HABERLER>TARIM
11 Aralık 2020 Cuma - 11:51

Bakanlıktan keçiboynuzu üretimi için yatırım çağrısı yaptı

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım alanına yatırım yapmak isteyenlere, son dönemde talebin gitgide arttığı keçiboynuzu (harnup) üretimine yönelmeleri tavsiyesinde bulundu.

Bakanlıktan keçiboynuzu üretimi için yatırım çağrısı yaptı

Bakanlık, tarımla uğraşmak isteyenleri yönlendirmesi ve onlara yol gösterici olması amacıyla keçiboynuzu bahçesi kurulmasına ilişkin fizibilite raporu ve yatırımcı rehberi hazırladı.

Rehberde, doğal ürünlere yönelik taleple birlikte keçiboynuzunun da dikkati çektiği ifade edilerek, bu ürünün meyvesinin besin olarak kullanımının dışında, tohumunun da endüstride çok geniş kullanım olanağına sahip olduğu bilgisi verildi. Gıda, kozmetik, boya, tekstil ve ilaç sanayisinde kullanılmasının, ürünün ekonomik değerini artırdığına işaret edilen rehberde, farklı sektörlerde kullanılan keçiboynuzunun güçlü bir ticari ürün olduğu vurgulandı. Rehberde, bu yönüyle keçiboynuzu ve ürünlerinin üreticilere yüksek gelir sağladığının altı çizildi.

Türkiye'de keçiboynuzu üretmenin, ürünün anavatanı içinde olması nedeniyle avantaj sağladığı belirtilen rehberde, "Akdeniz Bölgesi'nde keçiboynuzu yetiştiriciliği yapılabilecek geniş alanlar bulunmakta ve keçiboynuzu yetiştiriciliği ülkemizde giderek önem kazanmaktadır. Ülkemizde toprak özelliklerinin uygun olduğu bölgelerde keçiboynuzu bahçeleri tesisi kurulmasıyla dış ticaretten daha çok pay alınabilecektir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Fabrikaların talebi arttı
Rehberde, dünyada da keçiboynuzuna ilginin arttığı bildirilerek, "Keçiboynuzu meyvesi, içeriğinde bulunan ve insan vücudunda antioksidan tesir gösteren polifenoller açısından oldukça zengindir. Yüksek mineral ve diyet lif açısından da oldukça zengin olup, ülkemizde herhangi bir kimyasal ilaç uygulaması yapılmadan yetişmektedir. Dünyadaki bu ilgiye paralel olarak ülkemizde bu konuda yapılacak çalışmalarla yeni iş sahaları oluşturulması, buna bağlı olarak istihdamın artması ve ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlanması beklenmektedir." ifadelerine yer verildi.

Türkiye'de keçiboynuzunu işleyen fabrikaların bu ürüne yönelik talebinin de arttığı belirtilen rehberde, daha çok doğal yollarla yetişen keçiboynuzunun bahçe kurularak üretilmesi gerektiği kaydedildi.

İlaç yapımında kullanılıyor
Rehberde keçiboynuzunun kullanım alanlarına ilişkin şu bilgiler paylaşıldı: "Keçiboynuzunun ağacı, meyvesi ve tohumları ekonomik açıdan büyük önem taşıyor. Meyveleri sofralık tüketim yanında, gıda endüstrisinde pekmez yapımında kullanılıyor. Kağıt, boya, tekstil, plastik, petrol, mobilyacılık, kibrit, eczacılık ve kozmetik sanayisinde yararlanıldığı gibi, hayvanların yem ihtiyacını karşılamada da kullanılıyor. Diğer ve önemli bir kullanım alanı ise bitkisel kökenli doğal ilaç yapımıdır."

Rehberde, keçiboynuzu bahçesi kurulumuna yönelik örnek bir fizibilite raporu da yer aldı. Bahçe kurulumunun 1 yıl süreceği, proje ömrünün ise 45 yıl olacağı belirtilen rehberde, 100 dekarlık bir alanda 2 bin 750 fidan gelecek şekilde yapılan planlama karşılığı, yatırımın 7'nci yılından itibaren artı gelir elde edilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

 
Azerbaycan'a kimlik kartı ile seyahat dönemi
 
Başkan Soyer, Karşıyaka’dan mesaj verdi: İlçe belediyelerinin projelerine tam destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaş sebze meyve ihracatında İzmir dördüncü sırada
Türkiye'nin 2 milyar 325 milyon 821 bin dolarlık yaş sebze meyve ihracatı ...
Beypazarılı çiftçi, tarlasında 'tropikal bamya' yetiştirdi
Ankara'nın Beypazarı ilçesinde, çiftçi Muammer Köksal, Tayland'dan kendisine ...
Aydın'da mandalina, üreticinin yüzünü güldürdü
Aydın'da üretilen önemli ürünlerden olan mandalina, yüzleri güldürdü. ...
 
Pakdemirli: İhracatımız yüzde 6,3 arttı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Yılın ilk 9 ayında ihracatımız ...
Domateste Rusya kotası doluyor
Rusya'nın Türkiye'den domates ihracatında 1 Kasım 2017'de başlattığı 50 ...
Edremit Körfezi'nde zeytin hasadı 10 bin kişiye iş kapısı oldu
Edremit Körfezi'nde zeytin hasadı 10 bin kişiye iş kapısı oldu
 
Mandalin yüzümüzü güldürdü
Tüm dünyayı ve ülkemizi sarsan korona virüs salgını tarım ve gıda sektörünün ...
Üniversitede ders veriyor, köyünde çiftçilik yapıyor
Erzurum, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder ...
'16- 17 liraya zeytinyağı olmaz'
Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, son dönemde özellikle sosyal ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva