide Üzey 21 Kasım 2016 Pazartesi 16:51

Pazar yerinin kücük oması da puroplem haftada iki ğün olsun biri çaput pazarı vatandaş olarak dileğim sağılar

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyük şölen: Karşıyaka Yörükleri ağırladı
20 farklı ilden onlarca Yörük Derneği ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı. ...
‘Turuncu’ karnaval: ‘Sakin Şehir’ kral ve kraliçesini seçti
Mandalina cenneti Seferihisar’da düzenlenen 17.Mandalina Şenliği, yaklaşık ...
Konak’ta küçük dokunuşlar büyük değişimler
Konak Belediyesi, biryandan kent içinde azalan yeşil alanlara yeni eklemeler ...
 
Bornova'nın 'ana arter'i yeniden doğuyor!
Atatürk Mahallesi’nin ana arterlerinden biri olan Barbaros Caddesi yepyeni ...
Buca’da kaliteli üzüm eğitimleri mesaisi!
Buca Belediyesi, bir zamanlar Türkiye’nin en iyi Sultani üzümlerinin yetiştiği ...
Başkan Kocaoğlu’ndan Bergama’da köy mesaisi
Bergama Belediye Başkanı Gönenç ve Büyükşehir bürokratları ile birlikte ...
 
Kocaoğlu İZBAN krizini anlattı: 8 günde 9 doğurdum!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu grev ve sonrasında yaşananların ...
Seferihisar’da ‘turuncu’ bayram!
Seferihisar’da Turuncu Bayram büyük bir katılım ve coşkuyla başladı. Açılış ...
Kocaoğlu'ndan 'istismar düzenlemesi' tepkisi: O kadar yanlış ki...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Begama’daki otopark açılışında ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva