HABERLER>GÜNCEL
1 Nisan 2013 Pazartesi - 10:28

Bakanlıktan 'Çernobil'e önlem raporu: Telle çevirdik!

İstanbul Milletvekili Tüzel’in soru önergesi sonrası Gaziemir’de yer alan radyoaktif atık alanıyla ilgili Bakanlık düzeyinde ilk açıklama geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, alanın Valiliği bünyesinde oluşturulan çalışma grubunun kontrolünde söz konusu firma tarafından ‘tel çit ile çevrildiğini’ ve ‘güvenlik noktalarının’ oluşturulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan  Çernobil e önlem raporu: Telle çevirdik!

ANKARA -  Kente günlerce korku salan ve gündem olan Gaziemir’deki radyoaktif istif alanı Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in soru önergesiyle bir kez daha gündeme geldi.

İzmir’de yaşanan sorunlarla oldukça ilgili bir görüntü çizen ve geride kalan hafta Şifa Üniversitesi’ne kiralanması büyük tartışma konusu olan Buca’daki De Jongh Köşkü’yle ilgili de bir önerge hazırlayan Vekil Levent Tüzel bu Gaziemir’deki radyoaktif atık alanı için ne tür önlemler alındığını sordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yanıtlanması üzerine verilen önergede bir kurşun fabrikasının atıklarıyla dolu alanın Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından toprakla örtüldüğü ve bu durumun çevre için sakıncalarına vurgu yapıldı.

Önergeyle, Gaziemir’e korku saçan alanla ilgili olarak Bakanlık düzeyinde ilk bilgilendirme de kayıtlara geçmiş oldu.

TELLE ÇEVİRDİK!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TAEK’in hangi bilimsel dayanağa göre radyoaktif atığın üzerini tonlarca toprakla örttüğü sorusuna yanıt vermezken, tesisin tamamının İzmir Valiliği bünyesinde oluşturulan çalışma grubunun kontrolünde söz konusu firma tarafından“tel çit ile çevrildiğini” ve “güvenlik noktalarının” oluşturulduğunu bildirdi.
 
Bayraktar, TAEK’in alanda bulunan atık miktarını tespit etmek üzere jeofizik etüt yapılması ve yeraltı suyuna etkilerinin saptanabilmesi için gözlem sondaj kuyularının açılması çalışmalarına da başladığını bildirdi.
 
Bayraktar, İzmir Valiliği nezdinde DSİ, İZSU Genel Müdürlüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin katımıyla yapılan toplantıda sondaj ve etüt çalışmalarının Ege Üniversitesi, İZSU ve DSİ koordinasyonunda yapılmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre bakanlığın tedbir raporu çevre ve çevre sakinleri adına hiç tatmin edici değil… Zira Çevre Mühendisleri Odası’ndan gelen açıklama alınan önlemlerin vahimliğine vurgu yapıyor.

ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu radyoaktif atığın üzerinin toprakla örtülmesinin, tedbir olarak da alanın çitle çevrilmesinin Türkiye’de halen nükleer atıklara ilişkin ulusal ve yerel düzeyde sorunun çözümünde hareket edecek, riski ve afeti yönetecek bir yapının olmadığını gösterdiğini kaydetti.
 
Kontrol noktası ve atığın bulunduğu alana çitler konulmasının sorunun çözümü olmadığına işaret eden Bozoğlu, şunları dile getirdi: “Bu yaklaşım, ülkemizdeki tehlikeli atıklar için de aynı algıya mı sahip? O zaman, radyoaktif atık gibi ciddi bir sorun olan tehlikeli atıkların da üstünü toprakla örtüp etrafını çitle çevirelim. Radyoaktif atıktan koşarak kaçılamaz. Etrafı çitlerle çevrili bir alan her türlü doğa olayına, insan ve canlı sirkülasyonuna açıktır. Yağmur, rüzgâr ve bölgedeki her türlü canlı bu kirliliği taşımaktadır. Ortaokul coğrafya dersine giren herhangi bir öğrenci bile bunu bilebilir. Ya herhangi bir radyoaktif kirlilik yoktur desinler ve çitleri kaldırıp kontrol noktalarını iptal etsinler ya da kirlilik olduğunu kabul edip yapmaları gerekeni yani atıkları oradan alarak uygun koşullarda depolanmasını sağlasınlar. Aksi takdirde, çevre sorunları ve halk sağlığı konusunda var olan güven sorunu daha da artacaktır.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Devlet serbest bıraksa da İmralı’dan çıkmam”
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, teröre çözüm arayışında Abdullah Öcalan'ın ...
İzmir’deki ‘gizli belge’ davası NATO’ya sıçradı!
‘Gizli belge ve bilgi’ bulundurma davasına İstanbul’daki NATO Ordusu, ...
9 ay boyunca işkenceye 9 kuruş tazminat!
Örgüt üyeliği iddiasıyla 1983’te tutuklanan, 9 ay 29 gün cezaevinde işkenceye ...
 
KPSS'de kopya izine bilirkişi onayı!
KPSS’deki kopya skandalıyla ilgili soruşturmada soruların çalındığı ve ...
İzmir'de trajik ölüm: Önce kurşun sonra kaza!
Ödemiş’te, kendisine borcu olan 42 yaşındaki Murat Durmazoğlu'nu av tüfeğiyle ...
Demiryolu işçileri hakerete geçti: İstikamet Ankara
İzmir'de, Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyeleri demiryollarının ...
 
Apartman sakinleri 10 kediye dayanamadı!
Karabağlar'da hayvansever Kısmet Arabacı, parkta kendi imkanlarıyla kurduğu, ...
CHP konvoyunda korkunç kaza: 5 yaralı!
Seçim çalışmaları için Mersin'in Silifke İlçesi'ne giden CHP Genel Başkan ...
Cezaevlerinde 'Mahrem görüşme' dönemi başladı
Tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesinin nasıl yapılacağına ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva