HABERLER>GÜNCEL
28 Şubat 2015 Cumartesi - 17:13

Bakanlıktan İzmir'deki tarihi müze için flaş karar

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılmak üzere tahliye edilmesi kararının, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen talimatla durdurulduğu açıklandı.

Bakanlıktan İzmir deki tarihi müze için flaş karar

İZMİR - Aliağa Arkeoloji Müzesi'ni Koruma ve Yaşatma Hareketi aktivistleri, Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin tahliyesini engellemek amacıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu ve çeşitli eylemler yaptı. Binanın dayanıklı olmadığı yönündeki kararların gerçeği yansıtmadığını söyleyen aktivistler, amacına ulaştı. Aliağa Arkeoloji Müzesi'ni Koruma ve Yaşatma Hareketi Sözcüsü ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen talimatla tahliye işleminin durdurulduğunu açıkladı.
 
ÖN KAZANIM AÇIKLAMASI
Seslerinin duyulduğunu söyleyen Karaçorlu, "Savcılık incelemesi sürerken; Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı incelemeler sonucunda, kazı ürünlerinin Aliağa Belediyesi Misafirhanesi'nin sığınağına taşınması işlemi durduruldu. Bu karar, müzeye ilişkin verdiğimiz bilimsel, hukuksal ve toplumsal mücadelemizin bir ön kazanımıdır. Bu mücadelemizin nihayetlenmesi ancak müzenin tüm alanlarıyla Aliağa halkına açılması ve gelecek kuşaklara kazandırılması ile sonuçlanacaktır. Taşınma ve hatta yıkım gerekçesi olarak gösterilen binanın dayanıksızlığına ilişkin raporun ısmarlama olduğu çok açıktır. Bunun en açık kanıtı da müzeye ilişkin yıllar önce Türk ve İtalyan uzmanların incelemeleri ile ortaya koyulan bina dayanıklılık raporlarıdır. Bu raporların yok sayılarak böylesi eşsiz bir müzenin yıkımına ilişkin yapılan bu yasa dışı girişimler; 11 yıldır Aliağa halkına kapalı olan müzeden yararlanılmasını daha da geciktirmektedir. Ülke servetinin ve kamu kaynaklarının, toplumsal faydanın yok sayılması anlamına gelen bu duruma derhal son verilmeli, sorumlular hakkında işlemler de geciktirilmemelidir. Binanın yıkım riski taşımadığı gerçeği de tıpkı sığınağın uygunsuzluğu gibi ortaya çıkacaktır. Bu amaçla sürdüreceğimiz mücadele ile Belediye'nin Aliağa halkına 11 yıldır kazandırmadığı arkeoloji müzemizin en kısa zamanda Aliağa'ya kazandıracağız. Aliağalı öğrencilerin bilimsel gelişimine katkı sağlayacak. Aliağa halkının sosyal gelişimini güçlendirecek. Aliağa kent ekonomisine yüksek maddi kazanımların sağlayacağı bu sonuç ile Aliağa tüm kesim ve siyasi parti ayrımı gözetmeksizin üreticilere fayda sağlayacak bir oluşum olarak katkı sağlayacak ve Aliağa'nın tek bacasız fabrikası olarak Aliağa'nın uygarlık tarihinde yerini alacaktır" dedi.
 
PAZAR GÜNÜ BAKIM VE ONARIM
Müze binası ve çevresinin yıllardır bakımsızlıktan virane bir görünüm içinde olduğunu belirten Karaçorlu, Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevini Koruma ve Yaşatma Hareketi olarak yarın bir temizlik ve onarım kampanyası başlatacaklarını da belirtti. (dha)
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de yağmur altında ‘paket’ isyanı!
Binlerce İzmirli, sağanak yağış altında mecliste tartışmalara neden olan ...
Terörün Türkiye bilançosu: 30 yılda 30 bin can!
HDP'li Sırrı Süreyya Önder Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la yaptıkları ...
İzmir’de korkutan deprem
İzmir’in Karaburun İlçesi açıklarında 4.1 büyüklüğünde deprem meydana ...
 
İzmir’de ‘kayma’ paniği: 2 bina boşaltıldı
İzmir’in Bayraklı İlçesi'nde, inşaat çalışmaları sırasında temel kazısı ...
Özkök’ten Özel’e: Yenilir yutulur değil!
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, MHP lideri Devlet ...
Polislere yeni operasyon: Yine çok sayıda gözaltı var
Eskişehir'de KOM şube ekipleri tarafından belirlenen çeşitli adreslere ...
 
İstanbul Metrosu’nda inanılmaz kazada ‘inanılmaz’ iş!
Seyrantepe Metrosu’nda 29 Eylül’de kalçasına demir profil saplanan güvenlik ...
Flaş! Dink cinayetinin kilit ismi Akyürek tutuklandı
Gazeteci Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan ...
Suriye sınırında flaş gelişme: Hendek ve obüs!
Mardin’in Nusaybin ilçesi ile Suriye’nin Kamışlı kenti arasındaki mayınlı ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva