HABERLER>GÜNCEL
16 Temmuz 2020 Perşembe - 13:40

Bakanlıktan Kuş Cenneti’ne koruma kalkanı: Ot toplamak bile yasak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı flamingoların yaşam alanı olan kuş cennetini de kapsayan Çamaltı Tuzlası Bölgesi’nin koruma amaçlı imar planlarını yaptı. Plana göre bölgede yapılaşmaya kesinlikle izin verilmezken şartlar ve yapılabilecekler de sıralandı. Bakanlık, “Planlama alanında tarımsal faaliyette bulunulamaz. Saz kesilmesi ve yakılması, yabani ot toplanması ve hayvan otlatılması yasaktır” dedi.

Bakanlıktan Kuş Cenneti’ne koruma kalkanı: Ot toplamak bile yasak!

EGEDESONSÖZ- İzmir’in doğal yaşam alanı Kuş Cenneti’ni de içine alan flamingo yaşam alanı Çiğli Çamaltı Tuzlası Bölgesi için imar planları hazırlandı. Sasalı ve Kaklıç Mahallelerini de kapsayan “koruma amaçlı” imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Planlama ekibinde “kuş profösörü” lakaplı Prof. Dr. Mehmet Sıkı ile birlikte Hale Yıldır, Salih Seymen, Aytül Yaşarol ve Ali Ayan yer aldı.

İŞTE ALINAN O KARARLAR!
-Uluslararası Sözleşmeler ile korunmakta olan Gediz Deltası Sulak Alanı kapsamında yer alan planlama alanı, Ülkemizin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi, Barselona Sözleşmesi ve Akdeniz’de Özel Koruma Alanları ve Biyolojik Çeşitliliğe İlişkin Protokol hükümlerine tabidir.

-Planlama alanının kapsamına giren Gediz Deltası Sulak Alan Koruma Bölgeleri’nde 04.04.2014 tarihli ve 28962 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde belirtilen koruma ve kullanım ilkelerine uyulacaktır

-Nitelikli Doğal Koruma Alanı kapsamında yer alan planlama alanında 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi hükümlerine ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili ilke kararına uyulacaktır.

-Planlama alanı bütününde Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planı hedefleri doğrultusunda uygulama yapılır. Gediz Deltası Sulak Alanı Yönetim Planı’nın yürütülmesinden İzmir Valiliği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı IV. Bölge Müdürlüğü ve İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği, denetlenmesinden ise Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü sorumludur.

-Planlama alanının biyolojik çeşitliliğinin ve ekolojik özelliklerinin korunması, doğal dengenin devamlılığının sağlanması, her türlü arazi ve su kullanım planlamalarında sulak alanın işlev ve değerlerinin korunması ve su kuşları popülâsyonun artması için gerekli tedbirlerin alınması esastır.

-Planlama alanının mevcut arazi kullanımı ve doğal bitki örtüsü değiştirilemez. Alan kapsamındaki nadir, endemik, nesli tehlikede ya da tehlikeye düşebilecek bitki türleri kesilemez ve sökülemez. Artemia Salina yumurtaları dışında yabani hayvanlar, yumurtaları ve yavruları toplanamaz, yuvaları bozulamaz. Bilimsel araştırma yapılmadan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüşü alınmadan yabancı türler eklenemez.

-Planlama alanında ‘Flamingo Kuluçka Adası’ yapımına yönelik İzmir 1 No.’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 22.09.2010 tarih ve 5285 sayılı kararının gereği, İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından yerine getirilecektir. Bu alanda, bilimsel ve koruma amaçlı faaliyetler ile kuşların üreme döneminde kuş gözlemi ve görüntü alınması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iznine tabidir.

-Planlama alanında resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu olan teknik altyapı uygulamaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın izni ile yapılabilir.

-Planlama alanından taş, toprak, kum alınamaz. Katı atık, moloz, hafriyat, proses atığı çamurları dökülemez. Sulak alan ekosisteminin devamlılığının sağlanması veya yeniden kazanılması veya iyileştirilmesi maksadı dışında dip taraması ve dip çamuru dökülemez.

-Planlama alanında tarımsal faaliyette bulunulamaz. Saz kesilmesi ve yakılması, yabani ot toplanması ve hayvan otlatılması yasaktır.

-Alanın korunmasını sağlamak amacıyla her türlü bilgi verici uyarı levhalarının konması esastır.

-Sulak alana ve sulak alanı besleyen tüm sulara veya sistemle bağlantılı kuru derelere hiçbir surette arıtılmamış evsel ve endüstriyel atık su verilemez. Atık su deşarjı ile ilgili olarak, 31.12.2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

-Gediz Deltası’nın geçirdiği doğal süreçlerin izlerini taşıması açısından doğal miras özelliği taşıyan planlama alanı, ayrıca tuz üretimi nedeniyle de kültürel miras özelliğinde olup, alanın özelliğinden kaynaklanan ve doğal dengenin devamlılığı açısından gerekli olan tuz üretim faaliyetinin sürdürülmesi esastır.

-Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın (Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü) 02.08.2013 tarih ve 2633 sayılı yazısı gereği; a) Planlanan kıyı yapılarına ait uygulama projeleri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra deniz yapılarının inşaatına başlanılacaktır. b) Tuzun iskele üzerinde nakliyesi taşıyıcı bir bant vasıtasıyla yapılacaktır. c) Yapımı planlanan alanların inşaatı ve kullanımında deniz kirliliği ve sığlaşmaya neden olunmaması, seyir emniyeti, can, mal ve deniz güvenliğinin sağlanması açısından gerekli tedbirlerin alınarak, gece ve gündüz uygun işaretlerle markalacaktır.

-Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın (Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü) 05.02.2013 tarih ve 25161 sayılı yazısı gereği; alanda yapılacak uygulamalar sırasında herhangi bir kültür varlığına rastlanılması durumunda 2863 sayılı Kanunun 4. Maddesi gereği en yakın Müze Müdürlüğüne veya Mülki İdare Amirliğine haber verilmesi zorunludur.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın (Maden İşleri Genel Müdürlüğü) 17.01.2013 tarih ve 31734 sayılı yazısı gereği; kazanılmış hakların korunması zorunludur.

-Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü) 07.01.2013 tarih ve 2501 sayılı yazısı gereği; a) Gediz Deltası Ülkemizin 13 Ramsar Alanından biridir.  b) Gediz Deltası’nın doğal ekosisteminin devamı açısından alanda yapılaşmaya yer verilmeyecektir. c) Gediz Deltası Sulak Alanı Yönetim Planının yürütülmesinden Orman ve Su İşleri Bakanlığı IV. Bölge Müdürlüğü ’de sorumludur.

-Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 30.04.2012 tarihinde onaylı imar planına esas jeolojik- jeoteknik etüt raporunda belirtilen hususlara uyulacaktır.

-Bu planda yer almayan hususlarda 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi hükümleri, üst ölçekli plan hükümleri ile 3194 sayılı İmar Kanunu, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikleri, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Hükümleri ile ayrıca konunun ilgisine ve alanın özelliğine göre ilgili diğer mevzuat hükümleri geçerlidir. 

 
'Cenazeye katılmadın' kavgası: 2 ölü!
 
İzmir'e LGS gururu: Enes tam puan çekti!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ahmet tekin 16 Temmuz 2020 Perşembe 23:46

delta üzerine yapılan ihanet Kipa karşısı 2 adet yıllardır virane duran beton binalar ne zaman yıkılacak. İzmir belediyesi bu görüntü kirliliğini yok et.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Cenazeye katılmadın' kavgası: 2 ölü!
Antalya'da, cenazeye katılmama nedeniyle 6 aydır husumetli olan iki aile ...
Uyuşturucu kuryesi Seda: Bu işi yapmasaydım, kötü yola düşecektim
Bolu'da, polisin durdurduğu yolcu otobüsünde yapılan aramada 3 kilo 894 ...
Cumhur BULUT yazdı... Mustafa Kemal’in Ayasofya’sı
Cumhur BULUT yazdı... Mustafa Kemal’in Ayasofya’sı
 
İzmir'in turizm cennetinde o plaja çifte sertifika
Pandemi nedeniyle turizmdeki önceliğini güvenlik ve hijyen olarak belirleyen ...
CHP 'çoklu baro' için AYM'ye başvurdu
CHP kamuoyunda “çoklu baro düzenlemesi” olarak bilinen 7249 sayılı Avukatlık ...
Bir kamyonet dolusu adamla kavgaya gittiler!
Esenyurt'ta kamyonetle baskına gelip bir kişiyi bıçaklayan saldırganlar serbest bırakıldı.
 
İlçede şok: Nişana giden 75 kişiye karantina!
Gaziantep'in İslahiye ilçesinde nişana katılan 1 kişinin koronavirüs testi ...
Ayasofya için işbirliği protokolü imzalandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında Ayasofya ...
Vekaletle kurban bağışında yüzde 25'lik artış
Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti 2'nci Başkanı İhsan Açık, "Vekaletle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva