HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
21 Ekim 2019 Pazartesi - 17:46

Bakanlık yeni planı yaptı: İstinyepark'a onay

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mahkeme tarafından yürütmesi durdurulan Üçkuyular’daki İstinyepark AVM Projesi’nin imar planlarını yeniden yaptı. Daha önce alanda bulunan vergi dairesini karşı tarafta bulunan Maliye Meslek Lisesi’ne taşıyan bakanlık, yeni düzenlemede okul alanı için de yer buldu. İmar Kanunu’nda şart olan “eşdeğer alan” Selway Outlet’e yakın bir yerde belirlendi.

Bakanlık yeni planı yaptı: İstinyepark a onay

EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir’de tartışmalara neden olan Üçkuyular’daki İstinyepark Projesi için son planı yaptı.  Orjin Grup’a ait projeye açılan dava sonrası idare mahkemesi yürütmenin durdurulması kararı vermişti. Bakanlık, mahkeme kararı sonrası yeniden yaptığı düzenlemede imar kanunu gereği şart olan “eşdeğer alanı” ilan etti.

Geçmişte, Üçkuyular Pazaryeri ve Balçova Vergi Dairesi ile Çeşme Otogar gibi herkesin bildiği yerleri içinde barındıran Üçkuyular Meydanı’daki arazileri satın alan Doğuş Grubu, Orjin Grup ile birlikte AVM projesi geliştirdi. İçinde otelin de bulunduğu İstinyepark ismini taşıyan projede daha sonra tüm işler Orjin Grup’a kaldı. İşadamları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım’ın ortaklığında yürütülen projede bir yandan inşaat yükseldi. Büyük oranda tamamlanan projenin dış cephe çalışmalarıyla otel bölümünün başlatılmasına karar verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, itirazların ardından şirket tarafından satın alınan Balçova Vergi Dairesi’nin yolun karşısında bulunan ve Karabağlar İlçesi sınırlarında yer alan Maliye Meslek Lisesi’ne taşıdı. Lise alanı ikiye bölünerek buraya yeni vergi dairesi şirket tarafından yapıldı. Okul inşaatı da yenilendi.  Bu arada, eğitim alanı yarıya düştüğü için İmar Kanunu’nda şart olan “eşdeğer alan belirleme” konusunda İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yazı yazdı. Gaziemir Sarnıç ve Buca’da eşdeğer alanlar belirlenerek plan yapıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü ayrıca eski maliye meslek lisesini kız imam hatip lisesine çevirdi.

MAHKEME KARARI GELDİ
Konunun yargıya taşınmasının ardından İdare Mahkemesi, bakanlık tarafından yapılan bu planlama çalışmalarında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme heyeti verdiği kararda; Üçkuyular ve Balçova Bölgesi’nde ortadan kalkan bir kamu kurumunun eşdeğerinin Gaziemir ve Buca olamayacağını vurguladı. Bölgeye uzaklık, yeterli plan uyumu olmadığı için işlem durdurulmuş oldu. İnşaatı engellemeyen ve çalışmaları durdurmayan bu mahkeme kararı sonrasında dava açanlar projenin durdurulmasını talep etti.

Mahkeme kararı sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeniden plan yaparak eşdeğer alanı Karabağlar ilçesi sınırlarında belirledi. Buna göre, Balçova Selway Outlet’e sınır olan askeri bölge koruma alanında yer alan mülkiyeti hazineye ait eski şantiye alanı tespit edildi. Burası, yeni planlama kararına göre eğitim alanı olarak belirlendi.

Böylece İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı karar ile Karabağlar İlçesi, Fahrettin Altay Mahallesi 6097 ada 1 parselde eksilen Okul Alanı ihtiyacının karşılanmasına yönelik hazırlanan 1/15000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifi (İlkokul Alanı ve Lise Alanı E:1.00 Yençok:4 kat ve Askeri Alan) Cumhurbaşkanlığı 1 nolu Kararnamesinin ilgili hükümleri ve 3194 sayılı İmar Kanununun 9. Maddesi uyarınca re'sen onaylandı.

Öte yandan 20 Kasım 2019 tarihine kadar askıda kalacak olan yeni imar planı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde incelenebilecek. Gerekirse itiraz edilebilecek ya da yargıya gidilebilecek. 

 
Trafikte cam silen 11 yaşındaki çocuğa doğum günü sürprizi
 
İzmir'de hırsızlık şebekesi çökertildi!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Neşe ışık 24 Ekim 2019 Perşembe 00:11

Avmeye ihtiyaç var mı

Yorumu oyla      4      5  
Uğur 22 Ekim 2019 Salı 22:34

Gariban İnciraltı yerlisine 30 yıldır çivi çaktırmaya müsaade etmezler, holdinglere gökdelen izni verirler... Ahirette iki elimiz yakanızda olacak. Topraklarımızı elimizden alıncaya kadar da bize plan çıkartmazlar. Yüzde 40 terke tamam dedik, düşük emsal nitelikli yeşil alana tamam dedik, 4 katı aşamazsınıza tamam dedik ama yinede plan çıkmıyor yazık gerçekten yazık... Altında tarım yapılamayan sera naylonlu görüntü daha güzel demekki. İş lazım, turist lazım, ekmek aş lazım çıkartın artık şu planları yazık gerçekten yazık...

Yorumu oyla      5      5  
Hilmi Ergin 22 Ekim 2019 Salı 15:28

Taşımacılık için herhalde havai hat gerekir.....

Yorumu oyla      5      5  
ibrahim 22 Ekim 2019 Salı 10:22

zaten sıkışık olan bu alanda yapılan bu inşaat, bölgeyi tamamen boğacak. Şubat 2019 da bitmesi gereken ve belediyenin yaptığı (nedense yapamadığı) alt geçit inşaatı bile trafiği felç etmeye yetti. Otobüs son durakları çevreye yayıldı. Gereksiz beklemeler, sayısız durak inşaa edildi. Ben 17 toki hattıyla gidip geliyorum. eski güzergah ile yenisi arasında metro hedefi açısından bir fark yok. ama yapılan ekstra "dolaşma" yüzünden her bir sefer için 3 km fazladan yol yapılıyor. bunu yıllık sefer sayısına vurduğunuzda sadece 1 otobüs seferinin bile yüzbinlerce km fazladan yol yaptığını hesap edebilirsiniz. özetle bu inşaat şehire faydası olmayan, çevre düzenini mahveden, trafiği alt üst eden bir şeye dönüşüyor.

Yorumu oyla      7      7  
YORUMCU 22 Ekim 2019 Salı 09:20

Yürütmeyi durdurma kararı vardı istinye parkın ama herzaman olduğu gibi kanunlara zengine yandaşa işlemiyor. Aylarca yine de inşaat devam etti. :))

Yorumu oyla      7      6  
Halil 21 Ekim 2019 Pazartesi 23:27

Proje zaten bitmiş sayılır neden durdurulsun insanlar istihdam edilecek İzmire düşmanlık yapmayın yahu

Yorumu oyla      5      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de konut satışında büyük artış: O ilçe zirve yaptı!
TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, 2018 yılı Eylül ...
5 ilde devlet lojmanlarının satışı başlıyor
Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin'deki devlet lojmanlarının satış işlemine bu ay başlanacak.
59 sene önce öğrenciler için alınmıştı: İzmir’in İstanbul’daki o mülkü satılık!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde olan İstanbul’un Beyoğlu ...
 
İzmir'de konut sektörüne 'otoyol' bereketi
Otoyolun sağladığı ulaşım avantajını fırsat bilen yatırımcılar, özellikle ...
Konut yatırımının yeni yıldızı İzmir
Son yıllarda özellikle beyaz yakalıların birinci tercihi haline gelen ...
İzmir'de konut satışında yüzde 40 artış!
Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun ...
 
Konut kredisi çekenlere faiz indirimi müjdesi!
Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, konut kredisi faizlerinde ağustos ...
Bakan açıkladı: 21 bin kaçak yapı yıkılacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Türkiye'de imar planına uymayan 21 ...
Vatandaşlara 'riskli yapı tespiti' imkanı
Deprem, sel gibi muhtemel bir afette binanın riskli olup olmadığı, Çevre ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva