HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
17 Eylül 2021 Cuma - 09:10

Bakanlıktan depremzedeleri umutlandıran adım

İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde yaptığı görüşmelerde orta hasarlı ve hafif hasarlı binalar için 2 yıl geri ödemesiz 15-18 yıl civarında bir ödeme formülünün geliştirildiğini söyledi.

Bakanlıktan depremzedeleri umutlandıran adım

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Birinci yılını doldurmaya yaklaşan İzmir depreminde depremzedeler sorunlarının çözümü için hükümet ve yerel yönetiminden yardım beklemeye devam ederken, Ankara'ya giderek bir takım ziyaretler gerçekleştiren İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, ziyaretleri hakkında Egedesonsöz'e konuştu.

2 FARKLI ÖDEME KOŞULLARI BİRBİRİNE YAKLAŞTIRILACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları ile yapılan görüşmeden depremzedelerin içini rahatlatacak sonuçlar çıktığını belirten Özkan, "Proje alanlarındaki ödeme koşulları ile ilgili detaylı bir çalışma yapılıyor. Bu çalışma ile birlikte içimiz rahatlayacak.  Proje alanlarında 2 farklı ödeme koşulu varken bunlar birbirine yaklaştırılacak. Yani ağır hasarlı binalar için 2 yıl ödemesiz 18 yıl geri ödemeli formülü uygulanacaktı.  Orta ve az hasarlılar da kentsel dönüşümden yararlanıyor gibi, 2 yıl geri ödemesiz 10 ödemeli sistem uygulanacaktı.  Orta hasarlı ve hafif hasarlı binalar içinde bu süre uzatılacak ve 15-18 yıl civarında bir süreye çıkarılması planlanıyor. Ancak biz bunun 20 yıl olmasını istiyoruz" dedi.

ÖDEMELER KURA ÇEKİMİ SONRASI KADEMELİ BİR ŞEKİLDE BAŞLAYACAK
Depremzedelerin merakla beklediği proje alanlarındaki kuraların 30 Ekim'de gerçekleştirileceğini belirten Özkan, "İlk konutların teslimatları 30 Ekim'de gerçekleştirilecek. İzmir depreminin yıl dönümünde ayrıca konut sahipleri için kura çekimleri de gerçekleştirilecek. Konutların ödemeleri de bu süreç sonrasında kademeli olarak başlatılacak" şeklinde konuştu.

DEPREMZEDELER İZMİR'DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNCÜS OLACAK
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal'ın 'emsal artışı' konusunda Ekim ayında meclis gündemine getireceklerini belirtmesini de değerlendiren Özkan, "Çok güzel ve önemli bir hamle. Biz bu zamana kadar siyasiler bizi resmen oyaladılar. Çözüm daha önce bulunabilirdi ancak şu anda da gözüktü ki siyasiler çok iştahlı durmuyor. Partililerin korkusu 'yüzde 30 emsal verirsek o binaların yanında bulunan yapılarda bu emsali örnek gösterirse mahkeme kararı ile vermek zorunda kalırız. Ancak depremzedeler için meclisten bir yasa çıkarsa böyle bir durum yaşanmaz' diye korkuyorlar. Ancak kentsel dönüşümün sağlanması için emsal artışı fırsat olabilir. Bu gidişle depremzedeler için emsal artışı için bir karar alınırsa, İzmir'de depremzedeler kentsel dönüşümün öncüsü olur" ifadelerini kullandı.

BİZİM İÇİN TEK YOL EMSAL ARTIŞI
Dünya Bankası kredisinin kendileri için 'çözüm yolu' olarak gösterilmesi itirazında bulunan Özkan, "Dünya Bankası kredisi konusunda yaşanan tartışmaları görüyoruz. Kredi depremzedeler için değerli evet ancak bu kredinin tüm depremzedelerin sorunun çözeceğine inanmak doğru değil. Alınacak olan 340 milyon dolarlık kredi sadece 5 bin depremzede için geçerli olacak. Depremzedelerin toplam sayısı 75 bin civarında. Bu nedenle bizim için asıl önemli olan konu Dünya Bankası kredisinden ziyade, kesinlikle ama kesinlikle 'emsal artışı' ve faizsiz kredi olacaktır" dedi.

 
ABD Kongresi tekrar demir çitle çevrildi
 
Başkan Selvitopu'ndan Kılıçdaroğlu'na davet
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hatice ince 20 Eylül 2021 Pazartesi 15:54

Emsal artışı kesinlikle olması lazım Artık sonuca biran önce varılması lazım aradan 1 yıl gb zaman geçti halen sonuc yok yorumlar düşünceler var lütfen ama lütfen artık emsal artis a izin verilsin çünkü çok kişinin bu yüksek meblağ i ödeyecek durumları yok kiralar uçmuş durumda iki dudak arasından çıkacak kelimelere bakıyoruz artık çok üzüntü li ve yorgunuz

Yorumu oyla      2      3  
Hüseyin UYGUN 17 Eylül 2021 Cuma 22:15

Kesinlikle biz deprem maduru ve emekli insanlarız yıllarca çalışıp bir ev sahibi olduk oda depremde hasar aldı yeni yapmak bu gelir ile imkansız EMSAL ARTIŞI verilirse bizim yaramıza meğlem olur.

Yorumu oyla      2      3  
Güldogdu Akgün 17 Eylül 2021 Cuma 20:56

%30 Emsal artışı Depremde hasar almis çürük kullanım ömrünü doldurmuş hasarlı binalara uygulanmak üzere TBMM de kabul görmeli bu RANT Değil çözüm. Depremlerde kamu binaları hasar alıyor bunlar nasıl yapılıyor?bizlerin verilerinden peki deprem bizlerin evini yaktığında hasar verdiğinde nasıl yapılıyor? Biz kendimiz paramız varsa yapıyoruz.yoksa?? Sürüm sürüm sürünüyoruz kapı kapı.bizim paralarimizla yapılan devlet binaları önünde.Adalet istiyoruz

Yorumu oyla      2      3  
Ali Duman 17 Eylül 2021 Cuma 14:03

Deprem zedeler için doğru yol Emsal artış başka çaresi yok çünkü çoğunluğu Emekli gelir seviyesi düşük insanlar

Yorumu oyla      2      3  
KENAN ODABASİ 17 Eylül 2021 Cuma 12:13

Emsal artışı için doğru söylüyorsunuz ancak ikinci ışık da çok doğru faizsiz çok az faizsiz kredi Çünkü orada oturan bütün depremzedelerin %90 ından fazlası emekli aldıkları maaş 3000-3500 lira En fazla bununla beraber nasıl bunun altından kalkacak ki çözümünüz çok doğru

Yorumu oyla      3      3  
Ayben Arıkan 17 Eylül 2021 Cuma 11:54

Bende bir deprem zede olarak.Emsal artışı taraftarıyım. Çünkü kredi ödemesi kaç yıl olursa olsun,çok zor . Emsal artışı olursa kat fazlalığı , müteahhitle anlaşmayı kolaylaştırır.diye düşün mekteyim.

Yorumu oyla      4      4  
KAMİL DOĞAN 17 Eylül 2021 Cuma 11:26

Sayın Halkım , EN KUTSAL HAK OLAN YAŞAM HAKKINI SEVDİKLERİMİZE YAŞATMAYANLARA EN AĞIR CEZALAR VERİLMELİDİR.SUÇLUNUN GÜÇLÜSÜ OLMAZ . GÜÇ YARGININDIR. YARGIYI ENGELLEYENLER EN GEL LEN ME Lİ DİR.SİZ MİLLETİMDEN SOSYAL MEDYALARINIZDAN BİZ ACILI AİLELERE GÜÇLÜ VE OLGUN MESAJLARINIZ İLE MANEVİ DESTEK OLMALARINIZI İSTİYORUM .SAYGILARIMLA

Yorumu oyla      3      3  
17 Eylül 2021 Cuma 11:23

Dunya bankasından kredi alınmasın. Millete iyilik yaramaz.

Yorumu oyla      2      4  
Mehmet Enver ÖZONAY 17 Eylül 2021 Cuma 10:50

Depremzedeye verdiği tam destek nedeniyle Ege''de SonSöz gazetesine ve Sayın Oktay GÜÇTEKİN''e gönülden teşekkür ediyoruz.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çimento krizi! Bakanlıktan 'ihracat' ayarı
Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu üyesi İsmail Kahraman, ...
İzmir'de konut satışlarında büyük düşüş!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı konut satış istatistiklerini ...
'Konut fiyatları bu yıl içinde yüzde 100 artacak'
İnşaat maliyet endeksinde artış devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan ...
 
İnşaat krizi! 600 bin kişi işsiz kalabilir
Çimento fiyatları dolayısıyla iş durdurma eylemi yapan müteahhitler sonuç ...
Üniversiteliler evsiz yurtsuz… İzmir çıldırmış olmalı!
İzmir’de pandemiden önce 800-1000 lira olan 1+1 evler, 2 bin 500-3 bin ...
Boykot başladı: İnşaatlar 24 Eylül'e kadar durduruldu!
Müteahhitler, çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle aldıkları boykot ...
 
Devremülk mağdurları ikinci kez dolandırıldı!
Sayıları on binlerle ifade edilen ‘devremülk’ mağdurlarının ikinci kez ...
Öğrencilere kira tavsiyesi: Sözleşmeye madde yazdırın
Üniversitelerde yüz yüze eğitim 13 Eylül itibariyle başlayacak. Farklı ...
Bakanlığa ve CHP Genel Merkezi'ne 'emsal artışı' ziyareti... Deprem mağdurları Ankara'dan umutlu döndü
Deprem mağdurlarının emsal artışı talebi için Ankara'da ziyaretler gerçekleştiren ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva