HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Mart 2015 Cumartesi - 09:36

Balçova’da 8 Mart buluşması: Yeni Türkiye ve kadınlar!

Balçova Belediyesi tarafından Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği “Yeni Türkiye ve Kadınlar” etkinliğine yaklaşık iki bin kadın katıldı. Başkan Çalkaya “Kadın yıl da bir gün çiçek verilerek hatırlanmaz. Kadına İnanılır. Biz sizlere inanıyoruz” dedi.

Balçova’da 8 Mart buluşması: Yeni Türkiye ve kadınlar!

Balçova Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği Yeni Türkiye ve Kadınlar” paneline Cumhuriyet Halk Partisi’nin önemli yüzleri konuşmacı olarak katıldı. Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ile Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya yaptı.


 
Türkiye’de yaşamaya çalışan kadınların bir Cumhuriyet Savaşı döneminde bir de günümüzde çok büyük baskılar gördüğünü ifade eden Başkan Çalkaya sadece 2014 yılında 296 kadının öldürüldüğünü, 39 kadının intihar ettiğini, 585 kadın darp edildiğini belirterek “Ne yazık ki bu korkunç rakamlar bile sadece resmi rakamlardır. Bir de bunun resmi olmayanı var. Ancak şiddetin bu kadar artmasından ziyade bunun nedenini bilmek gerekiyor. Anadolu’da bir söz vardır ‘ne ekerseniz onu biçersiniz’ Kadına yapılan bu hayasızca şiddetin nedeni ülkeyi yönetenlerin kadını ikinci sınıf vatandaş olarak görmesi ve göstermesi ile 9 yaşındaki çocuğa bile resmi nikah kıyılabilir görüşüne prim vermesi O’nu mazur görmesidir. Cumhuriyet Savaşı’nda cephede düşmana karşı savaşan kadınlar bile bu kadar baskıya maruz kalmamıştır. İşte bu yüzden bizler kadınların daha fazla söz hakkı olması gerektiğine inanıyoruz. Balçova’da bunu başardık. Balçova’da erkek kadının önünde değil, erkek ve kadın yanyana ve eşittir. Bizler kadınların siyasi ve ekonomik anlamda güçlerini toplamaları için çok mücadele ettik, hep birlikte örgütlendik. İnanıyorum ki başta Balçova’daki kadınlar olmak üzere tüm yurttaki kadınlar, kendilerini sadece 8 Mart’ta çiçek dağıtmakla sınırlayan, kadını bir meta olarak gören zihniyete karşı mücadele edecektir” diye konuştu.


 
Programın konuşmacılarından Selin Sayek Böke Türkiye’de değişimin vaktinin geldiğini değişimi kadınların başlatacağını ifade ederek “Kadınların siyaset hayatında olması, hayalimizdeki Türkiye’nin inşası için önemlidir. Bizler şu anda var olan ve hayalimizdeki Türkiye arasındaki uçurumu kapanması için siyasete var gücümüzle girmeliyiz. Türkiye’de ekonomik olarak ilk ona gireceğimizi söyleyen bir zihniyet var. Ekonomik olarak ilk 10’da olmamız önemli değil kadın erkek eşitliğinde 125. Olan bir Türkiye’de yaşıyoruz. Hadi kadınlarda ekonomiden katkı sağlıyor diyeceksiniz. Siz Balçova’dasınız. Burada ekonomiye katılıyorsunuz ama Tarkiye genelinde kadınların ekonomiye katılım oranında ise 132.’yiz. Peki kadın ile erkek arasındaki maaş farkında dünyada kaçıncıyız. Erkek ile birlikte ter döken kadınlarımız ise dünyada 87. İşte bu rakamları değiştirmek için siyasette daha güçlü olmamız gerekiyor” diye konuştu.  


 
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ise kadın hakları mücadelesinin aynı zamanda insan olabilme mücadelesi olduğunu ifade ederek “Atatürk, 'Bir toplumun yarısı zincirlerle bağlı kaldıkça diğer yarısının yükselmesi mümkün müdür?' demiş. Biz her erkekten Atatürk’ün kadına verdiği değeri göstermesini Atatürk kadar Feminist olmasını istiyoruz. İnsanlık iki kanatlı bir kuştur. Sağ kanadı erkekler sol kanadı kadınlar. Bir kuş tek kanatla uçamaz. Bize 'eksik etek' dediler. Bu erkek dilini değiştirmek de bizim görevimiz. Kadınca bir duruşun ne olabileceğini, kindarlığa karşı sevginin nasıl örgütlenebileceğini göstermek de bizim işimiz. Birilerine yoldaşlığı hatırlamak da bizim işimiz. Bu topraklar bizim, Bu topraklar “Anadolu” o yüzden sahip çıkacağız" dedi.
 
Konuşmaların ardından Başkan Çalkaya, Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan’a plaket ve Semtevleri’nde kurs gören kadınların yaptığı el işi ürünlerden verdi. Konuşmaların ardından Balçovalı Kadınlar Gurup Mevce’in seslendirdiği parçalarla gönüllerince eğlendi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’nın sevilen işçisine Başkan onuru!
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, görev yaptığı bölgede esnafın takdirini ...
Alaçatı’yı sarsan karar: 24 işyeri ve otele tahliye!
İzmir’in, turizm cenneti Alaçatı'daki 1 otel, 24 dükkan ile 80 el sanatları ...
Balçova'da kadınlara özel etkinlik: 'Biz sizlere inanıyoruz'
Balçova Belediyesi tarafından Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği “Yeni ...
 
İzmirli kadınlar geleceğini ördü: Şiddete duvar!
İzmir'in denizle buluştuğu en güzel alanlardan biri olan Kordon, kadın ...
Aliağa’da müze krizi: Başkan Acar hakkında suç duyurusu
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, ...
'Sinemada Edebiyat' Gece filmiyler başlıyor
Konak Belediyesi’nin Türk edebiyatından sinemaya uyarlanan filmleri izleyiciyle ...
 
Gaziemir’de ağaç katliamına Başkan Şenol freni!
İzmir’in Gaziemir İlçesi'nde Çatalkaya Dağı eteklerinde yer alan 400 dönümlük ...
Aliağa trafik zabıtası birimi kuruluyor
İzmir'i Çanakkale'ye bağlayan karayolunun üzerinde bulunması ve ağır sanayi ...
Selçuk'un Kadın Emeği Pazarı 8 Mart'ta açılıyor
Selçuk Belediyesi’nin Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında hayata geçirdiği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva