HABERLER>GÜNCEL
25 Mayıs 2017 Perşembe - 15:34

Bakanlık'tan Kuş Cenneti açıklaması: Fesih değil, yenilenmeme!

İzmir Kuş Cenneti'nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İZKUŞ arasında yaşanan protokol krizi ile ilgili Bakanlık'tan açıklama geldi. Açıklamada İZKUŞ ile yapılan protokolün feshedilmediği, yenilenmediği belirtildi.

Bakanlık tan Kuş Cenneti açıklaması: Fesih değil, yenilenmeme!

İzmir Kuş Cenneti'nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) arasında yaşanan protokol anlaşmazlığı nedeniyle yaşanan tartışma büyüyor.

NE OLMUŞTU?
Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi, Foça, Menemen ve Karşıyaka belediyelerinin bölge ile ilgili gerekli görevleri ifa etmediği gerekçesiyle yeni protokol yapılmayarak Kuş Cenneti'nin artık Bakanlıkça yönetileceğini açıklamıştı.

İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği’nin başkanlığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bakanlığın aldığı karara sert tepki gösterirken kararı “haksız, mesnetsiz ve buram buram siyaset kokan bir karar" olarak nitelendirmişti.

Kamuoyundaki 'rant' eleştirilerine de yanıt veren Bakanlık, rant iddiaları reddetmiş ve alanda yapılacak çalışmalar ile mevcut durumundan daha güzel hale getireceklerini söylemişti.

KOCAOĞLU'NA 'MUHATTAPLIK' ELEŞTİRİSİ
Bugün bazı yayın organlarında çıkan protokol feshi ile ilgili iddialara Bakanlık'tan cevap geldi. Açıklamada, "fesih gibi ifade edilen durum protokolün yenilenmemesinden ibarettir. Fesih söz konusu değildir" denildi. Başkan Kocaoğlu'nun yaptığı eleştiriye ise, "konunun muhattabının İZKUŞ olmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nca konunun siyasi bir polemik haline getirilmesinin sebebi anlaşılamamaktadır" denildi. 

Açıklamada şunlara yer verildi:

"Bugün ki bazı basın yayın organlarında İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) ile Bakanlığımız arasındaki protokolün yenilenmemesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Bakanlığımızca cennette yapılan yatırımları eleştiren bir takım söylemlerine yer verilmiştir.

Bakanlığımızca yürütülen Gediz Deltası’na yönelik koruma çalışmaları 35 yıl öncesine dayanmaktadır. Alan 1982 yılında “Homa Dalyanı Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası”, 1994’te “Menemen Homa Dalyanı Yaban Hayatı Koruma Sahası” statüleriyle korunmaya başlanmıştır.  Gediz Deltası Uluslararası öneme sahip bir sulak alan olup 1998 yılında da Ramsar Alanı olarak ilan edilmiştir.
 
İZKUŞ aralarında İzmir Büyükşehir, Karşıyaka, Menemen ve Foça Belediyelerinin yer aldığı bir birlik olup, özellikle Gediz Deltası’ndaki kuşların korunmasını gaye edinmiştir. Geçtiğimiz günlerde yer alan haberlerde bahse konu protokolün maksadı da Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planı'nın etkin bir şekilde uygulanarak, alanın aktif olarak korunması ile birlikte Gediz Deltasının uluslararası ortamda ülkemizi temsil edebilecek alt ve üst yapıya sahip, ekoturizm ve bilimsel çalışmaların bir arada yürütüldüğü örnek bir korunan alan olarak oluşturulmasıdır. Söz konusu protokol Bakanlığımızca uygulanan Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planının faaliyetlerinden biri olarak Yönetim Planının uygulanabilmesi maksadı ile hazırlanmıştır.

İZKUŞ ile protokolün imzalandığı 2008 yılına kadar Bakanlığımız tarafından kuş cennetinde ziyaretçi merkezi ve idari bina, kuş gözlem kuleleri, deltadaki yaban hayatının canlıları rahatsız etmeden izlenmesini sağlamak maksadıyla kamera ve paratoner sistemi yapılmıştır. Yine Bakanlığımızca alanda yapılan en önemli yatırım da burada yapılacak çalışmalara yön verilmesi maksadıyla hazırlanan Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planı’dır.

Protokolün imzalandığı 2008 yılından sonra alanda yapılacak yatırımlar hususunda İZKUŞ ile işbirliği yapılmasına rağmen Bakanlığımız yatırımlarına ara vermeden farklı çalışmaları uygulamaya devam etmiştir. Bu çalışmalar kapsamında İzmir Kuş Cenneti’ne Gediz havzasında karşılaşılan kuraklık ve tarım alanlarındaki yoğun su talebi sebebiyle yeterli su vermekte karşılaşılan sıkıntıları aşmak ve Kuş Cennetine komşu, drenaj kanallarından su vermek maksadıyla, Sayın Bakanımızın talimatıyla büyük yatırımlar yapılmıştır. Bu çalışmalar kapsamında terfi merkezleri, su kanalları ve su seviye ölçüm sistemleri inşa edilmiş ve bunların bakımı sağlanmıştır.

60 MİLYON TL'Yİ AŞAN YATIRIM
Yine Bakanlığımızca kuş cennetinin çevre düzenlemesi, ağaçlandırılması, korunması ve tanıtımının sağlanması maksadıyla da çeşitli çalışmalar yapılmıştır.  Bu çalışmaların toplam maliyeti ise 60 milyon TL’yi aşmakta olup, ekolojik olarak alana kattığı değer ise paha biçilemez sevidedir.

2008 yılında imzalanan ve yenilenen protokol, İZKUŞ’un çalışmalarını Bakanlığımıza rapor etmemesi ve 2014’ten bu yana Gediz Deltası’nın iyileştirilmesi ve daha da güzelleştirilmesine dönük herhangi bir çalışma yapılmaması sebebiyle yenilenmemiştir. Bu karar herhangi bir siyasi yaklaşımla alınmamış, gerekliliklerin yerine getirilmemesinden dolayı yenilenmemiştir. Bazı haberlerde ve değerlendirmelerde fesih gibi ifade edilen durum protokolün yenilenmemesinden ibarettir. Fesih söz konusu değildir.

Protokolün yenilenmeme gerekçesi yukarıda ve daha önceki açıklamalarımızla defalarca açıklanmasına ve ayrıca konunun muhatabının İZKUŞ olmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanınca  konunun siyasi bir polemik haline getirilmesinin sebebi anlaşılamamaktadır.

İzmir Kuş Cenneti başta İzmirliler olmak üzere bütün vatandaşlarımızın ziyaretine açıktır. Bakanlığımızın bu alan ile alakalı tek gayesi bütün Dünyanın ortak kaynak değeri olan bu sulak alanın daha etkin korunması ve bütün canlıların istifadesine sunulmasıdır.

Netice olarak; protokolün yenilenmemesinin ardından alandaki çalışmalar Bakanlığımızca gerçekleştirilecek ve burada yapılacak çalışmalar ile İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası) mevcut durumundan çok daha güzel bir hale gelecektir.  Sizin ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi maksadıyla bilgilerinize sunulur"

 
Karşıyakalı Begüm'e milli gurur
 
Van ve Hakkari'den acı haber: 5 şehit
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 25 Mayıs 2017 Perşembe 19:01

bir zamanlar kültür ve turizm bakanlığıda agora kazıları ile ilgili anlaşmayı yenilememiş ve agora kazıları sekte yemişti, sonradan bu yanlıştan dönmüşlerdi, orman bakanlığıda izkuş için aynı hataya düşmüş,,,,

Yorumu oyla      11      5  
misafir 25 Mayıs 2017 Perşembe 16:27

Yahu neyi doğru dürüst yaptınız da kuş cennetini belediyeden, amatör olarak bu işe gönül vermiş insanlardan daha iyi yapacaksınız? Siz restorasyon diye Gökmedreseyi maviye boyayan zihniyetle ne yapabilirsiniz ki? Yol yakınken işi uzatmadan sahibine verin, üstelik temelli verin!

Yorumu oyla      11      5  
25 Mayıs 2017 Perşembe 16:09

Büyükşehire tek kuruş yatırım yapmadılar anlaşmayı feshettik de, 60 milyon yatırım yaptık de maddeleri açıklayama sonra siyasi polemik yapıyorlar..Valla yavuz hırsız deyimi aklıma geliyor..

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SGK'dan kritik uyarı: Son tarih 31 Mayıs
Geçtiğimiz Haziran ayında yürürlüğe giren Kanun'la yapılandırılan Sosyal ...
Ağrı'dan acı haber: Şehit ve yaralılar var!
Ağrı'nın Doğubayazıt ve Van'ın Çaldıran ilçeleri arasındaki Tendürek Dağı'nda ...
Gülen'in yeşil pasaportu sonunda iptal ediliyor
Danıştay 10. Dairesi'nce, Fetullah Gülen'in yeşil pasaportunun 2014'te ...
 
Kanal D Kavurmacı'nın yerini açıkladı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk ...
FETÖ'nün uyuyan hücreleri o hakim sorgusunda: Bozyaka talebeleri!
Darbe girişiminin kilit isimleri arasında yer alan firari Adil Öksüz’ü ...
'Ganyotçu'ya bir şok daha: Oradan da kovuldu
İzmir Marşı'na küfrettiği videodan sonra büyük tepki çeken Ebubekir Öztürk ...
 
Alakuş'un Gülen esprisi gerginlik yarattı
Mahkeme Başkanı Dik'in, "Gülen için ne diyeceksin?" sorusu üzerine, sanık ...
İzmir’de işadamlarına büyük şantaj iddianamesi: Kimlerin adı geçiyor?
İzmir’de bazı internet siteleri ve medya organları üzerinden işadamlarına ...
Yurda kaçak sokulan lüks otomobillere el konuldu
Kaçakçılık ekiplerince çok sayıda ilde eş zamanlı düzenlenen Ankara merkezli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva