HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Ocak 2021 Çarşamba - 12:39

Bakanlıktan Büyükşehir’e yönetmelik uyarısı: Çalışmaları durdurun!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deprem sonrasında kent genelinde çalışmalarını başlattığı mevcut yapılaşmış alanlarla ilgili yönetmelik değişikliği sona geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise yönetmeliğin kendi yapacağı çalışmaları sekteye uğratacağı gerekçesiyle meclis onayına sunulmamasını istedi. Bunun üzerine Büyükşehir, çalışmaları durdururken son kararı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in vereceği öğrenildi.

Bakanlıktan Büyükşehir’e yönetmelik uyarısı: Çalışmaları durdurun!

EGEDESONSÖZ- İzmir’de 118 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından kenttin yapılaşmış alanlarında düzenleme yapma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi geniş çaplı bir yönetmelik hazırladı. Başkan Tunç Soyer’in de önerisiyle birçok alanda çalışma yapılarak meclisten geçirilmesi istendi. Bunun üzerine, odalar ve meslek kuruluşlarının da önerisiyle yapılacaklar masaya yatırıldı. Söz konusu çalışmalar ayrıca, belediyenin ilgili ihtisas komisyonlarının da gündemine geldi.

Kent genelinde; taban alanı kat sayısı (taks) tanımlanmamış ayrık ve blok nizamlı imar adalarında maksimum taks:0.40 kullanılabilmesi,  kat sıkıştırma, kooperatiflere ilave yüzde 10 teşvik imarı verilmesi, kottan kat kazanma, çatı katı ya da çekme katların tam kata çevrilmesi gibi konuların sorun olduğu tespit edildi. Ayrıca, komisyon ve uzman heyetin toplantılarının gündemlerine Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka belediyelerinin meclislerinden geçirdiği konular da gündeme alındı.

ÇALIŞMALAR AKSAR!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deprem alanları başta olmak üzere kent genelindeki sorunlara ilişkin yapılacak çalışmaların kendi işlerini sekteye uğratabileceğini belirtti. Bakanlık, rezerv konut alanları ve depremde yıkılan binaların bulunduğu alanlara ilişkin açıklanan son plan değişikliklerinin belediyenin yaptığı çalışmayla çakışabileceğini dile getirdi. Bakanlık, vatandaşların kafasının karışmaması ve uzlaşı çalışmalarının sekteye uğramaması için belediyenin çalışmaları durdurmasını istedi.

KARAR SOYER’DE
İmar ve Bayındırlık Komisyonu başta olmak üzere ihtisas komisyonlarında görüşülen daha sonra da meclisin gündemine getirilmesi düşünülen yönetmelik değişikliği Başkan Soyer’in talimatıyla durduruldu. Önümüzdeki günlerde bakanlık ile belediyenin yapacağı görüşmelerin ardından çalışmaların devam ettirileceği öğrenildi.

İŞTE SON EKLENEN MADDELER
Yapılan son değerlendirme ve alınan kararlar listesinde birçok çalışmaya yer verildi. Daha önce alınan ve ağırlığı zemin, jeolojik etütler ve bina sağlamlığına ilişkin kararlar listesine şunlar eklendi:

*Mevcut ruhsatlı yapının yapı ruhsatı ve eki projesinde ayrılan sığınak ve otopark alanları dışında bütün cepheleri tamamen gömülü ve ortak alan niteliğinde olmak kaydıyla yapılacak otopark ve sığınak alanları, su deposu, enerji odası, kazan dairesi vb. güncel mevzuatta zorunlu koyulması gereken alanlar bu alana dahil edilmez. (Bayraklı Belediyesi)

* Taban Alanı Kat Sayısı (TAKS) ve Kat Alanı Kat Sayısı (KAKS) tanımlanmamış Ayrık, Ayrık İkiz ve Blok nizamlı ve %50’den fazlası (parsel sayısı ve/veya parsel alanı itibariyle) gabarisinde ve yapıldığı yıla bakılmaksızın  TAKS kullanımı %40’ın üzerinde olacak şekilde ruhsatlı olarak teşekkül etmiş olan imar adalarındaki boş parsellerin yapılaşma taleplerinde, taban alanı ada bazında hazırlanan kitle etüdleri ile belirlenecek olan bahçe mesafelerine göre belirlenir. Ancak, hiçbir şekilde parsel alanının %60’ını aşamaz. Katlar alanı ise, bu şekilde belirlenen taban alanı kat sayısı ile imar planında belirlenen kat adedinin çarpılmasıyla hesaplanır. (Bornova Belediyesi)

* Yürürlükteki yönetmelik hükümleri çerçevesinde imar planına esas onaylı jeolojik ve jeoteknik raporu bulunan alanlarda yıkılıp yeniden yapılacak olan yapılara ait yeni yapı ruhsatı işlemleri bu hükümlerin onaylanmasına müteakip 5 yıl içerisinde sonuçlandırılır. Ancak İmar Planına Esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüd Raporu bulunmayan alanlarda bu süre raporun ilgili kurumca onaylandığı tarihten itibaren başlar. (Bornova Belediyesi)

* Bu alanlarda hazırlanacak zemin ve temel etüt raporları kapsamında yapılması planlanan sondaj vb. arazi araştırmalarının, 09.03.2019 tarih ve 30709 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatına Dair Tebliğ uyarınca ilgili belediyesince kontrol mühendisi tarafından yerinde denetiminin yapılmasının sağlanması (Bornova Belediyesi), zemin ve temel etüt ekibinin ilgili mühendisleri ile yapıldığına dair tutanak altına alınması zorunludur. Bu tutanak düzenlenmeden ruhsata yönelik iş ve işlemler yürütülemez.(Bornova Belediyesi)

 

*Zemin Etüdü sonrası belirlenen Zemin İyileştirmesine ihtiyaç duyulan parsellerdeki projelerin uygulanması, İlgili Belediyelerce yerinde denetimi yapılır/yaptırılır.(İzmir Büyükşehir Belediyesi)

*Parsel maliklerinin tamamının muvafakatı ile ada bütününde uygulama yapılması talep edilmesi halinde, bölgenin yeniden düzenlenerek sağlıklaştırılması amacıyla yürürlükteki imar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı (yol, park, otopark vb.) alanlarının genişletilmesi ve ihtiyaca göre arttırılması kaydıyla; Gerekli değişiklikler yürürlükteki imar planlarına (1/5000 ölçekli nazım imar planı, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı) işlenerek, onaylanmadan ve kadastral/imar parselinin imar planında belirlenen tüm kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanlarının (yol, yeşil alan, park, eğitim ve sağlık tesisi, ibadet alanı, sosyal ve kültürel tesisler, belediye hizmet alanı, pazar alanı, otopark vb.) zemin ve zemin üstü terkleri bedelsiz kamu eline geçmeden yapı ruhsatı alamaz.

*Ada bütününde yapılacak 3194 sayılı Kanunun 18. Madde İmar uygulamasında, plan üzerinde belirtilen yol, yeşil alan, donatı alanı vb. ortak kullanım alanları haricinde kalan konut ve ticaret alanlarında tek parsel olacak şekilde uygulama yapılması esastır. Konut ve ticaret adalarında minimum parsel ada ölçeğidir.

*Bir parselde birden fazla bina yapılabilir. Ancak binaların taban alanı toplamının parsel alanına oranı, ilgili ilçe belediyesince ada kitle etüdü doğrultusunda belirlenerek imar planlarına işlenecek TAKS oranını ve hiçbir şekilde parsel alanının %60’ını aşamaz. Binalar arasındaki mesafede yürürlükteki yönetmelik hükümleri geçerlidir.

* Toplam (yapı) inşaat alanı; parsellerdeki mevcut ruhsatlı yapıların, yapı ruhsatı ve eki mimari projesi üzerinden yürürlükteki İmar Yönetmeliğine göre hesaplanan toplam (yapı) inşaat alanı toplamlarını ve varsa boş parsellerin yürürlükteki imar planı doğrultusunda hesaplanan toplam (yapı) inşaat alanı toplamlarını aşamaz.

*Ancak mevcut ruhsatlı yapıların toplam (yapı) inşaat alanına, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereğince ilave olarak yapılması zorunlu olan korunumlu ya da korunumsuz normal merdiven dışındaki yangın merdiveni, korunumlu koridorun asgari ölçülerdeki alanı ve yangın güvenlik holleri, Yürürlükteki İmar Yönetmeliği gereğince ilave olarak yapılması zorunlu olan asansörler, Mevcut ruhsatlı yapının yapı ruhsatı ve eki projesinde ayrılan otopark, sığınak ve su deposu alanları dışında binaların bodrum katlarında bütün cepheleri tamamen gömülü ve ortak alan niteliğinde olmak kaydıyla; ilave olarak yapılan otopark, sığınak ve su deposu alanları ile enerji odası bu alana dahil edilmez. Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda hesaplanan toplam (yapı) inşaat alanı, ilgili ilçebelediyesince imar planlarına işlenir.

*Kat adedi; mevcut yapıların toplam (yapı) inşaat alanı hesaplarından gelen haklarını kullanabilmeleri amacıyla, çevredeki mevcut teşekküller ve silüet dikkate alınarak hazırlanacak ada kitle etüdü doğrultusunda, ilgili ilçe belediyesince belirlenerek imar planlarına işlenir.

* Yeni yapılacak yapılarda “Yağmursuyu Toplama, Depolama ve Deşarj Sistemleri Hakkında Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda “Yağmursuyu Hasat Sistemi” kurulana kadar, parselin yapılaşamayan kısımları toprağın geçirimliliğini sağlayan malzeme ile kaplanabilir. Bahçe ve bina çatı yüzeylerine düşen yağmur sularını toplanarak yağmursuyu altyapı sistemine ulaştırmak amacıyla yapı gruplarına entegre edilmiş gri su arıtma sistemlerinin geliştirilmesi ile yağmur hasadı, yağmur ve drenaj suyu depolanarak, çevre sulamasında kullanılabilir.

 
İlk imzalar atıldı... Büyükşehir'den kırsala 338 milyon TL'lik destek hedefi!
 
O aşının Türkiye'deki Faz-3 çalışmaları tamamlandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk imzalar atıldı... Büyükşehir'den kırsala 338 milyon TL'lik destek hedefi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, tarımsal kalkınma kooperatiflerin ...
Kınık üniversiteye kavuşuyor
Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, Bakırçay Üniversitesi Kınık Sağlık ...
Başkan Batur, elektrik sorunu için devrede
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Roman nüfusun yoğun yaşadığı mahallelerde ...
 
Büyükşehir dört otelin kapılarını evsizlere açtı
İzmir Büyükşehir Belediyesi evsizlerin barınması için açtığı geçici konaklama ...
Yıllardır bekleyen sorun çözüldü: Bayraklı'da TV vericileri kaldırılıyor!
Bayraklı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü, vatandaşlardan gelen talepler ...
Bornova'da borç yapılandırması için son gün 1 Şubat
Bornova Belediyesi vatandaşların belediyeye olan borçlarını yapılandırmaya ...
 
Selçuk'ta bozulan yollar yenden asfaltlanıyor
Selçuk’ta alt yapı çalışmaları sonrasında bozulan yollar yeniden asfaltlanıyor. ...
Ödüllü “Rube Goldberg Zincir Reaksiyon” yarışması başladı
“Rube Goldberg Zincir Reaksiyon” yarışması başladı. Karşıyaka Belediyesi ...
Başkan Batur: Uçaktan bakanlar modern bir Konak görecek
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, parselasyon planları süren Gültepe ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva